2022. november 28., hétfő

Szálikás perecek!





Egy nagyon régi recept, vagy 40 éves, még a férjem nagynénikéjétől került hozzám.
A gyerekeimnek sokat sütöttem, nagy adag, mindig volt a konyhaszekrénybe. Amíg kicsik voltak legalul, hogy elérjék. Szoktam amerikai darált mogyoróval is ütni, attól még finomabb.
Még babapiskóta formával is készítettem!
Most darált dióval is készült: 1kg liszt, 3 db tojás+1 sárgája, (A fehérjét majd kenéshez használjuk), 30 dkg zsír(kókuszzsír), 1 cs szálika+1 dl tej, 1 csésze(2.5 dl) porcukor,4 ek tejföl.
A szálikát langyos cukros tejben felfuttatjuk a többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk. Én a kenyérsütőre bíztam a dagasztást. Ha a tojás nem szép sárga, egy kis kurkumát rakhatunk bele.
Most 2 cipóra osztottam, egyikbe darált dió került, ebbe még tettem kevés tejet, mert kemény lett volna. Mindig a hozzávalóktól, a liszt minőségétől függ a folyadék mennyisége.
Fél óra pihentetés után fél cm vastagra kinyújtottam, szaggattam. Egy kis részéből a nem diósnak darálós keksz is készült.Még babapiskóta formát is szaggattam.
A figurák tetejét lekentem ecsettel, felvert tojás  fehérjével és barna  cukros dióban végig húztam. Szilikon lapos tepsiben sült, előmelegített légkeverésen 180C°-on. 15 perc alatt megsül.
Szapora, sokáig eláll. Kiváló reggeli teához, kávéhoz, finom délutáni, esti rágcsálni való. Kettőt össze is ragaszthatunk lekvárral.

Nincsenek megjegyzések: