2014. július 12., szombat

Mákos bobajka.


Egy nagyon régi , paraszti étel.
Mákos "gubának" is nevezik.
A kemencében a kalács mellett sültek meg a rudak. 
Mindig kéznél voltak, a mezőről hazatérő gazdasszony, hamar "megöntötte" tejjel.
A darált mákot cukorral összekeverte és már kész is volt a laktató vacsora.
Nálam is a kemencében sültek most a rudak.
A kalács tésztájából sodortam és ollóval kicsit megcakkoztam a tetejét.
Így a mák is nagyobb felületen tapadhat majd rá.


Így ropogósabb is lesz a teteje.


Annyit változtattam, hogy a cukros mákhoz kevertem egy kevés kókusz reszeléket.
A mák és a kókusz nagyon jó barátok.
Felszeleteltem a rudakat ujjnyi vastagra.

Forró tejet öntöttem rá, állt egy kicsit és keverhettem össze a cukros,kókuszos mákkal.

Kókuszosan!

2014. július 11., péntek

Grillezés.

 Nekem egy elektromos kontakt grillem van.
"A grill készülékek közül azok az elektromos grill készülékek a kontaktgrillek, melyek 200˘C feletti sütést tesznek lehetővé és a grillezendő étel felületével mindkét oldalon érintkezik, alulról és felülről is nyomást gyakorol a grill készülék. Hirtelen átsütésre alkalmasak a kontaktgrill készülékek, ideális a 240˘C sütésre is képes kontaktgrill."
A húsokat bepácolom egy éjszakára. 
Olaj és grill fűszerkeverék, egy pár cikk fokhagyma és egy fej szeletelt vörös hagyma.
Zöldségeket is grillezek.

Padlizsán, sárgarépa, burgonya,hagyma, cukkini,paradicsom paprika.
Tzatziki is készül hozzá, jó kísérője a grillezett dolgoknak..
Gyakran használom, a teraszomon üzemel.
Egy kis füstölt szalonna sül elsőként ez megadja a többi hozzávalónak is a füstös ízt.






2014. július 7., hétfő

Kemencézés.

Sok apró fa ,papír hulladék össze gyűlt a kemencémben.
Mielőtt begyujtottam, beüzemeltem egy kenyér tésztával a kenyérsütő gépet, dagasztásra,kelesztésre állítva.
Előkészítettem a hozzávalókat.
Hagymát, zöld fűszereket(oreganó, tárkony, kapor, izsóp, majoránna, kakukkfű), sonkát ,sajtot daraboltam.
Burgonyákat mostam,tepsiket készítettem elő.
A kemencébe olyan tepsik kerülnek, amiket már a benti tűzhelyben nem használok.
Van ugyan egy nagy 1.5 méteres kemencés tepsim, de ez most nem volt praktikus, mert sokféle készült kis adagokban.
A  kenyér tészta receptje ITT található.
A kemencét begyújtottam, a tészta megkelt.
Ment helyére egy kalács tészta.
Ehhez párolt káposztát és cukros kakaót készítettem elő.
A kenyér tésztából gyorsan egy lángost lapogattam a tepsibe, amit megkentem olajjal, tejföllel és hagymát ,zöld kaprot raktam még rá.
A kemencében még égett a tűz, de az elejébe már be raktam ezt a tepsit.
Szinte 3-4 perc alatt megsült a vékony lángos.
A szélét kicsit megkapták a lángok, de semmi baja nem lett tőle. 
Ez elfogyott, amíg a többi kenyér tésztát elő készítettem.
 Egy darabra tejföl, hagyma, kapor került, rá egy friss kolbász darab és becsomagoltam, megkentem tojás sárgájával.
.Tetejére len, tök és napraforgó mag került .


Sütés után.




A kolbászos, felszeletelve.

Mellé egy lángos, tejfölös, hagymás kapros, sajtos került.
Gazdagítva egy kis szarvas kolbász karikákkal, kevés ketchuppal.
Oda fért még a tepsibe melléjük egy kis bagett is, aminek a tetejét ollóval megcsipkedtem lenmaggal megszórtam.
Ő lett az igazi  kenyér.
Keltek szépen, amíg elkészült egy tejfölös hagymás,zöld fűszeres , házi sonkás, sajtos tekercs.
Ezt egy őzgerinc formába raktam, így szép formás lett.
Tetejét  tojással kentem le, és szintén magvakkal szórtam meg.

Sütés után.

Közben égett a tűz a kemencében.
Minden gallyat, vékonyabb fát,papír dobozokat eltüzeltem, jól melegedett a kemence.
Megkelt a kalács tésztája is a kenyérsütő, jól dolgozott.
Itt is többféle készült.
Volt a fagyasztóba párolt káposztám, ebből lett egy tepsivel.
Egy kisebb megvajazott darabra cukros kakaó került. Tekercs lett belőle.

