2014. november 10., hétfő

Libamell, hizott máj, Márton napra.


A Márton nap jegyében főztünk a nagylány unokámmal.
Bőrös libamell sült,liba zsírban,ropogósra .
Csak só, bors volt rajta a fűszer.


Ilyen szép rózsasín lett a belseje.

Majd hízott máj sült.
Csak egyszerűen ujjnyi szeletek, megborsozva és hirtelen kisütve, kevés zsiradékon. 

Nagyon finomak lettek.

Héjában sült egész burgonya, sült lila hagymával,volt a köret hozzá.

2014. november 5., szerda

Friss pörc.


A szomszédban még reggel szaladgált a malacka, amiből ez a finom pörc ,és tepertő készült.
Friss házi kenyérrel, saját nevelésű zöldségekkel fogyasztottam.

2014. október 30., csütörtök

Marcipános golyók, maradékból, sütés nélkül.


Olyankor készítem, ha maradnak piskóta darabok, egy süteményből.
Van "hulladék" pl. a hólabda készítésekor is.
Vagy egyszerűen csak körbe vágom a széleket.
Még jobb, ha vajas krémmel van töltve a sütemény, akkor már csak össze keverem egy kis lekvárral.
A felébe sült tök püré is került.

Babapiskótából is készülhet.
A mikrós süti is kiváló alapanyag hozzá.
Kerülhet bele kókusz, vagy darált dió.
Vajat,cukrot adok hozzá , szükség szerint.

Az aszalt barackot,áfonyát gyümölcs teába áztatom.
A barack belsejébe kerül a marcipán ,vagy birs sajt,vagy
 áfonya szem. 

A masszából golyókat formálok, kicsit kinyitom és ide kerül a marcipános,áfonyás barack.

Barack helyett zselés cukorkát, birsalma sajtot,zöld dió befőtt darabokat, is rakhatunk bele, vagy áfonyát.
Ezután már csak azt kell eldönteni, hogy csokiba mártjuk, vagy ételszínezővel színezett kókusz reszelékbe forgatjuk. 
Most rúdban is megformáztam,és krémet simítottam rá.

Csokizhatjuk, csak az egyik felét is, így még érdekesebb.
Színezett kókuszban meghempergetve.



2014. október 24., péntek

Sajt, zöldségek, bundában.


Szeretem a palacsinta tésztába, bundába forgatott zöldségeket.
Most  mozzarella sajtot is bundáztam.
A sajtot kicsit megvizeztem, egy bazsalikom levelet nyomtam rá, majd kukorica keményítőben megforgattam.
Aztán  kétszer a masszába.





Súrú palacsinta tésztát készítettem, szódabikarbónával.
Liszt, tojás, tej felhasználásával.
Puffasztott amaránt és szárított búza csira is került bele.

Forró, bő olajban sültek ki a sajt , gomba, és brokkoli rózsák.
Szinte azonnal fordítom, ahogyan a forró olajba raktam, így nem folyik le a tészta a szeletekről. 
Aztán még egyszer megfordítom.
Most héjában sült majonézes burgonya és lila hagyma lekvár került mellé, köretnek.

Meggyes , csokis muffin.


Régen készítettem, most találtam egy jó receptet.
25 dkg liszt
15 dkg margarin
 2 db tojás
15 dkg cukor
1 pohár joghurt(vagy 2 dl tej)
1 cs sütőpor
5 dkg csokoládé
 1 össze marék magozott meggy
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.
A vajat a cukrot, a tojást a robotgép habosra keveri.
A végén bele kerül a joghurt(tej) is.
 Hozzá adjuk a  felaprított csokoládét és a lecsepegtetett meggyet, utána a sütőporos lisztet.
Simára keverjük egy  krém lapáttal.
A muffin formát a kapszlikkal kibéleljük, és fagylaltos kanállal, egyenlő adagokat rakunk bele.
200C°-on 10 percig, majd 170 C°-on még 25 percig sül, légkeverésen.
A tetejét díszíthetjük is. 
Nálam színes puffasztott rizs(zi-zi) és jégcukor került a tetejére.

Mami szelet.



Nagyon régi recept, a nagynénémtől kaptam.
Már sokszor megsütöttem, de még nem raktam fel a blogomba, magam sem tudom miért.

Tésztához
30 dkg liszt
 3 tojás sárgája
10 dkg vaj
 3 dkg élesztő
 3 ek porcukor
 3 ek tejföl
pici só
Töltelék
barack lekvár
darált dió a szóráshoz
 3 tojás fehérje
 15 dkg porcukor
  5 dkg kókuszreszelék
5 dkg darált dió
 magozott megy kb 20 dkg.
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztet a vajjal jól eldolgozzuk.
Bele kerülhet a tojás sárga, a tejföl a cukor, és a felfutott élesztő, pici só.
A robotgépre bíztam a dagasztás, majd kézzel is átdolgoztam.
2 cipót formáztam, kicsit pihentettem.

Kinyújtás után lekentem barack lekvárral, megszórtam kevés darált dióval.


Két oldalról feltekertem, középen kb 2 ujjnyi helyet kihagyva.
Ide magozott meggyet raktam.


A felvert, cukros tojáshabot két részre osztva, diót és kókuszt kevertem hozzá.
Az egyik rúd közepére diós, a másikra  kókuszos habot simítottam.


