2020. április 17., péntek

Az én bucserem, és füstölt szalonnám!

Bucserem, most kacsa zsírt tartok benne.
Őseink, egy darab szalonnáról elkaszáltak, a falusiak fél napot is.
Innen a mondás, "kaszásnak való adag"!
Kivittem az ebédet Édesapámnak a levest,, "bucserba" mellé a másodikat.
Uzsonnára egy darab szalonnát, kenyérrel, uborkával, paradicsommal!
Nemrég füstöltem egy kisebb füstölő dobozban!

Ebéd után a melegben szunyókáltak egyet a hűvös fasorban, és délután dolgoztak tovább ,késő estig, ha az eső haza nem zavarta őket.
Nekem még van ilyen bucserem .
Volt egy hálós tartója is a "kantár" szép rózsákat szőtt bele egy idős cigány asszony ,szépeket készített.
Egyszer kicsire sikerült, mondja neki nagymamám ez nem jó more, jó az ténsasszony, csak a rózsák felveszik!
Nálunk ez szájhagyomány lett a családban, ha valami kicsi volt, azt mondtuk,--mert a rózsák felveszik.

Nincsenek megjegyzések: