2012. december 20., csütörtök
Labels:
Ünnepi köszöntés
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. december 16., vasárnap
Advent harmadik vasárnapja.
A harmadik vasárnap angyala:
Advent harmadik vasárnapján egy fehéren ragyogó angyal jön le a Földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakozik a szívében, és megérinti a fénysugarával. Azután ez a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz, egész testükhöz. Így, még aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s hasonlítani kezd az angyalokhoz, feltéve, hogy tiszta szeretet lakozik a szívükben. De ezt nem láthatja minden ember. Csak az angyalok látják, s azok, akiknek szintén ott van a szemében ez a fény. És csak ha ott van a szemükben ez a fény, akkor mehetünk el a karácsonyi gyermekhez és láthatjuk meg őt.
Advent harmadik vasárnapján egy fehéren ragyogó angyal jön le a Földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakozik a szívében, és megérinti a fénysugarával. Azután ez a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz, egész testükhöz. Így, még aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s hasonlítani kezd az angyalokhoz, feltéve, hogy tiszta szeretet lakozik a szívükben. De ezt nem láthatja minden ember. Csak az angyalok látják, s azok, akiknek szintén ott van a szemében ez a fény. És csak ha ott van a szemükben ez a fény, akkor mehetünk el a karácsonyi gyermekhez és láthatjuk meg őt.
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. december 14., péntek
Az én 9 éves, zöld dió befőttem.
Megmagyarázhatatlanul
ragaszkodom a rég múlt idő tárgyaihoz, emlékeihez.
Talán, mert az én
korosztályom még ezek között a tárgyak között töltötte gyermek éveit.
Őrzöm Szüleim kredencét,
mángorlóját, amit ács nagyapám saját kezűleg készített a rokkával együtt.
A szövés, fonás apró tárgyait, a hajót, az ülő
kézi guzsalyt, a hozzávaló orsót, a bordát.
Nagyapám mívesen faragott
dísztörölköző tartóját, rajta a már általam kalotázott dísz törölközővel. Vasaló,
kávéőrlő, vaskályha, petróleumlámpa, mind a régmúltat idézik a teraszomon.
Ahányszor rájuk pillantok, a
drága szülői ház jut eszembe.
A nagy diófa, a két nagy sárgabarackfa, a
szilva, cseresznye, alma, körte, birs alma, akkor kincset jelentettek
számunkra.
Aszaltuk a gyümölcsöket
télire, mert cukorra nemigen futotta a befőzéshez.
A tél levese az aszalt
szilvával, susinkával(aszalt almaszirom), igen nagy csemege volt.
Szép emlékeim közé tartozik
az a kép, ahogyan
Nagymamám ül egy díszes
karosszéken és diófa ággal legyezi magát, ezzel tartja távol a legyeket a
környezetéből.
Időnként vittem a friss ágat, mert ellankadt
az előző levele.
Nemes feladat volt ez, mert
cserébe olyan elbeszéléseket kaptam az Amerikát megjárt nagymamámtól, amire a ma
is csodálattal emlékszem. A narancs ligetek, a rozmaring erdők, Fiume, az
amerikás magyarok”burdos” háza, a gyári munka, számomra akkor a tündérmese
volt.
Örömmel találtam a facebookon
lapjukra. Előbb a játékra figyeltem, kapartam, kerestem Szőke András képét. Nem
jön össze három.
Pedig ő egy különös, számomra
sokoldalú és viccesen megnyerő ember. A zöld diót is jó lenne megnyerni. Aztán
mentem az idővonalra és nézem a videót a zöld dió készítéséről.
Jánkmajtis, hiszen itt van
tőlem pár km-re (Aranyosapátiban élek, itt tanítottam 33 évig) és nem hallottam
hírét sem a zöld dió feldolgozásnak.
A videó nézése közben ugrott
be, hogy ilyet én is készítettem évekkel ezelőtt. Mennyit dolgoztam vele!!!
