2012. augusztus 13., hétfő

Sodort croissant.

 "Limara pékségé"-nél találtam ezt a receptet!
Ki kellett próbálnom.Pár napig lesz nassolni valóm!
Az összes hozzávalót a kenyér sütő gép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam.
A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal.
A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy bejglit.
Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles tégla lapot nyújtottam belőlük.

Pizza vágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket.
 Egyikre sajt és sonka, másikra pesztó és sajt töltelék került.
Még barack lekváros is készült.
 Lisztezett tepsin  duplájára kelesztem.
A sütőt elő melegítettem 200C°-ra, majd 24 percig 180 fokon sült, alsó+felső+lég keverés-en.
Limaránál szebbnek, levelesebbnek látom.
 Én sajtot nem tettem a tetejére, elnéztem.
Az az igazság nem vártam meg, amíg a megformázott kiflik újra duplájára kelnek.
majd legközelebb.
Ha lesz legközelebb, mert elég sok időt vesz igénybe  a kelesztés, formázás, újrakelesztés.


2012. augusztus 5., vasárnap

Pudingos almás.


Először készítettem ezt a sütit.
Egy csomag leveles tésztát (a már kinyújtottat használtam) kétfelé vágtam.
Közepes tepsibe raktam.
Megkentem vékonyan barack lekvárral.
Erre került a párolt alma(egy lime leve+héja került bele+5 ek barna cukor)
 Baba piskótákkal fedtem be.
Erre kocára vágott édes szilvát szórtam.
A 2 cs tejszínes pudingból, 6 dl tejjel,3 ek cukorral főzött masszát ráöntöttem, szétkentem, még langyosan.
Diónyi vajat is elkeverek benne, ettől nem bőrösödik.
Erre került a másik tészta lap.
200C°-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt kész.
Por cukorral szórom meg a tetejét, ha kihűlt.
A recept sütő papírt ír a tepsi kibéleléséhez, de ez nem jó rátapad a tészta aljára.
Legközelebb az alsó lapot félig elő sütöm, mert elázik nyersen.
Aránylag kevés idő alatt kész.
                         

2012. augusztus 4., szombat

Gyümölcstorta.

Egyszerű gyümölcs torta nagyobb , tepsis kivitelben.
Egy 4 tojásos piskóta készült, nagy tepsiben.
Erre került 2 cs  főzött puncs puding.
 Még melegen hozzá kevertem 5 dkg vajat, így nem bőrösödik be és selymesebb is lesz.
Ráraktam magozott cseresznyét(fagyasztott) és szeletelt kivit.
A hűtőbe került, hogy a gyümölcs kocsonya hamarabb dermedjen meg rajta.
Gyümölcs kocsonya:
1 cs zselatint 3 dl vízben beáztattam,.
Kb 10 perc után felforraltam és 1 EK menta sziruppal színeztem.
Ez a szirup most bolti, mert a színe mélyebb zöld, mint a házi készítésűnek.
Ez a pont az, amit nem szeretek, figyelni mikor hűlt le megfelelően a zselatin.
Természetesen megdermedt, így újra kellett melegítenem.
Ilyen lett a végeredmény.
Mindenkinek nagyon ízlett.
 Fél literes  kiszerelésben a LDL-be kapható a menta szirup.
Végül is koktél alapanyagnak gyártják.
Sok mindent lehet vele színezni. Pl . cukor mázakat, krémeket.
Eper és citrom ízesítésűvel is találkoztam már.
Nem kedvelem a mesterséges színezéket,de időnként bele akadok.



Vízszűrés.

Karácsonykor "került" hozzám egy LAICA víz szűrő kancsó.
Azóta csak szűrt vizet iszom.
Nagyon kellemes,lágy az íze.
Nincs palack emelgetés,taposás,szemét nem képződik.
Főzéshez is szűrt csap vizet használok. 
Pl.a húsleves íze össze hasonlíthatatlan a csap vízben készültével.
Tésztát, burgonyát, mindent ebben főzöm.
Még a szobanövényeket is ezzel locsoltam télen, meg tavasszal az ablakban nevelt palántákat.
A konyhai csapomra is évek óta fel van szerelve egy egyszerű  szén betétes víz szűrő.
Ez már eleve elő szűri a vizet.
Flexibilis mozgása a gyümölcsök mosásánál  ,körkörösen, zuhanyszerűen adja a vizet,tehát még praktikus is.
Víz szűrő kancsóm.

