2014. december 14., vasárnap

Aprósütemény formák, fondant díszek.


Karácsony előtt, mindig lázasan kutakodom a sütemény formázók között.
Van pedig bőven, a sok év alatt összegyűlt formák már alig férnek.
De, mindig találok újakat.
Ezeket egy Mihály napi vásáron vettem, Debrecenben.
Fondant,és keksz formázók!


Fém, hópehely és szarvas kiszúrók.

Ilyen a sütipecsét.
Mézes tésztánál már ki próbáltam.

A kiszúró és pecsét egyben
 Az unokám gyurma kiszúrói is nagyon praktikusak.

Most a gömb, tojás és szív formákat szereztem be.



Ezzel együtt a 3 db-os méhkas forma is az enyém lett.

Az Ebay-ről rendelt egy kedves tanítványom hópehely kiszúrókat, nagyon szépek.

A szódabikarbónás levegőn száradó karácsonyi díszeket ezekkel készítettem.



Elkészítettem életem első fondant-ját is. 




Rózsákat is készítettem belőle.
Sajnálom, hogy eddig nem próbáltam ki. 
Gömb, tojás és szív formákat is készítettem.







2014. december 7., vasárnap

Rebarbarás, túrós,rácsosan.



Hamar ki is próbáltam egy leveles tésztával.

Rebarbara lekvár és túró töltelék került bele.
Mindkét tölteléket egy kis rizs liszttel kötöttem meg, hogy ne legyen folyós.
A rebarbara lekváromba, jófajta szabolcsi Jonatán, alma darabkák is vannak.
A túróba cukor és tojás is került.
nagyon fonom és mutatós lett.
És gyorsan elkészül.

2014. december 5., péntek

Kókuszos csigák.


Régebben sokat sütöttem, most megint előkerült a recept.
40 dkg liszt
20 dkg margarin.(nálam laktózmentes)
4 tojás sárgája
3 dkg élesztő
2 ek porcukor.
csipet só
2.5 dl tejföl( nálam laktózmentes)
A dagasztást, kelesztést a kenyérsütőre bíztam.
Onnan kivéve ,átgyúrtam, két cipóra osztottam.
Téglalap alakúra, másfél ujjnyi vastagra nyújtottam.
A  4 db tojásfehérjét felverte a robotgép.
Pici só, 1 kk kanál citromlevet adtam hozzá.
Majd fokozatosan, 30 dkg átszitált porcukrot, a végén 20 dkg kókuszreszeléket kavartam bele.
A végén 1 ek rizslisztet kevertem hozzá.
Ezzel kentem meg a lapokat.

Feltekertem, mint a bejglit és kb, másfél ujjnyi vastagra felkarikáztam.


Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem.

Nekem kétszer 15 db, azaz 30 db lett belőle.
A végeket nem számolom.
180C°-on légkeverésen,20 perc alatt sül meg.
Sokáig eláll, ha nem fogy el.
A tésztája puha és könnyű.


Vadkovászos kenyerem.3.


Harmadszor sül kenyér vadkovásszal.
A második ilyen volt.


2 hét után a kovászt nem etettem tovább.
20 dkg-os adagokban lefagyasztottam.
A sütés előtti estén kiveszem.
Éjszaka meleg helyen van, feléled kicsit,de nem buborékos.
Megetetem 10 dkg liszttel, csipet cukorral, kevés tejjel, vízzel.
Délutánig, háromszor etetem.
Az utolsó etetésnél adtam hozzá 1 dkg élesztőt, mert nem láttam, hogy dolgozna.
Nem kellett volna.
Nagyon jól dolgozott volna anélkül is.
Most kevés kukorica liszt, 2 ek búzakorpa, 1 ek búzacsíra ,
 1 ek burgonya pehely is került a kenyeremhez.
A dagasztás után kivettem a kenyér sütőből.
Egy öntött vas lábasban , kelt az  50 C°ra beállított sütőben.
Sütő papírt is raktam alá.

30 perc kelés után, felvettem a sütőt 200 C °-ra ,majd mérsékeltem 180 C°-ra.
Nagyon szépen megsült, 45 perc alatt.
A lábasnak teteje is van, 10 percig azzal sült, aztán levettem.
Igaz nem beszélgetett, de nagyon finom lett.
Nehezen kedveltem meg a kissé savanykás íze miatt, de  már mostanra ,megszerettem.







2014. december 4., csütörtök

Karácsonyi süti kiszúrók, formák.

