2015. december 9., szerda

Pavlova készült.


A habcsókok mellett készült egy Pavlova is. 
Most karamell krémmel lesz megkenve.
Alatta birsalma lekvárral, fölötte tejszínhab lesz és szeder.

2015. december 5., szombat

Habcsókok.


Akkor készítem, ha összegyűlt több tojás fehérje.
Nálam lefagyasztva várják a feldolgozást.
Ahány fehérje, annyiszor 2 ek kristálycukor.
Csipet só, citromlé.
Előbb csak alacsony fokozaton megy a robotgép, még nincs benne a cukor.
Mikor már kissé habos, kanalanként rakom bele a cukrot.
A végén  kukorica keményítőt is rakok bele.
Annyi kávés kanállal, ahány tojás fehérje.
Habzsákból nyomom a sütőpapírral bélelt tepsibe.
120C°-on sül, vagy inkább csak szárad,egy órát.
Most egy harmadrészébe piros ételfesték került, hogy legyen rózsaszín a karika.
 Már bedobozolva várják  a Karácsonyt!

2015. december 3., csütörtök

Tésztagyúrás 3.


Az ,úgy történt, hogy a reggeli lecsómhoz feltörtem egy házi tojást.
Olyan szép sárga volt, hogy sajnáltam felhasználni a lecsóhoz. 
Egy tálba került, másik 8 társával együtt, lisztet hozzá adva ,tésztát gyúrtam belőle.
Ők készültek.

Lesznek lapok lasagnehez.
A nagylány unokám spenóttal töltve szereti.
Készült széles és , közepes cérnametélt,  lesz túrós,káposztás  tésztához is.
Pászkát is sütöttem a mikróba belőle.
A végekből  lebbencs leves, és mákos , kókuszos, makostészta készült mazsolával.

Már bezacskózva várják, hogy útra induljanak.

Az egyik családom (menyem) nagyon szereti a tésztáimat.
A késes darabolóval tarhonya is készült.
Kipróbáltam a tarhonyát rizslisztből is, itt a késes aprító kicsit tovább dolgozott, és az apraja szinte kusz-kusz minőségű lett.
Szűrön átengedve választottam szét.
Így készült életem első kuszkusza, rizslisztből.

A  nap végén 20 tojást használtam fel, ebből 8-nak csak a sárgáját.
A fehérjéket lefagyasztottam.
Vizet nem használok a tésztához, csak a tojás, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz.
ITT olvashatsz róla részletesebben.
Olasz tésztanyújtó gépem nagy segítség.
Az Édesanyámtól örököltem.
Amíg élt, Ő látott el tésztával, utána már én készítem a családnak.

2015. december 1., kedd

Birsalma sajt, lekvár,ivólé, készítés.


Az idén nagyon jó volt a termés. 
Bőséges és egészséges,  birs almák és körték nőttek.

Az utolsó adagot a múlt héten dolgoztam fel.
Egy adag már előbb elkészült.
Készült lekvár, cukorral és cukor nélkül, édesítővel. 


Zselésített, kandírozott,birs kockák, üvegben.




Aztán birsalma sajt, kétféle.
Az egyiket fűszereztem.
Levendula szirup, kardámom, tonkabab és kevés  kurkuma került bele. 
Nagyon finom lett.
Most egészben a kuktában főttek meg a gyümölcsök.

Mikor kihűlt  leszűrtem,a kezemmel szétnyomva, eltávolítottam a magházát.



A levet átszűrtem és cukormentesen, édesítős ivóléként automatáztam.


A gyümölcshúst  bot mixerrel pürésítettem.
Egy részét át is passzíroztam, ebből készült a  kétféle,birsalma sajt,


Sok munka van vele, de nagyon finomak.
Jobban szeretem a birsalma lekvárt, mint a sárga barack lekvárt. 
Ez lett az év utolsó befőzése.

2015. november 29., vasárnap

Pesztós tészta.


Maradék kifőtt csőtészta, sajt, sült, sonka,  szalonna.
Ezekből készítettem egy gyors ebédet.
Reggeliből maradt szalonna, sonka sülve.
Gomolya a hűtőben.
Tészta,2 db brokkoli rózsa  az előző napi ebédből maradt.
Késes darabolóba került. 
menta-a kertből
bazsalikom -ablakban cserépben
dió-éppen diót pucoltam
kevés gomolya
rukkola- a kertemből
oreganó,tárkony, majoránna, mangold,kakukkfű-még zöldell a kertben

 Himalája só, olíva olaj, citrombors és indul a gép. 
A sajt   nagyobb részben a tetejére került, kicsit ráolvasztva.
A ropogós, bőrös szalonna és a sonka megkoronázta az egészet.
A napi elfoglaltság mellett, gyorsan elkészül!


2015. november 23., hétfő

Szülinapra, hólabda torta!



Újból hólabda tortát kért a nagylány unokám a 22. szülinapjára.
Most egy szív alakú alapra tornyoztam fel a hólabdákat.

A tavalyi ilyen volt!
Kérése teljesítve. 
Remélem ízlett is.
A maradékokból készült.

