2014. január 9., csütörtök

Puliszka.




Ma  puliszka készült.
Leírását ITT olvashatod egy régebbi bejegyzésben.
Most tepertő, sült kolbász volt a feltét.
Mellé még párolt lila káposzta, és lila hagyma lekvár került.
A puliszkát, fagylaltos kanállal golyókká formáztam, medvehagymával szórtam meg.
Tegnap káposztás batyukat és szilvalekváros buktát sütöttem
A kelt tészta receptjét ITT találod.



2014. január 7., kedd

Nyúl, vadasan.


Nagy kedvencem a vad nyúl húsa.
Egy szép vadnyúl gerincet és egy combot kaptam.
Vadas készült belőle.
Nem a hagyományos páclével készítettem, mert nem szeretem a sárgarépa és a petrezselyem ízét a húsok mellett.
A hús darabokat zsiradékban (a szilveszteri malac zsírja)elősütöttem,pörösítettem.
Kiszedtem a zsiradékból és hagymát pároltam rajta.
Kevés vízzel felöntve, piros paprika,került hozzá. 
Ebben jól átforgattam a hús szeleteket, majd felöntöttem annyi vízzel hogy kissé ellepje.
Zöld fűszereket, fokhagymát,zöld paprikát,babérlevelet  raktam mellé.
Zöld fűszerek:
izsóp
rozmaring
tárkony
majoránna
oreganó
kakukkfű
Most az izsóp dominált benne.
Sóztam, borsoztam-piros rózsaborssal, kevés grill fűszersóval szórtam meg.
Mikor  majdnem zsírjára sült 1 dl vörös bort öntöttem rá és még ezzel is forraltam.
Kiszedtem a húsokat,a levet átpasszíroztam.
Hozzáadtam a szilveszteri malacsült vízben kiforralt, átszűrt pörzs anyagát a tepsiből, amibe sült.
Megszórtam 3 ek liszttel és hagytam, hogy elázzon a liszt.
Ez a szórásos sűrítés.
2dl tejföl, 1 dl tejszín lett a sűrítés vége, jól összeforralva. 
Fűszeres zsemlegombóc készült hozzá.

A  saját sütésű kenyérből darabolt kenyér kockák már szárazak voltak. Serpenyőben, olaj nélkül megpirítottam. 
Lisztbe szódabikarbóna, 
grill fűszersó,
morzsolt tárkony 
2 db tojás , 
1 ek zsír (a malac sült zsírjából)  
és annyi tej, hogy lágy tésztává dolgozzam.
A kihűlt kenyér kockákat bele forgattam.
Két kanál segítségével gombócokat formáztam a forró sós, olajos vízbe.
Mikor feljön a víz tetejére, pár percig még főzöm. 
Kell, hogy a benne lévő kenyér is megpuhuljon.
Nálam a gombóc, még melegen, a vadas mártásba kerül.
Így jól átveszi az ízét.
Csodálatos ízvilág áll össze ebben az ételben.




2014. január 6., hétfő

Lúdgége tészta készítése.

Mostanában szinte hetente gyúrok tésztát.
Főleg, ha házi tojáshoz jutok.
Most is készült reszelt tészta .




Levesbe görcsök, ennek egy részét lefagyasztottam.
 Frissen az aznap készült zöldség levesbe főztem belőle.
Egy másik részéből nagy lúdgége csigákat készítettem.
Pörkölthöz fogom felhasználni.



 Több fajta sodró pálcám is van.Fából, fémből készült.
Az utóbbi egy kedves ismerős ajándéka, sajnos már nincs köztünk.
A lúdgége készítéséhez, most a kínai evő pálcikát használtam fel.
 Ez az olasz nyújtógép az Édesanyámé volt. 
Tőlünk kapta a 40. házassági évfordulójukra.
Ezt én örököltem, hogy ellássam a családot tésztával, ami addig az ő feladata volt.
Nagy segítség, mert soha nem tudtam szép sima, kerek lapot nyújtani, mindig cakkos lett.
Becsuktam az ajtót, ha tésztát nyújtottam fiatal asszonyként, hogy senki meg ne lássa , hogy milyen a széle a tésztámnak.
A következő alkalommal derelye készítéshez fogok.A gyerekek kedvence, főleg a paradicsom levesbe, a betű tészta.
Na ilyet , még nem tudok készíteni.