 Egyszerű víz szűrőm.
A mosolygó víz oldalon többet lehet olvasni a szűrő kancsóról.


http://mosolygoviz.hu



Kenyér sütés.

A megszokott módon kezdtem el sütni a kenyerem.
De...
Került bele:
1 ek búza csira
1 ek zabliszt
1 ek búza korpa
1 tk mangalica zsír
DE...
A kenyér sütőre csak a dagasztást és kelesztést bíztam.
Az újra kelesztést már egy sütő papírral kibélelt jénaiba folytattam.
Két oldalról"megtámogattam" egy-egy összehajtogatott konyha kendővel, hogy ne terüljön szét a jénaiba, hanem magasabbra terjeszkedjen.
Természetesen a sütő papíron kívül. 
A kendőket  sütés előtt kivettem.
ÉS...
Előmelegítettem 230°C°-ra , alul, felül sütés +lég keverésre a villany sütőt.
Ide került a kb 30 perc alatt duplájára kelt kenyerem, 30 perce.
A jénai tetejét megvizezve raktam rá.
Ezután mérsékeltem a hőfokot 200C°-ra és itt sült 35 percig.
Előtte a jénai tető le került róla.
Kivéve még forrón megspricceltem vízzel, így a héja kissé megrepedezik.
Szinte"beszélget" recseg-ropog.
Rácsra helyezve hűlt ki.
És az az illat a konyhába, leírni nem lehet.
Igaz ez a módszer több figyelmet igényel, de össze sem lehet hasonlítani a kenyér sütő gépbe készülttel.
Uzsonnára egy kis mangalica zsírral megkenve, paradicsom+bazsalikom+paprika hozzá.
A még langyos kenyéren megolvad a zsír!
           Mennyei!!!
Na igen egy kis pörc is volt mellé.
Csak egy falatnyi!




2012. július 15., vasárnap

Egyszerű egytál étel.

Apró sertés hús(lehet csirke is) darabokat kissé ki klopfolok, bors só, kerül rá.
Olíva olajon, diónyi vajjal,mindkét oldalukat megpörösítem.
Zöld paprika , hagyma, fokhagyma, gyros és curry fűszer kerül még rá. 1-2 percig fedő alatt párolom.
Majd fedő nélkül zsírjára lesütöm.
Kiszedem, és a visszamaradt zsiradékon csíkokra vágott cukkinit és egy pár alma cikket átforgatok.
1 EK méz, szója szósz kerül rá, ezzel is átforgatom.
A húsokat is vissza rakom a serpenyőbe és együtt felsütöm. Az almától , méztől és a szója szósztól nagyon pikáns lett.
Vízben főtt burgonya  a köret, meglocsolva a hús zaftjával.
Egy csokor zöld levél:(petrezselyem, oreganó, tárkony,1 levél zsálya,zeller és lestyán )1 Ek olaj ,só, egy darab hagyma, egy cikk fokhagyma kerül a   burgonya főző vízébe.
Kovászos uborkával, igen ízletes.
Talán aprólékosnak tűnik, de hamar elkészül.

PESTÓ.

Itt a nyár, szépen zölddel a bazsalikomom.Mit is készíthetnék, mint pestót.
Mosás, csepegtetés után a leveleket szépen sorjában , egyenként leszedem.
Két fajta bazsalikomom termett az idén, a hagyományos zöld és a pirosas görög.
A gépi darabolóban sok fokhagymával, olíva olajjal, durva szemcsés tengeri sóval, kevés citrom borssal össze darálom, jó simára.
Csodálatos zöld színe van!
Kerülhet még bele ízlés szerint kevés oreganó levél, kapor, tárkony és 2-3 menta levél.
Nálam ez az alap.
Ez tovább ízesíthető  pirított fenyő maggal, dióval, most  mogyoró került  bele(nem a földi, az amerikai) és  pár csepp lime  lé.
Ez teszi pikánssá.
Joghurttal is kipróbáltam, nagyon ízlett.
A reszelt sajtot csak használatkor rakom bele.
Hűtőben, 1 hétig friss marad, de le is fagyasztható, kis üvegekbe rakva.
 Vajas kenyérre, lángosra kiváló, tésztákat ízesíthetünk vele.
A vajas kenyeremen.