Héját szivaccsal lesúroltam,
kötőtűvel megszurkáltam az 5 literes befőttes üveg tele lett. Vízzel
felöntöttem, naponta cseréltem4 héten át.A látogatóba érkező húgom, amikor
meglátta ez volt a reakciója: ezt az ocsmányságot akarod majd velünk megetetni?
A család nem segített be, nem
kedvelték a különleges egyedi íze miatt.
Végül csak a húgommal ketten
ettük meg
Vagy talán mégsem? Irány a
nyári konyha télire lezárt spájza. A több éves lekvárok befőttek között
emlékeim szerint lennie kell egy kis üveggel zöld diónak.
Megvan! Egy kis hosszúkás
olíva bogyós üvegben.
Elő a fényképezőgéppel, meg
is örökítem.
Címke is van rajta. Zöld dió
2003. június.
Próbálkozom a kinyitással,
ami nem könnyű kilenc év után.
Végre sikerül. Izgalommal
szedem ki, felvágom, ízlelem, egy kilencéves csoda íze olvad szét az ízlelő
bimbókon. Mennyei!!!
A fahéj, a boróka a szegfűszeg
íze a cukor barna szirupjával keveredve.
Elvarázsolt!
Szeletelve is lefotóztam. Kardamom nem került
bele, akkor még nem volt elérhető számunkra. Ma már ismerem és használom.
A sírás környékez, a húgommal
osztanám meg, de ő már egy éve elhunyt.
Milyen jó lett volna
Karácsonykor a sült hús mellé együtt elfogyasztani.
Remélem a családomnak, az
unokáimnak most már ízleni fog.
Gyorsan visszazárom az
üveget, 2012. 12. 14. ---17.01 perckor.(ez éppen most történt meg)
Hideg helyre került a spájz
többi befőttje közé, ha kibírt 9 évet Karácsonyig már csak eláll!
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. december 13., csütörtök
E-heti kenyerem.
Kipróbáltam a gyors kovászt.
Most azzal sütöttem. Nagyon jó lett, szép a belseje, puha, jó ízű.
fél kg liszt
gyors kovász
2 dl víz
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum
1 tk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 ek olaj
Gyors kovász.
1 ek búzakorpát, 1 ek búzacsírát, 1 ek zabkorpát,3 ek sima lisztet, 1 dl langyos vízzel, 1 dekányi élesztővel,1 kk cukorral elkevertem.
Meleg helyen pihent, amíg megindult.
Úgy egy fél óra múlva kikérezkedett az edényből, amibe raktam.
Áthelyeztem egy nagyobb műanyag tálba , még tettem bele 1 kanálnyi lisztet, jól összekevertem, letakartam és ment hideg helyre a spájzba.
Pihent másnap délutánig.
Dagasztás előtt fél órával meleg helyre tettem, hogy beinduljon.
Ő került még a kenyér alaphoz.
Kenyérsütő dagasztott, kelesztett.
Villanysütőbe, sütőpapírral bélelt cseréptálba,gőzbe sült.
ITT AZ EREDMÉNY!
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Puliszka,párolt savanyú káposztával, tepertővel.
Tegnap puliszka készült, a recept szerint.
A maradékot ma ettem tejjel.
Ezen kívül kizsírozott tepsiben pirítottam a sütőben egy vékony réteget, azt rágcsáltam délután.
Nagyon egészséges étel.
A kutyusom is kap belőle, mert a kukoricától szép fényes lesz a szőre.
Hozzávalók.
2 dl kukorica liszt
2 dl finom szemcsés kukorica dara
1 l víz
diónyi zsír
só ízlés szerint
A langyos vízbe szórjuk a
kukoricákat folyamatos keverés mellett.
A víz mennyiségét a kukorica
határozza meg.
Ha kell, még öntünk hozzá.
Folytonos keverés mellett
(habverő a legpraktikusabb) sűrűre főzzük.
