2015. június 1., hétfő

Eperpudingos, rebarbara szószos palacsinta.


Van bőven eper, a rebarbara is szedhető.

Palacsinta készült, amit epres pudinggal  és rebarbara szósszal töltöttem meg.

Természetesen eper is került bele


A rebarbara és az eper , nagyon jó barátok. A rebarbara ad egy kis pikáns savanykás ízt az epernek.
A puding elkészítése egyszerű. 
Még melegen diónyi vaj kerül bele, így nem bőrösödik.
Tojás fehérjéből cukorral,eperrel habot kevertem, egy cs habfixálóval. Még melegen a pudingba kevertem ezt a habot.
Ettől laza és könnyű lett a puding.
A kétujjnyira darabolt rebarbarát kevés vízzel, és nyírfa cukorral pároltam puhára.

2015. április 29., szerda

Sodort, sonkás rudak.


Egy csomag leveles tészta
 sonka, vagy békön
reszelt sajt
(nálam, most feketeerdei sonkával készült.)
A tésztát kétfelé vágom. 
Ráhelyezem a sonkát, sajtot.



Befedem a másik tésztával és kétujjnyi csíkokra vágom, megsodrom, a két végét, jól össze nyomom.
Most egy pár darabba medvehagyma is került.

Forró sütőbe kerül, majd  5 perc után mérséklem, 150 C°-on
10 perc alatt megsül.
Pár kis lekváros táska is sült mellette.

  Töltelék:almás rebarbara és sárgabarack lekvárt , 
1 ek útifű maghéjjal össze keverve.
Az útifű maghéj összetartja a lekvárt.
A tészta teteje rácsozva. 
Ezzel a rácsozóval.



Kávés szelet, mikróban.


Egy gyors sütemény délutánra.
Az eredeti receptet ITT találod.
Most a kakaó kimaradt belőle és a zöld dió is.
Csak simán, 2 cs  kettő az egyben kávéporral készült.
A krém , maszkarpone tojás, sárgával, cukorral elkeverve.
A maszkarpone is házi készítés.

2015. április 26., vasárnap

Tiramisu, házilag készült maszkarpónéval.


Laktózmentesen étkezik a nagylány unokám.
Igyekszem neki mindent beszerezni, ha én főzök.
Sajnos, laktózmentes maszkarponéval még nem találkoztam.
Már nagyon vágyott rá.
Kénytelen voltam megtanulni az elkészítését.
Nagyon egyszerű, laktózmentes joghurtot vásároltam. 
Egy szűrőbe , dupla tüll anyagot tettem és ezen lecsöpögött a kevés laktózmentes tejszínnel,és 2 ek olíva olajjal elkevert joghurt, a hűtőbe egy éjszaka.

Finom és elfogadható állagú lett.
Nem zsíros, jó lájtos.


Ezt használtam a sütemény elkészítéséhez.
3 tojás sárgáját 3 ek porcukorral habosra kevertem.
Hozzá adtam 10 dkg 2 ek porcukorral kikevert laktózmentes  vajat, és 1 ek mandula esencet, a likört kikerülve.

Ez is saját készítésű. Laktózmentes tejszínből készítettem.



A maszkarponéval még jó csomómentesre kikevertem a tojásos, vajas  masszát, habverővel. 
A baba piskótákat fekete kávéba mártva, kiraktam vele egy jénai alját. 

Erre került a krém.

Tetejére cukrozatlan holland kakaó port szitáltam.

A 22. blogkóstolóra!



Én is beneveztem a 22. blogkóstolóra.
"Tűpárna és habverő-alkotok" című , blogját kaptam, már másodszorra.
                                                     
Nagyon nehéz volt a választás , mert ő paleós módon készít ételeket.
Nálam nem minden hozzávaló volt a készleten.
Útifű maghéjat csak ezért szereztem be.
Azóta nagyon megkedveltem.

Előbb egy mártogatóst választottam, de utána megjelent a blogjában ez a soklisztes kenyérke recept.

                             A nagylány unokám éppen diétázó korszakában van, kacsingatva a paleo felé.
Épp kapóra jött ez a recept.
Nekem nem lett annyira barna, mint az eredeti recept, de nagyon finom.
Talán azért, mert én daráltam a lenmagot , csicseriborsót és az amarántot lisztté? Nem tudom.
Egy kicsit több szódabikarbóna került bele, könnyű is lett a bélzete.
Gyakran sütök kenyeret magamnak és láttam az állagából, hogy kell bele kicsit több.
Oreganó a kertemből került szárításra, ennyiben a sajátom.
Nekem is nagyon ízlett és máskor is elkészítem.
Mindig van tojásfehérje lefagyasztva,  lenmagot is mindig használok,így az sem akadály.
Az amaránt már régóta várt felhasználásra.
A puffasztott változatát is használom.

Baconos, sajtos pulykamell, szavarin formában.


A nagylány unokám találta a receptet, innen!  
A recepten kicsit változtattam,került bele           petrezselyem zöld és  piros paprika is.
Hozzávalók:
fél kg pulyka mell
25 dkg bacon (szeletelt)
20 dkg sajt (trappista)
3db tojás
3 ek liszt
1.5 dl tejföl

bors, só,petrezselyem levél, piros paprika felcsíkozva. 
Elkészítés:
A húst -2-3 cm-es kockákra szeleteljük.
Összekeverjük a többi hozzávalóval, a sajtból hagyunk ki a tetejére keveset.
A formát kivajazzuk majd zsemle-morzsázzuk, kibéleljük a baconnel, beleöntjük a masszát.
A sonkát szorosan ráhajtjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sül. Az utolsó 5 percben kerül a sajt a tetejére.