2012. május 28., hétfő

Blogdíj

Hani-től kaptam ezt a díjat!
http://izemlekek.blogspot.com/2012/05/kommentek-blog-dij.html


Nagyon köszönöm, hogy benézett hozzám, hogy rám talált.
 Az utóbbi időben elég kevés a látogatóm.

Szabályokat is szerkesztett a díj továbbadásához, melynek egyik célja, hogy új, eddig még kevéssé ismert blogokat is mutassunk be.



Szabályok a díj továbbadásáról:

Linkeld be annak a blogját, akitől a díjat kaptad!


Tedd ki a díjat a blogodra!


Add tovább 4 olyan blognak, akinél szívesen kommentelsz!


Add még tovább 2 olyan blognak, ahol nem vagy rendszeres olvasó!


Értesítsd egy kommentben a díjjal jutalmazottakat!
Akitől kaptam-Hani
Tovább adom:
Jutus
http://juditkrea.blogspot.com/
Vicuska
http://www.blogger.com/profile/16392627445463771584
"Csak úgy, mint otthon"
http://ugymintotthon.blogspot.com/
Roza
http://szolohegyimesekkonyhakmindennapok.blogspot.com/
Zoltán
https://plus.google.com/116781094287182891771#116781094287182891771/posts
Katbo-Reka
http://www.katbo.blogspot.com/2012/05/citrom-torta.html#comment-form
Én nem szelektáltam, hogy melyik a kevésbé olvasott.
Nem szeretném én eldönteni, estleg ezzel megsérteni valakit.

2012. május 13., vasárnap

Kókuszos csigák.


Tésztához
20 dkg sima liszt
20 dkg rétes liszt
4 db tojás sárgája
20 dkg margarin (vagy 10 dkg margarin 5 dkg zsír)
3 dkg élesztő
1 pohár tejföl
1 EK porcukor
Csipet só

Habhoz
4 db tojás fehérje
35 dkg porcukor
20 dkg kókusz reszelék vagy dió
A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, 20 percet pihentetjük.
Átgyúrjuk.
2db cipót készítünk belőle.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk őket.
A felvert cukros tojáshabba belekeverjük a kókusz reszeléket.
Kétfelé osztva a tésztákra kenjük és feltekerjük..
Kb, másfél ujjnyi vastag csigákra szeleteljük, amit lisztezett tepsire fektetve, jó forró előmelegített sütőben halvány barnára sütünk,kb. 20-25 perc alatt.

2012. március 16., péntek

Díjat kaptam!

A szöveg jelentése: "Szépség, megihletés (inspiráció)".

Timitől kaptam a díjat (blogja: "Csak úgy , mint otthon")
Köszönöm, nagyon megörültem neki.
 Ő gyakran benéz hozzám, régi netes ismerősök vagyunk.
Megtiszteltetés számomra az ifjuság elismerése.
Köszönöm Timi!
A díj szabályai:

1.Vedd át a díjat!
2.Köszönd meg annak, akitől kaptad!
3.Tedd ki a blogodra!
4.Add tovább másik 4 bloggernek!

5.Írj magadról 3 dolgot!
Magamról:
1.Nyugdíjas vagyok,  mindenem a családom az unokáim.
2.Szeretek főzni, kézimunkázni, kertészkedni, a családfánkat csinosítgatom, sok fotót készítek a virágaimról.
3.Hiszek a szeretet összetartó erejében!
Akiknek tovább adom:
Jutus,
Szánter
Pjulcsi
Napmátka











2012. február 19., vasárnap

Tarka kalács

A kenyér sütőt nagyon szeretem.
 Azóta tudok jó kelt tésztát készíteni, amióta megvan.
Azelőtt nem volt türelmem kivárni a kelesztés hosszú fázisát.
 Most a gép mindent elvégez helyettem.
Az édes tarka kalács készült most  el benne. A sütést is a gépre bíztam.
50 dkg liszt
1 egész tojás+1 sárgája
10 szem édesítő tabletta-kevés tejben feloldva
3 dkg élesztő
1 kk cukor
4 dl tej
kevés só,
1 tk rum
3 ek olaj
 A megkelt tésztából kivettem egy keveset és egy csészében összekevertem kevés  langyos tejben feloldott 1 tk kakaóval. Ezzel a tésztát megmárványoztam.( a fa kanállal lazán elkevertem benne a kakaós tésztát)
A gép készre sütötte.
             Itt az eredmény!