A levágott szélekből rudakat sodortam, ollóval megcakkoztam a tetejét, ebből lesz egy adag mákos "bobájka" majd . 
Későbbi felhasználásig pihen a fagyasztóban.

A burgonya saját termés a kertemből.
Egy tepsiben ők is megsültek.
Minden nagyon finom lett.
A kemencében sült dolgok íze valami egészen különleges, utánozhatatlan.
Jutott a kedves szomszédnak is belőlük, és még a fagyóba is van tartalék mindenből, mivel a családom most nem volt nálam.
Igaz egy délelőtt elment az előkészületekkel, a  kemence befűtésével, de megérte.
Az okos kis kemencém.





2014. július 1., kedd

Tükörtojás másképpen.


Egy nagyon dekoratív , és praktikus megoldás a tükörtojás készítésre.
Saját sütésű vekni  egy szeletének a közepét kivágtam késsel , most kör alakban.
Szív formával is kiszúrhatjuk, úgy még mutatósabb.
A gyerekek örülnek a formázott ételeknek, szívesebben fogyasztják.
Kevés olaj egy kisebb serpenyőbe, a lyukas kenyér közepébe helyezzük a feltört tojást.
Fűszerezhetjük,borssal sóval is a tetejét.
Aztán, ki, hogyan szereti, lágyan, folyósan, keményen, ettől függ a sütési idő.
A kenyér közben kissé átpirul.
Most egy kis fekete erdei sonka is sült mellé, és kaliforniai paprikával fogyasztottam.

Édesség 5+5 perc alatt.


5+5
Azaz 5 perc előkészítés, 5 perc sütés a mikróban.
Ez a leggyorsabb sütemény.
1 db tojás
3 ek olaj
3 ek cukor
1 ek méz
1 cs kapucsínó por
1kk sütőpor
2 dl tej
2 ek étkezési kukorica keményítő
4 ek liszt
Mindezt egy jénaiban jól összekeverem habverővel.
Jó folyós legyen, nem  nagyon sűrű.
Megy 5 percre 800W-ra a mikróba.
Közben csoki krémet készítettem.
2 db csoki tojás
3 ek cukrozott kakaó
2 ek keményítő
 1 dl tej
1 ek méz
 2 ek margarin
A keményítő kivételével mindent össze keverek, felfőzöm.
Kevés tejben elkeverem a keményítőt, és a tűzről levéve elkeverem a csokis masszában.
Vissza kerül a tűzre, épp csak felforralom, közben jól kikeverem, simára.
Csodás,könnyű, mint a piskóta,és gyorsan elkészül.
Ehetjük egyszerűen, csak lekvárral.
Készülhet diós, kókuszos, kakaós ízesítéssel.

2014. június 30., hétfő

Gyors ebéd.

A délelőtt hamar elszalad, és nincs ebéd.
Újburgonya, darált hús kéznél van.
Saláták a kertből.
Burgonyát szivaccsal megsikáltam, megy a mikróba 5 perc 800W-on.
Közben ázik a  száraz kenyér, kifli a vízben.
Fasirt lesz... .
Összekeverem a kinyomkodott kenyeret, húst , fokhagyma, reszelt vöröshagyma , bors só, piros paprika, egy kis grill fűszersó, és jól kidolgozom.
Olaj forrósodik a serpenyőbe, gombócokban sül a fasírt benne.
Salátákat megmosom az udvari csapnál.
Dresszing hozzá: ecet, cukor, só, bors.
Fasírtokat lecsepegtettem.
Burgonya megsült, felnegyedelem és átforgatom pirosra sütöm a fasírt olajában.
Négyféle saláta került fel a kertből: 
jégsaláta
 bordó levelű(neve nincs)
rukkola
 óriás fodros saláta levél és
borsmustár saláta
Így mutatnak a tányéron.



Heti kenyerem.

Kenyeret sütöttem

Kenyér  recept.

Fél kg liszt
3 dl tej(víz)
2dkg élesztő-nálam saját kovász 15 dkg.
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum.
1 ek burgonya pehely
+A gyors kovász

Gyors kovászom
3 ek liszt
1 dl tej(víz)

1 dkg élesztő -- nálam a kovász fele
A tésztából elvettem egy kis adagot, 4 db lángos sült belőle.


Tejfölös,kaprosan fogyasztottam.

Meggyes lepény.2.

Meggyes lepény készült.
6 tojás
6 ek cukor
6 ek olaj
12 ek liszt
 1 cs sütőpor
 60 dkg magozott meggy.
 3 ek kekszmorzsa
 szeletelt mandula.
kristálycukor a szóráshoz.
A tojásokat a cukorral jó habosra keveri a robotgép.
Hozzá kerül az olaj kanalanként.
Végül a  sütőporos liszt is fokozatosan.
Elsimítom a szilikonos lappal kibélelt nagyobb tepsibe.
Keveset hagyok a tálba, amit kakaóval elkeverek és a tetejére kanalazom vonalakban.

Majd megmárványozom.

Tetejére szórom a morzsával elkevert meggyet, kicsit bele nyomkodom.

Forró 200C°-os sütőbe kerül  légkeveréssel,10 percre, majd mérsékelem a hőt 180C°-ra , így sül még 20 percig.
A végén megszórom kristály cukorral és a mandulával, a grill fokozattal rá pirítom kicsit.
Tejszínhabbal, vagy gyümölcshabbal fogyasztva, igen finom.

2014. június 16., hétfő

A befőzés elkezdődött.

Az eper a fagyasztóba került.
A cseresznyéből csak ivólé készülhet.
Ugyanis darazsak,rózsabogarak lepték el, kikezdték, alig lehet szedni tőlük a gyümölcsöt.
A befőző automata lékészítőjével készítem a gyümölcslevet.
Csirátlanít, tartósító szer nem kell hozzá. 
Tegnap 6 liter készült.
A megmosott cseresznyét bele rakom, az alulról felgőzölő víz szétrobbantja a gyümölcsöt és lefolyik a lé egy tartályba, ahonnan egy csapon üvegbe rakható, már dunsztolni sem kell.
Cukor nélkül készült, elég édes így is.
Hasonló készül, almából, szőlőből, és minden vegyes gyümölcsből.
Egészséges, természetes, tartósító szer nélküli, adalékmentes gyümölcslevet nyerünk.
A cseresznyéből ilyen szép sötét levet kaptam.

Egy adagot kipróbáltam az aszaló gépben. 

Ilyen lett, nagyon ízletes.


2014. június 15., vasárnap

Kapros lángos.


Kenyeret sütöttem.
Dagasztást, kelesztést a kenyérsütő végzi.
Kelesztés végén elvettem belőle és 2 db  nagyobb lángost sütöttem.
Szemcsés zsírszegény sajt készítmény (cottage cheese) és kapor került rá.
Nagyon ízletes lett.
Frissen fogyasztva kitűnő.

2014. június 12., csütörtök

Zserbó.









A család kedvence.
Mindig ,olyan nehezen kezdek hozzá, pedig egyszerű az elkészítése. 
Már ősszel kimérem a ledarált dióból a 30 dkg mennyiséget és lefagyasztva tárolom. 
Tésztája
60 dkg liszt
 1 pohár tejföl (150gr)
 4 dkg élesztő+ 1 kk szódabikarbóna
25 dkg margarin( nálam laktózmentes)+1 ek zsír
15 dkg cukor
2 egész tojás+1 sárgája
A kenyérsütőre bízom a dagasztást kelesztést.

3 lapba nyújtom.

 A lapokat megkenem házi barack lekvárral.

Erre kerül a kristálycukorral ,reszelt citromhéjjal összekevert darált dió.

Ha fogytán a dió egy kis pörkölt búza csírát is csempészek bele, nagyon jó dió pótló.
Tetejét megszurkálom egy villával.


Csokimáz kerül a tetejére.

Meggyes lepény.


Tésztája ITT található.
Korai érésű meggyből készült.

A hab, most nem lett olyan magas, okát nem tudom.
Talán a bele csöpögtetett kevés meggylé húzta le.
Mandula is került a tetejére.



Sült nyúlgerinc.



Hozzávalók.
Egy db csontos nyúlgerinc
Zöld fűszerek: 
1 fej hagyma, 
oreganó, 
kakukkfű, 
majoránna.
Bors, só.
olaj a kisütéshez.
A forró olajba elősütöm a  csokorba kötött fűszereket és a fej hagymát.
Kiveszem a fűszernövényeket, majd a sózott, borsozott őzgerincet átforgatom a forró olajban.
1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom, majd zsírjára sütöm .
A végén meglocsolom 1 ek fehér balzsam ecettel és egy 1 ek zöld dió sziruppal.
KÖRET
Zöldséges rizs
Borsót, sárgarépát előfőzöm,
A rizst olajon megfuttatom, majd kétszeres vízzel felengedem, puhára párolom.
A végén bele keverem a zöldségeket és egy kis szaftot a hús mellől.
Zöld dió karikákkal tálalom.