Párolt savanyú káposztával és
szalonna tepertővel tálaljuk.
A puliszkából, ki zsírozott tepsibe vékony
réteget terítve, sütőben pirosra piríthatjuk.
Tejjel is ehető, vagy
túróval.
Fagylaltos kanállal golyókat formálva, vajon
megpirított kaporban megforgatva, kitűnő köret a kapros puliszka golyó.
Labels:
Ételek
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. december 12., szerda
A heti kenyér.
A szokásos heti kenyérsütés.
kenyérsütőre bízva a dagasztás,kelesztés.
Cserép edényben kelt a formázás után, még fél órát.
Bevágtam, körben ,a tetejére kis vágások kerültek.
Ezután még 20 percig kelt.
Sütő 250 C°-ra előmelegítve..
15 perc után 180 C°-ra mérsékelve, így sül kb 50 percig.
Tetején vizes sütőpapír, a cserép tálban is az van.
Sütő alján lábasban víz.
Közben is spriccelem vízzel.
Nagyon szép lett a "forradás" és a belseje is szép,laza lyukacsos.
Illata betölti a lakást.
Illata betölti a lakást.
Gyerekkorom kenyérsütései jutnak eszembe.
Édesanyám a nyári konyhánk kemencéjében sütötte.
Kis széken ülve vártuk a lángost, jó kacsa zsírral kaprosan.
Folyt az ujjaink között is a zsír!
Az udvaron is kenyér illat volt
Egy bánatom van ,az én kenyerem még nem beszélgetett velem(nem repedezett hangosan)
Holnap megint sütök, már kész az "öreg" kovász.
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. december 11., kedd
Mézeseim.
Elkészültek az idei mézesek.
Tésztáját előző este összeállítottam. Másnap sültek.
Magvakkal díszítettem.
Tökmag, szezám mag,napraforgó mag, csillag ánizs kókuszreszelék, mandula került rá. Tojás fehérjével ragasztottam és sárgájával vontam be, attól szép fényes.
Mézes hozzávalói:
60 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
20 dkg vaj
3 tojás
·
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
·
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
Készült tál, amibe a kisebb figurák kerülnek majd, díszítés után.
Most egy kicsit deformálódtak a figurák, kevesebb hajtó anyag kell bele.
Közepes nagyságú figurák is sültek, különböző alakúak.
ÍGY SIKERÜLTEK!
Labels:
Mézeseim
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Adventi nyereményem!
A Bakker Holland virágküldő facebookos oldalán hirdettek egy adventi koszorú és dísz készítő pályázatot.
Próbálkoztam az alábbi asztali csokorral.
Adventi koszorúm már sok éves, azért nem készül most új, csak frissítem.
Ragasztó pisztollyal dolgoztam.
Nem látszik, de csillámos ragasztó rudat használtam.
Sajnos a fagyöngyöm még nem érkezett meg.
3. lettem az asztali dísz kategóriában.
Tegnap jött a csomag és ezt kaptam.
3 üveg angyalka repült hozzám! Elemes és bekapcsolva váltják a színüket!
Ezenkívül
ANGYALKÁIM!
Próbálkoztam az alábbi asztali csokorral.
Adventi koszorúm már sok éves, azért nem készül most új, csak frissítem.
Ragasztó pisztollyal dolgoztam.
Nem látszik, de csillámos ragasztó rudat használtam.
Sajnos a fagyöngyöm még nem érkezett meg.
Az ág hegyekre abból szoktam ragasztani.
Nálam hagyomány, fagyöngy legyen Karácsonykor.
Ha az alatt járunk be a lakásba, akkor várható szeretet, egészség boldogság!
Eljött az értékelés ideje.Nálam hagyomány, fagyöngy legyen Karácsonykor.
Ha az alatt járunk be a lakásba, akkor várható szeretet, egészség boldogság!
3. lettem az asztali dísz kategóriában.
Tegnap jött a csomag és ezt kaptam.
