2013. július 17., szerda

A zöld dió befőtt!

Még júniusban leszedtem.
Előtte tűpróbát csináltam, átszúrtam rajta egy fokpiszkálót,
ha még könnyedén átmegy rajta , akkor jó berakni a dió.
Megszurkáltam villával 4 helyen.
Tehát , minden dión lett 16 lyuk.
Egy csavaros 3 literes befőttes üvegbe került a 80 szem dió.
Felöntöttem vízzel és 3 hétig, minden nap cseréltem, átmostam több léről a vizet.


Csak arról meg feledkeztem, hogy a dió viaszos héját  le kellene sikálni. 
Erre a 2 . héten került sor.
Látszik, hogy ezelőtt 10 évvel készítettem utoljára. 
Van is még belőle .
Három hét és pár nap után egy lábasban felfőztem, éjszakát állt. 
Ezt még kétszer meg ismételtem. 

Egy l vízből és 80 dkg cukorból szirupot főztem.
darabos fahéjjal, kardámommal, szegfűszeggel és szerecsen dióval ízesítettem.

Ebben jól átfőztem a diókat, egy éjszaka állt a szirupban.
Többszöri kóstolgatás következett.
Majd leszűrtem.
Az átszűrt lében újra felfőztem.
Hagytam kicsit benne állni. 

A belseje még zöld, de idővel a szirupban megbarnul.
A 10 évesemből egy szem van már csak, de nagyon szép sötét színe van.
Üvegekbe, majd a befőző automatába került.
90 C °30 perc
 Már itt vannak a többi befőtt között!

Üzemileg így készül a Goldenfoodnál.
Nálam, már a polcon sorakoznak.

A szirupból maradt, a dióból is feldaraboltam 4 db-ot. 
Egy  7,2 dl-es befőttes üveget félig öntöttem sziruppal, bele a darabolt barack és felöntöttem házi pálinkával.
3-4 napig ért, kavargattam naponta.
Leszűrtem és kis  üvegekbe került.
Ez az üveg különleges.
A dugóba a tetején van zöld dió és likőr is.
Megcímkézve jutnak  majd el megérdemelt,
 tulajdonosaikhoz.


Nagyon finom lett.




2013. július 16., kedd

Cékla.

A cékla elmaradhatatlan zöldség a kertben.
Jó tudni róla.
Az idén fehér csíkos magot szereztem a vaterán. 


Most ez készült belőle.

2 db bébi céklát, 4 db friss sárgarépát, a gépi késes darabolóval felaprítottam.
Köménymaggal, kevés gírosz fűszersóval, 1 kk cukorral,
1 kk citromlével, kevés színes borssal fűszereztem.
1 ek lenmag olajjal jól össze kevertem.
Kis ideig állni hagyom fogyasztás előtt.
Puffasztott rizzsel egy vacsorát pótol.
Nagyon egészséges.
A vérképet javítja, az ereket tisztítja, magas a vas tartalma.
Gyakran készítek cékla levet is. 
Össze turmixolom ásvány vagy szűrt vízzel.
Átszűröm, a levet megiszom  a cékla húsát  a fentiekhez hasonlóan fűszerezve lehet köret, vagy savanyúság. 



2013. július 10., szerda

Sült zöldségek.



A kerti munkák legtöbbször kitöltik a délelőttömet.
Ha nincs ebéd előkészítve, vagy lefagyasztva, egy gyors menü szükséges.
Sült zöldségek készültek.
Olíva olajon.
gomba, cukkini,alma,cékla.
tengeri só
 kevés citrom bors
pici gírosz fűszer só
egy kk méz
1 ek szója szósz.
két db burgonya sült héjában ,a mikróban,  5 perc alatt.
A zöldségek egy wokba kerültek, az alma kivételével.
Ő hamar megpuhul, utoljára teszem bele .
Egy csokor zöld fűszer ízesítette még.
Oreganó,  sok bazsalikom, izsóp, lestyán, kapor.
Most ilyen fehér csíkos cékla nő a kertemben.
A cukkini és az alma is saját.





2013. július 7., vasárnap

Vaddisznó sült.


Két szép  vastag szelet vaddisznó borda lett bepácolva szombat este.
Puhító só, citrom bors, sertés fűszer keverék, olaj .
Ma egy wokban elősütöttem mindkét oldalukat, majd ráöntöttem az olajos levet.
Fedő alatt kicsit pároltam, majd  fedő nélkül pirosra sült .
Petrezselymes , hagymás új burgonya volt a körete.
Kovászos uborka kísérte.
A vasárnapi desszert: meggyes, őszibarackos lepény.


Rózsavíz.


Az idei első rózsavizem, elkészült.
Jól időzítettem, mert egy kis strandolás, napozás után a piros bőrnek gyógyír lett.
Egy marék rózsaszirmot jól megmostam, szűrt vizet öntöttem rá. 
Most kétfajta szirmot használtam.
Egy nagyon illatos sárgát, és egy sötét bordót.
Egy műanyag kanállal kissé összetörtem a szirmokat, hogy kiengedjék a nedvüket.
A hideg spájzba kerül, egy éjszakára.
 Este még többször átkavartam.
Reggel leszűrtem sűrű szűrőn.
Zárt üvegbe  hűtőbe tárolom.
Iszom is belőle naponta pár kanállal. 
A gyomornak is jót tesz.
A bőrt megnyugtatja, simítja.
Ha nagyobb adag készül, le is fagyasztható.

2013. július 3., szerda

Málna ivólé .



                                              Jó volt az idei málna termés.
Tayberry málnám van. Ő hosszú szemű, és elég korai.
Három alkalommal 1-1 kg került le turmixolásra.
 Szűrt vízzel hígítottam, mert elég sűrű.

Az utolsóhoz nem került víz.
Krémekhez, fagylalthoz fogom felhasználni.
 Barna cukorral ízesítettem. 


Az össze turmixolt málnát egy szűrőn átpasszíroztam.
A passzírozást egy merő kanál fonákjának segítségével végzem. 
Szinte rátapad a mag.

Szeretem ezeket a csőrös kiöntős edényeket, könnyű velük az adagolás.

A levek üvegekbe a befőző automatába kerültek 90 c °,
30 perc, tartósító szer nélkül.

2013. június 24., hétfő

Fasírt golyók.



Vendégeket vártam és fasírt készült.
Természetesen nem csak ennyi, ami a képen van.
A darált húst vízben áztatott, kinyomkodott száraz kenyérrel, sóval, fehér borssal, zúzott fokhagymával, reszelt vörös hagymával, kevés étel ízesítővel, felvert nyers tojással jól össze gyúrom.
Legalább egy órát állni hagyom, hogy össze érjenek az ízek.
Vizes kézzel kis golyókat formázok, forró olajban sütöm pirosra.
Most olyan burgonya készült hozzá, amit negyedekbe vágva,  petrezselyemleveles, sós vízbe, félig megfőztem.
Majd leszűrtem és kisütöttem pirosra, abban az olajban, amiben a fasírt sült.
 Természetesen átszűrtem az olajat és még került hozzá pluszban is olaj. 
A vendégek érkezésekor frissen sült.
Rukkola , saláta dresszinggel, vegyes vágott savanyúság és tartár mártás is került mellé.
 Ki mit szeret.Most járt nálam először a házaspár és nem tudtam mit kedvelnek.
Az unoka húgom és az unokája is itt volt , általa ismertem meg ezt a kedves házaspárt. 
Én már voltam náluk, voltunk együtt kirándulni is.
Itt volt az ideje, hogy ők is eljöjjenek hozzám.
Minden ízlett nekik, legalábbis úgy láttam.

A süti, márványos, fehér, barna, meggyes muffin, kétfajta krémmel töltve. 
Tejszínes és gesztenyés ízesítéssel.
A csoki ebben a melegben , most lemaradt a tetejéről.





Csirkepörkölt kusz-kusz-al.



Nagyon kívántam már egy finom pörköltet.
Volt zúza, máj, pulyka töke, csirke szárny és comb is benne. 
Így szeretem, ha több fajta húsból készül, jól lesütve zsírjára.
A pulyka tökét még nyersen megszurkálom kés hegyével, szépen kinyílik, így jobban át járja a szaft.
Gyors köretet választottam a kusz-kusz-al hamar kész lettem. 
Kétszeres mennyiségű forró víz, egy kis étel ízesítő  egy Csokor zöld fűszer növény a kertemből.
Oreganó, tárkony, lestyán, izsóp, petrezselyem. 
Nagyon finom lett
 Savanyúságnak egy vegyes vágottat bontottam meg, ami saját készítésű.
Egy kevés rukkolát is ettem hozzá.


Egy könnyű , nyári zöldség leves. leves.

Most egy laktató levest ajánlok, ezekre a meleg napokra.

