Elfeledett gabonaféle az árpa, amiből a maláta készül.
Hatása, az egészségre igen számottevő.
Több fajtája létezik.
Malátatöret, malátaliszt (enzimaktív)
Karamellmaláta (zöldmalátából)
Aromamaláta (forrázott zöldmalátából)
Pörkölt maláta (aszalt malátából)
Malátakivonat - világos vagy sötét (malátatöretből)
ITT olvashatsz a hatásairól.
A lábadozó betegek gabonájaként emlegetik.
Idézet az írásból.
"Fontos,
hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak
le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg
B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és
szilíciumot.
A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont
ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás
során elveszíti ezeket.
Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az
anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és
székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis
antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a
májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi
gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.Az
árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is
neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk,
hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.Készíthetünk
belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában
ízletes és tápláló."
A gerslit köretként használom.
Az árpalisztet 1-2 evőkanállal a heti kenyerem sütésekor adagolok a tésztához.
"Enzimaktív malátaliszt tésztára és
pékárura gyakorolt hatása
Jobb fejlődés a kemencében, nagyobb térfogat
(búzatermékeknél)
Aromásabb, ízletesebb termék
Puhább, nedvesebb bélzet (búzatermékeknél)
Hosszú frissesség
Kellemes héjszín, sokáig ress héj"
Az árpából sokféle malátát készítenek.
Részletesen ITT olvashatunk a malátáról.
Felhasznált irodalom.
Maláta előállítása és felhasználása a
sütőiparban.
Gáspár Ilona
IREKS-STAMAG Kft.
2016. június 16.
1 megjegyzés:
Érdemes kipróbálni!
Megjegyzés küldése