3 üveg angyalka repült hozzám! Elemes és bekapcsolva váltják a színüket!
Ezenkívül
egy szép nagy amarillisz hagyma!
Igazán nagy öröm így Karácsony előtt, már ajándék érkezik!ANGYALKÁIM!
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Kandírozott narancs héj csíkok!!
Elkészült a nagyobb darabos, illetve csíkos narancs héj kandírozva.
Eljárás hasonló a kisebb darabosnál.
Különbség a darabolásban van.
Most ujjnyi széles csíkokra vágtam.
Ez nassolásra készült.
Annyi hibát elkövettem hogy barna cukrot is raktam hozzá. Sajnos ez elveszi a szép sárga színét, és átmegy barnás színbe.
A végén egy mokkacukornyi vajat is raktam hozzá, így porhanyósabb lesz a rá rakódott cukor.
A barnaságot egy fél citrom levével csökkentettem.
Így néz ki!
Eljárás hasonló a kisebb darabosnál.
Különbség a darabolásban van.
Most ujjnyi széles csíkokra vágtam.
Ez nassolásra készült.
Annyi hibát elkövettem hogy barna cukrot is raktam hozzá. Sajnos ez elveszi a szép sárga színét, és átmegy barnás színbe.
A végén egy mokkacukornyi vajat is raktam hozzá, így porhanyósabb lesz a rá rakódott cukor.
A barnaságot egy fél citrom levével csökkentettem.
Így néz ki!
Labels:
Egyszerű desszert.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. december 9., vasárnap
Adventi várakozás-Napi történések.
A soros szombati kenyér sütéssel végeztem.
Csörgött a telefonom.
Jó szomszéd hívott, nyissam már ki a kaput, mert hozna egy kis disznó torost.
Éppen a mézes tál sütése, kenése volt folyamatban, kértem kis haladékot és nyitottam.
Megérte.
Toros káposzta, meleg tepertő, vese, velő,bőr.
Nem is ettem én a lecsós paprikás krumpliból, amit ebédre főztem.
Friss kenyérrel tepertő, toros.
Mit mondjak, a továbbiakban a víz fogyasztásom megemelkedett.
Közben nassolgattam, a maradék tepertős pogácsából és a Pavlovából is.
A kisült mézeseket is megkóstolja az ember lánya.
Olyan kellemes fahéjas illat van a lakásban.
Keveredik a sült kenyér illatával.
Régmúlt falusi karácsonyaim , a konyhánk melege, a disznóölések jutottak eszembe.
Az adventi illat mécses még fokozza ezt a hangulatot.
Az esti ablak fények, az adventi koszorú pici fehér izzói, mint a csillagok.
A fagyöngy apró bogyóin megtört fények .
Az adventi koszorún a két gyertya lángja, illatuk.
Karácsonyi zene a CD-ről.
Hát mit mondjak, van karácsonyi hangulat, de ezt csak másokkal megosztva lehet értékelni.
Gyermekkorom Karácsonyai, a szüleim szinte itt voltak velem.
Akikkel én évekig az adventi készülődést megosztottam, már az égi mezőkön számolják a csillagokat.
Gyermekeim távol élnek tőlem, a saját családjukkal osztják meg az advent örömét.
Úgy érzem el vagyok egyedül, de az ünnepek közeledte mindent felül ír.
Hiányoznak a szeretteim!
Sok jó ember van körülöttem, de őket nem pótolják!
Szerencse, hogy az a típusú ember vagyok, aki tud váltani és végzi tovább a napi teendőit, mondván azt kell szeretni, ami van.
A megtörtént dolgokon már nem változtathatunk.
Öröm , bánat, emlékezés, várakozás, bizakodás!
Csörgött a telefonom.
Jó szomszéd hívott, nyissam már ki a kaput, mert hozna egy kis disznó torost.
Éppen a mézes tál sütése, kenése volt folyamatban, kértem kis haladékot és nyitottam.
Megérte.
