2016. február 9., kedd

Pelmenyit készítettem.


Ma "gyúrós" napom volt.Házi tojást kaptam,ilyenkor gyúrok.
Többféle tészta készült.
Széles és keskeny metélt, két féle reszelt tészta. 
És cavatelli, most először.
Bordáztam egy régi szövő borda darabon.



És egy adag pelmenyi.
A tésztába most saját  termelésű,szárítású oreganó, kakukkfű,és tárkony került,

Kevés kacsa zsírt is gyúrtam bele.
Lágyabb, formázható tészta lett, a szélekből egy pár nagyobb pelmenyi készült.


Finom pörköltszerűen lesütött darált húst raktam bele.

Miután kifőtt, kapros vajjal locsoltam meg.A kapor is saját.
A maradékot fokhagymás, kapros, sajt szósszal fogyasztottam.

2016. február 7., vasárnap

Színes tarhonyával.


Tarhonya készült a nálam  szokásos módon, késes aprítóval , de színezve, piros paprikával.
Az aszalógép szárította.
Ma vaddisznó pörkölthöz készítettem el.

Megtartotta a tészta szép színét, máskor is készítek.
 A tarhonyát(őseink gombódának hívták).
Kókuszzsíron megpirítottam.
Felengedtem kétszeres forró vízzel.
Házi, saját készítésű ételízesítőt tettem bele, egy púpos kávés kanállal.
Sóztam, és citrom borssal ízesítettem.
Került bele még fél fej vöröshagyma, egyben.
Szép lassan főtt, fedő alatt, időnként megkavartam.
A vaddisznó pörkölt a fagyóból került elő, az egyik családom készítette, és kaptam belőle kóstolót.
Isten tartsa meg a szokásukat!
Automatázott, tartósító mentes ,kovászos uborkát bontottam hozzá.
Finom ebéd volt!







2016. január 26., kedd

Kelt tésztából,többféle.


Káposztás batyu, birsalma lekváros bukta, lekváros -diós csiga,és tepertős pogácsa készült.
A kelt tésztába nem kerül sok cukor, így alkalmas arra, hogy tepertős is készüljön belőle.
Kelt tészta

50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.
4 ek olvasztott vaj(vagy 2 ek liba zsír)
2 egész tojás
1 tojás sárgája
1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle
2 ek burgonya pehely
jön még hozzá a gyors kovász

gyors kovász.
3 ek liszt pici  cukor,1 ek olaj
1 dl tej, a 3dkg budafoki élesztő.
Legalább egy óráig pihen,meleg helyen, többször átkavarom a kovászt.
Levágok egy kisebb darabot a  kelt tésztából.
A kinyújtott  darabot, kacsazsírral megkentem, .
A tepertőt a késes aprítóban kevés liszttel felaprítottam. Sóztam, fehér borssal ízesítettem.
A tepertő felével megkentem a tésztát,össze tekertem , mint a bejglit.

20 perc pihenés a pulton. 
Újra nyújtás, zsírozás , megy rá a tepertő másik fele.
Újból feltekertem. Megint pihen.
Kinyújtottam, hajtogattam S alakban, nyújtás, 3 ujjnyi vastagra
Megkentem tejjel kevert ,felvert egész tojással, berecéztem. megszórtam sóval, szezámmaggal és darált római köménnyel 
Most szögletesre vágom, így jobban megemelkedik, mintha szaggatnám kerekre, és hulladék sincs.
160 C°-on sül 30 percig, légkeverésen.
Gyönyörűen kinyiladoztak, magasra feljöttek. Némelyik el is dőlt.(részeges pogácsa)


2016. január 23., szombat

Fűszeres, sajtos tojáslepény.




2 db tojást villával habosra keverek.
kerül bele, reszelt laktózmentes sajt, 

szárított kakukkfű, tárkony és oreganó.
1 ek rizsliszt
3 evőkanálnyi, laktózmentes főző tejszín.
Kevés fehér bors és Himalája só.
Simára keverem.

