2021. szeptember 3., péntek

Cukor, és tartósító mentes ivólé készült!

 
Ami megterem a kertemben, mindent felhasználok.
Most a "piros klapp kedveltje" körtém, és a "vérbélű" őszi barackom érett meg a feldolgozásra.
Körte ,már üvegbe is került.
Most a barackkal vegyesen, egy kis tál fehér, korai  szőlővel ivólé készül belőle.


A befőző automata lé készítője segít, hogy tartósító, és cukor mentes legyen.
A körte színe elég "hóka", bár a barack kissé színezi, raktam bele kevés  céklát és bodza bogyót, hogy szép színe legyen, "nem vitték" el a többi gyümölcs ízét!
Szép színe lett, édes és ízletes!
A vissza maradt gyümölcs húst megszárítom, ledarálom,  filterezem, és tea készül belőle.








Sonkás, sajtos rudak készültek!


Gyakran készítem!
Most füstölt tarjával készült.

Vettem el a tésztából, kis,ropis  rudak is sültek.
Sópehellyel megszórva.
6db kiflit is sütöttem, dióval,és házi sziva lekvárral.
Mivel a tészta nem édes, tojás fehérjébe és cukros darált dióba forgatam a kifliket.
Szépen rá karamellizálódott a cukor.
Elkészítés leírása (saját recept) ezen a linken, ITT a blogomban.



2021. augusztus 31., kedd

Savanyítás, paradicsomban!



Nemcsak uborkát savanyíthatunk.
Régi hagyomány a paprikába töltött lila, vagy fehér káposzta.
Nálam teren egy fajta üreges paradicsom, amibe reszelt káposztát rakok és savanyító lével öntöm fel. 
Tartósító nélkül az aszalógépben csírátlanítom .
Kiváló, ízletes savanyúság!
Ez a fajta paradicsom, aszalásra is kíváló, mert nincs leve, magja is kevés van.



2021. augusztus 27., péntek

Kenyér gofri sült!

 


Mikor elfogy a kenyerem, egy gyors kovászos kenyér tészta készül!

Este összekeverek:

 20dkg lisztet,

 2 ek kovászt 

egy ek olajat,

 kevés cukorral, fél dl tejjel.

fedeles dagasztó tálba kerül.

Reggelre szépen megkél a pulton,kerül bele só és tej, ha szükséges, hogy az állaga lágyabb legyen.

Kis gombócokat ellapítva kerül a gofri sütőbe.

Bármilyen "kencével" vajjal, pesztóval , sült paradicsomos csatnival, remek reggeli lesz, és frissen sült.

Készült már fűszeres tésztával is, saját  készítésű 

zöld fűszerporral

Kerülhet bele köménymag, szinezhető is pl. céklával, vagy spenóttal is.

A friss bazsalikom levéltől , a medve hagymától, vagy a metélő fokhagyma szártól is finom .



2021. augusztus 25., szerda

Egy finom reggeli!


Ilyen, egy falusi reggeli! 
Nincs is ennél finomabb!
Vegyszermentes zöldségekkel!
Saját paradicsommal!


Saját bazsalikommal!
Saját paprikával!



És egy kis sülttarjával! Ez is házi füstölés!
A tükör tojás már elfogyott! (az is házi volt)

2021. augusztus 24., kedd

Gyors sütemény készítése, 5 perc alatt!



 Sütőt, ilyen melegben nem kapcsolom be!

Mikrós sütemény készült, most kakaósan.
Maszkarpónés,- túrós, -kókuszos,-tejszínhabos krémmel, zselatinnal (nálam agar-agarból) a tetején!
Gyorsan elkészülő finomság!
5 perc kikeverés, 4 perc sütés.
 
1 egész tojás 
3 ek olaj
 2 cs 2&1-ben cappuccino por
 2 ek cukor
3 ek liszt
 1,5 dl tej
1 kk sütőpor.(vagy szódabikarbóna)
Egy jénaiban jól kikeverjük a hozzávalókat.
Legyen jó folyékony, ha kell kapjon még tejet.
 800W 5 perc a mikróban.
Egy nagyon finom, puha, tészta lesz.
 Két lapban sült. 
Mikor kihűl megy rá a krém.
Maszkarpónét a túróval, kókusz reszelékkel , kevés porcukorral, jól kikeverem.
Hozzá adom a tejszínhabot, egy kis zselatint(nálam agar-agar)
Színes zselatin réteg(agar-agar) került a tetejére.


2021. augusztus 20., péntek

Az új kenyér ünnepére!


 
Mentovics Éva

Aranybúza-mezők éke!

Aranykalász, aranybúza…
kössed, kössed koszorúba!
Búzavirág legyen éke,
pipacs nyíljon közepébe!

Melengető napfény járta,
szél simított dús hajába,
megcsodálták erdők, rétek,
dísze volt a messzeségnek.

Megőrölve, megszitálva
langyos vízzel teszik tálba,
megkelesztve, megdagasztva
pihen kicsit a damasztba’,

majd kemence szája várja,
hogy pírt süssön orcájára.
Aranybúza – mezők éke –
vártunk már az új kenyérre!

