Készítettem már medvehagymával zöldre színezett, gyúrt tésztából is.
2024. április 6., szombat
Görcs leves készítése!
Készítettem már medvehagymával zöldre színezett, gyúrt tésztából is.
2024. március 28., csütörtök
Töltött tojás!
A megfőtt tojásokat hosszában ketté vágjuk!
Nálam, cakkosra lett vágva!
A sárgáját egy tálban villával összetörjük.
Kerül hozzá:
mustár
majonéz
tejföl
vaj
só
fehér bors
pár csepp balzsamecet
(mindenből, ízlés szerint)
Jól összekeverjük, és betöltjük a tojásokba.
Habzsák segítségével töltve, még mutatósabb!
Tetejére kerülhet egy pötty piros arany, és fodros ,metélő petrezselyem levél.
Zöld saláta levél ,vagy petrezselyem levél, ágyon tálaljuk.
Nekem van speciális, erre az alkalomra való tojástartó tányérom.
Francia saláta alapon is finom!
Sajtos tallér!
2024. március 26., kedd
Húsvéti, mézes nyuszik, és tallérok!
2024. március 21., csütörtök
Húsvéti tojás aszpikban!
Készült még töltött tojás, kétféleképpen!
És , kaszinó tojás, franciasaláta alapon is!
Nagylány unokám remekelte!
2024. március 10., vasárnap
Tört paszuly.
A bab fehér színű héja, hüvelye.
Felhasználható:
„Cukorbetegség esetén vércukorszint csökkentő és fogyasztó, a cukorbetegség tüneteinek csökkentése, vesebetegségek, vesekőképződés megelőzése, vizelethajtás, hólyagbántalmak, enyhe ízületi panaszok, gyenge szívműködés, magas vérnyomás, kiszáradás esetén vízhiány pótlására alkalmazható. Mosóvízbe téve a gyapjúruhák felfrissítésére is használják.”
2024. március 3., vasárnap
Búza fű lé készült!
2024. március 1., péntek
Karob poros,tarka kalács!
Tarka kalácsot sütöttem.
(Gizi receptje alapján)
30 dkg liszt(fele rétes)
1,5 dkg élesztő (friss)
1 dl tej
1db citromos Danone joghurt (125g-os)
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá)
3 dkg vaj
1 csipet só
felébe 1 ek kakaó, kevés tejben elkeverve.
Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.
Recepten kicsit változtattam.
Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.
A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.
Kissé kinyújtottam.
Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé.
Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.
A tekercs őzgerinc formába került.
Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.
2024. február 20., kedd
Laktózmentes tiramisu készült!
Együtt főzőcskéztünk!