2013. március 27., szerda

Heti kenyerem.



Most csak fél adag készült.
A szokásos kenyér recept alapján.
Egy kis kiegészítéssel.
Került bele ugyanis  a kertből egy pár medve hagyma, és metélő foghagyma levél is apróra ollózva.
A hó alól kapartam ki őket.
Nagyon ízletes lett tőlük a kenyerem.
Egyik sem hagy hagymás utóízt a szájban, a leheletben.

Húsvét.

Régmúlt húsvétok képei.

2013. március 24., vasárnap

Vendégségben.


Unoka húgom, a közeli városban lakik.
A héten kétszer is voltam  az ottani kórházban vizsgálatokon. 
Ilyenkor mindig együtt ebédezünk. 
A múltkor vittem a maradék fasírozottat, neki volt kolbászos paprikás krumplija. 
Savanyú uborkával ettük.
Együtt nagyon finom volt. 
A ráadás egy különleges, rétegezett túrós süti.
Most legutóbb, sertés húst sütött. 
Nagyon finoman  készíti. Van egy vas lábasa, amiben csodálatos ízeket hoz ki a húsból  a fűszereivel.
A köret a szokásos héjában sült mikrós burgonya.
A hús mellett felekben sült  egy hagyma.
Most házi szilva befőttel ettük.
 A tetején a kertjéből szedett  apróra vágott csalán, tyúkhúr, és az általam vitt lucerna csíra.
Ugye milyen jól hangzik?
A fotó telefonnal készült, nem a legjobb.
 Olyan jó együtt étkezni, beszélgetni, az ízeket élvezni.
Ilyenkor biztosan örülnek "őseink"  odafenn, hogy így tartjuk egymással a kapcsolatot.
Jó lenne még, ha sokáig így találkozhatnánk.

Zöld dió szirupban.


Az én 9 éves, zöld dió befőttem.


Megmagyarázhatatlanul ragaszkodom a rég múlt idő tárgyaihoz, emlékeihez. 
Talán, mert az én korosztályom még ezek között a tárgyak között töltötte gyermek éveit.
Őrzöm Szüleim kredencét, mángorlóját, amit ács nagyapám saját kezűleg készített a rokkával együtt.
A szövés, fonás apró tárgyait, a hajót, az ülő kézi guzsalyt, a hozzávaló orsót, a bordát.
Nagyapám mívesen faragott dísztörölköző tartóját, rajta a már általam kalotázott dísz törölközővel. Vasaló, kávéőrlő, vaskályha, petróleumlámpa, mind a régmúltat idézik a teraszomon.
Ahányszor rájuk pillantok, a drága szülői ház jut eszembe.
A nagy diófa, a két nagy sárgabarackfa, a szilva, cseresznye, alma, körte, birs alma, akkor kincset jelentettek számunkra.
Aszaltuk a gyümölcsöket télire, mert cukorra nemigen futotta a befőzéshez. 
A tél levese az aszalt szilvával, susinkával (aszalt almaszirom), igen nagy csemege volt.
Szép emlékeim közé tartozik az a kép, ahogyan
Nagymamám ül egy díszes karosszéken és diófa ággal legyezi magát, ezzel tartja távol a legyeket a környezetéből.
Időnként vittem a friss ágat, mert ellankadt az előző levele.
Nemes feladat volt ez, mert cserébe olyan elbeszéléseket kaptam az Amerikát megjárt nagymamámtól, amire ma is csodálattal emlékszem. A narancs ligetek, a rozmaring erdők, Fiume, az amerikás magyarok”burdos” háza, a gyári munka, számomra akkor a tündérmese volt.
Örömmel találtam a facebookon lapjukra. Előbb a játékra figyeltem, kapartam, kerestem Szőke András képét. Nem jön össze három.
Pedig ő egy különös, számomra sokoldalú és viccesen megnyerő ember. A zöld diót is jó lenne megnyerni. Aztán mentem az idővonalra és nézem a videót a zöld dió készítéséről.
Jánkmajtis, hiszen itt van tőlem pár km-re (Aranyosapátiban élek, itt tanítottam 33 évig) és nem hallottam hírét sem a zöld dió feldolgozásnak.
A videó nézése közben ugrott be, hogy ilyet én is készítettem évekkel ezelőtt. Mennyit dolgoztam vele!!!
Héját szivaccsal lesúroltam, kötőtűvel megszurkáltam az 5 literes befőttes üveg tele lett. Vízzel felöntöttem, naponta cseréltem4 héten át.A látogatóba érkező húgom, amikor meglátta ez volt a reakciója: ezt az ocsmányságot akarod majd velünk megetetni?
A család nem segített elfogyasztani, nem kedvelték a különleges egyedi íze miatt.
Végül csak a húgommal ketten ettük meg
Vagy talán mégsem?
Irány a nyári konyha télire lezárt spájza. A több éves lekvárok befőttek között emlékeim szerint lennie kell egy kis üveggel zöld diónak. 
Megvan! Egy kis hosszúkás olíva bogyós üvegben. 
Elő a fényképezőgéppel, meg is örökítem. 
Címke is van rajta. Zöld dió 2003. június.
Próbálkozom a kinyitással, ami nem könnyű kilenc év után.
Végre sikerül. Izgalommal szedem ki, felvágom, ízlelem, egy kilencéves csoda íze olvad szét az ízlelő bimbókon. Mennyei!!! 
A fahéj, a boróka a szegfűszeg íze a cukor barna szirupjával keveredve.
Elvarázsolt!
Szeletelve is lefotóztam. Kardamom nem került bele, akkor még nem volt elérhető számunkra. Ma már ismerem és használom. 
A sírás környékez, a húgommal osztanám meg, de ő már egy éve elhunyt.
Milyen jó lett volna Karácsonykor a sült hús mellé együtt elfogyasztani.
Remélem a családomnak, az unokáimnak most már ízleni fog.
Gyorsan visszazárom az üveget, 2012. 12. 14. ---17.01 perckor.(ez éppen most történt meg)
Hideg helyre került a spájz többi befőttje közé, ha kibírt 9 évet Karácsonyig már csak eláll!
Köszönet Önöknek a zöld dió újbóli felfedezéséért, a csodálatos íz világért! Az emlékekért, melyek sok év tán is örömmel töltik el az ember szívét.Szeretném megkóstolni és összehasonlítani az enyémet az Önök által készítettel.
Üdvözlettel: Maklári Sándorné (Olgi néni) nyugdíjas tanárnéni.

