Ebből a tésztából készültek. Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.
A muffinokat előre,ropogósra sütött békön szalonnával, sajttal és medvehagymával,zöld hagymaszárral, elkevert töltelékkel töltöttem meg.
A hagyma az ablakban hajt vízben.
Egy kevés nyers tojás fogta össze a tölteléket.
A formákat kacsa zsírral kikentem, egy kör tészta rá a töltelék.
Tojással megkentem.
Tetejét kicsit megnyitottam, hogy a gőz eltávozzon.
Sajt és szezámmag van a tetején.
Egy pár darabon lyukat szúrtam, az Édesanyámtól örökölt gyűszűvel.
A kimaradt tésztákat kisodortam, tojással lekentem és római kömény került a tetejére.
Tepertős pogácsa.
A tepertőt a késes darabolóban, kevés liszttel, színes borssal aprítottam.
A kétujjnyira kinyújtott, le zsírozott tésztára kentem, feltekertem, pihent, újból tekertem, megint pihent fél órát.
Itt látszik, milyen leveles a tészta!
Kenyér zsömlékkel, kenyérrel, együtt pihen,kél.
A tepertős pogácsa így készült.
Újabban kockákra vágom , így nincs hulladék.
Bevagdosom, tojással kenem, majd szezámmag ,vagy sajt kerül rá.
A zsíros, vajas tésztáknál 200 C-ra°
előmelegített sütő 10 percig, majd 150 C°-on sül kb 25 percig.
A tészta vastagságától függően.
Szép réteges, leveles a belseje.