2024. november 21., csütörtök

Levesek, pürék tárolása, jégkocka készítő tasakban.


Mindig gondot okozott, a fölösleges, megmaradt leves, vagy püré fagyasztása.
Kis, simító záras zacskókban raktam el.
BPA mentes legyen a tasak!
Volt , hogy kinyíltak, vagy sok is volt egyszerre.

Most egy több rekeszes fagyasztó zacskót szereztem be.
Ma egy sült tök, sült alma ,paradicsom, kevés cékla, levespüré alap -sok zöld fűszerrel- került lefagyasztásra.
Egy tölcsér segítségével gyorsan betölthető.

Tálcán raktam a fagyasztóba, hogy szép egyenletesen fagyjon meg.
Használatkor, csak letöröm a kívánt mennyiséget és ízesíthetek vele, vagy éppen egy püré leves készül belőle.
Legutóbb rózsavizet raktam el benne.
Ha bio citromot kapok, vagy a saját termésű citromom terem, azt is igy tárolom.

És minden maradékot, amit le lehet turmixolni, vagy lé állagú.




2024. november 17., vasárnap

Képviselő fánk.



Képviselő fánk készült.
Természetesen, nem a megszokott recept szerint.
Most átalakítottam a receptet.
Margarin helyett kókuszzsírral készült.
Különben sem használok margarint, át álltam a vajra.
Recept:
20 dkg margarin- helyette 10 dkg kókuszzsír
 20 dkg liszt
 2 dl víz 
5 db tojás
 csipet só- Himalája só
 1 kk cukor
 A vizet a kókuszzsírral felforraltam, hozzáadtam a sót, cukrot a lisztet.
Addig kevertem egy kanállal, amíg elvált a lábas aljáról. 
A tűzről levéve elektromos habverővel egyenként bele kevertem a tojásokat. 
Szép fényesre kevertem.
Majd egy kanállal még jól átkevertem.
Fagylaltos kanállal halmokat raktam egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
180 C°-os sütőbe került 20 percre, majd mérsékeltem  a hőt 160 C°-ra, így sült még 20 percig.
Szép aranybarnára sült, jól feljött.




Szép üreges lett a belseje.

Most egy házi krémes porból készült hozzá a krém. 
De ez az utolsó fél csomag , amit felhasználtam.
Most én főzök krémet bele házilag.
Finomabb lesz.
Elkészült a házi krém.
1 cs tejszínes pudingporból, 5 dl vízzel,(készülhet tejjel is, ez most laktózmentesen készül)) 4 ek cukorral pudingot főztem.
Még melegen bele kevertem 5 tojás keményre felvert fehérjét.
Jól átforgattam, szinte megfőztem.
1 ek expressz zselatin is került bele.
A recept megjelent a mindmegette oldalán is , ITT.



2024. október 25., péntek

Fátyol kalács.


Hetek óta kering a receptje a neten.
Csak nem hagyott a buzgóság, elkészítettem.
Tényleg finom.



Az eredeti recept ITT
 leírással, fázis fotókkal.

    400 gr finomliszt

      2,5 dl tej

     1 csomag szárított élesztő (7 gr-os)

     1 púpozott ek kristálycukor

      50 gr vaj

      1 db tojás

    1 mokkáskanál 

      A töltelékhez:

     50 gr olvasztott vaj

  80 gr kristálycukor

.  2 csapott tk. őrölt fahéj

Készült a tészta másik feléből diós duda és, káposztás batyu is.



2024. október 20., vasárnap

Padlizsán, búzacsírás bundában.




Zöldségeket, halat, bundáztam, köztük padlizsánt is.
Felkarikáztam, majd feleztem.
 Borsozva,(frissen őrölt tarka bors)besózva állt egy keveset.
Rizs lisztben megforgattam, majd a sűrű palacsinta bundában.
Forró olajban sült, először fedő alatt.
A bundázott zöldségeket, húsokat én mindig kétszer forgatom meg.
Először, amikor éppen össze fogja a forró olaj.
A másik oldalt készre sütöm fedő alatt és utána megfordítva fedő nélkül.
Ha nem így csináljuk, a bunda lecsúszik a felső oldalról, mire az alsó megsül.
BUNDA
2 tojás
4 ek  rizs liszt
 1 dl tej
pici szódabikarbóna
 2 ek szárított búza csíra.
Nagyon finom diós ízt ad a BÚZA CSÍRA és még egészséges is.
Gyakran használom, még dió helyett is.
Száraz serpenyőben megpörkölve, még karakteresebb az íze.
A zöldségeket és a húsokat is mindig megforgatom lisztben, így jobban tapad rá a bunda.
Most padlizsán, gomba, cukkini és hal sült.
Sütés előtt az olajban kisütök egy fej hagymát, paprikát és egy csokor zöld fűszert.
( kakukkfű, oregánó, izsóp, majoránna)
Ez jó aromát ad az olajnak!

Utána sülnek a zöldségek.
A köret  burgonya, most mikróban, a héjában sült , 6 perc alatt kész-szép sárga burgonyám volt..