A sajt és a tejföl  laktózmentes.
Rizslisztet , kukorica keményítőt használtam,   1kk útifűmaghéjjal együtt.
Fél adag készült, másik fél adag nem laktózmentes ,és szögletes formában sült.


Most szavarin -koszorú formában sütöttem és a bacon mellé került egy kis feketeerdei sonka is.

Pikánsabb lett az íze.

2015. április 18., szombat

Karfiolos Dubarry szelet, szűz pecsenyéből.


Most szűz pecsenyéből készült.
Ízletesebb, mint a csirke mell.
A szűz pecsenye  szeleteket kissé kiklopfoltam folpakk közt. Mindkét oldalát sóztam, fehér borsoztam.
Kevés curry is került rá. 
Rizsliszttel elkevert, kukorica keményítőbe forgattam..
Kevés, forró olíva olajon kissé átsütöttem.
Épp, hogy csak bezártam a hús rostjait.

Egy kivajazott tepsit kibéleltem vele.
Párolt karfiolt raktam a szeletekre.

Ételízesítővel szórtam meg a karfiolt.
Besamelmártás  készült,laktózmentes vajjal, rizslisztből kókusztejjel.
 A végén sóztam fehér borssal, őrölt szerecsen dióval ízesítettem. 
Még forrón laktózmentes sajtot kevertem bele.
Rákentem a húsok tetejére, szinte befedtem vele az egészet.
Kissé felhúzgálva a besamelmártást, így ropogósabbra sülnek a kis csücskök.

Forró sütőbe került, fél óra alatt megsült. 
A végén a tetejét légkeveréssel meg grilleztem.

2015. március 30., hétfő

Gombás, brokkolis csirkemell, kókusztejjel.


50 dkg brokkoli
30 dkg gomba
10 dkg margarin-laktózmentes
4 dl kókusztej
1.5 dl alaplé
2 ek curry por
 ízlés szerint
bors ízlés szerint
A húst felkockázzuk, a brokkolit és a gombát megtisztítjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a gombákat négyfelé vágjuk.

A margarin felét serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a gombát és a brokkolit, majd megpároljuk őket.

A zöldségeket félretesszük, majd a serpenyőben a maradék margarinon 5 percig pirítjuk a csirkét. 

Felöntjük a húslevessel és a kókusztejjel. Sóval, borssal és curryvel ízesítjük, a keményítővel pedig sűrítjük.
A zöldségeket visszatesszük a hús mellé, összeforraljuk, és ezzel készen is vagyunk.

Húsos pelmenyi, medvehagymás pesztóval.


Szereztem egy kisebb lyukú pelmenyi készítőt.
Ki is próbáltam.
A nyers hagymával, fűszerekkel összegyúrt sertés darált hússal töltöttem.
Egy tojással fél dl olajjal, csipet sóval, tésztát gyúrtam , annyi lisztből, amennyit felvesz .
Egy lágyabb tészta készült,jól nyújtható legyen.
Pihentetés után két részre osztottam. 
Az egyik lapot rátettem a készítő rácsára.
Soha nem tudok szép egyenletes szélű tésztát nyújtani.

Megtöltöttem, a curryvel, sóval, borssal, ízesített hagymás,jól átgyúrt, hússal.

Ráhelyeztem a kissé megvizezett, másik lapot.
Vizesen jobban összetapadnak.

Jó erősen végig simítottam, többször is a nyújtófával.
Nem tudom mit nem csináltam jól, de egyenként kellett kinyomkodni a kis tésztákat. 
Nem pottyantak ki maguktól a rázogatásra.

Főtt a sós, olajos víz, belekerültek, és kb 15 perc alatt elkészültek.

Medvehagymás pesztó készült hozzá.
A medvehagyma saját, a kertemből.
Olajjal, fokhagymával, csedar sajttal,egy kis fokhagymás metélő és hagyományos metélő hagyma levél, friss oreganó is került bele.
Valami fenséges, frissen.
Elég babrás ilyen kicsibe készíteni.
Biztos szerzek egy nagyobb lyukú készítőt is.

Sárga túró.


Most csak 5 tojásból, Húsvéti előzetesnek készült sárga túró.
Sajnos a saját aszalású mazsolám nem tudom felhasználni, mert nagy a magja. 
Arany mazsola és áfonya került bele, jól összedarabolva.
Ez lényeges, mert az egész szemek kifordulnak a szeleteléskor.
Vaníliára allergiás vagyok, így egy kevés mandula esenc került bele és egy rúd fahéj.
Na a fahéj el is színezte, meg a tojás sem házi volt.
Ízre nagyon finom, színre sárgább szokott lenni.
A visszamaradt íróját a kutyusommal, Foltossal ittuk meg.
Ilyen a főzés végén és a kendőbe helyezve.

Jól össze kell kötni,csavarni, hogy folyjon ki a tejsavó.
Az udvaron csöpögött egy kampóra akasztva, kb egy órát, és szépen összeállt.


2015. március 29., vasárnap

Mazsolás kalácsom.




Készült egy mazsolás, (saját aszalás), citrom héjas kalács.
Nagyon szeretem, vajas mézesen és vajas lekvárosan.
Íróm is volt, mert a héten vaj is készült.
40 dkg liszt (finom és fél fogós,kevés rétes)
1 dl tej
2dl író
2 tojás
7 dkg olvasztott vaj(házi)
3 ek cukor
2dkg élesztő
 1 kk sikér
pici só
Kenyér sütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Síp szókor bele került a beáztatott mazsola, és a citrom héj.
Formáztam, pihent.
Duplájára kelt.
Tojással lekentem.
180c°-os sütőben 25 percet sült.
Most egy finom szendvics készült belőle.
kalács
 vaj (házi)
feketeerdei sonka
csedar sajt
 medvehagyma( a kertemből)
főtt tojás
Házi vajam.