Minden télen, amikor már átrendeztem minden fiókot, szekrényt, kötöttem, horgoltam, tésztagyúráshoz kezdek.
Feltéve, ha kapok jó sárga házi tojást.
A télen a tyúkok sztrájkolnak, ritkán jutok hozzá.
Most szerencsém volt, ráadásul ajándékba kaptam.
Ha a tojásunk nem elég sárga egy kis kurkumát rakhatunk bele, nagyon szépen megszínezi.
Pár grammos kiszerelésben , por alakban, olcsón hozzá juthatunk.
Pár grammos kiszerelésben , por alakban, olcsón hozzá juthatunk.
Nem ördöngösség a tészta gyúrása.
Annyira félnek hozzá kezdeni a házi asszonyok, pedig ,nem ördöngösség a tészta gyúrása.
Ma már lehet kapni tésztanyújtó gépet, elfogadható áron, nem kell bajlódni az egyenletes nyújtással.
Többször áthajtom ezen a gépen, több fokozaton, szinte még átgyúrja a tésztát a sok nyújtás.
Nekem egy alapgép van, olasz gyártmány.
Az Édesanyámtól örököltem a cérnametélt készítővel együtt.
A komolyabb nyújtó gépekhez már derelye készítő is van.
A mai gyúrást lefotóztam, a kezdő tésztakészítők segítségére.
Nem lehet megadni liszt mennyiséget, mert függ a tojás nagyságától, a liszt sikér tartalmától, hogy mennyi kell.
Vizet nem használok, annyi tojást, amennyit a liszt felvesz, és, hogy nyújtható legyen.
Vizet nem használok, annyi tojást, amennyit a liszt felvesz, és, hogy nyújtható legyen.
A liszt mélyedésébe rakom a tojást , 2 sárgája 2 egész tojás.
A kimaradt fehérjét le lehet fagyasztani, később jól használható habcsókhoz, vagy püspök kenyérhez.
Villával itt dolgozom el, hogy a fehérje kicsit meg habosodjon.
Majd fokozatosan húzom bele a villával a lisztet.
Kézzel nem nyúlok még bele.
A villát kanálra váltom és jól össze keverem, hogy össze álljon.
Itt kerülhet még liszt bele, ha szükséges.
Kézzel folytatom az összeállítást.
Addig gyúrom, amíg szép sima lesz, jól elkeveredett a tojás a lisztben. közben lehet lisztezni, és nem ragad a kezünkre.
Mindig felfelé hajtom a tenyeremmel, majd fordítok rajta 90 fokot, és ellenkező irányból is kidolgozom.
Kigömbölyítem.
Egy másik tállal és kendővel letakarom, pihentetem kb , fél órát.
Újból átgyúrom.
Ezután darabokra vágom és nyújtom.
Egy részéből pár derelyét is készítettem.
Számomra szinte pihenés a tészták készítése.
A héten már kétszer gyúrtam.
Reszelt tészta is készült.
Nagyon finom egy becsinált levesbe.
Ilyenkor keményebbre állítom össze a tésztát.
Közben rádiót hallgatok.
2 megjegyzés:
Hasonló gépem van mint neked. Sokszor gyúrok én is ha kedvem van akkor csapom vágom.Széles metéltet, és gyakran készítek lebbencs tésztát.Csak kinyújtom vékonyra. Kérdésem volna nem tudom milyen régi a géped, az enyémnél már előfordul hogy nagyon nyikorog. Általában olajat szoktam cseppenteni a nyílásnál lévő /ahol a hengerek vannak/ kér oldalra de még így sem szűnik meg. Előfordult már nálad is?
Kerlek ird meg mi a gep märkäja s tipusa!
Megjegyzés küldése