2018. február 9., péntek

Kenyér sült, és egyebek.


A szokásos heti sütés.
 Egy nagyobb, szögletes formába, és egy kisebb zsúrkenyér.
Recept:
Kenyér  recept.

Fél kg liszt- fele rétes
1.5 dl tej  2 dl víz)
2dkg élesztő
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum.
1 ek burgonya pehely
+A gyors kovász

Gyors kovászom
3 ek liszt
1 dl tej(víz)


1 dkg élesztő



4 kis gombócot elvettem a tésztából, és készült belőle.  
2 db kenyér lángos,amit a pácolt sajttal fogyasztottam. 

Egy db pita, másnap került bele gírosz hús,és zöldségek.

 A negyedik gombócot megvajaztam, háromszor megtekertem, mint a bejglit, jó leveles lett.
A pácolt sajttal töltöttem, ,kiflik készültek belőle.
Tetjére köménymag került!


2018. január 30., kedd

Lenmagpelyhes, kenyér sült!


Hetente sütök kenyeret.
Recept:
25 dkg félfogós liszt
25 dkg sima liszt
 1 dl tej
2.5 dl víz
 2 tk só
 csipet aszkorbin (C vitamin)
 1 kk sikér
 1 púpozott ek lenmagpehely
3 dkg élesztőből, 4 ek liszttel, vizzel, 1 mk cukorral kovászt készítek.
Most a  kenyérsütő dagasztotta, légkeverésen sült ,2 kisebb  adagban a sütőben.
Kevés lenmag pehellyel dúsítva.
Egy szögletes és egy őzgerinc formában sült

Frissen, vajas mézesen kóstolgattam.
Szép a belseje is.
Egy lángosra valót, mindig elcsippentek belőle.
Házi vászonból varrt kis "stanyiszliben" tárolom őket.Egy hétig is frissek maradnak.

Derelye készült!



Jó kis elfoglaltság egy  téli délelőttre.
Közben kenyér sült,  gyúrt tésztákat készítettem.
Saját készítésű zsemlemorzsa dióval keverve, most ebben forgattam meg.

2018. január 27., szombat

Tésztát gyúrtam!


                                                  Szeretem a házi tésztákat. 
            Gyakran  gyúrok, megnézheted ITT is.
Magam gyúrom és formázom, őket.
Céklaporral színeztem.

Ma ilyenek készültek.
Ludgége.

Metéltek: széles és vékonyabb.







Reszelt tészta.


2018. január 22., hétfő

Ételízesítő készült.



A nyár ízei ,üvegbe zárva!
Legközelebb ,már ezzel a praktikus elektromos szeletelővel, fogom egyenletesre darabolni.
Karácsonyra kaptam a családomtól.

Só, színező, adalékanyag, és tartósító nélkül készül!
 Nyáron ,aszalógépben szárítottam a feldarabolt zöldségeket.
sárgarépa
petrezselyem
karalábé
 zeller
 hagyma
petrezselyem zöld
 zeller levél
tárkony levél
mangold levél
hagymaszár
Minden a kertemből!
Részletes leírás ITT!
Most került sor a darálásukra.
Késes darabolóval aprítottam a száraz anyagokat.
Üvegbe kerültek.
Szívem, lelkem beleraktam az üvegbe!

2018. január 20., szombat

Kávés ,kevert süti, rizsliszttel.




Egy , egyszerű , gyors kevert sütemény.
Gazdagítható krémmel, csokimázzal, de így magában is remek.
Liszt és cukor mentes.
 Hozzávalók: 
2 egész tojás
 1 cs kapucsínó por
 1 ek méz
 3 ek darált dió
 1 ek mandula liszt
1 ek kukorica keményítő
4 ek rizsliszt
 1 dl olaj
 1 dl tej
 fél cs sütőpor
A tojásokat az olajjal mézzel kikeverjük ,hozzá adjuk a többi hozzávalót. a tejet és a lisztet fokozatosan.
nem túl híg masszát kapunk.
 Ha kell még tejet, vagy lisztet adhatunk hozzá.
150 C° -on 25 perc alatt kész.
 Liszt és cukor mentes, diabetikus sütemény.
 Most ebben a szilikon pite formában sütöttem.

