2015. június 29., hétfő

Tartósítás,befőző automatával.


Karfiolt és paprikát is rakhatunk el télre.

Így zárjuk üvegekbe a kert terméseit.
A zöldségeket  nyersen,az üvegbe helyezzük, pici só és késhegynyi citromsó kerülhet rá.
Felöntjük vízzel, lezárjuk a kupakkal. 
Fejre állítás előtt vízszintes helyzetben körbe forgatjuk az üveget, meggyőződve ezzel, hogy jól zár a kupak. 
Ha folyik újra húzunk a kupakon, vagy kicseréljük másikra.
Mehet az automatába.
Karfiol, Kochen/90 (100/90)
A Weninger befőző automata, és a  befőzési útmutatója.

Az üvegekre címkéket nyomtatok.



 Most éppen a birsalma van soron, még címkézés előtt.






2015. június 28., vasárnap

Fűszeres csirkemell, mangolddal.


Elég mellőzött növény. 
Nemrég nevelem a kertemben. Bár előbb neveltem volna.
A télen kifagyott, bár az írás szerint áttelelhet.
Most tavasszal újra vetettem.
Van piros nyelű és fehér, bár zöld a színe, de így olvastam a tasakján.



Nagyon finom.Leveléből főzelék készülhet.
A levélnyél íze vetekszik a bambuszrügy ízével.

Nálam a zakuszkába is került belőle.
Ma fűszeres csirkemell készült.
Ehhez raktam a levélnyelekből is. 
Került még hozzá, gyöngyhagyma, és cukkini virág.

Egy kevés rizslisztet szórtam rá a végén, és friss föllel főztem össze.
Nagyon finom lett.

Jó a kiskert, lemegy az ember és mindent talál.
A lugas paprikán már volt egy termés, ezt is bele sütöttem.

Hasáb burgonya sült a húshoz.Mellette az olajban mindig sütök ropogósra petrezselyem levelet.
A mangold leveleket a burgonya után hirtelen átforgattam a kevés , forró, vajas, olajban. 
Kellemes íze lett.

Kapros,kakukkfüves, joghurtos uborka saláta is készült mellé.

A leves ma borsó leves volt, levesbetétként, húsos medvehagymás tésztából készült  görcsökkel.



2015. június 22., hétfő

Hal sütése, halrácson, szabadtűzön.





Szalonna sütés elején, hamar megsül egy pár szelet hal.
A szalonna sütése hosszadalmas.Jólesik előtte egy pár falat.
A halrácsot kibélelem zöld fűszernövényekkel: oreganó,  tárkony, majoránna, izsóp, kakukkfű. 
A halat beolajozom, sózom borsozom.
Ráhelyezem a fűszernövényekre.
Kerülhet rá pár szelet vékony füstölt szalonna, finom lesz tőle. 

A halrácsot összezárom, egyszer meg is fordítom pár percre a parázson.

Nagyon finom"előétel", amíg a szalonna megsül.
Még a parázsra is teszek a fűszernövényekből jól átjárja a füstje. 
A tengeri halak, percek alatt átsülnek.
Kipróbáltam már,hogy páfrányt rakok a parázsra, nagyon különös füstje van.
Húsok sütésénél az oreganó, rozmaring tesz jó szolgálatot, füstje átjárja a húsokat.

Előbb akácfával rakok tüzet, erre kerül a faszén,így lesz jó parázs, amin sütögethetünk.

2015. június 21., vasárnap

Keksz szalámi a 23. blogkóstolóra.


 A 23. blogkóstolóra, Konyhavirtuóz  blogjából készíthetek valamit.
Ugyanis ő van az első helyen a sorsoláson ,én az utolsó lettem,mivel utólag kerültem fel a listára.
A technika ördöge , valahogy kihagyta a jelentkezésemet, utólag lettem berakva, ,megkeresés, helyreigazítás után.
Gyakran készítem a választott édességet, a család kedvence.
Nálam lekvár és darált dió is kerül bele, és kókusszal szórom meg.Most szeletelt mandulával is diszítettem!
A keksz fele finomra darált , és csak a fele durvára tört.
Gondolom ennyi kis változtatás bele fér egy receptbe.
Én rúddá formázom ,  folpakba csomagolom,nem őzgerincbe dermed, szeletelés előtt.


Konyhavirtuóz eredeti receptje ez:


Hozzávalók egy őzgerinc formához:

25 dkg margarin

15 dkg cukor  
3 dkg kakaó
40 dkg háztartási keksz  
0,5 dl rum
1,5 dl tej
1 ek. liszt

A kekszet összetörjük és meglocsoljuk a rummal. A tejet, cukrot, kakaót és a lisztet összekeverjük, pár perc állandó keverés mellett felfőzzük, közben beletesszük a margarint is. A tűzről levéve több részletben belekeverjük a masszába az összetört kekszet. Folpack-kal bélelt őzgerincbe formába tesszük, belesimítjuk, és hűtőben hagyjuk dermedni egy éjszakát. Másnap kiborítjuk és felszeleteljük. 