3 szelet füstölt  kakastaréjra vágott szalonnát pirosra sütök.
Kiszedem, a zsírjában sül ki a lepény.
Fokozatosan öntöm a serpenyőbe, mindig újabb réteget, ha az előző megszilárdul
Egyben megfordítom, szép pirosra sül.

Nálam most saját készítésű édes paprika zselé került mellé és hagymaszár, ami az ablakban ,üvegben hajt.
Kiadós reggeli lehet.
A lepényt nagyobb serpenyőben vékonyabbra sütve, kockára szeletelve, levesek betétje is lehet.

2016. január 20., szerda

Pizza, kenyér tésztából.


Ha kenyeret sütök, elveszek 2 kis cipót a tésztából, és pizza lesz belőle.
 Van, amikor csak serpenyőben sütöm ki, mint a lángost és még forrón kerül rá a feltét.
Elő sütöm a hagymát sonkát,és a sajtot csak rá mikrózom.
De, sütőben az igazi.
Van saját készítésű pizza alapom,tartósító nélkül elrakva, kis üvegekbe.

Most lenmagpelyhes, és búzacsírás kenyér sült.
Finom lett a kenyér és a pizza, és egészséges, mentes minden adalék anyagtól.


Baklavát sütöttem.


Életemben először készítettem.
 Már rég vágyom megkóstolni.
A paprika TV-ben láttam, és  elkészült.
A diót a késes aprítóval durvára daráltam.
A rétes tészta bolti volt.
Kész levendula szirup várakozott a hűtőben.


 Egy kis barna cukorral és  repce mézzel javítottam fel.
 Alulra 4 réteg réteslap került, egyenként megkenve olvasztott laktózmentes margarinnal.
Ezt egy réteg dió követte, megszórtam kevés barna cukorral.

Újból 4 réteg tészta, megint dió, és végül az utolsó 4 tészta réteg.
Sajnos nagyon vékony és töredezett volt a rétestésztám.
Vastagabb jobb lenne hozzá.
Legközelebb én készítem.
Felszeleteltem.
Előbb  négyzet  majd háromszög alakúra,  de csak a felét, mert nagyon kicsinek találtam a háromszögeket.
Jól döntöttem.

180C°-os sütöben sült légkeverésen 30 percet.
Félidőben meglocsoltam a szirup felével. 

A végén mind rákerült, pár percre grilleztem.
A sütőből kivéve még rásegítettem a széleken a zsebsárkánnyal .
Finom, édes csemege,  a ropogós tészta és a dió, mennyei!

Egyszerre csak keveset fogyaszt belőle az ember.
A teteje ropogós piros, a dió, szinte karamellizálódik  a sziruppal.

Máskor is elkészítem.
Egy kis citrom,  vagy fahéj fogja ízesíteni a diót.
Szerintem sokáig eláll,kivétel,ha nem csapnak le rá naponta többször is.
Reggeli kávéhoz is remek.

2016. január 15., péntek

Kacsamáj burgonyával, sült almával.


Gyors egyszemélyes, és ízletes.
 Burgonyát megmostam, egyet meghámoztam beirdaltam, de úgy, hogy ne essen szét.
 Mikróban, tál alatt 6 perc 800W-on
Ezalatt a megborsozott, hízott kacsamáj szeletek , saját zsírjukban megsülnek.
A burgonyákat hámozás után felezem és ebben a finom zsiradékban pirosra sütöm.
Kovászos uborka volt mellé, fehér
 céklával.

2016. január 10., vasárnap

Korhely levesem.


Szilveszterkor készült.
Finom pecsenye lé maradt a karácsonyi sültek után, lefagyasztva várta a felhasználást.
Hagymát dinszteltem, pecsenye zsírban.

Felengedtem kevés vízzel.
Piros paprika és füstölt sonka kockák, kolbász karikák kerültek bele.
Kicsit össze főztem, ment hozzá a savanyú káposzta, házi, unokahúgom készítette.


 2 db burgonya kockára vágva.

