2012. december 12., szerda

A heti kenyér.

A szokásos heti kenyérsütés.
kenyérsütőre bízva a dagasztás,kelesztés.

Cserép edényben  kelt a formázás után, még fél órát.
Bevágtam, körben ,a tetejére kis vágások kerültek.
Ezután még 20 percig kelt.
Sütő 250 C°-ra előmelegítve..
15 perc után 180 C°-ra mérsékelve, így sül kb 50 percig.
Tetején vizes sütőpapír, a cserép tálban is az van.
Sütő alján lábasban víz.
Közben is spriccelem vízzel.
Nagyon szép lett a "forradás" és a belseje is szép,laza lyukacsos.
Illata betölti a lakást.
Gyerekkorom kenyérsütései jutnak eszembe. 
Édesanyám a nyári konyhánk kemencéjében sütötte. 
Kis széken ülve vártuk a lángost, jó kacsa zsírral kaprosan.
Folyt az ujjaink között is a zsír!
Az udvaron is kenyér illat volt
 Egy bánatom van ,az én kenyerem még nem beszélgetett velem(nem repedezett hangosan)
Holnap megint sütök, már kész az "öreg" kovász.


                                          ÍGY SIKERÜLT!




Nincsenek megjegyzések: