2014. augusztus 6., szerda

Padlizsán, búzacsírás bundában.




Zöldségeket,halat, bundáztam, köztük padlizsánt is.
Felkarikáztam, majd feleztem.
 Borsozva,(frissen őrölt tarka bors)besózva állt egy keveset.
Lisztben megforgattam,majd a sűrű palacsinta bundában.
Forró olajban sült, először fedő alatt.
A bundázott zöldségeket, húsokat én mindig kétszer forgatom meg.
Először, amikor éppen össze fogja a forró olaj.
A másik oldalt készre sütöm fedő alatt és utána megfordítva fedő nélkül.
Ha nem így csináljuk, a bunda lecsúszik a felső oldalról, mire az alsó megsül.
BUNDA
2 tojás
4 ek liszt
 1 dl tej
pici szódabikarbóna
 2 ek szárított búza csíra.
Nagyon finom diós ízt ad a BÚZA CSÍRA és még egészséges is.
Gyakran használom, még dió helyett is.
Száraz serpenyőben megpörkölve, még karakteresebb az íze.
A zöldségeket és a húsokat is mindig megforgatom lisztben, így jobban tapad rá a bunda.
Most padlizsán, gomba, cukkini és hal sült.
Sütés előtt az olajban kisütök egy fej hagymát, paprikát és egy csokor zöld fűszert.
( kakukkfű, oreganó, izsóp, majoránna)
Ez jó aromát ad az olajnak.

Utána sülnek a zöldségek.
A köret most  mikróban, a héjában sült ,szép sárga burgonya.

2014. augusztus 5., kedd

Szederlé és zselé készítése.

„A szeder az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye.
 Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak.
Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását.
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek.
 Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést.
A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.


Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin.”





A megmosott szedret leturmixolom.

Átengedem a tésztaszűrőn.
Ha lé készül szűrt vízzel felhígítom és szita szerű szűrőn még egyszer átpasszírozom. 
Cukor sziruppal ízesítem.
Így kerül üvegekbe és megy a befőző automatába.

Ha sok készül egyszerre, a befőző automata lékészítőjével készül.
Ott csak egy csapon le engedem a kész levet, mehet üvegekbe. 
A befőző automata előnye, hogy nem kell bele tartósító, mert csirátlanít.
Cukor nélkül is rakhatunk el vele gyümölcsöt.

Ha zselé készül, akkor nem hígítom fel vízzel.
Kevés vízzel cukor szirupot főzök és azzal édesítem.
Főzés nélkül megy üvegekbe.

Automatázom, akinek nincs dunsztolja, de tartósítóval.
A szeder egy nagyon zselés termés. 
Gyorsan besűrűsödik, ha lekvárt készítünk belőle, ehhez nem kell dzsemfix.


2014. augusztus 3., vasárnap

Mini, kávés torta.




A  tészta receptje ITT található.
Most  is mikróban sült.
Kávé krémmel töltöttem.
Kávé krém
fél vaj
2 ek porcukor
1 ek instant kávé por
 Jól kikevertem.
A kettévágott tortácskát megtöltöttem vele.
Csoki máz is került a tetejére.

Most kipróbáltam a csillag alakú  szilikon, muffin formában is.
Jól bírja a mikrózást.



Mángold főzelék.


 A mángoldról.
„Fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle, finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
Levél mángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal.
Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség.
Ázsiában több ezer éve termesztik
Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású.
 Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb.
 Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.
Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése.

A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk  kis előfőzés után,a rebarbarához hasonló módon.”
Tavasszal vetettem cserépbe, most már szép nagy bokrok.


Ma szedtem először belőle és főzeléknek készítettem el.
Levágtam a levélnyeleket,a leveleket megmostam, kétujjnyi szélesre szeleteltem és forró vízben kissé át pároltam.
Leszűrés után  forróolajon átforgattam.
Felöntöttem kevés vízzel.
Babérlevél, 2 db  vékonyra szeletelt burgonya, só, bors, fokhagyma  került még hozzá.
Amíg főtt, készítettem egy világos rántást(suhintást) kis piros paprikával.
Tejföl és tej keverékével engedtem fel.
Jól kifőztem a habarással.
Nagyon ízletes étel.
Készült már fasírttal is.
 
