2014. január 29., szerda

Blogjáték.


Valamikor 2-3 éve a Blogdíjak adományozása volt a divat blogger körökben. 
Aztán egy idő után valahogy "terhessé" vált a különböző blogokon kutakodni, tanulmányozni, hogy szerintünk ki mivel érdemelte ki, hogy díjat kapjon tőlünk.
 Különben is, mostanában a facebookon "zajlik az élet", ahol jóformán mindenki fenn van, ismerősnek jelölve, vagy a különféle csoportokba tömörülve ott vagyunk mind egy helyen.
A blog élet pedig szinte "elsatnyult".
Ilyesmi meggondolásból indította Szera ezt a játékot, melynek szabályai hasonlóak a díjátadós játékéhoz.
Játék menete:
1. Linkeld be azt a személyt a blogodba, aki megjelölt.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Jelölj ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Értesítsd a kijelölt személyeket egy hozzászólásban a blogjukon.
 Engem marisz jelölt a játékra.
Magamról.
1.    Nyugdíjas vagyok, aki mindent szeret kipróbálni.
2.    Kicsit bezárkóztam, nem járok közösségbe. A net sok ismerőssel összeköt. 
Írom a blogom, és várom  az ötvenezredik látogatót.
3.     Van egy csoportom a Facebookon.
               https://www.facebook.com/groups/praktikus/
4.Egy kertes blogot is írok „ Olgis kertje és virágai”.
5.Ez az oldal is az enyém: Olgis receptjei https://www.facebook.com/pages/Olgis-receptjei/616631755049854
6.Több lapban és oldalon publikálom a receptjeimet, ingyen és bérmentve.
Benevezek receptversenyekbe, kisebb, nagyobb sikerrel.
7. Kézimunkázom, fotózom, családfánkat készítem, sütök, főzök, és imádom a családom.

 Akiknek tovább adom
Egy kreatív blogot olvashatsz nála.
Csodálatosan díszíti a tortáit, remek háziasszony.
 Csak minőségi alapanyagokat használ.
 Ő maga gyúrja a rétest.
Bakonyi karfiolját ki kell próbálnod.
Vigyáz a környezetére, egészségesen főz.
    Ő ezt vallja:” Mond, meg mit eszel, megmondom ki vagy.
Remélem folytatjátok ezt a játékot!



2014. január 27., hétfő

Sült hal, héjában sült burgonyával.


A gyors ebéd, vagy vacsora megoldható vele.
A halat sózom ,citrom borsozom.
A kukorica lisztet paprikával ízesítem, ebben megforgatom.
 Kevés kókuszzsírban  mindkét oldalát  fedő alatt 2-2 perc alatt kisütöm.
Most tengeri halfilé sült.
Közben sül a mikróban a megmosott egész burgonya.
800W 5 perc elég neki. 
 Villát beleszúrva lehámozom,negyedelem és megforgatom a hal után visszamaradt kevés zsiradékban.
Szép pirosra sütöm, megszórom sült burgonya fűszersóval.
 Kész is az egy tál étel. 
Általam készített vegyes savanyúsággal fogyasztottam.
Tipp: a burgonyát pár percre konyhakendővel letakarom, így könnyebben lejön a héja.
A zsiradékban sütött hal és burgonya ropogósabb, mint olajban sütve.
A pálma és a kókuszzsír nagyon egészséges.
Én ezeket használom.

2014. január 26., vasárnap

Heti, korpás kenyerem.


Nálam e-szerint a recept szerint készül a KENYÉR
Most egy kicsit változtattam.
Raktam bele 2 ek korpát
 1 ek  búzacsírát is. Ezért még egy kis folyadékot adtam hozzá.
Most fele víz, fele tej-et használtam.
Nagyon puha, ízletes lett a kenyerem.




2014. január 18., szombat

Sütőtökös muffin II.


Amikor tököt sütök, a püréből mindig fagyasztok le.
Most ebből készült a muffin.
Nagyon finom, és egészséges.
A hozzávalók ITT  találhatók egy régebbi bejegyzésben.
Most az új csillag alakú, szilikon formáimat is kipróbáltam.
Nagyon szépen sültek benne.
A tálalás is dekoratívabb bennük.
A muffinhoz készült: sütőtök pürét és sült alma kivájt belsejét egy kevés mézzel, narancs lével összekevertem.
Pikáns , ízletes püré lett belőle.
A sütőtökről ITT olvashatsz bővebben.

2014. január 15., szerda

Pavlova, szeder zselével.


A tojásfehérjéket lefagyasztva tárolom.
Most Pavlova készült belőle.
6 tojás fehérjét használtam fel. 
Ebből 3 lapot sütöttem.

6 db tojás fehérje
9 ek kristály cukor
csipet só
1 ek citrom lé
A végén 1 ek kukorica keményítő.
Előbb jó keményre készítem a habot, a só, citromlé benne van.
Ezután kanalanként megy bele a cukor.
Most nem gőz fölött készült a hab, csak simán a robotgép keverte. 
120 C°-on szinte csak szárad 45 percig.
Belül lágyabb, kívül ropogós.
Meglocsoltam levendula sziruppal.

Szeder zselé és tejszínhab került rá.
Receptet ITT  és ITT találsz még a blogomban.
Saját készítésű, saját termésből, a szeder zselém.


2014. január 13., hétfő

A panír rejtelmei.


Mindenki másképp csinálja.
De nem mindegy, hogyan és miből.
Kenyérmorzsa kukorica pehellyel és búza csirával.

Nálam a házi kenyér megszáradt darabjai kerülnek a késes darabolóba.
kissé darabosra darálom, nem olyan lizst szerűre, mint a bolti árú.
De nem egyedül. 
Kukorica pelyhet is adok hozzá.
A  Tescóban jutok hozzá a legolcsóbban és jó minőségben.
Nagyon szép pirosra sül a hús ebben a panírban.
Tegnap még szárított búzacsíra is került bele.
Nagyon ízletes lett tőle, és nem utolsó, hogy egészséges is.
Én dió helyett is használtam már, száraz serpenyőben megpirítva a felhasználás előtt.
Kezdem azzal, nem mindegy, hogyan forgatod meg a lisztben a húst.
A liszt: rakok bele egy evőkanál kukorica lisztet.
 Nem rontja el, ízesebb lesz a panír.
Jól rá kell hogy tapadjon a liszt a húsra, nem maradhatnak ki részek.
Egy kis erővel, nyomkodással,többszöri beforgatással, rá is segítek.
A tojás: jól felverem , szinte habosra.
Sót soha nem teszek bele.
Olyan furcsa állaga lesz a sótól, nem lesz habos.
Teszek viszont bele egy kis olajat, és egy kicsi tejet.
A tejtől aranybarnára sül a panír.
Az olaj abban segít, hogy jobban ráragadjon a panír, és nem szív annyi zsiradékot magába a sütéskor.
Mindhárom elemnek az a szerepe, hogy jól lezárja a húst.
Nem maradhat ki semmi rész, takarniuk kell, szinte burkot képezve a hús körül.
Zsiradék:legtöbben olajban sütnek.
Mostanában én a pálmaolajat, vagy a kókuszzsírt használom.

Igaz drágább , de egészségesebb.
Nincs sütéskor szinte semmi szaguk. 
Ha nem sokat sütök benne, leszűrve még egyszer felhasználhatóak.


Még egy fontos dolog, amíg a lisztet jó rányomkodhatjuk, többször átforgatjuk a húst benne, a panírt csak lazán forgatom, mindenütt tapadjon, de nem nyomkodom rá. 
Enyhe rázással a fölösleg lehullik róla. 
Nem fog leválni a szíradékban.
 Sütéskor így lesz szép aranybarna a paníros húsunk.

A megmaradt 3 hozzávalóból nálam ropi készül.
Tejjel,késhegynyi szódabikarbónával sóval és szezámmaggal összekeverem, lágy masszává. 
A villával lenyomkodom, és galuskákat szaggatok a forró olajba, ha már a húsok kisültek. 

Unokahúgomék ezt 
"pupuj"-nak nevezik. 
Kíváncsi lennék rá, más hogyan nevezi, van e még más elnevezése is.?
Nagyon szeretem ezekett a 3 elemes panírozó tálkákat.
 Most ők vannak üzemben.

Létezik egymásba kapcsolható formája is, régebben olyat használtam. 
Nálam most csirkemell, kicsontozott csirke comb és szárny lett panírozva.
A combot és szárnyat ízesebbnek tartom a mellnél. 
A ma háziasszonya szinte elfelejtette ezeket, csak a mellett dolgozzák fel. 


 Igaz  gyorsabban megpuhul, de a comb és a szárny izével nem vetekszik. 
Nem is véletlen, hiszen ezekkel mozog a legtöbbet a jószág, ezért finomabbak.
A japánok különleges morzsát használnak panko  a neve. 
A névre kattintva olvashatsz róla, ha érdekel.
Így néz ki.
 



2014. január 9., csütörtök

Puliszka.




