2023. május 23., kedd

Fűszervaj készítése!





A fűszeres vajnak nagy hasznát vesszük, amikor télen nincs friss zöld levelünk.
Kéznél van egy gyors hús sütésnél, vagy püré levesnél is.
Készíthetünk vele mártást is.
Vagy a kijevi csirkemellhez is használhatjuk.
 Sült húsok, szendvicsek ízesítője is lehet.
Az olaj íze szelídebb lesz, ha diónyi vajat teszünk hozzá.
És ha ez még zöld fűszeres, akkor nagyon pikáns lesz az étel.
Nagyon sokoldalúan felhasználható.
Mindig kéznél van , ha lefagyasztjuk.
Formázhatjuk, hengerré, golyóvá, jégkocka készítőben is formázhatjuk kis kockákra.
Petrezselyem, medvehagyma, rozmaring metélő fokhagyma, zeller szár, metélő hagyma, kapor, bazsalikom, menta.
Mind alkalmasak a  fűszervaj készítéséhez.
Fűszerolaj is készülhet!
Nálam  olaj, zsályából készült.
Nálam medvehagymás és metélő fokhagymás hengerek készültek.
Metélő fokhagyma

Medvehagyma


A vajat szoba hőmérsékleten habosra keverjük. 
A zöld fűszereket finomra vágjuk, és össze keverjük a vajjal.
Só, bors is is kerülhet bele.
 De, natúran, só, bors nélkül tudjuk praktikusan, sokoldalúan, hasznosítani.
Folpakba, hengerré tekerve, kerültek a fagyasztóba.

2023. május 20., szombat

Tortilla, maradékokból!


 
Fárasztó, de tartalmas kerti munka után egy gyors ebéd, maradékokból.

Legtöbbször van tortilla a hűtőmben.

Maradék  hagymás, zöld  fűszeres, tojásos gomba a  reggeli maradéka.

Kecsappal megkentem a lapokat, lapka sajtot raktam rá, oregánó, kapor, izsóp, kakukkfű ízesítőnek.

Kápia paprika csíkok, rá a tojásos gomba, ,maradék mozzarellát rá tépkedtem. 

Beborítottam egy másik tortilla lappal, és a mikróban  jól átmelegítettem.



Felcikkezve fejes salátával, nagyon ízletes,. húsmentes étel.


2023. május 17., szerda

Bodza ivólé, piros spenóttal színezve!


Csapos üvegben készült!



 A  bodza maga elég színtelen, más hozzávalóval, nem szeretném az izét elvenni. 
Pl, karamellízalt cukor, földieper, menta ,citromfű ezeket lehetne még hozzá adni.
Ezekkel a bodza íz elnyomódik.
Így viszont a piros spenót nem viszi el az  bodza ízét, hanem  csak szépen megszínezi.



Saját termésű citrommal készült.
Kicsit kinyomom a levét, és spirál alakban, egyben rakom bele.


2023. május 1., hétfő

Szűzpecsenye bundában, spenóttal, sajttal, virslivel töltve.


Imádom a szűzpecsenye különleges izét!
Már nagyon sok formában kipróbáltam. 
Most virslivel sajttal, spenóttal rétegezve, feltekerve kirántottam egyben  egy kb 35 dkg.os darabot.
Karamellás, sós,  citromborsos alma csatni is készült hozzá.
A barna cukrot meg karamellizáltam, ebbe került a felkockázott alma,  csipet só, citrombors,  citromhéj és fahéj került még hozzá. 
Össze pároltam.
Pikáns kísérője a szűz pecsenyének!



 2 db virslit is betekertem, spenóttal, sajttal,és  bundáztam.
Egy fej felkarikázott hagymát és egy cikk fokhagymát, egy szeletelt burgonyát is sütöttem mellé.
A hús igy még ízletesebb.

Egy sajtszószos tésztát főztem  ki hozzá, amit párolt káposztával kevertem el.

Ez volt a körete.

2023. április 30., vasárnap

Burgonya rösti!

 

A burgonyákat héjában , sós vízben megfőztem.
A főző vízben hagytam kihűlni.
Hámozás után a káposzta reszelőn lereszeltem.
Sóztam, borsoztam.
A serpenyőben átpirult kevés kacsa zsíron.
Majd össze lapogattam lepénynek.
Mikor szép piros lett, egy tányér segítségével megfordítottam, és  vissza csúsztatva a serpenyőbe, a másik oldalát is pirosra sütöttem.
Kisebb korongokban is süthető.
Egyszerű, finom étel, köretnek pl sült halhoz, de önmagában is remek.