Most a saját nevelésű csirkéből készült pörkölttel fogyasztottam.
A levélnyeleket kisebb darabokra vágva, kissé megfőztem.
Egy paradicsomos csatnihoz fogom felhasználni.



2014. július 31., csütörtök

Cukcsánka.




A nagylány unokám és barátnői tovább kísérleteztek az alap lapcsánka recepttel.
Már bacon is került bele.
És most cukkinivel turbózták fel, és elnevezték
CUKCSÁNKÁNAK.



Az ifjúság süt, főz ,kreatívkodik a nyáron, a mama meg lejegyzi, közli. 
Csak had gyakorolják a főzést.
Nagyon örülök neki.
A lapcsánkának nagyon sok elnevezése van, én lapótyának hívom, ha nem az alaprecepttel készül.
Készítettem már sütőtökkel, sárgarépával, vegyesen darált zöldségekkel,sajttal, túróval, szárított búza csírával..
Mindegyik nagyon finom.


2014. július 30., szerda

Hagymaleves.




Most nem póréhagymából készült.
Vöröshagymát használtam.
5 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
 egy csokor zöld hagymaszár
olaj( nálam kókuszzsír)
kakukkfű,csombor,
fehér bors
A hagymát csíkokra  szeleteltem és a zsiradékon szinte meg karamellizáltam.
Felöntöttem vízzel.
Bele kerültek a fokhagyma cikkek és a karikára vágott hagyma szár is., és a zöld fűszerek egy kis csokorban.
Jó puhára főztem.Át turmixoltam és át is passzíroztam.
Kevés zsiradékon 1 ek lisztből világos rántást készítettem és felöntöttem 1 dl tejszínnel.
A tejszínes rántással sűrítettem, jól kifőzve.
Fokhagymás ,sütőben pirított kenyér kockákkal tálaltam.


Túró fánk.



Egy kevés ömlesztett sajtot készítettem
1 l tej, 
1 dl tejszín
1 ek ecet
A meleg tejbe került minden.
Az ecet össze kapta Szűrőbe helyezett tüll anyagon átszűrtem.
Egy jó fél maréknyi ömlesztett (sajtom),túróm lett.
Ehhez adtam 1 db tojást
 4 ek lisztet
 2ek tejet
 2 ek barna cukrot
1 mk sütőport 
A massza így nézett ki. 

 Forró olajba a fagylaltos kanállal szaggattam.
 Puha, zamatos fánk lett.
Házi sárgabarack lekvárral , nagyon finom.


Paradicsomos káposzta főzelék, fasírttal.


A család kedvence.


Gyorsan elkészül és finom.
 1 fej közepes káposzta
 2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
fehér bors
1 kk őrölt kömény
 2 db kisebb paradicsom konzerv
 zsiradék(nálam kókusz zsír)
Őrölt köménymag, csombor,2 db babérlevél, 1 ág kakukkfű.
 1 ek cukor
2 ek lisztből rántás.
A káposztát csíkokra vágom.
 A hagymát kockázom, és zsiradékon megpirítom.
Egy kevés vízzel felöntöm,piros paprika kerül rá, felfőzöm, és rárakom a káposztát.
Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje.
Ha jó puha mehet rá a paradicsommal felhígított rántás és jól össze főzöm.
Végül bele kerül a cukor is.
Most tojással töltött, fasírt került rá.



2014. július 29., kedd

Rácsos,mézes, meggyes.