Ma  puliszka készült.
Leírását ITT olvashatod egy régebbi bejegyzésben.
Most tepertő, sült kolbász volt a feltét.
Mellé még párolt lila káposzta, és lila hagyma lekvár került.
A puliszkát, fagylaltos kanállal golyókká formáztam, medvehagymával szórtam meg.
Tegnap káposztás batyukat és szilvalekváros buktát sütöttem
A kelt tészta receptjét ITT találod.



2014. január 7., kedd

Nyúl, vadasan.


Nagy kedvencem a vad nyúl húsa.
Egy szép vadnyúl gerincet és egy combot kaptam.
Vadas készült belőle.
Nem a hagyományos páclével készítettem, mert nem szeretem a sárgarépa és a petrezselyem ízét a húsok mellett.
A hús darabokat zsiradékban (a szilveszteri malac zsírja)elősütöttem,pörösítettem.
Kiszedtem a zsiradékból és hagymát pároltam rajta.
Kevés vízzel felöntve, piros paprika,került hozzá. 
Ebben jól átforgattam a hús szeleteket, majd felöntöttem annyi vízzel hogy kissé ellepje.
Zöld fűszereket, fokhagymát,zöld paprikát,babérlevelet  raktam mellé.
Zöld fűszerek:
izsóp
rozmaring
tárkony
majoránna
oreganó
kakukkfű
Most az izsóp dominált benne.
Sóztam, borsoztam-piros rózsaborssal, kevés grill fűszersóval szórtam meg.
Mikor  majdnem zsírjára sült 1 dl vörös bort öntöttem rá és még ezzel is forraltam.
Kiszedtem a húsokat,a levet átpasszíroztam.
Hozzáadtam a szilveszteri malacsült vízben kiforralt, átszűrt pörzs anyagát a tepsiből, amibe sült.
Megszórtam 3 ek liszttel és hagytam, hogy elázzon a liszt.
Ez a szórásos sűrítés.
2dl tejföl, 1 dl tejszín lett a sűrítés vége, jól összeforralva. 
Fűszeres zsemlegombóc készült hozzá.

A  saját sütésű kenyérből darabolt kenyér kockák már szárazak voltak. Serpenyőben, olaj nélkül megpirítottam. 
Lisztbe szódabikarbóna, 
grill fűszersó,
morzsolt tárkony 
2 db tojás , 
1 ek zsír (a malac sült zsírjából)  
és annyi tej, hogy lágy tésztává dolgozzam.
A kihűlt kenyér kockákat bele forgattam.
Két kanál segítségével gombócokat formáztam a forró sós, olajos vízbe.
Mikor feljön a víz tetejére, pár percig még főzöm. 
Kell, hogy a benne lévő kenyér is megpuhuljon.
Nálam a gombóc, még melegen, a vadas mártásba kerül.
Így jól átveszi az ízét.
Csodálatos ízvilág áll össze ebben az ételben.




2014. január 6., hétfő

Lúdgége tészta készítése.

Mostanában szinte hetente gyúrok tésztát.
Főleg, ha házi tojáshoz jutok.
Most is készült reszelt tészta .




Levesbe görcsök, ennek egy részét lefagyasztottam.
 Frissen az aznap készült zöldség levesbe főztem belőle.
Egy másik részéből nagy lúdgége csigákat készítettem.
Pörkölthöz fogom felhasználni.



 Több fajta sodró pálcám is van.Fából, fémből készült.
Az utóbbi egy kedves ismerős ajándéka, sajnos már nincs köztünk.
A lúdgége készítéséhez, most a kínai evő pálcikát használtam fel.
 Ez az olasz nyújtógép az Édesanyámé volt. 
Tőlünk kapta a 40. házassági évfordulójukra.
Ezt én örököltem, hogy ellássam a családot tésztával, ami addig az ő feladata volt.
Nagy segítség, mert soha nem tudtam szép sima, kerek lapot nyújtani, mindig cakkos lett.
Becsuktam az ajtót, ha tésztát nyújtottam fiatal asszonyként, hogy senki meg ne lássa , hogy milyen a széle a tésztámnak.
A következő alkalommal derelye készítéshez fogok.A gyerekek kedvence, főleg a paradicsom levesbe, a betű tészta.
Na ilyet , még nem tudok készíteni.

2014. január 1., szerda

Virsli bundában.