2023. április 27., csütörtök

Olajban érlelt , cheddar sajt!











Régen készülök, hogy kipróbálom.
A jó érett cheddar sajtot kis kockákra daraboltam.
Üvegbe raktam, olíva olajat és egy kevés szezám olajat,
1 kk rizs ecetet ,öntöttem rá.
 Zöld kapor levél
 friss tárkony levél
zsálya levél
a fokhagyma  kis  lila termései
 gyöngyhagyma
oreganó levél
bors(piros,rózsa borssal, még mutatósabb)
póréhagyma karikák
római kömény
fokhagyma cikkek
1-2hét alatt csodásan össze értek az ízek.
A fűszerek átjárták a sajtot, az olíva olajat.
Különleges ízvilág!
Csípősen is készülhet!

Az olajat pirítósra, vagy húsok sütésénél is felhasználhatjuk!

Rakott csirkemell!


Hozzávalók:
fél kg pulyka mell
25 dkg bacon (szeletelt)
20 dkg sajt (trappista)
3db tojás
3 ek liszt
1.5 dl tejföl
bors, só, petrezselyem levél, piros paprika felcsíkozva. 
Elkészítés:
A húst -2-3 cm-es kockákra szeleteljük.
Összekeverjük a többi hozzávalóval.
 A sajtból hagyunk ki a tetejére keveset.
 A formát kivajazzuk, majd zsemle-morzsázzuk, kibéleljük a baconnel, (nálam feketerdei sonkával)  lógjon túl a formán, hogy rá tudjuk majd hajtani, beleöntjük a masszát.
A sonkát szorosan ráhajtjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sül. Az utolsó 5 percben kerül a sajt a tetejére.
Most színes paprikák is kerültek bele. 
De kevertem már bele borsót és reszelt sárgarépát is, úgy is finom.
A kimaradt töltelék, leveles tésztával kibélelt formában sült. A tészta aljára maszkarpóne került.
A tetejére is tészta és sok reszelt sajt.



Készült már kerek  -koszorú-szavarin formában is. Igy mutatósabb,és kisebb szeletekre vágható!





2023. április 11., kedd

Sárgatúró, édesen, és sósan!


 

Egy blogkóstoló játékra neveztem be.

 Ez a 34. forduló!

Ez egy olyan játék, ahol gasztrobloggerek vehetnek részt, és egymás receptjei közül választanak és főznek. A "Gasztroblogok tiltások nélkül" elnevezésű facebook csoportban hirdették meg. 

Nekem korsócska blogját adta ki a sorsolás, aminek nagyon örültem, mert régi, hűséges követője vagyok.

Csodás recepteket közöl a blogjában.

Minden bejegyzéséhez egy bibliai idézet is tartozik, magyarázattal, mivel  férje lelkipásztor és ő is hitoktató, úgy tudom.

Egészségesen főz, teljes kiőrlésű lisztet használ. 

Nagyon sok jó ötletet megoszt a blogjában.

Minden alkalomra, ünnepre van receptje!

http://korsocska.blogspot.com/

A húsvét adta a választást, sárgatúró készült.

Ezt a receptet követtem:

https://korsocska.blogspot.com/2021/04/husveti-sarga-turo-edesen.html

Nálam most sósan és édesen is készült.

Hozzávalók:
1 liter házi tej
10 tojás
1 vaníliáscukor- nálam mandula aroma, mert allergiás vagyok a vaniliára.
3-4 evőkanál cukor- eritrit édesítővel készült

                       2 evőkanál mazsola-arany mazsola mellé most áfonyát  is használtam.
     (csipet só)

Egy fél adag sósan készült 5 tojásból (cukor nélkül) 1 kk sóval a főtt sonka mellé.
Egy másik szintén 5 tojásból édesítővel.
Ennyit változtattam a recepten.

Elkészítés:
A tejet kézmelegre langyosítjuk, majd a cukorral felvert tojásokat beleengedjük, és folyamatosan kevergetve lassú tűzön addig melegítjük, amíg kicsapódik a tojás.
 Habverővel egy kicsit rá lehet segíteni.(én teljesen elkeverem, nem szeretem, ha látszanak a tojás fehérje darabok)
Beletesszük a vaniliát(nálam mandula esenc) a mazsolát,(nálam áfonya is)  addig kavargatjuk, amig a tojás kicsapódik, leszürjük, a levet felfogjuk, mert tele van finomsággal.
Tiszta ruhába öntjük, felkötjük valahova lecsepegni.
A lecsepegett levet felfogtam és kalács sütéshez használom fel.
 Az egész művelet 20 percet sem vesz igénybe plusz a csepegtetés.
 