2015. november 21., szombat

Mézes, mustáros,sült oldalas, zelleres burgonya salátával.


Gyakran készül oldalas, szereti a családom.
Az oldalast, most nem daraboltam, egyben sült.
Most köretnek burgonya salátát készítettem.

burgonya
főtt tojás
hagyma-lila és vörös
ecetes uborka
alma
kelbimbó
magvas mustár, bors
majonéz, tejföl
virsli
 zeller
 zeller zöld
1 cikk fokhagyma
piros paprika
A burgonya héjában főtt,  sós vízben,a kertemben termett salátának való sárga burgonyából.
A főző vizet leöntve róla, saját gőzében szépen feladja a héját és könnyen hámozható.
A zeller és kelbimbó  leveskockával ízesített vízben párolódott.
A vékonyra szeletelt hagyma ecetes, cukros, sós vízben marinálódott egy éjszaka.
A főtt virslit karikára, az ecetes uborkát, almát,piros paprikát kis kockákra, a zellert csíkokra daraboltam.
A kelbimbót feleztem.
 A tojást nagyobb darabokban hagytam.
  A burgonyát , kihűlés után, negyed karikákra vágtam.
 A tejfölt, majonézt , mustárt, borsot jól elkevertem, és ebbe kerültek  a feldarabolt hozzávalók.
A hagymát kiszedtem az ecetes léből,  ebben a lében állt egy ideig a tojás, zeller és burgonya is.
Leszűrtem, és elkevertem a többi hozzávalóval.
Egy ideid állni hagyom, hogy jól össze érjenek az ízek.
Kiadós, ízletes köret.
Egy párolt ,mexikói zöldség köret is készült mellé.



2015. november 15., vasárnap

Ételízesítő készült!


Minden hozzávaló megtermett a kertemben.
Sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, hagyma, mangold levél, petrezselyem zöld, tárkony.
Egy mandolinon szeleteltem egyenlő vastagságúra, és az aszalógépen szárítottam.

Majd egy késes darabolóval aprítottam.
A tésztaszűrőn átengedve  lett ilyen, aránylag egyenletes nagyságú.

A  szűrőn fent maradt, nagyobb darabokat még szárítottam, utána még aprítottam.
Szép színe és kellemes illata van.
Nincs benne tartósító és semmilyen adalék anyag!

Címkéztem is őket.




2015. november 14., szombat

Libaaprólékból.


Nagyon olcsón jutottam friss liba farháthoz. 
A hájból, püspökből finom libazsír lett.
A gerdójából levest főztem 
A többi részből, majd később ludas kása készül.
Arany színű leves lett csiga tésztával, saját zöldségekkel a kertemből.

A hájból kisült zsírban sült  pirosra a  4 db püspökfalat is, a kedvencem.
A Márton napi köles és kukorica kása maradék ,pont elég volt  a tepertőhöz és a püspökhöz köretnek.
Még egy kis gombás lecsó is került mellé.
Friss sóska a kertemből és kész a  tejszínes,sóskamártás.
Ez még a novemberi kert ajándéka.


2015. november 11., szerda

Márton napi ételem.


A Márton napi szokásoknak,
tájegységenként más a jelentése, hagyománya.
Nálam ma, libatepertő sült.
Nagyon jó, húsos hájat kaptam.

Még szedtem is le a húsból és káposztát fogok vele tölteni.
Több. mint 2kg volt a háj.
Lett jó kis zsír is belőle.
Vaslábasban, sütőben sütöttem ki, jó ropogósra.
A tepertőhöz köretként kukoricás, köles kása készült,fele-fele arányban.
A liba zsírban egy kicsit átforgattam a kásákat.
Vízzel felengedtem, só, bors , 2 szem kockázott burgonya 
1  ek saját készítésű  fagyasztott, 
darált zöldség(delikát) és egy pici ág friss tárkony ízesítette.
Abban a vas lábasban készült, amelyikbe a háj sült.
A lábas alján visszamaradt jó kis pöranyagok is ízesítették a kását.
A vizet lehet pótolni főzés közben, ha szükséges.
fedő alatt főtt.
Házi savanyúság került mellé.

Az idén koktél paradicsomokat, és egérdinnyét is 
savanyítottam, ez kóstoltam, most meg.

2015. október 31., szombat

Tört paszuly!

Sült,lila hagymával is finom.
Többször is készítek.
 Tört bab I .
Tört bab II.
Az idén kevés termett, a szárazság miatt.
Hiába locsoltam.
2 kg lett az összesen.


Száraz nem is lett, csak fejtős.
Ebből készült,törtpaszuly.

Ételízesítős, borsos, sós vízben főtt, babérlevéllel.
Kuktában hamar elkészül. 
Leszűrtem, és bormixerrel pürésítettem.
Kacsa zsíron 3 nagy fej hagymát  jól megpirítottam, ez került a tetejére.
De, sült szalonna, vagy sonka sem rontja el.
A nagylány unokám, most evett először tört paszulyt és ízlett neki.