2020. február 26., szerda

Tökös lapcsánka.



Zöldségekkel, vitamindús, ropogós,  kis lapótyákat sütöttem.
2 db burgonya-(goldenburg burgonya)
1 db sárgarépa
 1 fej hagyma
 1 cikk fokhagyma
 1 csokorpetrezselyem levél
 3 db kisebb kelkáposzta levél
egy kis db sütőtök.
1 db tojás
annyi liszt, hogy össze álljon.
 só, bors
 saját ételízesítő, és   zöld fűszerpor
zsiradék a sütéshez.
Káposztareszelőn reszeltem le a hozzávalókat.
A petrezselyem zöldet, és a kelkáposzta levelet késsel aprítottam bele.
Frissen hoztam fel a kertből, jól átteleltek!
 Előző nap a rántott hús,  házi zsírban sült.
Ezt a zsírt leszűrtem és ezt használtam fel a sütéshez.
Így még ízletesebb, ropogósabb lett.

A maradék tököt ,vékonyra szeletelve sült mellette. 
A  kelkáposzta maradék levele, egy hagyma  is ropogósra sült.
A saját ízesítők!

Tyúkpörkölt!




Nagy, pörkölt csigát-lúdgégét- készítettem, házi tojással.

A tyúk frissen vágott,vastagabb részeiből, készült a pörkölt.Szép piros, kalocsai paprikával.
Került bele még csirkemáj,és kakas here is.
Fagyasztóból kivett kicsi paradicsomokat is raktam bele. 
 Ilyen kis tasakokban rakom el.

Meg 1-2 db paprikát,  mind saját termés lefagyasztva.
Uborka salátával ettem. Az is a fagyóból került elő.


2020. február 24., hétfő

Sült hal!


Vörös szárnyú, Tiszai keszegem volt a fagyasztóban.
Sós,tejben ázott pár órát.
Piros paprikával kevert ,kukoríca lisztben forgattam meg.
Egy pár darabot  sűrű,medvehagymás palacsinta tésztával kentem meg.
Nagyon ízletes lett!
Mangalica zsírban sült, jó ropogósra.
Mellette egy fej hagyma, és egy csokor zöld fűszer is sült, így még ízletesebb.

2020. február 21., péntek

Burgonyás kenyerem.


Burgonyás kenyeret sütöttem.
RECEPT:
Fél kg liszt, ebből 3 ek rétes,
1.dl tej 2.5 dl víz,
1 kk sikér,pici cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű madre kovász(élesztő nélküli)
 2 tk só. 
1 csipet aszkorbin(c vitamin) így nem morzsálódik a kenyér.

Gyúrás, háromszor hajtogatás, közben félórát pihen.
Majd formázás után egy régi vas lábasban kelt, egy  órát, a meleg konyhában .
Aztán  hideg helyen 4-5 órát dolgozik a madre kovász.
Sütés előtt lespriccelem vízzel, ráhelyezem a sablont,és lisztet6szitálok rá.
Így lesz mintás a  teteje a sablon eltávolítása után.
SŰTÉS:
 250 fokon 10 perc fedővel, 200 fokon 35 perc fedő nélkül, gőzös sütőben.
 Egy régi, nagynénémtől örökölt , vaslábasban  sült.
Sütés után vízzel lespriccelem, egy konyhakendővel letakarom, ekkor cserepesedik, pattog, "beszélget a kenyér"
Így lesz puha a é.
Rácson hagyom kihűlni.
1 db héjában sült ,szétnyomkodott burgonya is került most hozzá. 
Nagyon jó minőségű burgonyát kaptam, szép sárga a belseje.

A Goldenburg ajándéka,!
Egy recept versenyben vettem részt, ahol burgonyás ételek receptjeit várták. 
Egy szép kötényt és 2 cs burgonyát hozott a postás a héten.
 Így jött a burgonyás kenyér ötlete!
Nagyon szép lett a belseje is!

Régi vaslábasban kelt.


Ezzel a sablonnal,liszttel, díszítettem a tetejét.



Légkeverésen sült!
Jutott belőle ismerősöknek is!




2020. február 19., szerda

Kelt tésztából!



Készült egy kovászos(élesztő nélküli) kelt tészta.
Ebből formáztam több félét.
Készült  belőle:bukta-pudingos, almás töltelékkel.

kürtős kalács- diósan

  tekert rudak- medvehagymával, sonkával,sajttal töltve

Szezámmagos, sajtos kockák- tepertővel, medvehagymával.
  

2020. február 13., csütörtök

E-heti kenyerem!







Egy ismerős azt írta a megosztott képhez, hogy "domborműves" kenyér!
Nem fontos a díszítés, ez ajándékba készült, azért ilyen.
 Sütőbe helyezés előtt, simán bevágjuk a tetejét 3-4 ferde metszéssel és szépen kinyílik.

Fél kg liszt, ebből 3 ek rétes,
1.dl tel 2.5 dl víz,
(tej elhagyható, lehet mind víz)
1 kk sikér-elhagyható
pici cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű madre kovász(élesztő nélküli) 
( 3 dkg élesztővel helyettesíthető a kovász)
2 tk só. 