2021. augusztus 16., hétfő

Egy gyors ebéd!

 

A kerti munka nyáron, nem hagy sok időt a főzésre.
Egy gyors ebéd készült most.
Basmati rizst készítettem, borsóval.(saját termés a borsó.) 
A legjobb , pergősre készíthető rizs.
 Ujjnyi csirkemell   darabok befűszerezve, sóval, borssal, saját  készítésű  zöld fűszer porral.
Olaj, kevés kacsa zsír és vaj keverékében megsütve.
Egy joghurtos saláta készült hozzá:
uborka mag nélkül lereszelve
koktél paradicsom kimagozva
1 cikk fokhagyma apróra vágva
 só,  frissen darált, színes ,bors, 1 kk magos mustár
kevés balzsam ecet,1 kk  folyékony édesítő
zöld fűszerek:kapor-bazsalikom-kakukkfű-majoranna-izsóp
gauda sajt kockázva



2021. augusztus 13., péntek

Húsok párolása!


  
Egy  gyomor kímélő  étrend  kapcsán, de a húst beiktatva, párolltam oldalast, és sertés nyelvet.
Kuktába kerültek, kevés vízzel felöntve.
 1 fej hagyma,
2 cikk fokhagyma
1 db paprika
egy csokor zöld fűszer:
izsóp, majoranna, oregánó, só, bors került mellé a kuktába.
kb 20 perc alatt kész lett.
A húsokat kivéve, új burgonyát pároltam a hús lében.

Szokatlan alapanyagok társítása!

 


Borsó főzeléknek indult, de volt egy szép gyenge cukkinim, amit felhasználtam.
Lereszeltem káposzta reszelőn és belekerült a borsó főzelékbe, egy csokor kaporral, és egy ág izsóppal, csomborral.
Ilyen íz, és alapanyag párosítást, eddig még nem használtam.
Bátran ki lehet próbálni, nagyon ízletes lett.
A cukkini, még a sűrítésben is segített.
Sült sonka, angolszalonna  volt a feltét. 


2021. augusztus 12., csütörtök

Paradicsom befőzése! 2.


 

Sokan panaszkodnak vízes, leves a befőzött paradicsomuk.

Jó sokáig és sürüre kell főzni. 
Befőzésre,olyan fajtát kell termelni, vagy vásárolni, ami nem leves.
Nálam ez a paprika alaku és egy nagy lila.és az üreges(ezt aszalom is) a megfelelő.
Parázs, kevés leve van.
A korai paradicsomok levesek, nem jó befőzni őket.

2021. augusztus 11., szerda

Vitamin bomba!



A címkéket is én készítem!


Minden megterem a kertemben.
Apró magvasakat nem fogyaszthatok, ezért levet készítek belőlük.
Az idei első lé, 25 liter,  nyári alma , búzával érő körte, 


   A befőző automata lé készítőjével.




Berakom a gyümölcsöt,  gép kosarába, alul víz, amiből gőz lesz, a gőz szét robbantja a sejteket, és a levet leengedem egy csapom,.
Üvegekbe töltöm, 80 fokon 30 perc alatt csírátlanítja a gép.
Cukor és tartósító nélkül készülnek.
Napi fogyasztásra a frissen, a gyümölcscentrifuga segítségével nyerem a leveket.
A héten, cékla, josta,  fekete ribizli, szeder, köszméte, alma körte került turmixba.
.

Vagy csak össze turmixolom, lecsepegtetem.

A vissza maradt gyümölcshúst,  teának megfőzöm.
Szoktam a gyümölcshúsból szárítani is, az aszaló gépben. 
Kávé darálóval porítom, filterezem, és  télen tea lesz belőle.

2021. augusztus 10., kedd

Paradicsom befőzése, felhasználása!

 


Az idén ilyen szépek és több fajta is termett. 
Nyersen ledarálom a késes darabolóval, majd átpasszírozom egy passzírozó darálón.
A levet jó sűrűre befőzöm, bazsalikommal, vagy zeller levéllel, pici cukorral, sóval, ízesítve . 
 Majd üvegekbe teszem, és befőző automatában 80 fok 30 perc alatt csírátlanítom.
De eltehetjük feldarabolva a fagyasztóba is kis adagokban. Lecsóhoz, töltött káposztához, pörköltbe kiváló!
Szoktam a kuterrel durván össze turmixolva, üvegbe, darabosan is elrakni, 
Van egy fajta paradicsomom, ami üreges (Erdélyből kaptam a magját) 

Alig van magja, belül üreges!
Ebbe reszelt káposztát  is savanyítok, a szokásos ecetes, cukros, sós lével.
Ezt a fajta paradicsomot, körözöttel is lehet tölteni.
 Bazsalikommal nagyon finom.
nagyon jól aszalható!
Igy egészben is rakok el ecetes lében, és ha káposztát töltök, ezt is megtöltöm, a húsos ,rizses töltelékkel.