Ez az étel nemcsak szilveszterkor készülhet.
Frissen és hidegen is finom.
Előre elkészíthető vendégváró.
Mi is készíthetünk leveles tésztát, de a  kész bolti  jó, ha kéznél van.
Én azt a fajtát szeretem, amit nyújtani kell. 
Így én döntöm el , milyen vastagra nyújtom.
 Fűszeres, kenyér tésztát is használhatunk.
A virslit betekerni elég 2-3 mm-es vastagra nyújtani.
Derelye metszővel hosszú csíkokat vágok.
betekerem vele a lehéjazott nyer virsliket.
Egész felvert tojással lekenem a tetejét , ecsettel, majd szezám magba forgatom.
Nálam most bio szezám mag volt kéznél.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
220C °-ra előmelegített sütőben sül 5 percig, majd mérsékelem 160 C°-ra és így sül még 15 percig.
Nekem szilikon sütőlapom van, ezen biztos nem ragad le semmi.
Most együtt sült a malac figurákkal és pár grissinivel.
Frissen és hidegen is fonom.
Előre elkészíthető vendégváró.

Malac fejjé is díszíthetjük a virsli végét, a gyerekek biztosan örülnek neki. 
Fület ragasztunk 2 db tészta háromszögből.
Bevágva a  virslivégét, kis tészta gombócot helyezünk a szájába.
A szeme 2 db vörös lencse.



Szilveszteri malacok , leveles tésztából.


A szilveszter  elképzelhetetlen malac nélkül.
Sütjük, főzzük, de készülhet jelképesen is leveles, vagy fűszeres, kenyér tésztából.
Nálam, most ilyenek készültek.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta(amit nyújtani kell)
sajt
 sonka
pizzakrém
tojás a kenéshez
A leveles tésztát  kb 3 mm vékonyra nyújtom.
 6 cm átmérőjűpohárral köröket szaggatok.
Fűszeres lapka sajt, egy pötty pizza szósz és , füstölt sonka darabokat, majd ismét sajtot helyezek rá.
Nálam, most a felső sajt füstölt gomolya volt.
Tepsibe sütőpapírra kerülnek, nekem szilikon lapom van.

Széleit tojással megkenem, így biztos rá ragad a felső kör.
Lezárom egy másik kör tésztával. 
Átkenem felvert tojással.

Az orra kisebb kör, a fülek, háromszögek.
Ezeket is lekenem tojással.
A szeme lehet bors.
Nálam most vörös lencse .
Az orrába kiskanál nyelével mélyedést alakítok ki.

Forró 200 C °-ra előmelegített sütőbe kerül, amit 5 perc után légkeverésre, 160 C °-ra váltok, így sül még 15 percet.
Mutatós, és laktató , pikáns falatkák, egy buliban garantálják a jó hangulatot.
Készülhet más formában is.



2013. december 31., kedd

Sajtos, sonkás muffin, fűszeres, kenyér tésztából.


Mindig jó, ha van kézbe vehető apróság, ami átmenetileg enyhíti az éhségünket.
Ilyen a sós muffin.
A grissini, fűszeres  kenyér tésztából készítem.
Vékonyra nyújtom, cakkos formával köröket szaggatok. Egy kisebb virág formával ugyan annyi kerül még kiszúrásra.
A muffin sütőt kiolajozom, így kerül bele a kapszli.
Ráhelyezem a nagyobb darabot.
Mascarpone, egy pötty pizza fűszer, füstölt sonka, újból sajt.
Nálam most füstölt gomolya és fűszeres sajt került rá felváltva.



A kisebb virág formával lezárom.
Kicsit rá lapogatom.
Felvert tojással bekenem.

Bio szezámmag, köménymag, durva tengeri só keverékével megszórom.
160 C°-on sül 25 percig.



Grissini.


Grissini
Kenyér tésztát, citrom borssal, tárkonnyal, gírosz, és grill fűszer sóval, és Himalája sóval ízesítek.
A kenyérsütő készre dagasztja.
 A gyúrótáblán átgyúrom, letakarva pihen.
Kinyújtás után megint pihentetem.


Csíkokat vágok és megsodrom.
Tojással lekenem.
                          A tetején, ollóval  kis becsípéseket készítek. 
Ezek sütéskor felemelkednek és finom ropogósra sülnek.
Szezámmagot,(most sikerült bio minőségűt kapnom) egész köménymaggal, durva tengeri sóval összekeverek, ebben megmártom és a tepsin még pihen kicsit. 
Sajttal is gazdagíthatjuk.
160 C°-on sül 20 percet.
Nagyon finom sós ropogtatni való.
 Ha vastagabbra készítjük, még köretként is funkcionálhat sült húsokhoz, virslihez.
Jó bor, sör korcsolya!

Mártogatóst is készíthetünk hozzá.