Nekem ilyen lett!

Előre elkészíthető, jöhetnek a vendégek!
Mindenkinek ajánlom ezt a finom receptet.
Aránylag gyorsan elkészül, és , ami fontos, nyáron a nagy melegbe nem kell a sütőt bekapcsolni, mivel nem igényel sütést. 
Gyümölcsöt vagy tejszínhabot is kínálhatunk mellé.
Nálam keksztekercsként,  krémmel is készül.
Akkor nem kerül a masszába durvára tört keksz, csak a darált kekszből készül, amit készen is kaphatunk.

És még ilyen kis formákat is készítek a masszából ezekkel a kiszúrókkal.



Levesbetét,másképpen, csirkebőrben!


Ha csontos csirke mellett vásárolok, azon mindig rajta van a bőr is.
leválasztom és elrakom a fagyóba.
Most 4 db gyűlt össze.
Tölteléket készítek.
1 db zsemlét beáztatok, kinyomkodom.
Darált csirkehús, előre megabárolt máj, szeletelve kerül bele.
Bors, só,párolt hagyma és petrezselyem ízesíti még.
2 nyers tojás köti meg
Kevés csíkozott piros paprika teszi színesebbé.
A bőrbe töltjük, cérnával ,tű segítségével összevarrjuk.hengerré formázzuk.
megköthetjük batyunak is.
Húslevesbe, zöldséglevesbe, vagy leveskockával ízesített lében  főzhetjük ki.
Főzés után fel is piríthatjuk kevés olajon megforgatva, ropogósabb lesz a bőr.
Körettel önálló fogás is lehet, olyan laktató és finom.

Melegszendvicssütőben sült, leveles tészta!


A hőfok elég magas a melegszendvics sütőben, így kipróbáltam a leveles tészta sütését.
Szerintem jó, gyorsan elkészül.
Szépen feljön a tészta.

Praktikus, ha csak egy pár darabot szeretnénk sütni.
Ráadásul, a bele sült vonalak mentén ráhajtható a töltelékre, ami sütés után kerül bele.

Most, eper lekvár került bele.
Tejszínhabbal még finomabb.

Legközelebb, pudinggal töltöm meg.

2015. június 8., hétfő

Csokis eperlekvár!


 Földi eperből, dzsemet készítettem. 
2 üvegnyibe tettem 4 kis szelet 70%-os csokit, kicsit össze főztem.

Valami különlegesen finom íz jött össze.
Már régebben foglalkozom a gondolattal, hogy kipróbálom.
Olvastam ismerősök bejegyzéseit, mennyit áradoznak a csokis lekvárról.
Nem véletlen.
Még a csiliset fogom kipróbálni, nagylány unoka szereti a csípőset.
Most a Pavlova tortához használtam fel.
Kipróbáltam, kikevertem a nemrég készített karamellel is, nagyon finom így is.


2015. június 6., szombat

Szűzpecsenye, Wellington módra!



Wellington módra készült a szűzpecsenye.
Most egy kicsit díszítettem is a leveles tésztát.
Mellette sült még fekete erdei sonkába tekert, medvehagymával, sajttal töltött szűz szelet is.






E-heti kenyerem.


Kenyér készült.
Most került az alapreceptbe :
3 ek félfogós
2 ek rétes
 2 ek rozsliszt is
1 ek búzacsíra
1 ek búzakorpa
A folyadék most fele tej-fele víz.
A folyadékot is pótoltam, a hozzáadott lisztek miatt.
Fél dl joghurt írója került bele. 
Nagyon finom lett.
Kacsazsírral ettem, még langyosan, mint gyermekkoromban az Édesanyám  frissen sült,kemencés kenyerét!
Nálam, most cserép edényben sült!



2015. június 4., csütörtök

Befőzés 2015.


Elkészültek az első, automatázott befőttek, tartósítószer nélkül.
Spenót, eper és eperdzsem készült.

Ez a befőző automata segít nekem ebben.


A gyümölcsnek megfelelően, beállított hőfokon és ideig , csírátlanít, nem szükséges tartósító szer a befőzéshez.

2015. június 3., szerda

Karamell készült, dobozos, sűrített tejből.



Végre kipróbálhattam  dobozos, sűrített tejből a karamell készítést!


Másfél órát főtt kuktában!
csodás íze van!
Marlenkát fogok készíteni vele!
Kóstolgatom, remélem nem fogy el a süti készítésig!
Ezt a receptet fogom használni.
http://sutnijo.hupont.hu/10/csokis-marlenka
Remélem ilyen szépre, és finomra sikerül majd!