Gyúrás, háromszor hajtogatás ,közben félórát pihen.Majd formázás után egy jénaiban kél, kb 3 órát, a meleg konyhában.. 250 fokon 10 perc fedővel, 200 fokon 35 perc fedő nélkül, gőzös sütőben.Vaslábasban kerekre, jénaiban vekni formában sütöm, hetente egy kenyér készül.

A mintákat ezzel a süti kiszúróval készítettem . 

A kenyér tésztából elvettem,és vékonyra kinyújtottam egy kis darabkát, ebből szúrtam ki a mintákat.
Vízzel lespricceltem a kenyeret és ráragadt a minta. 

A kovász készítést megtanulhatjátok a Nagymamám kovásza oldalunkon.
Remek könyvtárunk van, ahol mindent megtalálsz a kovászolástól a sütésig.
Gyakorlott kenyérsütők adnak tanácsot.
Mindenkit szívesen látunk.
 Csoportunk elérhetősége:
https://www.facebook.com/groups/654135888358918/

2020. január 27., hétfő

Piritott grizünk!


Ha elrontottuk a gyomrunkat, Édesanyám ecetes pezsgős vizet itatott velünk, és pirított grízet készített.
Ha, nincs bajunk, akkor is nagyon finom, gyomor kímélő,kitöltő finomság(és hasfogó).
3 ek buzadarát(grízet) világos barnára megpirítunk 1 ek olajon.
Felengedjük, kb 3 dl vízzel ,pici só hozzá, és jó puhára főzzük, állandó kevergetés közben, kevés édesítővel ízesítjük.
 Jó az eritrit.
Kakaqóporral megszórva fogyasztjuk.
Desszertnek is kiváló.

2020. január 26., vasárnap

E-heti kenyerem!


A héten készült,fehér kenyerem!
Jénaiban, samotton sült!
Alaprecept szerint
10 dkg rétes liszt

40 dkg sima liszt

1 kk sikér

2 kk só

1 kk cukor
1 ek olaj.
3.2 dl víz helyett laktózmentes tej-mert szeretem a fehér kenyereket
20 dkg  saját nevelésű, madre kovász.
Beszélgetett velem, szép cserepes lett, csak úgy pattogott!


Sütés előtt bevágtam körbe és a két végét.
Tetejét megvizeztem, rá került a sablon,és beszórtam liszttel!
Nemcsak sablonnal díszítem, időnként a tésztából kerülnek rá kis díszek.



Látszik nem vártam meg , amíg kihűl, megvágtam, meghúzta a kés a bélzetet, kacsazsírral, olajban eltett sült paprikával ettem, még langyosan! 
Mennyei volt!

2020. január 20., hétfő

Praktikus, konyhai eszköz!



Egy praktikus eszköz a mikróban való melegítéshez.
Egyszerre melegedhet a leves és a második.

Egyik a tányér alatta, másik rajta.
Vagy egyszerre 2 tányér étel.

A lábak behajthatóak a tányér alá, így tároláskor kisebb helyet foglal el.
Behajtva az edények lefedésére is lehet használni.
Megfordítva fogóként is szolgál a láb.

Energia keksz.






A sütések, főzések során, mindig marad meg a hozzávalókból egy kevés.
 Önálló feldolgozásra kevesek.
Így sült, most is  egy keksz, amibe minden maradék bekerült.

Régebben is KÉSZÜLT KEKSZ hasonló.
Igazi energia bomba,tele rost anyagokkal. 
Kiváló reggelire, egy teával.
Volt a kamrában:

barna rizsliszt
szőlőmagliszt
Szafi rost keverék
útifűmaghéj
lenmag pehely
darált dió
 mandula
kókuszreszelék
reszelt gyömbér
citromhéj és lé
áfonya
 mazsola
eritrit
 laktózmentes margarin
 laktózmentes tej
zabkorpa
zabliszt
csokis müzli
mandulaliszt
kevés rétes liszt
 került még hozzá
tojás
kakaó
szódabikarbóna
madre kovász.
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, én csak adagoltam, ellenőriztem az állagot.
Hagytam pihenni, majd a süti pecsétekkel kiszúrtam, sütöttem.
Némelyik tetejére került  sütés előtt, kevés barna cukor, vagy pirított ,mandula szelet.

Mákos guba, másképpen!


Kovászos tészta készült,sült tökkel,főtt burgonyával.

Késes darabolóban pürésítettem. 

Ment hozzá a saját készítésű madre kovászból,és rétes liszt.

Közepes nudlikat szaggattam, vízben kifőztem.

Kókuszos,  mákkal szórtam, most eritritet használtam cukor helyett.


Egy mandulás ízű szósz (aromával)
készült mellé, étkezési keményítő, tej,eritrit és tojás sárgájából.
A szósz egy részét meggy pürével ízesítettem.
Remek kísérője a mákos gubának.