2010. december 5., vasárnap

A mézes receptje.


15 dkg virágméz

25” porcukor
50 " finomliszt
3 db egész tojás
1 kk kakaó por
1/2 cs mézes fűszer keverék
2 kk szóda bikarbóna
A mézet a cukorral langyosan keverjük össze.A tészta előre elkészíthető.

Folpakba csomagolva pihentetjük egy napot hűvös helyen.
Ha figurákat,tálat, templomot készítünk, nem kerül bele a szóda bikarbóna, mert eltorzulnak a szabályos vonalak.
A kivágott alakzatokat sütés előtt ,akár egy éjszakán át pihentetjük,hogy szikkadjanak a figurák.
A templomhoz papírból sablont készítünk.
Tojássárgával kenve szép fényes lesz a tészta.

Saját készítésű mézeseim.

                                   Mézes tál.
                                  


                                        Templomok







Karácsony!

Az elmúlt évek Karácsonyairól készült ez a jobb oldalon található díavetítés. Akkor még a család teljes volt.
Minden Karácsonyra készült mézesből tál, amibe apró  díszes , mézes sütemények kerültek.
Mézes templom, kisebb alakban is, ajándékként ismerősöknek.
Ezekből mutatok képeket és hozom majd a mézes receptjét is.

2010. november 22., hétfő

17 éves lett a nagylány unokám!

Ezzel a finom túró tortával leptem meg.
Most szív alakban sütöttem és a fehér csoki bevonatra, saját készítésű cukor máz dísz került.
Egy kellemes  hétvégét töltöttünk együtt.

2010. november 14., vasárnap

Almás kosárkák réteslapból.


Hozzávalók:
4-5 db alma
2 kk vaj
3 ek darált dió
1 ek sütő rum (aroma is lehet
2 ek szeletelt tőzeg áfonya
3 ek kristálycukor
1 ek citrom lé
1 ek szeletelt mandula.
1 kk örölt fahéj
1 cs réteslap
( Nagyon vékony,leveles vajas tésztából is elkészíthető)
3 ek olvasztott vaj
Fahéjas porcukor

Elkészítés.
Az almákat vékony szeletekre vágom uborka gyaluval.
A vajon cukorral, citromlével, áfonyával párolom.
A végén bele teszem a diót és a rumot, azzal is felfőzöm.(az alkohol elpárolog)
Szűrőn lecsepegtetem.
A réteslapból elveszek 2 db-ot
A többit 12 négyzetre osztom (hosszában 3 felé, a szélesség mentén négy részre)
Kivajazott muffin formába rakom, minden másodikat kissé elfordítva, olvasztott vajjal megkenem. (puha szilikon ecsettel)
Kis kosárkák keletkeznek.
Ezekbe kerül a töltelék.
Tetejüket fahéjas porcukorral megszórom. Rátördelem a maradék réteslapot.
Kevés olvasztott vajat cseppentek a tetejükre és szeletelt mandulával., megszórom
Előmelegített sütőben 10 perc alatt arany barnára sütöm.
Kellemes savanykás íz hatás így együtt a réteslap és a töltelék.
A töltelék ízlés szerint változtatható idénygyümölcsökkel.
Például nagyon finom, az aljára egy kanálnyi mascarpone, rá pedig rebarbara, aztán a gyümölcsök kissé megpárolva cukorral.(és lecsepegtetve, mert máskülönben elázik a réteslap, nem lesz ropogós)
Körte, alma, szilva, őszibarack minden szóba jöhet.



2010. november 12., péntek

Túró torta

Hozzávalók:

6 db tojás
6 ek kristálycukor

6 ek liszt
1 tk sütőpor
1 ek olaj
Fél kg túró
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
Fél citrom leve
4 ek maszcarpone krémsajt
Fél üveg őszibarackbefőtt
4 ek baracklekvár
2 ek zselatin
2 dl tejszín

Elkészítés:
6 tojásból kerek piskótát sütünk, ha kihűlt kettévágjuk.
A túrót kissé áttörjük
A margarint a porcukorral habosra keverjük, a fél citrom levével.
A zselatint kevés tejbe beáztatjuk, ha megduzzadt felforraljuk.
A cukros vajat, a krémsajtot a túróhoz keverjük.
Bele forgatjuk a felkockázott őszibarackot.
Óvatosan hozzá keverjük a habbá vert tejszint, majd a langyos zselatint.
Jól átkeverjük.
Az alsó piskóta lapot megkenjük baracklekvárral, erre kerül a túró krém.
A krém tetejére is lekvár kerül, majd erre a másik piskóta lap.
Fehér csoki mázzal vontam be.
A citrommáz is illik hozzá.
Szüli napi torta is lehet, kis dekorációval.



      Házi tojásból, ilyen szép sárga piskóta süthető.


2010. szeptember 17., péntek

Minden elmúlik...

A bánat az öröm , és megy az életünk tovább. 
Emlékeinkből építkezünk.
Tologatom magam előtt a napokat.
Keresem a feladatot, találok is bőven.
Ez segít elűzni a drága testvér hiányát.
De ez a blog nem arra hívatott, hogy a sirámaimat hallgassátok.
Visszajövök, hozok recepteket, fotókkal és próbálom leírni a tapasztalataimat.
Egy kis szépség a kertemből, ami megszépíti napjaimat. 

               Piros alata golgotám! 



2010. szeptember 6., hétfő

Elment tólünk!

Photobucket

2010. augusztus 29., vasárnap

Szomorú hír.