Nagyon sok keksz szaggató formám van már, de minden évben találok újabbakat.
Most hópehely kiszúrók kerültek hozzám.

Kiszúró és sütipecsét egyben.

Sütipecsét, cserélhető fejjel.
(Kár, hogy nem magyar a felírat)

A  fém hópehely, a szarvas és a cica is új szerzemény

 Az  kisebbik unokámtól került hozzám ez a gyurma formázó szett, ami igen alkalmas kekszek kiszúrásához is.

2014. november 27., csütörtök

Őszibarackkal,spenóttal,áfonyával, töltött szűz pecsenye.


A család kedvence.
Gyakran készítem.
A szűzpecsenyét éles késsel felszúrom.
Kívül, belül sózom, borsozom.
A cukor nélkül elrakott, fél őszibarackot bele dugdosom.
Pár levél spenót és vörös áfonya is kerül bele.
Szeleteléskor szépen mutatnak, színesítik a húst.

Serpenyőben körbe pörösítem.
Forró sütőbe kerül, ahol tejszínnel kenegetem időnként. Szép pirosra grillezem a végén.




Bármilyen köret finom hozzá.
Most krokett és burgonya fánk volt hozzá.

Burgonyából-krokett és fánk.


A héjában megsütött burgonyát áttöröm.
(Nálam mikróban sül, 800W, 5 perc alatt kész.)
Amennyi lisztet felvesz és egy tojás kerül hozzá. 
Késhegynyi szódabikarbóna teszi lazává.
Só, bors kerül bele.
Jól átgyúrom, pihen kicsit.

Rúddá formálom.

Ebből vágok le fánknak,  nudlinak, vagy krokettnek.
Most fánk és krokett készült.
A levágott részek nudliként kerültek a fagyóba.
                                                         Krokett panírozása.



Zöld borsós csirkemell.


A felcsíkozott csirke mell filére gírosz fűszer, 1 ek rizsliszt, fél deci víz kerül.
Jól össze forgatom, pihen fél órát.

A hagymát kókusz zsíron megpárolom, rá kerül a hús,
megpörösítem. 
Lila , vörös hagyma és egy pár szelet piros paprika.

Hozzá adom a fagyos zöldborsót, jól átforgatom és felöntöm kevés vízzel.
 Oreganó, kakukkfű, majoránna ízesítette még.
Párolom, közben adok hozzá vizet, hogy le ne égjen.
zsírjára sütöm.
Előfőzött, párolt rizs volt a körete.

Póréhagymás, tojás omlett.


Termett a kertben  póré hagyma.
Leves már készült belőle.
Most elősütve, sózva felvert tojás került rá, és egy kis sült paraszt sonka .
Egy kiadós reggeli.

2014. november 22., szombat

Hólabda torta.


Nagylány unokám 21. szülinapjára készült.
Egy nagy hólabda, kicsikkel tornyozva.
Felszeletelve!




2014. november 12., szerda

Tejszínes gomba.


A megmosott ,meghámozott gombákat hagymásan lesütöm.
 Színes bors, zsályás só,piros paprika, kakukkfű ,pár szendvics paradicsom, és petrezselyem zöld  ízesítette.
Majd tejszínes habarással besűrítettem.

Most rizslisztet használtam a sűrítéshez.

Csinos kis csiga tésztát főztem ki hozzá.
Pár szelet sült ,paraszt sonka is került a tetejére.
Savanyított egérdinnyével fogyasztottam.

2014. november 11., kedd

Búzafülé készítése.


Egész évben készítem.
Készen nagyon drága és körülményes a szállítás.
Tönkölybúzát veszek, ami nincs koptatva, csíraképes.
Áztatom, amíg kicsirázik.
Eszem is ilyen állapotban, nagyon ízletes, nekem legalábbis ízlik.
És nagyon egészséges.
Lucernát is csiráztatok.

Aztán elvetem.
Kint az udvaron letakarva, de éri a nap, mert egy műanyag lyukacsos rekesz van rajta. (mert a galamb, veréb kiverné)
Mikor már kikelt levehetem, akkor már semmi nem bántja.
Ollóval, 3-4 alkalommal is learatom.


Aratom és ásványvízzel elkeverve össze turmixolom, leszűröm.
Gyönyörű zöld lesz.

Kis adagokban kerül a fagyóba, hetente iszom belőle.
Nagyon jó immunerősítő.