2012. február 5., vasárnap

Tél 2012 .február. 05.

Ma reggel ilyen látványban volt részünk itt az Észak Keleti csücsökben.
Tegnap hóesés ,szél... hófúvás!
Péntek éjszaka  -23C°! Vasárnap már "csak" -13C°.
10C°-kkal kevesebb.
Ez bizony megviseli a szervezetet, még a fiatalok is panaszkodnak.
Szerencsére van segítségem a hólapátolásban. Fel is öltöztettem jó meleg ruhába a fiatal embert.
Kapott kabátot(pulóverben jött segíteni.) harisnyanadrágot,pulóvert , zoknit , sálat.
Jó forró mézes, citromos teát, kávét, és egy kis vitaminra valót is.
Remélem az APEH nem olvassa. Szerintem most ez nem bün, hanem jó cselekedet.
A gáz számla most igen magas lesz. Volt olyan nap, egy óra alatt 1 köbméter fogyott. Ma ez már mérséklődött.
Mi idősek, falú helyen nem kapunk semmilyen segítséget, még csak érdeklődést sem, hogy hogyan lapátoljuk el a havat.
Van ugyan házi segítő szolgálat, de az csak házi gondozást takar, az udvari munkában nem segítenek.
Itt nem osztogatnak fát a kályhába tüzelőknek.
A hóeke a kapu feljáróba tolja le a töménytelen mennyiségű havat, nem törődve az idős beteg, egyedül állókkal sem. Igazán letolhatná nekik oldalra.
Pénzért lapátoltatják el, ha kapnak rá napszámost.
Figyelmetlenség az egész.
A városon nem kell a járdáról a havat seperni.
A mellék útjainkat sem tisztítják meg.
Több figyelmet kérnének a falusi, idős emberek.
Pedig sok hó esett.
Itt vannak a képek!




2012. február 4., szombat

Burgonyás párnácskák.

MARADÉKBÓL KÉSZÜLT!


A burgonyatöltelék az előző napi héjában főtt hagymás "krumplitokány" maradéka.
A húsos töltelék lefagyasztva várta  a felhasználást

BURGONYÁS PÁRNÁCSKÁK.
Hozzávalók:
3 db főtt, áttört burgonya
1 db tojás
2 dkg élesztő-kevés tejben,1 kk cukorral megfuttatva
20 dkg liszt.
1 ek kukorica liszt
2 ek tejföl
Diónyi vaj-vagy 1 tk kacsa zsír
Só, bors
Jól kidolgozzuk, ujjnyira kinyújtjuk.
Ha lágy még liszt kerül bele. A burgonyától függ.
Tetszés szerint szaggatjuk (kerek, szögletes, derelye … forma)
Közepébe töltelék kerül.
Húsos töltelék:
Darált hús-pörköltszerűen lesütve.
Vagy maradék pörkölt (villával szétnyomjuk a húsit)
Felvert tojással összekeverjük, izlés szerint fűszerezzük
Ez megy a kiszaggatott tészta közepébe és jól összenyomkodjuk a szélét.
Burgonyás töltelék:
Hagymás tört burgonya készül, szintén tojással összekeverve.
Borsozzuk, kevés szerecsen diót reszelünk bele.
A kis pogácsákat forró olajban kisütjük
Hamar megsül, hiszen minden alkotó rész elő főzött.
Önállóan, vagy főzelék feltétként fogyaszthatjuk.
Melegíthető mikroban, de hidegen is jó.
                                    Vajban párolt zöldséggel töltve is ki lehet próbálni.
A tészta szélekből kis fánkocskák készültek.