Toros káposzta, meleg tepertő, vese, velő,bőr.
Nem is ettem én a lecsós paprikás krumpliból, amit ebédre főztem.
Friss kenyérrel tepertő, toros.
Mit mondjak, a továbbiakban a víz fogyasztásom megemelkedett.
Közben nassolgattam, a maradék tepertős pogácsából és a Pavlovából is.
A kisült mézeseket is megkóstolja az ember lánya.
Olyan kellemes fahéjas illat van a lakásban.
Keveredik a sült kenyér illatával.
Régmúlt falusi karácsonyaim , a konyhánk melege, a disznóölések jutottak eszembe.
Az adventi illat mécses még fokozza ezt a hangulatot.
Az esti ablak fények, az adventi koszorú pici fehér izzói, mint a csillagok.
A fagyöngy apró bogyóin megtört fények .
Az adventi koszorún a két gyertya lángja, illatuk.
Karácsonyi zene a CD-ről.
Hát mit mondjak, van karácsonyi hangulat, de ezt csak másokkal megosztva lehet értékelni.
Gyermekkorom Karácsonyai, a szüleim szinte itt voltak velem.
Akikkel én évekig az adventi készülődést megosztottam, már az égi mezőkön számolják a csillagokat.
Gyermekeim távol élnek tőlem, a saját családjukkal osztják meg az advent örömét.
Úgy érzem el vagyok egyedül, de az ünnepek közeledte mindent felül ír.
Hiányoznak a szeretteim!
Sok jó ember van körülöttem, de őket nem pótolják!
Szerencse, hogy az a típusú ember vagyok, aki tud váltani és végzi tovább a napi teendőit, mondván azt kell szeretni, ami van.
A megtörtént dolgokon már nem változtathatunk.
Öröm , bánat, emlékezés, várakozás, bizakodás!
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. december 7., péntek
Tepertős pogácsa.
A tepertő már régebben elkészítve a fagyóba várta, hogy feldolgozzam.
Most került rá sor.
Jó meleg a konyha, időm van rá, belefogtam.
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 db tojás
3 dkg élesztő
2 ek tejföl
1 dl tej
fél dl olaj
1 tk só
1 kk cukor
kevés fehér bors
25 dkg darált tepertő
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Egy óra után kinyújtottam, rákentem a 2 ek liszttel,fehér borssal elkevert darált tepertőt.
Rúdba feltekertem.Így pihent 20 percig.
A rudat kinyújtottam, kétszer hajtogattam 20 percenként.
harmadolva. (balról fel,jobbról rá).
Az utolsó hajtogatás" "S alakban (balról fel, jobbról alá)
Kinyújtás, szaggatás, bevagdosás.
Tojással kentem le a tetejét, egy részét szezám magba forgattam.
Sütőt 200 C°-ra előmelegítettem.Alsó+felső+légkeverés.
5 perc után mérsékeltem 180 C°-ra.
Kb 25 perc alatt kész.
Frissen egy csésze forró menta teával, fenséges.
Kandírozott narancs és citromhéj került a teába.
Most került rá sor.
Jó meleg a konyha, időm van rá, belefogtam.
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 db tojás
3 dkg élesztő
2 ek tejföl
1 dl tej
fél dl olaj
1 tk só
1 kk cukor
kevés fehér bors
25 dkg darált tepertő
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Egy óra után kinyújtottam, rákentem a 2 ek liszttel,fehér borssal elkevert darált tepertőt.
Rúdba feltekertem.Így pihent 20 percig.
A rudat kinyújtottam, kétszer hajtogattam 20 percenként.
harmadolva. (balról fel,jobbról rá).
Az utolsó hajtogatás" "S alakban (balról fel, jobbról alá)
Kinyújtás, szaggatás, bevagdosás.
Tojással kentem le a tetejét, egy részét szezám magba forgattam.
Sütőt 200 C°-ra előmelegítettem.Alsó+felső+légkeverés.