Hisz nem is nagyon kívánunk mást főételként egy levesnél.
Hozzávalók:
Friss fejtett borsó
4 db brokkoli rózsa
 3 szál sárgarépa hasábokra szeletelve
1  hagyma aprítva
1 szál petrezselyem karikázva
2 db gomba szeletelve
fél karalábé kockázva
 fél csirkemell kockázva
1 k piros paprika
 1 k liszt
só, bors.
A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük.
Hozzá adjuk a  hasábokra szeletelt sárgarépát, épp csak átforgatjuk.
Szórunk rá 1 ek lisztet, átpirítjuk, felengedjük vízzel.
A többi zöldség is belekerül a hússal együtt.
Sózzuk, borsozzuk, 1 kk piros paprikát adunk még hozzá.
Addig főzzük, amíg a hús puha lesz.
Én főztem bele egy csokor zöld levelet is, ami tárkonyból  petrezselyemből, lestyánból állt. 
1 db tojásból ,
lisztből lágy  galuska tésztát szaggattam bele

Nagyon könnyű és laktató étel. 

2013. június 16., vasárnap

Sertés sült, párolt zöldségekkel.



A malacka reggel még szaladgált, délután belőle készült a finomság.
A szűzpecsenyét kaptam meg ,nagyon szép két darab.
Azt most nem sütöttem meg.
A "hónalja szalonnát " viszont megsütöttem. 
Alig volt rajta szalonna, inkább hús. 
Nagyon finom rész pecsenyének. 
Egy kis zsír a vas lábasba, és ezen sül párolódik, kevés sóval, a végén borssal a pecsenye.
Párolt zöldséget készítettem hozzá,  a pároló betét fölött.
Sárgarépa,Pak Choy ,Brokkoli és 2 db burgonya, egy csokor zöld fűszer növény.
Oreganó, tárkony,tölgylevelű rukkola,petrezselyem levél.
Tengeri sós víz a  pároló alatt.
A zöldségeken egy kis delikát.
Majonézzel ettem.


A Pak Choy,(kínai kel)és a tölgy levelű rukkola saját nevelés.


 Tölgy levelű rukkola.

2013. június 15., szombat

Zöld dió befőtt.



10 éve készítettem utoljára. 
Még van is belőle egy kis üvegben egy szem.
ITT olvashatsz róla.

Ma leszedtem a diót.
Egy villával megszurkáltam négyszer. 
Tehát 16 lyuk van rajta. 
Természetesen gumi kesztyűvel dolgoztam.
Fröcsköl a lé belőle, egy nejlon zacskón dolgoztam vele, az udvari asztalnál. 
Kb 50 db diót raktam egy 3 literes befőttes üvegbe, vízbe.
3 hétig naponta cserélni fogom rajta a vizet.
Aztán fahéjas, kardamomos, szerecsendiós  cukros szirupba rakom, felfőzöm, tartósító kell bele.
Mehet üvegekbe, dunsztba.
Az idén már tartósító szer nélkül a befőző automatámban fogom elrakni, kisebb üvegekbe.
A Goldenfood  gyárt ilyen zöld dió befőttet Debrecenben.
Nagyon finom szirupban rakják el. 
Tiszteletbeli nagymama vagyok náluk,  a zöld diójukat használom a receptjeimhez.
Most nyitottak egy Webáruházat, ahonnan beszerezhető a termék.
A Facebookos oldalukon  megtalálható a gyártás folyamata videóval.
Bővebben ITT olvashatsz a zöld dió élettani hatásairól.

2013. június 4., kedd

Kókuszos, fehér csokis süti.


A receptet "Troll a konyhámban" blogban találtam 
Annyiban változtattam, hogy fehér csoki került bele.
Egy cup volt az egység, ezzel kisebb adag lett
Igazán gyors süti.
A sütő bekapcsolásával kezdtem, mire felmelegedett 180 C °-ra , kész is voltam a süti össze állításával.
30 perc és már meg is sült.
Nagyon finom lett.

Grenadin mars - ala krumplis tészta.


Igazából egy kis paprikás krumplira vágytam, és ez lett belőle.
Volt finom pecsenye zsírom, ezen indult a hagyma párolás.
természetesen új hagymából a kertemből. 
A zöld szárát is felhasználtam. 
Piros paprika, egy fél tyúkhúsleves kocka, fehér bors került bele.
 A kifőtt fodros kockával lett kész. 
A reggelimből megmaradt sült sonka és kolbász tette még gazdagabbá.
A Beregben eleve úgy indítják, hogy füstölt kockára vágott sonka pörkölt szerűen lesütve, aztán bele a krumpli, és a végén a tészta, vagy galuska. 
Ez a beregi krumplis tészta, sonkával gazdagon.
Az enyém ilyen lett.
Friss fejes saláta került mellé.