2014. február 26., szerda

Szálikás perecek.



Egy nagyon régi recept, vagy 40 éves.
Férjem nagynénikéjétől került hozzám.
A gyerekeimnek sokat sütöttem, nagy adag, mindig volt a konyhaszekrénybe.
Amíg kicsik voltak legalul, hogy elérjék.
Szoktam amerikai darált mogyoróval is sütni. 
Attól még finomabb.
Most darált dióval is készült.
1kg liszt
3 db tojás+1 sárgája
A fehérjét majd kenéshez használjuk.
30 dkg zsír(kókuszzsír)
1 cs szálika+1 dl tej
1 csésze(2.5 dl) porcukor
4 ek tejföl.
A szálikát langyos cukros tejben felfuttatjuk .
  A többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk.
Én a kenyérsütőre bíztam a dagasztást.
Ha a tojás nem szép sárga, egy kis kurkumát rakhatunk bele.
Most 2 cipóra osztottam, egyikbe darált dió került, ebbe még tettem kevés tejet, mert kemény lett volna.
Mindig a hozzávalóktól, a liszt minőségétől függ a folyadék mennyisége.
Fél óra pihentetés után fél cm vastagra kinyújtottam, szaggattam. 
Egy kis részéből a nem diósnak darálós keksz is készült.
Még babapiskóta formát is szaggattam.
A figurák tetejét lekentem ecsettel, felvert tojás  fehérjével és barna  cukros dióban végig húztam.
Szilikonlapos tepsiben sült , előmelegített légkeverésen
 180C°-on. 15 perc alatt megsül.
Szapora, sokáig eláll.
Kiváló reggeli teához, kávéhoz, finom délutáni, esti rágcsálni való.
Kettőt össze is ragaszthatunk lekvárral.

Nincsenek megjegyzések: