2017. szeptember 11., hétfő

Paprikába bujtatott zöld levelek!




Fagyasztóba került!
Most kipróbálom ebbe az üreges paradicsomba is!
Jó kemény a húsa, remélem nem fő szét.


Paprikába bujtatott zöld levelek.
A paprika hegyébe egy pici paradicsom. 
Aztán lestyán, zeller és petrezselyem levél. 
Lezárva egy mangold, vagy kelkáposzta  levéllel, hogy ki ne türemkedjenek a zöld levelek.
Minden megtermett a kertben! Bármilyen levesbe ,köretbe bele főzhető.
A húsleves is ízesebb lesz tőle!


2017. szeptember 4., hétfő

Gyúrt tészta, zöld levelekkel!


Gyakran gyúrok tésztát.
Szeretem színezni, különböző alakúra formálni. 
A különböző alakok, ugyanabból a tésztából, más ízt eredményeznek.
ILYENEK is készültek már.
Nagyon szép sárga házi tojást kaptam.
A késes daraboló segít az összeállításban.
A nyújtásban a tésztagép a segítségem.
Van egy szélesebb és egy keskenyebb is.

Kipróbáltam a zöld levelekkel kombinálni, ezt laminálásnak hívják!
Egy ismerős Takácsné Halmosi Ilona oldalán láttam ezt a megoldást először, ki kellett próbálnom.
Két réteg kinyújtott tészta közé helyeztem a leveleket, és újra áthajtottam a tésztanyújtón. 
Bazsalikom, zeller , oreganó és tárkony került most a tészták közé.
Ilyenek lettek.







Széles metélt és lebbencs lett belőlük.
Párolt káposztával, frissen ki is próbáltam.
Nagyon ízletes, érződik a tésztában lévő zöld levelek íze is.
A többit aszalógépben kiszárítottam.

Az a tapasztalatom, hogy a szárítással ,nem tartható el sokáig, a zöld levelek, nem száradnak ki igazán, lesz egy mellék íze a tésztának.
 

2017. július 13., csütörtök

Salátalevesem!


A salátával eddig csak ecetes, cukros dresszinggel voltam jó barátságban.
Az idén jól befejesedett a jégsalátám. 

Itt olvastam az élettani hatásairól.
https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-fejes-salata-borre-hajra-es-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasa-20-pontban

Főztem is egy salátalevest!
De nem a hagyományosat!
 Nálam került bele kapor, fokhagyma, egy kis fej mogyoróhagyma, pár kocka rebarbara nyél, egy szál tárkony,1 db húsleves  leveskocka,és hogy ne legyen olyan fakó, pár levél piros spenót. 
Egy világos rántást tejjel és tejföllel vegyesen engedtem fel. Ez volt a habarás.
Jól kifőztem, hogy ne érezzem a lisztes ízt.
Nagyon ízletes, ehető leves készült.
Azt hiszem barátságom a salátalevessel örök marad!

2017. május 23., kedd

Bodzavirágos palacsinta.


A megszokott módon, palacsinta masszát készítünk.
Egy réteg megy a  forró, olajjal kikent, palacsinta sütőbe, rá a bodzavirág. 
Fordítás előtt, még ajánlatos újból palacsinta tésztával meglocsolni, hogy elfedje a virágokat.
Nagyobb, és kisebb palacsinták is készültek. 
Birslekvárral , vagy fahéjas kakaós cukorral nagyon finom.
Szárított bodza virágot is keverhetünk a palacsinta tésztájába.
Nálam bodzás porcukor is készült, azzal szórom meg.

2017. április 30., vasárnap

Egy gyors, kávés, mikrós süti!


Egyszemélyes, gyors sütemény, egyedülállóknak!
De jut belőle barátoknak, ismerősöknek is.
 10 perces süti!

5 perc kikeverés, 4 perc sütés.
 1 egész tojás 
1 ek olaj
 2 cs 2&1-ben cappuccino por
 2 ek cukor
3 ek liszt
 1,5 dl tej
1 kk sütőpor.
Egy jénaiban jól kikeverjük a hozzávalókat.
Legyen jó folyékony, ha kell kapjon még tejet.
 800W 5 perc a mikróban.
Egy nagyon finom, puha, tészta lesz.
 Ketté vágtam, mert magas lett.