Bundázott hal, zöldségekkel.


A hal nálam hetente készül.
Finom tengeri halat készítettem.
Most bundáztam, és sült zöldségekkel fogyasztottam.
 Cékla, padlizsán, gomba és egy pár burgonya sült mellé.
A céklát és a burgonyát a légkeveréses, halogén sütőmben  sütöm.


A burgonyát negyedekre, a céklát karikára szeletelem, sütöm a légkeveréses készülékemben, és utána, kicsit átforgatom a a zsiradékon, a gomba és padlizsán mellett.
A hal, most palacsinta tésztában, pici sütőporral, kukoríca liszttel, kevés szárított búza csirával és puffasztott amaránttal készült.
A halat előbb rizsliszt és kukorica liszt keverékében forgattam meg, utána a palacsinta tésztában.
Kókuszolajban sütöttem.


2024. október 19., szombat

Fordított barackos



12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
1 cs vaníliás cukor-én ezt elhagytam, allergiás vagyok rá.

Egy vajazott tortaformába, vagy jénaiba bele rakom a megcukrozott, lecsepegtetett barackot (szilva, alma, szőlő is lehet)
Margarin cukorral,tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.
Jól kidolgozom, mehet a gyümölcsre.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.
A formában hagyom kihűlni.
Egy tányért ráhelyezve kifordítom, szeletelhető.
Még krém is kerülhet a tetejére, (akkor már egy torta). csoki reszelékkel megszórható.
  Én fagylalttal ettem.
Több variációban készült már.

Krémmel, a tetején csokival.


 Már készült szilvával+barackkal vegyesen is.
Bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető.



Birsalma sajt.


Az igazság az, hogy nálam még csak a birskörte érett meg.
 A birsalma még nem.
Ez most a körtéből készült, a színe is egész más, mint az almából készültnek.

 Ez vörösebb színű  Az almából készült sárgásabb.
Előző években is próbálkoztam, nem igazán sikerült. 
Nem lett kocsonyás. Nagyon megfaragtam, sok héj lekerült róla.
Pedig a héjban van a sok pektin, amitől kocsonyásodik.
Most a befőző automatám lékészítőjébe raktam. 
Egy dörzsis szivaccsal minden gyümölcsöt átsikáltam.
Daraboltam és ment a lékészítő kosarába.
Lett 2.5 liter birslevem.

A vissza maradt gyümölcshúst egy ki ecetezett lábasba a sütőbe raktam 2 órára.
Majd paradicsom darálón át passzíroztam.
A masszát lemértem.
Ahány kg , annyiszor 80 dkg cukor kerül bele, és egy kávés kanál citromsav.
 Ezután a tűzhelyen már csak keveset kellett kevergetnem. Szinte csak össze forraltam, hogy a cukor jól elolvadjon.
Kicsit hagytam kihűlni, és formáztam. 
Van egy kekszformázó készletem ezekkel is készültek kisebb adagok. 


Sütőpapíros , fém tálcára raktam.
 A többi egy folpakkal kibélelt őzgerinc formába került.
Egy éjszaka így szikkadtak.
Másnap a légkeverés 50C°-on 1 órát szárítottam. 
Szellős helyen voltak pár napig. Többször megforgattam.
Majd  sütőpapírba csomagolva, fém dobozokba kerülnek.
Már ami megmarad. 
Ugyanis már ajándékoztam el belőle.

A befőző automata lékészítője, most is nagy segítséget jelentett.



Ebbe a kosárba kerül a feldarabolt a gyümölcs .
Ebben a kúpos részben gyülemlik össze a gyümölcslé, ami egy leeresztő csapon üvegekbe tölthető. 
Akár cukor nélkül is készülhet ivólé. 
Nálam zömében cukor nélkül készültek.


2024. október 18., péntek

Birsalma sajt, lekvár,ivólé, készítés.


Az idén kevés volt a termés. 
Egészséges,  birs almák és körték nőttek.

Az utolsó adagot a múlt héten dolgoztam fel.
Egy adag már előbb elkészült.
Készült lekvár, cukorral és cukor nélkül, édesítővel. 


Zselésített, kandírozott, birs kockák, üvegben.




Aztán birsalma sajt, kétféle.
Az egyiket fűszereztem.
Levendula szirup, kardámom, tonkabab és kevés  kurkuma került bele. 
Nagyon finom lett.
Most egészben a kuktában főttek meg a gyümölcsök.

Mikor kihűlt  leszűrtem, a kezemmel szétnyomva, eltávolítottam a magházát.



A levet átszűrtem és cukormentesen, édesítős ivóléként automatáztam.


A gyümölcshúst  bot mixerrel pürésítettem.
Egy részét át is passzíroztam, ebből készült a  kétféle,birsalma sajt,


Sok munka van vele, de nagyon finomak.
Jobban szeretem a birsalma lekvárt, mint a sárga barack lekvárt. 
Ez lett az év utolsó befőzése.