Nagyon finom, ajánlom az elkészítését, ha még valaki nem próbálta.
Szabolcsban ez elmaradhatatlan a húsvéti asztalról!
Zöld dió darabokkal is készült már nálam.





2023. március 8., szerda

Kacsa sült, barna rizzsel.


Imádom a kacsa húst.
Főleg a nyakát , a püspökfalatját.
Most vadkacsából készült, szárny és comb is került bele.
Forró zsírban megpörösítettem a húsokat, fűszereztem.
  Színes bors,majoránna, kakukkfű, piros paprika, grill fűszersó, 1 nagy fej hagyma egészben, ez került rá.
 Kevés vízzel felengedtem, és puhára sütöttem.
Vissza sült zsírjára.
Főtt barna rizs volt a körete.
Most egérdinnyét ettem hozzá savanyúságnak, ami a kertembe termett és én savanyítottam be.

2023. március 4., szombat

Kovászos kenyereim, tangzhong technikával!


Újabban a kenyereim a TANG ZHONG technikával készülnek.
Cserép edényben, samott kövön sütöm.
Természetesen ,élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal.
Legutóbb, még kenyér gofrit is sütöttem.

 Kicsit változtattam a kenyér készítésen. Tangzhong eljárással készítettem, egy fehér kenyeret.
A kenyér receptem 
50 dkg liszt 
25 dkg saját készítésű kovász
1 kk cukor
1 kk sikér
 2 tk só,
 1 ek olaj
 3,5 dl víz
késhegynyi C vitamin(igy nem morzsálódik)
 10 dkg lisztből 1.5 dl tejjel(nem vízzel)
Sűrű pépet főztem.
Mikor kihűlt,
 hozzá kevertem a többi hozzávalóhoz.
Robotgépre bíztam  a dagasztást.
 Kézzel is jól átgyúrtam.
 Kétszer hajtogattam, félóránként.
 Cserép edényben(alatta sütő papir) kelt jó magasra, kb 1 órát.
 Vastag samott lap van a légkeveréses sütőmben, abban sült fedő alatt 10 percig 220 fokon, majd a fedőt levéve 35 percig 200 fokon, gőzben(mellette egy őzgerinc formában párolog a szűrt víz)
Az utolsó 10 percben kiveszem az edényből, és talpon sül a samotton.










2023. március 2., csütörtök

Air fryer-ben készült gyors ebéd!

Batáta, sertéshús szeletek, és egy korai saját nevelésű pakcsoj, és párolt kovászos káposzta.

A hús szeletek fűszerezve (só, bors, izsóp, majoránna) kevés olajban megforgatva , 190 fokon sültek 20 percet.

A batáta külön sült , feldarabolva.
Egy fej hagyma közé karikázva, kevés fokhagyma por, só, rózsa bors, saját zöld fűszerek(izsóp, majoránna, és egy saját,
http://bloggeranyo.blogspot.com/ 2019/05/fuszer-keverek-keszult-husokhoz.html
Mindezek kevés olajban átforgatva.
190 fok 17 perc
A végén a pakcsoj is vele sült 2 percet.
Közben serpenyőben a saját kovászolt káposztám, kevés olajon át pirult.
Remek kisérője ennek az egy tál ételnek!

2023. február 26., vasárnap

Mini kürtős kalács, légkeveréses fritőzben készült!

 
Kipróbáltam a kelt tésztát, egy fél adagban, az air fryer-ben.
Szerintem működik, 200fok 20 perc elegendő, egyszer megfordítottam.
Volt egy 8 db-os bagett készítő szilikon formám, elvágtam,  2db, 3 db os  bukta készítő lett belőle, igy fért a készülékembe.
3 db bukta fér bele egyszerre.



Dudából is 3 db sült egyszerre.

Ha kis adagot készítünk, nagyon jó. 
Készült diós-lekváros bukta és mini, cukros diós ,mini kürtős kalács ( diós duda)
Kelt tészta receptje,  a duda elkészítése, fázis fotókkal ITT található!
A fém habroló formára tekertem a tészta 
csíkokat!
A maradék tésztából 2 db   császár zsömle is készült.