Volt készen karamellkrémem, meglocsoltam a két lap vágott felületét.
Mascarponés, tejbegrízes, karamelles  öntet  készült még hozzá. 


Medvehagymás lapcsánka!



A medvehagyma megnőtt a kertemben!
Készült már belőle pesztó, sültek pogácsák!
Minden reggel eszem belőle pár levelet.
Most lapcsánkába raktam.
3 burgonyát lereszeltem szálasra, káposzta reszelőn.

A medvehagymát, hagymát , 1 cikk fokhagymát és metélő fokhagyma szárat, egy fél burgonyával a késes aprítóval feldaraboltam ,pépesre.
Liszt, egy egész tojás , só, bors került még hozzá.

Kókuszzsír és olaj keverékében sült.
Tejföllel, reszelt sajttal, lehet gazdagítani!

2017. április 23., vasárnap

Sós sütemény, medvehagymával.


Medvehagyma szezonban , mindig elkészítem.
Van a kertemben medvehagyma.

Muffin és pogácsa is készült már .
Előző recept ITT.
Recept
40 dkg  sima liszt
20 dkg rétes liszt
10 dkg vaj
10 dkg kókuszzsír
2 db tojás
2 dl tejföl
1,5 tk só
pici cukor
4 dkg élesztő
4 ek burgonya pehely
1 kk búza sikér.
Fél marék darabolt medvehagyma.

A kenyér sütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Minden hozzá valót bele raktam és dolgozott. 
Ez az én gépemen 150 perc.
Elő melegít, kever, keleszt ennyi idő alatt.
Mikor leáll a dagasztással, kiveszem , kézzel átgyúrom. 
Levegősebb lesz a tészta.
Vissza teszem és keleszti a gép tovább.
A program végén kinyújtom , nem hajtogatom, feltekerem rúdba, mint a bejglit, így is szép leveles lesz.


A tekerést még kétszer megismétlem, közben 25 percet pihen letakarva. 


A végén kinyújtom, amilyen vastagra szeretném.


Csak egy kis darabot vágok le a rúdból egyszerre.
A kis kuglófoknak ,pogácsáknak vastagabbra, a rudaknak vékonyabbra nyújtom.


 A tekert rudak készítése
A kinyújtott tészta felére reszelt sajt és sonka kerül, (most fekete erdei sonkám volt )
Rá megint sajt. 

Ráhajtom a tészta másik felét,kissé rá nyomom.
Derelye metszővel felcsíkozom.


Két végét megnyomva össze tekerem.


Sütőpapiros tepsibe kerülnek, és még fél órát pihennek, kelnek.
Felvert tojással megkenem.
Szezámmag és sajt kerül a tetejére.
150C°-os sütőben 25 percig sül.



2017. április 21., péntek

Padlutka- másképpen.


Olyankor készítették, amikor még kicsi volt a tormalevél, nem lehetett bele tekerni a tölteléket.

 2 fej vöröshagyma
 3 ek zsír
 15 dkg kolbász
15 dkg  füstölt nyers, sonka
piros paprika
 két maréknyi ecetes vízben megdinsztelt torma levél
15 dkg rizs
2 ek kukorica kása
 só, bors, kaporlevél, édeskömény,  ízlés szerint
nálam lestyán zöldje is kerül bele, és majoranna levél
 3 gerezd fokhagyma

A vöröshagymát zsiradékon megdinsztelünk.
Házi füstölt sonkát kockára, a kolbászt vastagabb karikára szeleteljük.
A hagymás zsiradékon(sertés, vagy  kacsa zsír,) átforgatjuk, piros paprikát teszünk bele, felöntjük vízzel, hogy ellepje.
A gyenge torma levelet csíkokra vágjuk, bele forgatjuk. 
Só, bors, őrölt köménymag, zöld kapor, fokhagyma kerül még bele.
Lefedve főzzük.
Ha majdnem puha , a megmosott rizst a tetejére tesszük, még nem keverjük bele. Úgy 5 perc után, bele forgatjuk, készre főzzük. 
Az utolsó a paradicsomlé, amit belerakunk. 
A rizs mellé 2-3 ek kukoricakása is kerülhet, csak finomabb lesz tőle. 
A sóval vigyázzunk, mert a sonka is sós lehet.  
Ha a rizs megpuhult, kész is van.
Letakarjuk abrosszal, hogy jól összeérjenek az ízek.
Friss,lágy kenyérrel ették őseink!
tetejére finom tejföl is kerülhet.