2014. január 1., szerda

Virsli bundában.

Ez az étel nemcsak szilveszterkor készülhet.
Frissen és hidegen is finom.
Előre elkészíthető vendégváró.
Mi is készíthetünk leveles tésztát, de a  kész bolti  jó, ha kéznél van.
Én azt a fajtát szeretem, amit nyújtani kell. 
Így én döntöm el , milyen vastagra nyújtom.
 Fűszeres, kenyér tésztát is használhatunk.
A virslit betekerni elég 2-3 mm-es vastagra nyújtani.
Derelye metszővel hosszú csíkokat vágok.
betekerem vele a lehéjazott nyer virsliket.
Egész felvert tojással lekenem a tetejét , ecsettel, majd szezám magba forgatom.
Nálam most bio szezám mag volt kéznél.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
220C °-ra előmelegített sütőben sül 5 percig, majd mérsékelem 160 C°-ra és így sül még 15 percig.
Nekem szilikon sütőlapom van, ezen biztos nem ragad le semmi.
Most együtt sült a malac figurákkal és pár grissinivel.
Frissen és hidegen is fonom.
Előre elkészíthető vendégváró.

Malac fejjé is díszíthetjük a virsli végét, a gyerekek biztosan örülnek neki. 
Fület ragasztunk 2 db tészta háromszögből.
Bevágva a  virslivégét, kis tészta gombócot helyezünk a szájába.
A szeme 2 db vörös lencse.



Szilveszteri malacok , leveles tésztából.


A szilveszter  elképzelhetetlen malac nélkül.
Sütjük, főzzük, de készülhet jelképesen is leveles, vagy fűszeres, kenyér tésztából.
Nálam, most ilyenek készültek.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta(amit nyújtani kell)
sajt
 sonka
pizzakrém
tojás a kenéshez
A leveles tésztát  kb 3 mm vékonyra nyújtom.
 6 cm átmérőjűpohárral köröket szaggatok.
Fűszeres lapka sajt, egy pötty pizza szósz és , füstölt sonka darabokat, majd ismét sajtot helyezek rá.
Nálam, most a felső sajt füstölt gomolya volt.
Tepsibe sütőpapírra kerülnek, nekem szilikon lapom van.

Széleit tojással megkenem, így biztos rá ragad a felső kör.
Lezárom egy másik kör tésztával. 
Átkenem felvert tojással.

Az orra kisebb kör, a fülek, háromszögek.
Ezeket is lekenem tojással.
A szeme lehet bors.
Nálam most vörös lencse .
Az orrába kiskanál nyelével mélyedést alakítok ki.

Forró 200 C °-ra előmelegített sütőbe kerül, amit 5 perc után légkeverésre, 160 C °-ra váltok, így sül még 15 percet.
Mutatós, és laktató , pikáns falatkák, egy buliban garantálják a jó hangulatot.
Készülhet más formában is.



2013. december 31., kedd

Sajtos, sonkás muffin, fűszeres, kenyér tésztából.


Mindig jó, ha van kézbe vehető apróság, ami átmenetileg enyhíti az éhségünket.
Ilyen a sós muffin.
A grissini, fűszeres  kenyér tésztából készítem.
Vékonyra nyújtom, cakkos formával köröket szaggatok. Egy kisebb virág formával ugyan annyi kerül még kiszúrásra.
A muffin sütőt kiolajozom, így kerül bele a kapszli.
Ráhelyezem a nagyobb darabot.
Mascarpone, egy pötty pizza fűszer, füstölt sonka, újból sajt.
Nálam most füstölt gomolya és fűszeres sajt került rá felváltva.



