2022. január 14., péntek

Tészta színezés, formázás,természetes anyagokkal!

 

Szeretem az egészséges,természetes  élelmiszereket.
Most több,olyan  adalék anyagra, lisztre, és más süteményezéshez használható dologra akadtam, ami egyben egészséges is.
Ilyen a szentjánoskenyérpor, vagy más néven KAROB-por. 
Egy lepényfa terméséből nyerik ki


Hasonló a kakaóhoz,de nincs koffein tartalma és édeskés íze van.
Egy kifli,és kagyló forma  kelt kalácsba használtam fel.
KÓKUSZVIRÁG CUKOR-al kevertem el.


A KORPAFŰ- lisztje egy  zöld por.
Most kelt kalács tésztát színeztem vele.






 Kagyló alakot is formáztam!


Maradékokból!




 
Újévről maradt lencse, főtt, borsós bulgur.
És 3 db harcsa filé (a karácsonyi harcsa paprikás készítésekor maradt meg, lefagyasztottam)
A harcsafilét, citromos  sört felhasználva(ez is maradék) rizslisztes, tojásos  bundában  forgattam, és disznó zsírban sütöttem ki.
Minden maradéknak van helye!

Grill serpenyőm, hús vasalóval!


Évekkel ezelőtt vásároltam.
Most újra elő vettem, és sütögetek rajta.
Most gomba, alma, hagyma, szalonna és csirkemell sült rajta.
A hús vasaló, nagyon praktikus, segít a hús felső részének a  lenyomásában, tartja is a hőt.

                        Hús vasaló!
A grill serpenyő nyele praktikusan vissza hajtható, le is vehető.
 Aránylag könnyen tzisztítható!





2022. január 12., szerda

Sült máj, burgonya tokánnyal!

 

Héjában sült burgonyából készült a krumpli tokány.
ITT olvashatsz a tokány  elkészítéséről.
Most került bele fűszeres, fokhagymás olajban érlel szárított paradicsom is, meg zöld hagymaszár, ami az ablak
 párkányon hajt vízben.






Saját készítésű  zöld fűszerkeverék is ízesítette, és saját füstölésű paprika.



Amit a burgonyáról tudni lehet!



 A  hámozott, és héjas burgonya főzésénél, a főző vízbe rakok egy cikk fokhagymát, és egy kevés zsiradékot. Főleg, ha van kacsazsírom, de az olaj is megteszi.
Sokkal finomabb, izesebb lesz a pürénk. .
Tudvalevő, hogy a burgonyában  is vannak ,csak zsírban oldódó vitaminok, pl, mint az A vitamin. érdekességeket ITT olvashatsz a burgonyáról.
https://ridikul.hu/2017/10/06/10-erdekesseg-amit-talan-meg-nem-tudtunk-a-burgonyarol/
Béres József  a burgonyával kísérletezett, először, nemesítette is.
"A termesztésbe került kisvárdai fajták: Gülbaba, Margit, Aranyalma, Kisvárdai rózsa és a Mindenes. Ezek közül a Gülbaba és a Kisvárdai rózsa voltak legjobban elterjedve és ezeket a fajtákat elég hosszú ideig termesztettük".
Nagyon sok fajta burgonya  létezik.
Ez a táblázat segít eligazodni.
Fõzési típusFelhasználási javaslat
SALÁTÁNAK VALÓ BURGONYAFAJTÁK
„A”
Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez Fõbb fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, White Lady stb.
FÕZNI VALÓ, NEM SZÉTFÕVÕ BURGONYA
(vegyes hasznosítású étkezési burgonya)
„B”
Alkalmas: fõzéshez, saláták, raguk készítéséhez Fõbb fajták: Kleopátra, Impala, Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desiree, Kondor, Százszorszép, Raja, Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix stb.
SÜTNI VALÓ, ENYHÉN SZÉTFÕVÕ BURGONYA
„C”


Alkalmas: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré-pehely alapanyagnak Fõbb fajták: Karlena, Ciklámen, Kánkán, Tomensa, Panda, Agria, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne stb.



2022. január 11., kedd

Tésztát gyúrtam, zöldre színeztem!







 2 egész és négy  tojás sárgája,és amennyi rétes lisztet felvesz.
Nyújtógéppel nyújtottam.
Felét árpafű porral színeztem. 

Erre nemrég találtam rá egy webáruházban.
Nagyon szépen színez.
Remélem főzés után is megtartja a színét.
Nagy lúdgégéhez csíkos és pettyes tésztát vágtam négyzetekre,majd csigának sodortam.



Vegyes színű metéltet is készítettem.

Cserépedényben, sütőben főtt húslevesem!

 

Volt egy kisebb, egész tyúkom, két darab karaj csontom.
Egy finom leves főtt belőle, a  mázas cserép edényben a sütőben.
Előbb 200 fokon kb fél óra alatt, felfőtt, akkor lehaboztam, majd 150 fokon, csak pezsegve, kb másfél órát főtt.
Van a sütőmben egy samott lap, ez egyenletesebben tartja a hőt.
Egy tepsi is került az edény alá, igy könnyebben tudtam mozgatni.
A fedele rajta volt.
A zöldségeket, fűszereket az utolsó félóban raktam bele.
Egy csodás ízvilág, egy gyönyörűen áttetsző, tiszta leves készült.
Csiga tésztát főztem ki hozzá.
Már töltött káposzta is készült  ebben az edényben, a sütőben.
ITT megnézheted!





2022. január 10., hétfő

A kovásszal készült kenyér, hasznosságáról!

Cserépedényben sült, kovászos kenyerem!




Évek óta saját készítésű kovásszal sütöm, a kenyerem.
Kenyérsütőben is sütöm.

Egészségesebb, mint az élesztővel sütött.
Bár több időt igényel, mert 12 órás kelesztés is szükséges, amig a kovász megfelelően dolgozik. 
Meg ugye, a kovászra is figyelni kell, etetni kell legalább hetente, a kovász fajtájától függően.
Madre kovász
Normál kovász
Most találtam egy cikket, egy kutatásról,  ami azt bizonyítja, a kovásszal készült kenyér glukémiás indexe igen alacsony, tehát  bizonyos mértékben, cukorbetegségben szenvedők is ehetik.
ITT olvashatsz róla.
https://4diet.hu/kovasz/kovaszos-kenyer-glikemias-indexe/?fbclid=IwAR3eb_wBuwx9i40IElfNc85VTUda0R_iX8QepcVcFRdtm_5egRM22VuAPLE


2022. január 8., szombat

Idei, téli tea keverékem!

 

Minden nyáron szárítok gyógynövényeket, aszalógépben, melyek a kertemben teremnek meg.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Most ősszel ezekből készült egy tea keverék. 
Filterezettem is belőle.
 Kerül még a filterekbe, macsa tea por, és a szárított, őrölt szőlő hús, és mag,  ami a szőlő lé készítésnél vissza maradt. 
Amitől ilyen szép színű a tea.



került bele:
rózsaszirom
kakukkfű
csalán
 fekete ribizli levél
zsurló
bodza virág
 ginko biloba levél
aranyvesszőfű
menták
fügefa levele..stb
 Jó nagy adag keverék készült, jut a családomnak is belőle.

Fűszeres csirkemell, zöldborsós rizzsel!

 

Párolt rizs készült, zöldborsóval,(saját termés) és  fagyasztott,  saját, készítésű, darált zöldséggel dúsítva.
Kacsa zsíron pirult a rizs.
A borsó kétszeres mennyisségű vízben főtt, a zöldségekkel, ezzel öntöttem, fel a rizst.
A  vékony csirke mell szeleteket, sóval,  színes borssal, fokhagyma porral és füstölt piros paprikával(saját füstölés) ízesítettem.
Kevés olajon megsütöttem. 
Házi vegyes csalamádé volt a savanyuság.

2022. január 7., péntek

Inhalálás, gőzölés, házilag, egyszerűen!

 

A téli megfázós, vagy éppen arcüreg gyulladásos időben, nagyon hasznos a gőzölés.
Vagy akár csak a párologtatás.
Az én Édesanyám sós kamillát főzött, egy lábasban, rá helyezett egy tölcsért.
Ezen jött ki a gőz. 
Ezt a torkunkra kellett irányítani, nagyon hatásos volt torok gyulladás idején.
Az arcüreggyulladásra még egy törülközővel is betakarta a fejünket, hogy jól átjárjon a gőz.
Én is igy teszek ebben a vírusos, baktériumos időben, és hatásos.
Egy jól felmelegített elektromos lapra helyeztem, éppen meleg volt a gofri sütő, igy nem hűlt ki, sokáig tartotta a forró gőzt.