2017. április 19., szerda

Hideg gyümölcsleves, gyorsan!


Egy kis üveg vérbélű (piros) őszibarack befőttet ,összekevertem egy körtés, laktózmentes joghurttal, és kész is a hideg gyümölcs leves.

Gombapörkölt, medvehagymás, sajtos , galuskával.


                  Hagyományos, tejfölös gombapörkölt készült.
Medvehagymás ,sajtos galuskát készítettem hozzá.
5 egész tojáshoz(házi), 2 ek búzadara, 4 ek reszelt sajt
Annyi liszt, hogy lágy galuska tészta legyen.
Jó simára kikeverem, a végén apróra vágott medvehagymát keverek hozzá.

A sajt, a medvehagyma,pikáns ízt kölcsönöz neki.
Egy adagot pirított napraforgó maggal szórtam meg.

A medvehagyma már szépen nő a kertemben.
Egy hideg, joghurtos gyümölcsleves is készült.
Őszibarack befőttel, és körtés joghurttal.


2017. március 17., péntek

Sárga túró!


Egy kis húsvéti előzetes!

Felénk, Szabolcsban, húsvétkor sárga túró is készül.
10 db tojás
5 ek kristály cukor -ha édeset készítek
3 ek,  ha sonkához készül
1 l tej.
csipet só
2 cs vanília  cukor.
(nálam mandula esenc (vaníliára allergiás vagyok)

2 rúd fahéj
mazsola vagy áfonya

Nagyobb családok, akár 30-40 tojásból is készítik. 
Még szokás kosarat készíteni húsvéti finomságokból, sonka, sárga túró, hímes tojás Szép hímzett terítővel takarják le.
Ezt viszik a templomba és a pap megszenteli.
A húsvéti reggeli már ennek a kosárnak a tartalma.
Ez a katolikus szokás nagyon régóta meg van.
ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a cukorral habosra keverem, nem szeretem, ha a fehérje látszik benne a főzés után, ezért keverem egyneműre.
Hozzá adom a langyos tejhez és addig főzöm, keverem, amíg össze nem kapja, túrószerű nem lesz.
Vigyázni kell, mert hamar kifut!
Habverővel állandóan kavargatom!
Fahéj rudat is főzök bele, amit a végén kiveszek belőle.
A felszeletelt mazsola a végén kerül bele, nálam legalábbis.
Arany mazsolát, vagy áfonyát használok.
Gyümölcs teába áztatom őket.
Ilyenkor már elő van készítve egy gömbölyű tésztaszűrő , konyharuhával kibélelve egy tál tetején.
Ebben fog lecsepegni a tejsavó.
Ezt meg is lehet inni!
A konyharuhát szorosan összekötöm és kiakasztom csepegni.

Összeáll egy gömbbé, és szeletelhető. 
Nálam a vanília kimarad(allergiás vagyok rá), mandula esencet rakok bele.
Arany mazsola darabok viszont kerülnek bele, amit darabolok, mert nagy mag nélküli szemek.
Beáztatom  forró gyümölcsteába, hogy megduzzadjon.
Így jobban beilleszkedik a túróba és nem von el tőle annyi nedvességet
Áfonyával, vagy zöld dió darabokkal is készülhet.
Nagyon finom édesség.
Ha kevesebb cukrot rakunk bele (3 ek), a főtt sonka mellé is adhatjuk.
Nálam, nem csak húsvétkor készül.
Már sokszor elkészítettem. 
A szép sárga házi tojás elengedhetetlen a készítéséhez. 
De egy kis kurkumával, vagy sáfránnyal segíthetünk, hogy szép sárga legyen.
Jó étvágyat kívánok!