A kisebb virág formával lezárom.
Kicsit rá lapogatom.
Felvert tojással bekenem.

Bio szezámmag, köménymag, durva tengeri só keverékével megszórom.
160 C°-on sül 25 percig.



Grissini.


Grissini
Kenyér tésztát, citrom borssal, tárkonnyal, gírosz, és grill fűszer sóval, és Himalája sóval ízesítek.
A kenyérsütő készre dagasztja.
 A gyúrótáblán átgyúrom, letakarva pihen.
Kinyújtás után megint pihentetem.


Csíkokat vágok és megsodrom.
Tojással lekenem.
                          A tetején, ollóval  kis becsípéseket készítek. 
Ezek sütéskor felemelkednek és finom ropogósra sülnek.
Szezámmagot,(most sikerült bio minőségűt kapnom) egész köménymaggal, durva tengeri sóval összekeverek, ebben megmártom és a tepsin még pihen kicsit. 
Sajttal is gazdagíthatjuk.
160 C°-on sül 20 percet.
Nagyon finom sós ropogtatni való.
 Ha vastagabbra készítjük, még köretként is funkcionálhat sült húsokhoz, virslihez.
Jó bor, sör korcsolya!

Mártogatóst is készíthetünk hozzá.

Vöröslencse püré leves.

Minden évnek megvan a maga története.
Őrzünk jó és rossz dolgokat.
Kimondható, és kimondhatatlan dolgokat.
És mindig a jobbra vágyunk.
A világon mindenki vidám lehet ezen a napon.
Igyekszünk jók lenni, finomságokat készítünk, hogy hátha jövőre  minden másképp lesz.
Nálam ezek készültek.
Lencse püré leves, vörös lencséből.
Először próbálom ki vörös lencsét.
Részletesebben ITT olvashatsz róla.
A karácsonyi mézes díszítéshez már használtam.
Nagyon dekoratív, igaz nem ehető.
Recept.
 A lencsét étel ízesítős, vízben, 1 cikk fokhagymával megfőzöm.
 Sajnos a főzés során jelentősen elveszíti gyönyörű színét.
világos rántást készítek, ebbe kerül a tejföl is, behabarom, felfőzöm.
Virsli darabokkal, tökmaggal tálalom.
Fűszeres grissinit  adhatunk még mellé












2013. december 29., vasárnap

Rakott lencse.

 LENCSE
Elképzelhetetlen az új év lencse és sült tök
nélkül.
A malac a szerencsét, a lencse a gazdagságot a tök az egészséget ígéri nekünk.
MALAC
SÜLT TÖK
MÉZZEL-KAKUKKFŰVEL
Nagyon  egyszerű a rakott lencse elkészítése, de annál finomabb.
Hagyományos módon lencsét főzünk.
Vízben, egy fej hagymával, babérlevéllel,ételízesítővel, vagy leveskockával, pár ág kakukkfűvel, puhára főzzük.
Vékony,világosbarna rántást tejföllel felengedünk és ezzel sűrítjük be a lencsét. 
Ha langyosra hűlt, 2 egész tojást elkeverünk benne,  citrom borssal ízesítjük. 
A darált sertéshúst pörköltszerűen lesütjük.
Ízesítése, só,  citrombors, kakukkfű,paprika.

Egy  kivajazott, morzsázott, tűzálló tálba  rakjuk a lencse felét, erre kerül a hús, majd a maradék lencse.
Tetejére tojással, sajttal elkevert tejfölt rakunk.
Jól előmelegített sütőbe sül 10 percig, majd vissza véve a hőfokot, még kb 10 percig pirosra sütjük.

Szilveszteri készülődés.



Tavaly szilveszterre, ilyen malacok készültek.