Egy nagyon kedvelt régi családi recept.
Egy kedves ismerőstől származik, aki már sajnos nincs közöttünk.
Nála ettem először kb 40  éve!
A tésztája puha és finom, a méz és a mézes fűszerkeverék zamata  teszi jellegzetessé.
Aki nem szereti, csak fahéjat tegyen bele.
Nálam át van írva kétszeres adagra a recept, sokáig ilyen adagban, nagy gáztepsiben sütöttem, amíg nagy volt a családom.
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
12,5 dkg margarin
3 ek méz
 1kk szódabikarbóna
2 egész tojás+1 sárgája.
1 ek mézes fűszerkeverék.
pici só
-----------
2 dl sárga barack lekvár
 fél kg magozott meggy
 10 dkg darabos dió
Összegyúrjuk, 3/4 részét kinyújtjuk, sütőpapiros ,közepes tepsibe kerül.
Megkenjük barack lekvárral. 
Megszórjuk a magozott meggyel.
Ha nem cukros a meggy ,porcukorral megszórjuk
A tészta maradék részével berácsozzuk.
A rácsok közé darabos dió kerül.


 200C°-os forró sütőbe rakjuk 5 percre, majd 180 c°-on sütjük még 15 percig.


Ha kihűlt csokimáz kerülhet a tetejére.


Most barna és fehér csokit csurgattam rá.
Ezzel a receptemmel évekkel ezelőtt nyertem egy kávédarálót a Kelet Magyarország, egyik aktuális  recept versenyén, turmix feltéttel. Mai napig működik.

Baconös lapcsánka, bokcsánka.

A nagylány unokámmal készítettük.
Az ő ötlete alapján, bacon szalonna is került bele.
Nálunk ez a BOKCSÁNKA.
Megsütötte az apróra vágott szalonnát , és ezt kevertük a lapcsánka massza felébe.

A másik fele hagyományosan  szép pirosra és ropogósra sült. 


 Most szálasra reszeltük a burgonyát a káposzta reszelőn.
1 tojás, 2 cikk zúzott fokhagyma, egy fej reszelt vöröshagyma, só, fehér bors, és egy kanál ételízsítő is került bele.
Annyi liszt, hogy közepesen lágy masszát kapjunk.
Ez nálunk  kb 4 ek.
Forró olajba, kanállal szaggatunk.
         


2014. július 15., kedd

Fordított barackos



12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj

15 dkg cukor

 3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
1 cs vaníliás cukor-én ezt elhagytam, allergiás vagyok rá.
Egy vajazott tortaformába, vagy jénaiba bele rakom a megcukrozott, lecsepegtetett barackot (szilva, alma, szőlő is lehet)
Margarin cukorral,tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.
Jól kidolgozom, mehet a gyümölcsre.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.
A formában hagyom kihűlni.
Egy tányért ráhelyezve kifordítom, szeletelhető.
Még krém is kerülhet a tetejére, (akkor már egy torta). csoki reszelékkel megszórható.
  Én fagylalttal ettem.
Több variációban készült már.

Krémmel, a tetején csokival.


 Már készült szilvával+barackkal vegyesen is.
Bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető.



Sütögetés szabad tüzön.II.

Nincs is párja a a szabad tűzön, faszénparázson sült húsoknak.

Ha húst sütünk, elő kerül a tárcsa.



Ezen kívül van egy nagyon praktikus , házi készítésű grillezőnk is.
Ferdén lejtenek a "V "alakú szorosan egymást érő vas csövek.

 A lejtés segít abban, hogy ne a tűzbe csorogjon a zsiradék, hanem a végén lévő hengerbe.




Ide rakunk paradicsomot, egész hagymát , ami megsül és közben ízesíti a zsiradékot, amit a kenéssel vissza juttatunk. 
Ezenkívül, saslik sütésre alkalmas  állványom is van, tartó nyársakkal, ami szintén a faszén parázs fölé helyezhető.
összecsukható, kis helyen elfér.


Ez az alkalmatosság azért készült, hogy esős idő esetén, ebben rakunk tüzet és fedett helyen süthetünk rajta.


Ők pedig Erdélyből származó kürtős kalács sütőnk.

Ez a fából készült két darabos, tűzhelyen is használható, a tartályba olajat kell önteni és a forró olaj fölött sül a kürtős.
A nyársak, a piszkavas is kéznél van a kerti tűzhely közelében. Igaz a tűzhely felújításra vár, de jó munkához idő kell.