Villával kicsit megcifráztam és magozott meggyel díszítettem a tetejét.
200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre, majd 160C°-os hőmérsékleten sül még 25 percig.
 A végén, a  meleg sütőbe szárad a hab.

Ízvilágában a zserbóhoz  és a kosárkához hasonlít.


2014. október 20., hétfő

Kókuszos süti golyók.


Ha piskótát sütünk és levágjuk a széleket, finom golyókat formázhatunk belőle.
A maradék krémmel,kevés cukros instant kakaóval összekeverve, golyókat  formázunk belőle.
Közepébe kerülhet marcipán, zselés cukorka, vagy szárított barack, esetleg mazsola, meggy, vagy áfonya is.
Ételszínezékkel megfestett,színes kókusz reszelékbe forgatva , tetszetős, gyors sütink lesz.
Ha biztosra akarunk menni, hogy ne legyen lágy, jól megszilárduljon, keverhetünk bele expressz zselatin port is.
Akár csokiba is márthatjuk.
Édes keksz, vagy babapiskóta összetörve is jó megoldás.

Kenyér gofri.






Amikor nincs egy szelet kenyér sem a háznál, és még csak készül a kenyér. 
Épp, hogy megkelt a gépben, akkor  kiveszek belőle 2 gombócnyit.
Próbálom kézzel, szögletesre kihúzgálni, igazítani.
Már meleg a gofri sütő és hamar elkészül a kenyér gofri.
a szükség így szül újabb recepteket.
Szoktam még lángost, vagy  sós szezám, és köménymagos rudakat is sütni, a kenyér tésztából.


Sült nyúlgerinc,paraszt tarhonyával.

Házi nyulat vettem, frissen,konyhakészen került hozzám.
A gerincet egészben, beirdalva sütöttem meg.
Himalája só és frissen őrölt színes  bors került rá.
Forró disznó zsírban megpörösítettem,
kevés vizet öntöttem alá.
Egy csokor zöld fűszert tettem mellé.
Oreganó, kakukkfű, majoránna, izsóp, tárkony és 2 db babérlevél.
Raktam mellé még,egy nagy fej vöröshagymát egészben, 3 cikk fokhagymát héjastól
Fedő alatt egy félóra párolás után zsírjára sült, szép piros lett.
Paraszt tarhonyát készítettem köretnek.
A tarhonyát olajon megpirítottam, felengedtem másfél szeres forró vízzel.
2 db közepes burgonyát kockáztam bele.
1 nagy fej vörös hagyma, csipet citrom bors és egy evőkanál saját készítésű darált zöldség  is ízesítette.
Ha szükséges,még utána öntjük vízzel.
Laktató, igazi falusi étel.
Készült már rizzsel és burgonyával is.

2014. október 19., vasárnap

Almás süti,blogkóstolóra.



Kávé és csokoládé blogját kaptam a sorsoláson.
Egy almás sütijét választottam ki.
Itt az ősz és az alma beérett.
Nálunk Szabolcsban, ilyen szép almák teremnek.
 
Karamellizálva, szeletekben, mentásan  is ilyen szép piros.

Ez a szabolcsi Jonatán.
Zamatos, piros, és édes.
Ez a recept volt az irányadó.
Nem változtattam rajta sokat, csak annyit, hogy rácsoztam a tetejét, és tojással kentem le.
Jól látszik a mi Szabolcsi almánk ilyen színes, szinte piros, sütés után.
Nekem is van egy hasonló receptem, „Porlós almás” a neve.
Talán azért, mert a tésztájába több vaj kell.
Régi családi recept.
 Köszönöm, hogy szét nézhettem a blogodban.
Nagyon sok érdekes dolgot és különlegességet találtam.
Üdvözlettel, Olgis.


2014. október 14., kedd

Rántott kel káposzta levelek.


A leveleket lisztbe forgatom.
Sűrű palacsinta tésztát készítek,bele mártom, majd forró olajba kisütöm.
Zöldséges rizs volt a köret.

Mentás, karamellás alma.



A mi Szabolcsi piros Jonatán almánkból nagyon ízletes dolgokat 
lehet kreálni. 

Gyönyörű piros színe van, ennek a fajta almának.

Aszaltam is belőle egy jó adagot.



Ma mentás , karamellás almaszeleteket készítettem, a "lapcsánkámhoz" nagyon jó kísérő volt


Az almákat héjastól cikkekre szeletelem.
Egy szélesebb,. nagyobb átmérőjű lábasban
2-3 evőkanál cukrot karamellízálok.
Rádobom az almákat.
4-5 levél menta is kerül mellé.
Pici citrom sav is kerülhet rá, az alma savasságától függően.
Az alma savanykás nedve fellazítja a karamellt.
Ha mégsem enged az alma eléd nedvet, pici víz is kerülhet alá,.
Fedő alatt párolom.
Azért, jó a nagyobb edény, hogy egy rétegben terüljön el az alma,így jobban átveszi a karamell izét.
A fedőt levéve vissza redukálom, elpárologtatok minden nedvességet.
Nagyon ízletes alma szeleteket kapunk. 
Akár palacsinta tölteléke is lehet.
Pudingba, joghurtba keverve is nagyon finom.

2014. október 13., hétfő

Birsalmasajt és gyümölcsbőr.




Az idén is készült birsalmasajt.
Egyenlőre csak kis mennyiségben.
A többi félkészen, üvegbe várja a további sűrítést, jó sűrű lekvár formájában.