A Goldenfood, a zöld dió gyártója  kiírt egy pályázatot, amelyen indultam ezzel a fenti képpel és történettel.
Ezt értékelték.
Így lettem én a zöld dió tiszteletbeli nagymamája!
Azóta csütörtökönként küldöm nekik a receptet,és kapok is időnként egy üveg zöld diót. 
Készült még számomra oklevél és  egy falióra is ajándékként.

Apróbb ajándékokat is kapok tőlük.



ZÖLD DIÓS PAVLOVA.


Most  ízesítettem a Pavlova alap receptjét zöld dióval. Egy evő kanál zöld dió szirup került bele.

Az összeállítás is változott.
Előbb házi krémes krémmel, majd saját készítésű,  saját termésű mini kivikből készült dzsemmel kentem meg.
Erre került a fagyasztott cseresznye (szintén saját termés)
Rá a második lap. 
Tetejére tejszínhab  díszítésként  zöld dió szeletek,és cseresznye került.
A zöld dió szirup karamellizálódott a sütéskor, és valami fenséges íze lett a lapoknak.
A  zöld dió karamelles íze, keveredik a cseresznye egyszerű izével, a kivi pikáns aromája már csak ráadás!
Zöld diót  Gooldenfoodtól kapok. 
https://www.facebook.com/goldenfood.info?ref=ts&fref=ts
Egy általuk kiírt versenyben a zöld dió tiszteletbeli nagymamája lettem. 

Csütörtökönként küldöm nekik a recepteket.
 Cserébe kapom a diót. 
Valamikor én is készítettem.
Van egy űveg,  most már 10 éves zöld dió befőttem.



Az elismerés!

Van hozzá egy kis történeti leírás is.



A heti kenyerem.


Mostani  kenyerem ,
nagyi titka kenyér lisztből készült a 
megszokott kenyér recept  alapján.
Víz helyett tejjel. Nagyon szép fehér lett, most nem kerültek bele magvak, más lisztek.
Viszont a formázásnál, nem voltam elég alapos, mert nem szorítottam ki belőle eléggé a levegőt. 
Sütő zacskóban , cserép tálban sült.


Így hézagos maradt a bélzete.
Díszítettem is zsilettel.

