2018. december 31., hétfő

Mákos, bejgli torta 2018.


Az idén ilyen lett.
A mák töltelékbe került kókusz reszelék, elnyomja a mák kesernyés ízét.
Gyümölcs teába áztatott áfonyát és egy üveg meggy dzsemet is kevertem hozzá.
A mákot kevés tejjel lazítottam.
Saját termésű citrom héja és leve ízesítette még.


Receptet és fázisfotókat a készítésről 
ITT találsz!

A maradék tésztából ,diós dudák készültek.
A maradékot szeletekben lefagyasztottam. Az ünnep elmúltával előveszem,egy tojásos, fehér csokis, puding sodóval, remek édességünk lesz.




2018. december 22., szombat

Mézes házikók!

Ezzel a szilikon, sütésálló sablonnal készültek!
A sötétben a körvonal világít!
Ilyen festékkel kentem le.









Receptem, a Kelet recept magazinjában!




Megjelent a Kelet Magyarország napilap, 2018-as receptfüzete.
Bekerült egy receptem, a laktózmentes hólabda torta .

Köszönöm a tisztelet példányt, ma érkezett meg!
A receptfüzet megvásárolható.

2018. december 16., vasárnap

Mézeseim 2018!



             Elkészültek az idei mézes figurák!




             
Mézes figurákból, tál is készült!











Középen az angyalkák is a mézes tésztából készültek! 
Egy szilikon forma segítségével.




2018. december 14., péntek

Gyors, kenyér lángos!



Este elő kovász készült kenyér sütéshez,(saját  készítésű kovásszal) mert elfogyott a kenyerem.

Reggelihez, a finom sült szalonnához, savanyú káposztával, szükség lett volna kenyérre.
Gyorsan kivettem egy kis elő kovászt, liszt, víz , só került hozzá, jól kidagasztottam.
Radiátoron pihent 10 percet. 
Két lángos sült olajban, és már reggeliztem is.
Így tudom ,dolgozik a kovászom.
A kenyérsütő, már kétszer átdagasztotta a kenyerem,hideg helyen, spájzba pihen, nemsokára formázom.

2018. december 8., szombat

Mézesek, mézes kalács házikó.


Már sok fajtát készítettem, saját szabásminta alapján. 

Előző évek mézesei , ezen a linken, ITT
Most sikerült szereznem egy szilikon formát. 







              Így sikerült benne a mézes tésztát megsütnöm.
Összeállításra vár.
 Még kipróbálásra vár egy másik forma is. Ebben egy kavart mézes tészta sül majd.

Már a mézes tál is elkészült !

Még díszítésre vár.

A belevaló apró mézes figurák is megsültek. 





2018. december 2., vasárnap

Tejszínhabos, túrós süti, laktózmentesen.


Az elmúlt napokban kóstolót kaptam ebből a finom ,túrós sütiből.
Elkértem a receptet, mert nagyon ízlett.
Nálam nemporcukor, hanem bodzalével készült cukormáz került a tetejére.
Cukormáz:30 dkg porcukor, 2 ek bodza vagy meggylé,3 ek olaj, 1 ek citromlé-simára keverjük. 

Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

Már a második alkalommal sütöm, két születésnapi torta is készült belőle, habcukorból készült fondantal bevonva.
Recept
Tésztához.
40 dkg liszt
10 dkg ráma
20 dkg porcukor
1 db tojás
1  kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 ek  tejföl
 Krém:
1/2 kg túró
 1/2 l Hulala tejszín
1 cs habfixáló
1 citrom reszelt héja
 1 ek citromlé
20 dkg porcukor
2 ek tejföl

Elkészítés
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, kicsit pihenhet is.
2 lapban sütjük,tepsi hátán.
Nagyobb tepsi szükséges.

A túrót a porcukorral, a tejföllel, a citromhéjjal elkeverjük.
A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük.
Össze keverjük a túrós masszával. 
A két lap közé kenjük.
Tetejére porcukor kerül, de csoki, vagy citrom mázzal is nagyon finom.

Megfeleztem a lapokat egyikből torta készült a menyemnek.

Már szív alakban is sütöttem, ebből a tésztából.

A maradékból 2 lap sült, citrommázzal bevonva.
 Első,saját termésű citromomat használtam fel.
Mindkét esetben laktózmentes hozzávalókat használtam.






2018. november 28., szerda

Sült alma,mint téli csemege!


Ma egy , töltött, sült almát ajánlok, gyorsan elkészül és finom édesség pótló.



Az igazi téli hangulatot nálam a sütőtök és a sült alma jelzi igazán.
A konyhát áthatja az illatuk, mikor sülnek.
Kint a zord hideg, bent a jó meleg, a finomságok illatával.
Általában egyszerre sül a tök és az alma.
A tepsit alufóliával kibélelem.
Az almákat karalábé vájóval középen a magháztól megszabadítom.
Ide kerül a töltelék.
4 db almához elegendő
2 ek lekvár,
3 ek darált dió és
1 kk méz. 1 kk zöld dió szirup --
elhagyható
Jól átkeverem, betöltöm az almákba.
A fóliára helyezem, megcsurgatom a tetejét mézzel és a 200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre.
Ezután 150 C°-on még 10 perc és kész a finomság.
Tetejére kakukkfüvet szórok.
Természetesen a zöld dió karikák is mellé kerülnek.

Töltelék nélküli almákat is süthetünk.

Ebből finom almahab készülhet.
A pürésített sült alma húsát felvert cukros tejszínbe keverjük.
De készülhet gőz fölött felvert cukros tojás fehérje habbal is.
Már kész is az esti nassolni való, már csak egy jó film kell hozzá.
Nálam a méltán híres szabolcsi Jonatán almából készül igazán finom sült alma.

2018. november 25., vasárnap

Az árpa, jótékony hatásairól, a maláta felhasználásáról a kenyérsütésnél!



Elfeledett gabonaféle az árpa, amiből a maláta készül. 
Hatása, az egészségre igen számottevő.
Több fajtája létezik.
        Malátatöret, malátaliszt (enzimaktív) 
Karamellmaláta (zöldmalátából) 
            Aromamaláta (forrázott zöldmalátából) 
Pörkölt maláta (aszalt malátából) 
 Malátakivonat - világos vagy sötét (malátatöretből)
ITT olvashatsz a hatásairól.
A lábadozó betegek gabonájaként emlegetik.
Idézet az írásból.
"Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot. 
A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.
 Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.Készíthetünk belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló."
A gerslit köretként használom.
Az árpalisztet 1-2 evőkanállal a heti kenyerem sütésekor  adagolok a tésztához.

"Enzimaktív malátaliszt tésztára és pékárura gyakorolt hatása 
 Jobb fejlődés a kemencében, nagyobb térfogat (búzatermékeknél) 
Aromásabb, ízletesebb termék 
 Puhább, nedvesebb bélzet (búzatermékeknél) 
Hosszú frissesség 
Kellemes héjszín, sokáig ress héj"

Az árpából sokféle malátát készítenek.
Részletesen ITT olvashatunk a malátáról.
Felhasznált irodalom.
Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban.
 Gáspár Ilona IREKS-STAMAG Kft. 2016. június 16.