2014. április 30., szerda

Póréhagyma leves.



Egy gyorsan elkészíthető leves,ami finom és tápláló is.
A póréhagymát feldaraboljuk és több léről alaposan megmossuk.
Annyi vízben, hogy ellepje,  3 gerezd fokhagymával, egy csokor kínai metélő fokhagymával feltesszük főni.
Most egy pár darab spárga is került bele, nem rontja el.
Sózzuk borsozzuk.
Aki szereti tehet bele húsleves kockát is.
Ha megfőtt leturmixoljuk.
Tejszínnel még felfőzzük és kész is.
Sonka csíkokat is főzhetünk bele.
Én külön megpirítottam a sonkát, a visszamaradt kókuszzsíron a kenyér kockákat.
Másnap leves gyöngy volt a feltétje.
Ettem már palacsinta csíkokkal, és zabpehellyel is.

Barackos túrós szelet,barna piskóta tésztával.



5db tojásból piskóta készül.
 5 db tojás
 5 ek cukor
1 ek olaj
3 ek liszt
2 ek kakaó
fél cs foszfát mentes sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral,olajjal a robotgép habosra keveri.
A fehérjét habbá verjük
A lisztbe bele kerül a sütőpor és a kakaó.
A habot és a lisztet kanalanként adagolom.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítjuk.
Sütőt előmelegítjük 200°-ra.
5 perc után mérsékeljük 180 C °-ra.
20 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát.

TÖLTELÉK
25 dkg túró
 20 dkg margarin
 4 ek porcukor
fél citrom leve
 2ek kukorica keményítő
3 dl tej
 1cs expressz zselatin
 őszibarack befőtt, eper
A margarint a cukorral ,citromlével simára keverjük.
A tejből, keményítőből főzött massza készül.
Még melegen diónyi margarint keverek bele, így nem bőrösödik be a teteje.
A kihűlt masszát a cukros vajhoz adagolom apránként.
A robotgép keveri simára.
Közben bele kerül a túró és a zselatin is, ez teszi stabillá.
A felkockázott barack befőtt is hozzá került.
A kihűlt piskótát ketté vágom,megkenem a krémmel.

Felébe epret is raktam.
Rákerül a felső lap, kissé rá nyomkodjuk.

Hűtőben 1 óra pihenés után szeletelhető.
Aki szereti csokimázat készíthet a tetejére, de enélkül is finom édesség.






2014. április 13., vasárnap

Diós mikrós -ötperces süti.



Egy gyors édesség.
Egy  közepes jénai tálban keverem össze a hozzávalókat és abban is sül.
Most karamell öntet készült hozzá.
4 ek liszt
1 db tojás
3 ek barna cukor
 1 ek zabpehely
 3 ek darált dió
 1 kk szódabikarbóna
 1 dl tej.
 3 ek olaj
800 W-on 5 perc a mikróban.

Karamell öntet.
4 ek barna cukor
 1 dl tejszín
 1 ek vaj
a cukrot megpirítom.
Hozzá öntöm a tejszínt, főzöm, amíg a karamell darabok elolvadnak.
Ha nagyon sűrű a tejszín, tejjel hígítom.
A  tűzről levéve elkeverem benne a vajat.
Aki szereti a pikáns ízeket kicsi sót tehet a karamellbe, nagyon finom lesz.

Császármorzsa.


Életem első császármorzsája.
Enni már ettem, de még nem készítettem.
Ez a recept az egyik menyemtől van. Ő így készíti, én is így készítettem.
10 gr liszt
100gr búzadara
2,5 dl tej
50 gr cukor-nálam barna cukor
csipet só
Jól össze keverjük, egy órát állni hagyjuk.
3 tojás sárgája
40 gr cukor(barna)
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad az allergia miatt)
Összekeverni és az előző masszához adni, a felvert tojás fehérje habbal együtt.
Vajon sütjük.
Én nem kevertem, kis lepénykéket sütöttem, amit utólag daraboltam.
Így jobban átsül és gyorsabban elkészül.
 Házi vegyes lekvárral(ami kissé darabos) és szeder öntettel fogyasztottam.

2014. április 6., vasárnap

Sült oldalas, zöldséges bulgurral.



A bulgur nagyon egészséges búza töret.
ITT olvashatsz róla még bővebben.
Most sárgarépával, borsóval főtt és sült oldalas, szalonna  pörc ,  sült tarja  volt a feltétje.
A kertemben nőtt fejes salátával, nagyon finom volt.

2014. április 5., szombat

Diós csirkemell csíkok.


60 dkg csirkemellet felcsíkozzuk vékonyra.
                               1 ek balzsamecet. 1 ek  sötét szójaszósz, 
1 ek Worcester  szósz
1 ek étkezési keményítő
Só, frissen őrölt színes bors,kevés víz kerül hozzá, és jól összekeverjük.
Állni hagyjuk fél órát.
Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon megpirítunk fél marék negyedelt diót.
Kiszedjük, a visszamaradt olajon egy fej lila hagymát 1 szál új hagymát zöldjével együtt felkarikázunk, és kissé megfuttatjuk az olajon.
Ráhelyezzük a csirkemell csíkokat.
Gyakori kevergetés mellett, a vizet pótolva hozzá,  fedő alatt puhára pároljuk.
Vissza sütjük zsírjára.
 A vége felé hozzá adjuk a diót és egy szál karikára vágott új hagymát.
Nálam borsós rizs volt a köret. 
A  fejes saláta már a kertből került hozzá.
Készülhet burgonyával, vagy párolt zöldséggel.
Most finom olasz balzsamecetet vettem.
Eredeti olasz, szőlőmustból készült, és nagyon ízes.

Almás krémes. 3.

.
Almás krémes készült a tavalyi utolsó almákból.
Recept ITT található.
Most nagyobb tepsiben sült és így alacsonyabb lett a tésztája, de így is finom lett.
Visszatértem a krémeknél az új krémes rámára, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Almát bőven raktam bele.



2014. március 31., hétfő

Tejberizses,zabpelyhes rakott babapiskóta.



Ha  rövid idő alatt kell édességet készíteni, mindig ezt készítem.
Igaz pudinggal, de most variáltam.
Tejberizst főztem, fele arányban zabpehellyel.
 Darabolt áfonya, is került bele.
Barna cukorral és édesítővel ízesítettem.
A tűzről levéve vajat kevertem bele.
A babapiskótákat  kávés , zöld dió szirupos tejbe mártva, rétegeztem a grízes krémmel.
Csokoládé öntet készült hozzá, csokoládé, vaj, tejszín és 1 ek zöld dió sziruppal összefőzésével.
Így rétegeztem.

 Rétegezés után a hűtőbe került.
Kihűtés után, tálalás.


Csoki öntettel.
Tejszínhabbal is fogyaszthatjuk.


Kelkáposzta főzelék, pak choi-ból


Egy gyors ebéd a kerti munka után.
Áttelelt a pak choi (kinai kelkáposzta). 
Ebből készült főzelék.
Fokhagyma, vöröshagyma, köménymag, citrombors, himalája só volt a fűszerezés.
Természetesen pár szeletelt burgonya is főtt bele.
Világos rántásra tej és tejföl , ez volt a sűrítés.
A fasírt a fagyóból került elő.
Egy fél óra és kész is volt. 
Vitamindús ízletes főzelék lett.
A maradékot holnap tükörtojással fogyasztom.

2014. március 24., hétfő

Tepertős pogácsa. III.



Tepertős pogácsa készült
A recept ITT található.
Most csak egy fél adagot készítettem.


Zöld leveles, reggeli.





A tavaszi első vitamindús növények.
A hagymaszár, a kínai metélő fokhagyma, és a medvehagyma.
A mindig hagymám már nagyon szép erőteljes bokor.



Hagymaszárat egész télen hajtatok üvegben.
Most már terem a kertemben a medvehagyma is.
Egész télen van belőle a fagyasztóba.

A metélő fokhagyma áttelel, és nagyon korán hajt, megelőzve a medvehagymát is. 

Télire üvegbe is raktam el. 


Nagyon jó a pörkölt alapba.
Szinte elmaradhatatlanok a reggelim mellől.
Most egy májkémes pirítós, és gomolya sajt kísérői lettek.


Rántott, húsos palacsinta.



A szokásos módon palacsintákat sütök, most cukor nélkül, sósan.
25 dkg finomliszt
        3 db tojás
        4 dl tej
        3 dl víz-lehet buborékos ásványvíz
        0,5 dl étolaj
        1 csipet só
Liszt fajtájától függően van, hogy picit sűrű a tészta, akkor löttyintek még egy kis tejet és egy kis vizet hozzá.
Az olajat alaposan belekeverem a tésztába, ezért teflon serpenyőben sütve egyáltalán nem olajozok alá, csak az elsőnél, de akkor is csak a biztonság kedvéért.
Ebből az adagból nálam 15 db lett.
Ez függ a palacsintasütő nagyságától.
Én, most alá olajoztam.
Ez a recept az egyik menyem kipróbált receptje.
A palacsinta hús tölteléke.
 80 dkg darált sertés húst olajon, pörköltszerűen , kevés vizet öntve alá, lesütök zsírjára.
Sóval, borssal ízesítem.
Kerül még bele, oregáno,tárkony, majoránna és egy
 kk gírosz fűszersó is.
Ha kihűlt  bele töltöm a palacsintákba.
A két végét behajtva, tekerem fel.
Liszt, tojás , zsemlemorzsa.
Kirántom.


Forró olajban kisütöm.
Most a sütőben sült kevés olajon, légkeverésen.
Egyszer megforgattam.
Fólia volt a tetején, hogy ne száradjon ki.
A panír házi kenyérből, kukorica pehellyel vegyesen készült.
Nagyon finom a sütőben sütve.
Nem lesz olajos, különleges az íze így.
A visszamaradt olajban , félig előfőzött,  negyedelt burgonyák sültek  pirosra a sütőben,köretnek.
Rántott húst is szoktam így sütni, ha nagyobb adagra van szükség.
Majonézes kukorica saláta illik hozzá, vagy tartár mártás.
Zöld dióval és szirupjával meglocsolva is nagyon finom, laktató étel.
Itt, egy francia saláta alapon.

Kijevi krémes.



Tészta:
40 dkg liszt
2 ek tejföl
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
25 dkg Rama
15 dkg porcukor
Összegyúrjuk a hozzá valókat.
Ne dolgozzuk sokáig, nem szükséges.
3 cipóba osztjuk.
Lapokká nyújtom, megkenem a diós habbal és megsütöm.
A habkártyával szépen, egyenletesen elhúzom a  diós habot.
Diós hab:
A 4 tojás fehérjéből 
20 dkg kristály cukorral 
1 kk citromlével,csipet sóval
kemény habot verünk.
A végén teszek bele 1 ek étkezési keményítőt.
Krém:
1 cs tejszínes pudingport 3 dl tejjel megfőzünk.
Még melegen elkeverek benne diónyi vajat.
Így nem bőrösödik be.
20 dkg ráma vajat 3 ek cukorral  habosra keverek.
Aki édesen szereti, tehet bele több cukrot is.
Szoba hőmérsékleten tartom mindkettőt, hogy  azonos hőmérsékletű legyen.
Ellenkező esetben a margarin kicsapódhat.
Ha jól kihűlt a puding összekeverem a cukros rámával, jó habosra.
A kihűlt lapokat  megkenem a krémmel .
Le folpakkozom és a pulton hagyom, hogy jól megpuhuljon.
Hűtőbe, csak akkor kerül, ha már jó puha a tésztája.
A diós habtól egy nagyon  finom süteményünk lesz.