5 perc után mérsékeltem 180 C°-ra.
Kb 25 perc alatt kész.
Frissen egy csésze forró menta teával, fenséges.
Kandírozott narancs és citromhéj került a teába.
Labels:
pogácsa
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Madarak etetése.
A kert alszik! Az örökzöldek díszítik csak a kertet!
Most a madarakra kell figyelnünk. Nem győzöm etetni őket,
annyi a cinke, a rigó és a verebek.
Kicsit haragszom rájuk, mert nyáron egy
cinkét sem látok, hogy pusztítanák a kártevőket.
Igaz ilyenkor dolgoznak, látom
az ágak rései között is kutakodnak.
Nehéz őket fényképezni, mert minden pici
neszre elsuhannak.
Az etető alatt vizet is találnak.
Náluk már karácsony van,
fenyőágakat raktam a vizes itató táljuk köré.Így könnyebben is megkapaszkodnak.
Meleg vízzel próbálom a vizüket pótolni.
Időnként cserélem is.
Tepertős kukorica
golyókat és szalonnát is kapnak.különböző magvakat.
Egy másik helyen kivájt lopótökben találnak eleséget.
Van
úgy, hogy éjszaka benne alszanak.
Van még egy borostyánnal befuttatva az az éjszakai szállásuk.
Volt már benne fészek is.
A köcsögfa csuporjaiba is bekuporodnak éjszakára.És mindenhova ahol puha menedéket találnak.
Faleveleket rakok a csuprokba,etetőkbe, látom a z otthagyott "nyomokból", hogy ott jártak.
Egyszer a nagy nézelődés közben repült ki egy cinke, majdnem a fejemre repült!
Az ablakból kb. 40 db cinkét számoltam meg.
A rigóknak almát, körtét rakok ki.
A vadszőlő bogyóit is megeszik.
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2012. november 24., szombat
SÁRGARÉPÁS LAPÓTYA!
Nyáron cukkinivel készül, most az őszi zöldségek kerültek bele.
Darált zöldség, amiben minden található, ami a kertben megterem. Le van darálva és fagyasztva.
hozzá reszelek
1 db sárgarépát.
2 db tojást.
1 Ek kukorica lisztet.
4-5 Ek sima lisztet.- a mennyiség a burgonya keményítő tartalmától függ. Ne legyen kemény a massza.
Sót és borsot.
1 fej vöröshagymát és 3-4 cikk fokhagymát. 1 csokor petrezselyem zöldet, (Ezeket gépi aprítóval apróra darabolom.)
Jól összedolgozom a hozzá valókat.
Forró olajban popogós, pirosra sütöm.
Most szemcsés Cheese sajt készítménnyel fogyasztottam.
Nagyon kiadós, laktató, gyorsan elkészíthető.
ÍGY NÉZ KI!
Darált zöldség, amiben minden található, ami a kertben megterem. Le van darálva és fagyasztva.
Fagyasztott zöldség képe, leírása itt!
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7401396686830179946#editor/target=post;postID=686414319338027394
Ezen kívül még sárgarépát használtam.
4 db burgonyát le reszelek.a káposzta reszelőn szálasra. Ezen kívül még sárgarépát használtam.
hozzá reszelek
1 db sárgarépát.
2 db tojást.
1 Ek kukorica lisztet.
4-5 Ek sima lisztet.- a mennyiség a burgonya keményítő tartalmától függ. Ne legyen kemény a massza.
Sót és borsot.
1 fej vöröshagymát és 3-4 cikk fokhagymát. 1 csokor petrezselyem zöldet, (Ezeket gépi aprítóval apróra darabolom.)
Jól összedolgozom a hozzá valókat.
Forró olajban popogós, pirosra sütöm.
Most szemcsés Cheese sajt készítménnyel fogyasztottam.
Nagyon kiadós, laktató, gyorsan elkészíthető.
ÍGY NÉZ KI!
Labels:
Ételek
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)