A belseje ilyen!





2018. január 18., csütörtök

Lapcsánka, sütőtökkel.


Kipróbáltam az új szeletelő gépemet.
Lapcsánkához, burgonyát és sütőtököt reszeltem vele.

Zöldséget is nagyon szépen szeletelek vele.

Egy fej hagyma, és 1 cikk fokhagyma , kukorica liszt, só, bors és tojás került bele.
Olaj és kacsazsír keverékében sült.
Most sajttal és sült almával ettem.

Ez a fajta szabolcsi Jonatán, a héj alatt szinte piros, és nagyon ízletes.

2018. január 6., szombat

Diócska és madeleine.


Karácsony elmaradhatatlan süteménye a 
DIÓCSKA és  MADELEINE.
De máskor is készítem!
Ilyen formám van a sütéshez!



Mindkettő ugyanabból a receptből készült most.
Diócska recept ITT
Ujabban elektromos diócska sütőben készítem!


A madeleine alap receptje:
    10 dkg vaj
db tojás
10 dkg liszt
mk sütőpor
10 dkg cukor
db citrom
A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.

A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.

190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral tálaljuk.

lekvár nélkül is fimom.

Krémmel 2 db-ot össze   is lehet ragasztani .

Amit a madeilenéről tudni lehet:
"A madeleine története – a legtöbb francia ételhez hasonlóan – nagy ívű és szorosan kötődik a történelemhez. A sütemény ugyanis nem akármilyen konyhán látta meg a napvilágot, hanem Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg otthonában, aki épp vejét, XV. Lajost látta vendégül. A pazar lakoma vége felé azonban akadt egy kis gikszer. Ki tudja, mi okból, a konyhán vita támadt, és a feldühödött szakács elment, a desszert azonban még nem készült el. 
A katasztrófát végül az egyik leleményes szobalány, Madeleine Paulmier hárította el, aki egy - a nagymamájától tanult - aprósüteményt készített, és ezt kínálták a királyi vendégnek. 
A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerű finomsággá vált Versailles-ban is."

Gesztenyekrémes, mézes torta.




Egy régi recept, egy nagyon kedves 

ismerősöm (B-né,Jucika) receptje.

6 db tojás  sárgája   
3 ek méz
3 ek kristály cukor
 1 ek olaj
Habosra keverjük,  fokozatosan hozzá adunk
5 ek lisztet, 1/2 cs sütőporral , 1 ek
kakaóval elkeverve.
A 6 tojás fehérjéből kemény habot 
verünk,és óvatosan a masszához 
forgatjuk.
Forró sütőbe sütjük. 180 C°20 perc.
A kisült tésztát , ha kihűlt, ketté vágjuk
 a krémmel betöltjük.
Krém:
4 dl tejből, 3 ek kukorica 
keméynítőből, sürű masszát főzünk,
 Még melegen elkeverünk benne diónyi
 vajat, hogy ne legyen bőrös a teteje.

20 dkg vajat 4 ek porcukorral habosra keverünk, fokozatosan, kanalanként hozzá adjuk a főzött krémet, egy kk rum aromát,és 1 cs gesztenye masszát.

Tetejére is krém kerül. Sokféleképpen díszíthetjük. 
Karácsonykor így díszítettem!
Kókuszreszeléket zöld ételfestékkel színeztem. 
Fenyőfa kiszúróba szórva,kis gyöngyökkel  díszítettem.

Tejes, darás, puliszka.

Az ünnepi húsos menük után, kiváló gyomor kímélő étel a puliszka. 
Most  finom kásával és liszttel vegyesen készült
Hozzávalók:
Fél liter tej és víz keveréke (fele-fele) 
4 ek  finom kukorica dara,
4 ek kukorica liszt.
1 kk kacsa zsír
 1 mk  só
A langyos folyadékba elkeverem a hozzávalókat és habverővel folytonos keverés mellett, alacsony hőmérsékleten sűrűre főzöm.

Még melegen, hideg tejjel  fogyasztom.
Sült szalonnával, sonkával, vagy savanyú káposztával is ,nagyon finom.