A malackák részletesebb leírása,  fázisfotókkal, itt található, ebben a blogban.
Az idén is sütök.
 Kell a szerencse a nyugdíjasnak is.
Pizzás muffin falatok is készülnek.
Virslik, szezámmagos leveles tészta bundában.

Lencse is biztosan készül hozzá.

2013. december 27., péntek

Sült libamáj.


Meglepem magam egy évben egyszer hízott libamájjal. 
Most olyat vettem, ami mellett háj is volt.
A májat egy éjszakára fokhagymás tejben áztattam.
Másnap szárazra törölve került a forró zsírba, majd mérsékeltem a hőt és lassan sült tovább,
fedővel, majd a végén fedő nélkül.
Egy nagyon régi vas lábasban sült, amit egy a falunkból elköltözött idős barátnőmtől örököltem.


Semmi más fűszer nem került mellé.
A zsírból kivéve szeleteltem, sóval, borssal ízesítettem.
 A  burgonya vízben főtt sóval, egy cikk fokhagymával, leszűrtem, durvára törtem a liba zsírban megpárolt hagymával. 
Vegyes savanyúság volt a kísérője, és friss majoránna levelek.
Szív alakban formáztam meg a burgonyát és zöld dió szeletekkel tálaltam.
Rozmaring ággal díszítettem.
A visszamaradt  liba zsírt átszűrve, üvegekbe raktam. Biztosan elfogy pirítósra kenve, vagy zöldség levesek alapjába rakva.

2013. december 26., csütörtök

Diócska


Nálam a karácsony elmaradhatatlan sütije, de bármikor süthető.
DIÓCSKA-MANDULA
 40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
20 dkg darált dió
2 ek kakaó
1 db tojás
1 ek tejföl
1/2 dl rum (vagy 1 ek esenc)
1/2 cs    sütőpor
Jól összedolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk a formának megfelelő nagyságura és az ecsettel vajazott, lisztezett formákba rakjuk.
Forró sütőben sütjük.

KRÉM:
3 db tojás
3 ek liszt-vagy 1cs  tejszínes pudingpor
3 dl tej
Jó sűrűre főzzük, még melegen diónyi vajat
bele keverünk.
Így nem bőrösödik be a massza.
Ha kihűlt, hozzá adunk 25 dkg
 margarint ,20 dkg porcukorral habosra keverve.
Darált dióval is dúsíthatjuk, vagy színezhetjük a krémet zöld mandula esenccel.
Ezzel töltjük a fél diókat és összeillesztjük.
Ezeket a formákat használom.
A dió forma mellett a szlovák homoktészta formái is láthatóak.

Van egy gázon sütős formám is.
Egyszerre 9 db kisebb diócska sül benne.
Egy Erdélyi kiránduláskor találtam rá.


A hozzávaló recept más.
fél kg liszt
25dkg vaj
20 dkg porcukor
1 dl tej
1 ek kakaó
1db tojás
1 mokkás kanál szódabikarbóna.
Kisebb golyókat gömbölyítek a tésztából, a mélyedésbe helyezem és rászorítom a forma felső részét.
Ugyanaz a krém tölteléke, mint fentebb a diócskának.
 Darált dió is kerülhet a krémbe.
Ez nagy mennyiség nálam át van írva a felére.
Előre elkészíthető, sokáig eláll.
A raffaellós golyók házi készítésekor ezt rakom a közepébe,  ebbe megy a krém,egy szem mogyoróval ,aztán a külső burok.






2013. december 23., hétfő

Karácsonyi sütik.


Ezek a sütemények készültek az ünnepre.
Mézes zserbó.
Illetve Lajcsi szelet.
A lapokat ajándékba kaptuk készen 4 db-ot.




Középre puncs krém.
 Alulra, felülre gesztenyés krém került.
 Kicsit ráncos a teteje, de a csokimáz eltakarta.
Diós bejgli.

Hólabda



Sós perec és pogácsa.



Fatörzs torta

Csokis gyümölcs golyók.
És természetesen még a mézesek, itt megnézheted.