Nagyon szomorú hírt kell leírnom!
A drága testvérem, a húgom 58 évesen meghalt.
Olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy, a koponya műtét sem segített.
 Végig mellette  voltam, fogtam a kezét. 
A szívem megszakad érte..
  Érte égjen ez a gyertya!

2010. augusztus 9., hétfő

Vajas, leveles tésztából.

Lentebb már leírtam, hogy gyors süti.
Annál is inkább, mert a töltelékkel nem kellett bajlódnom.
Maradékok voltak befagyasztva. A lekvár kivételével.
Házi készítésű dzsem:  idei gyümölcsökből.
Alma, körte, szilva, lereszelve, átfőzve barna cukorral, citrommal ízesítettem.
Túró töltelék:1 tojás+1 sárgája, citrom héja leve, mazsola, áfonya,( átmosás után gyümölcsteába ázik ) 2 ek gríz, 1 ek liszt,  4-5 ek porcukor(fél kg túróhoz)
Párolt káposzta: a szokásos módon, lereszelve, sózva (állni hagyom kicsit),majd olajon párolom.
Borssal, ételízesítővel fűszerezem. A végén 1 ek cukrot bele karamellízálok.
A leveles tésztát kinyújtom, három egyenlő részre vágom.Egy- egy részből lesz 2-2 fonottas.
A középső részükre kerül a töltelék . A két szélet bevagdosom és felváltva ráhajtom.
Erről van fotó egy régebbi bejegyzésnél , a rebarbarás sütinél,  most kisebbek készültek. Ezen  a linken elérhető.
 http://bloggeranyo.blogspot.com/2010/06/sutemeny.html
Az almás és a túrós töltelék alá mascarpone sajtot kenek, vékonyan.
Tetejüket egész felvert tojással kenem meg sütés előtt és közben is egyszer.
 A harmadik részt négyzetekre vágom, ezeket a muffin formába helyezem és erre kerül a káposzta .
Némelyik sarkát össze csippentem, de nem fontos, úgyis  önállósítja magát, ki nyillik.
 Gázsütőm van , előmelegítem a legmagasabb fokozatra, mikor bele rakom a tésztát 10 perc múlva mérsékelem a gázt.  Úgy fél óra alatt, jó ropogósra sül. 
Most kipróbáltam- Lajos Mari- recept ötlete alapján, hogy tettem a káposztába a felvert tojásból, amivel kenegetem.

Ő a káposztás csigánál alkalmazta ezt, jól összefogja a tojás a tölteléket.

Most az almást és a kis káposztás kosárkákat fotóztam le.

Köszönöm, megvagyok!

Elvesztem egy kis időre, az emlékezés tengerében.
Minden elmúlik egyszer, és ez fájdalmas.
Túl kell lépni.
Ez a blog különben sem arra hívatott, hogy itt keseregjek.
Mint ahogyan nem is teszem. Megy tovább az életünk és élem a mindennapokat.
Takarítok, mosok, sütök, főzök, gondozom a virágokat, a lelkem, a családom.
Szóval vegyes, minden ami jön. Elfoglaltságom van bőven.
Itt fáj, ott fáj, de jelentkeznek az unokák, a gyerekek, a barátok és minden fájdalom el múlik.
Erőt adnak a mindennapokhoz.
A vasárnapom úgy telt el, hogy nem sütöttem semmit.
Így ma kiolvasztottam egy leveles vajas tésztát és gyors süti készült.
Tudni kell 2 hét alatt kétszer készült kelt tészta. 
Egyszer a családom , másodszor a rég elhunyt barátnőm lánya érkezett 2 fiával. Ők itt is aludtak. 
Nekik kedveskedtem.
A barátnőm nagyon finom buktát készített és a lánya szerette volna , ha együtt készítjük, hogy megtanulhassa.
Ezekről nem készülhetett fotó, olyan gyorsan elfogytak. még a másik nagyinak("édesnek") is küldtem.
Almás bukta, túrós(mazsolával,áfonyával),káposztás, batyu.
Na ezt kívántam én ma, a káposztásat.
Sok tölteléket készítettem el legutóbb, amikből került a fagyóba. Ezt használtam fel ma.
De ezt egy újabb posztban írom le, mint receptet.

Most ezek a mocsári hibiszkuszok örvendeztetik meg napjaimat!







2010. július 21., szerda

Már egy éve!

                  Ma egy éve , hogy elhunyt a férjem.
Már elkészítettem a virágokat és estére a hűvösön, megyek a sírhelyéhez.
                Tele a szívem szomorúsággal!
             Nagyon szomorú emlék ez a mai nap!


 
           Ezeket a virágokat viszem a sírjára. 

2010. július 20., kedd

Teázom.

Minden nap a kertbe szedett gyógynövényeimből készítem a teámat.
Reggel lefőzök egy jó nagy adagot.Ízesítem(méz,citromlé) behűtöm ,és megvan a napi folyadékpótlás.
Menta, fekete ribizli levele, cickafark,zsálya, oreganó, hársfa.
Kombinálom őket minden nap másként.
hetente egyszer őrölt len és kapormag is kerül bele.
Segíti a hasnyálmirigy működését.
Sajnos az articsóka az idén cserben hagyott, egy kicsi árválkodik, pedig ő is fontos, a cukorszint tartásában.
A mai teám fekete szederrel színesítettem.
Olyan gyönyörű a színe!
És az íze is.
A héten már szörp is készül belőle.