Még volt saját termésű paradicsom, az is bele került.


Fűszereztem: tárkony, izsóp, oregánó, római kömény, színes  bors, csombor, fokhagyma, babérlevél.

Felöntve szűrt vízzel k 30 perc alatt kész.



Kávés szelet,karamell krémmel.


Egy gyorsan elkészülő tortaféle.
 2dl liszt
2 ek rizsliszt
 3 ek barna cukor
2 egész tojás
 1.5 dl tej
1 tasak kettő az egyben kávé por
 3 ek olaj
 1 kk sütőpor.
Folyós massza legyen.
A liszttől függ, hogy liszt, vagy tej kerül még bele.
Elektromos habverővel, jól kikevertem.
 Sütőpapírral bélelt, kerek teflon formába sült.
160 C °-on 25 percig
A lapot most  így feleztem és egymásra került a két félkör.
Krém:
3 ek karamellkrém-ez a dobozos sűrített tejből készült.
Jól össze kevertem.
Rákentem az egyik félkörre, rátettem a másik lapot.



Egy kevés töltelékkel átsimítottam a tetejét, csak annyival, hogy a kis csillag díszek megtapadjanak.
Gyorsan elkészül és nagyon finom. 
A kávé és a karamell együtt nagyon finom.







2016. január 6., szerda

Sült hal, zöldséges rizzsel.


Egy gyors, egy tál étel. 
A rizs(most, kerek szemű rizset használtam) hagymás kacsa zsíron pirul.
Húslevessel és 1 dl fehér borral felengedem, borsó, darált zöldség, bors, só, egy gomba szeletelve,  egy fej hagyma ezek kerültek még hozzá.
Most kész panírozott tengeri halfilé sül.
A hal előtt egy fej karikára vágott hagymát sütök elő, a pálma olajba.
Így ízesebb lesz a hal.
Nyáron eltett, kovászos uborkával, fehér céklával fogyasztom.

2016. január 1., péntek

Sült alma és hokkaidó tök.




Nem volt valami jó az idén a sütőtök termés.
Egy nagy szürke Dobosi tök és egy kis piros hokkaidó tök termett összesen.

Ez utóbbit most sütöttem meg szilvesztere.
Nálunk hagyomány, hogy sült tököt kell enni Új Évkor.
Alma is sült és az abból kimaradt tölteléket és egy citromot is sütöttem bele.
Töltelék.
búzacsíra
méz-repce
 birsalma lekvár
zabpelyhes müzli(sok féle maggal)
És egy kevés útifű maghéj, hogy össze tartsa.
Szoktam szeletelt mandulát rakni a tetejére, ez most kimaradt.
A kivájt almákba ez került,és a tökbe is. 
A megolvasztott mézzel meg is locsoltam őket kívülről is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek.


Az alma gyorsan sül, őket kiszedtem hamarabb, a tököt tovább kell sütni.
Egy egész citromot keresztbe bemetszettem, ez is sült mellettük. 
Kivájva a tök húsával, egy kis kakukkfűvel megszórva, nagyon ízletes csemege.




Újévi malackák!


Minden évben készítek,hátha szerencsét hoznak!
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.
Itt látszik, milyen hólyagos.

                                                             



Tepsik előkészítve.



3 ek kacsa zsirt össze keverek 4 ek sima liszttel.
Kinyújtás után, rákenem a tésztára, a széleket is érje.

 Itt látszik, milyen hólyagos.


Feltekerem, mint a bejglit.


Újabb fél óra pihenés.
 Látszanak a rétegek!

Ezt még egyszer megismétlem ,és jöhet a formázás.
Pohárral köröket szaggatok,középen bevágom, ráhajtom, ez lesz a füle.
Szeme  vörös lencse.
Tojással lekenem.
Orra egy kis henger,ellapítva, 2 lyukat szurok rá hústűvel.

Most ebből a tésztából sonkás medve hagymás ,sajtos ,szezámmagosmuffinok és tepertős pogácsa is készült egy pár darab.