2010. január 16., szombat

Cékla.

Cékla készült a múlt héten.
Vízben egészben főzöm.Van, aki sütőben süti.Lehet így több színes anyag, vitamin marad meg benne?Nem tudom.
Készítettem egy ecetes, cukros alaplevet, só,bors,torma ,őrölt kömény, aprómagvas mustár,szójaszósz, kevés olíva olaj került bele.
Ebbe reszeltem a káposztareszelőhöz hasonló tüskés gyalun a céklákat.
Kicsi poharakba zárva, 1-2 hétig is eláll(na).De nálam elfogy. Ajándékoztam is belőle,(egy idős szomszéd néninek mindig viszek, meg van a szeretetotthonba egy nyugdíjas nagynénén, neki is küldtem) Minden nap eszem.Joghurtba keverve, mézzel, savanyúságként ételekhez. 
Most olyan nagyokat kaptam,hosszúkásat. Amit itt a faluban termeltek,kapok hozzá még cukorrépát, és vegyesen fogom csinálni, mint régen a nagymamám.

Állítólag jó vérképző és magas a vastartalma.











Beteg férjemnek nyersen készítettem a céklalevet.Turmixoltam ásványvízzel lazítva és átszűrtem. Mindig jó volt a vérképe a kezelések előtt. Csak ennyit használt!!!

2010. január 13., szerda

Reggelim.

Ma szerényen reggelíztem.
Majd az ebéddel bepótolom, de a tegnapi töltöttkáposzta után ennyi elég volt. 
Natur joghurtba:
zabpehely,
müzli,
kukorica pehely
cékla(saját készítésű )
és méz került. 
Hogy jobb legyen hozzá az étvágyam, citromfű és bazsalikom díszítette!
(meg is ettem,ők az ablakomba telelnek és csipegetem őket)
                                Így nézett ki!



Töltött káposzta.

A finomra darabolt hagymát,1-2 gerezd fokhagymát(én a késes,gépi gyors darabolót használom)bő olajon megpárolom.

Pirospaprika, színes , frissen őrölt bors kerül bele.
Összedolgozom a darált hússal és a rizzsel.
Káposzta, kelkáposzta, vagy torma levélbe tekerem.
Most kelkáposzta és rendes káposzta volt kéznél.
Fagyasztható is későbbi főzéshez.(az unokának)
Apróbb káposzta darabok, paprika, paradicsom(nyáron kevés kapor levél) kerülnek a fazék aljára.Egy két szelet füstölt szalonnát is elbír!!!
Felöntöm vízzel, mikor felfő kerül rá a passzírozott paradicsom.


Én most befagyasztott egész paradicsomot használtam.
15-20 perc alatt kész.
Ez a mi szabolcsi töltött káposztánk.
Tormába, füstölt hússal, kukorica kásával is készítjük.

Ebbe több fokhagyma kerül.

2010. január 10., vasárnap

Kenyér és lángos.

Kenyeret sütöttem, a napokban.Elvettem belőle 3 db kis cipót.
Ebből lángos készült, egy régi palacsintasütőnek használt elektromos készüléken.
Még frissen elfogyott.
Egy tányért felfordítva húztam ki a tésztát aránylag, kerekre.
Egy lábassal leborítva  nem távozott el a meleg.
A kenyértészta őrölt köménymaggal készült.
A napokban darált lenmaggal is kipróbáltam.
Kenyér receptje:
50 dkg liszt
3 ek olaj, vagy olvasztott vaj
3 dl tej-víz is lehet
 1 kk só,1 tk cukor
2.5 dkg élesztő.
Kenyérsütőben készül.

                                                                     Fő az egészség!
 

2010. január 7., csütörtök

Csöröge.

A mai gyümölcsleves mellé, csörögét készítettem.
2 csésze liszt
4 tojás sárgája
2 dl tejföl-de lehet joghurt, vagy kefir is.
1 ek olaj
csipet só
1 kk cukor
1 kk szódabikarbóna
Jól kidolgozzuk.Ha pihentetjük fél órát , csak jót tesz neki.
De azonnal süthető.
JÓ ÉTVÁGYAT!



 

Derelye készült.

Ma, olyan "gyúrós napom volt.Nem mindig van kedve az embernek ezekhez a dolgokhoz.
kaptam szép sárgájú, házi tojást.Így adva volt a mai nap programja.
Először csörögét sütöttem, aztán gyúrtam.A nagylány unokám nagyon szereti a derelyét.Lefagyasztottam és bármikor jön itt lesz.Vagy elviszem én.Az időmből kitelik, miért ne járjak a kedvébe.Most nem fotóztam le.Ez a képsor egy régebbi felvétel.


2010. január 1., péntek

Jókívánság!

Photobucket






Minden kedves blog olvasómnak, kívánom az Új Évre!

Egészség,Szeretet, Békesség!
Photobucket
Photobucket


2009. december 31., csütörtök

Szívünk védelméért!


Két fontos táplálék, a szív védelméért!

Második telihold ebben a hónapban!

Csodáld meg te is Szilveszterkor! Részletek ezen a linken!

http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=29905#post

Marlenka- töltött,mézes lapok.



Egy nagyon ízletes, puha sütemény.Karácsonykor a menyemnél ettem. Hasonlít a mi mézes zserbónkhoz. Örményországból származik.
Cukrászdai, de nincs benne tartósító.Megtaláltam a receptjét.Van Budapesten egy ilyen nevű cég, aki forgalmazza és házhoz is szállít.Már sok helyen kapható.
Marlenka hozzávalói
450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak
Marlenka elkészítése
(Marlenka elkészítése)
1. Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostul halmozza a kisült lapokat egymásra.
15. Hagyja kihűlni a lapokat.
16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával.
18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
19. Tálalja a marlenkát, mikor kellően megpuhult.
Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.

2009. december 30., szerda

Mézeseim.

 Megteltek a mézes tálak! Mindet elajándékoztam.Család, barátok kapták.
 

Kosárka


40 dkg   liszt 
25 dkg   margarin 
4 ek        porcukor 
1 cs    sütőpor 
4 tojás   sárgája 
2 ek       tejföl 
fél citrom leve
Jól összedolgozzuk, kinyújtjuk,
1 cm vastagságúra. 
Recés szélű szaggatóval kiszúrjuk,  
a kosárkaformát kivajazzuk, 
beletesszük a tésztát. 
Töltelék:
Barack lekvárt teszünk a kosárka aljára.
4 tojás fehérjéből habot verünk, 
25 dkg porcukorral, pici sóval, egy evőkanál citrom lével.
A végén  óvatosan bele keverünk 25 dkg darált diót
Ezzel töltjük meg a kosárkákat. 
Tetejére egy szem meggyet rakok.
Jól előmelegített, sütőbe 170C°-on 15 perc alatt kész.
Dió helyett, kókuszt is használhatunk, vagy
 pörkölt szárított búzacsírát.
Előre is elkészíthető,tartós apró sütemény.




2009. december 20., vasárnap

Mézes tálak

                                                A mézes tálak is elkészültek.