Kenyér receptem.


Kenyér  recept.

Fél kg liszt
3 dl tej(víz)
20 dkg saját készítésű kovász.
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum.
1 ek burgonya pehely
+A gyors kovász

Gyors kovászom
3 ek liszt
1 dl tej(víz)
20 dkgkovász

2013. március 23., szombat

A Föld órája.






TE LEKAPCSOLSZ?


Remélem sokan csatlakoznak és este lekapcsolják a lakásuk világítását 20 óra 30 perctől egy órára.

Budapesten a program Tóth Vera élő koncertjével indul, majd 20 óra 30 perckor a WWF Magyarország ünnepélyesen lekapcsolja Budapest díszkivilágítását.


Áramszünet!


ÁRAMSZÜNET!
                            Nálam a "Föld órája " 2 nappal előbb volt.
Előre teljesítettem a felhívást, ami szombat estére szól, hogy egy órára kapcsoljunk le minden elektromos készüléket.
Nálam több órát vett igénybe.
Ma estére nálam is bekövetkezett, amitől féltem.
Nincs áram, már 2 órája a lakásban.
                         Előbb, még vártam, biztos központi hiba. 
Aztán hívom a szomszédokat, mindenkinél van, csak nálam, meg egy pár házzal arrébb, szintén egy idős néninél nincs.
Hiba bejelentés. Automatát hallgatom.
Az ön területén sok az áram kimaradás, ha 2 óra múlva sincs áram a lakásban, hívjon újra. Szétkapcsolt.
Szóhoz sem jutsz, nem kérdez senki, nem mondhatod el, honnan hívtad, mi a hiba.
Hívom az ügyfél szolgálatot.
Végig zongorázom a menüket, saccolva, hol érek célt.
Jól választottam.
Ügy intéző jelentkezik. Elmondom mi a baj. Fi relé le sem kapcsolt, tehát nem belső hiba.
Kedves, felvesz minden adatot.
Telefon számot-ügyfél számot kér, számla előkészítve.
 Bár e-számlám van, ami ugye a gépemen található, de megtartottam egy régi papír számlát, áramszünet esetére. Most jól jött.
Két órán belül kijavítják a hibát, ígérte a hölgy.
Tényleg kijavították 2 óra múlva.
Fel sem hívtak, be sem csengettek, hogy rendben van-e minden. Figyeltem őket, elsuhant a szerelő kocsi.
Kimentem, legalább megköszönném.
Nem volt alkalmam rá.
Gondoltam egy jó meleg teával megkínálom őket.
Este 7 óra van, hideg sötét, egész nap úton vannak.
Ez a pár óra nagyon nehezen telt, nem tudtam mihez kezdeni.
Amíg még láttam, elraktam az edényeket, a mosogatógép épp az áramszünet előtt végzett. A főzéssel is rendben voltam.
 Csak úgy nézni ki a fejemből, ez nem az én formám.
Gyertyafénynél, a laptopomon (szerencsére fel volt töltve) a fényképeket rendezgettem, kollázsokat, feliratokat készítettem.
Elkezdtem írni ezt a bejegyzést.
Lebonyolítottam pár telefont.
A lakás 16 fokra lehűlt, jól felöltöztem. Két szomszédom is hívott, menjek át, de nem tudhattam a szerelők bejelentkeznek-e, nem hagytam el a lakást.
Már az is meg volt beszélve, ha nem lesz áram, és természetesen, akkor a gáz fűtésem sem üzemel, viszem, az ágyneműm a szomszédba helyem van, ott alszom.
Erre nem került sor.
Viszont átgondoltam, kell egy kis turista gáz, mert villany tűzhelyem van. Egy teát se tudnék megfőzni.
Egy szieszta gázkályha, ha nincs áram.
Olaj radiátorom kettő is van, ha nincs gáz.
Így kell felkészülni a következő fűtési szezonra.
Vagy vissza térni a fa tüzelésre.
De, nincs kéményem, leszedtük, mikor a tetőt átfedtük lemezzel.
Nagyon bonyolult ez a világ. Régen a szülői házban, a csikó spóron mindent megoldottunk, főztünk, fűtöttünk vele.
 A mai modern készülékek szolgáltatás függőek.
Reméljük ez a tél figyelmeztetés a szolgáltató részére, bizony elavultak, gyengék az oszlopok, a vezetékek. Sürgősen ki kell cserélni őket.
Az ország sok területén elavult a hálózat.
Az időjárás meg egyre szeszélyesebb.
Sokat tehetünk róla, nem védjük a természetet.
Nem élünk környezet tudatosan, és jön a  globális felmelegedés, a szélsőséges idő járással.
Pedig a földet az unokáinktól kaptuk kölcsön.









2013. március 18., hétfő

Sárga túró.



Felénk húsvétkor sárga túró is készül.

Nagyobb családok, akár 30-40 tojásból is készítik. 
Még szokás  kosarat készíteni húsvéti finomságokból, sonka, sárga túró, hímes tojás .

Szép hímzett terítővel takarják le, a kosarat.
Ezt viszik a templomba és a pap megszenteli.
A reggeli már ennek a kosárnak a tartalma.
Ez a katolikus szokás nagyon régóta meg van.
Református létemre megtanultam elkészíteni , mert nálunk Édesanyám nem készítette.
A mi falunkban a két vallásnak nem volt valami jó kapcsolata. 
Ma már az ökumenikus hét kiküszöbölte ezt a fajta ellenségeskedést. 
 A szomszédaink közt volt katolikus és náluk ettem. 
Megtanultam elkészíteni is.
10 db tojás
8 ek kristály cukor ha édesen szeretjük
  4 ek cukor, ha sonkához készül.
1 l tej.
csipet só
2cs vanília  cukor. nálam mandula esenc
2 rúd fahéj
mazsola vagy áfonya
A tojásokat a cukorral habosra keverem.nemszeretem ha főzés után a fehérje látszik benne, ezért keverem egyneműre.

Hozzá adom a meleg tejhez, és addig  főzöm, keverem, amíg össze nem kapja, túrószerű nem lesz.

Vigyázni kell, mert hamar kifut!
A felszeletelt mazsola  a végén kerül bele, nálam legalábbis.
Aranymazsolát, vagy áfonyát használok.

Ilyenkor már elő van készítve egy gömbölyű tésztaszűrő , konyharuhával kibélelve egy tál tetején.
Ebben fog lecsepegni a tejsavó.





A konyharuhát szorosan összekötöm és kiakasztom 
csepegni.
Összeáll egy gömbbé, és szeletelhető. 
Nálam a vanília kimarad(allergiás vagyok rá)
Arany mazsola darabok viszont kerülnek bele, amit darabolok, mert nagy mag nélküli szemek.
Beáztatom  gyümölcsteába, hogy megduzzadjon.
Így jobban beilleszkedik a túróba és nem von el tőle annyi nedvességet, nem fordul ki ,szeleteléskor.
Áfonyával, vagy zöld dió darabokkal is készülhet.




Nagyon finom édesség.
Ha kevesebb cukrot rakunk bele (3 ek), a főtt sonka mellé is adhatjuk.





2013. március 17., vasárnap

Burgonyás puffancsok.


Lapcsánkának indult és puffancs lett belőle.
4 db burgonyát szálasra reszeltem, a káposzta reszelőn.
Ugyanígy egy fej vörös hagymát.
1 cikk zúzott fokhagyma,
 2 egész tojás,
 egy fehérje, 
 4 ek liszt 
1 kk étel ízesítő
kevés fehér bors
került még bele. 
Jól összekevertem,.
Kevés forró olajon sütöttem.
 Kanállal kis ovális  csomókká lapogattam szét. 
Szerintem a hozzá adott tojás fehérjétől duzzadt meg, lett puffancs.
Tejföllel, reszelt sajttal egy önálló fogás.
 A bazsalikom  csak növeli az élvezeti értékét....
Nálam még télen is van cserépben az ablakban.

Kapucsínó torta. 2.


 Kapucsínó torta készült.

A krém most csoki puding és  cukros vaj.
A pudingba 1 ek szárított búza csíra., 1 ek kapucsínó por és 2 ek cukrozott kakaó került.
Attól lett ilyen színű.
A hópehely díszítés, a márciusi télnek szól.

2013. március 13., szerda

Medvehagyma





Nemsokára megjelenik, ahogyan az idő tartósan15 C° fölé emelkedik
Gyógyhatásai. 
A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg.
A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be
"Az egész testet megtisztítja, kihajt a belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat"

Már nálam is bujkálnak!


Tavaly tavasszal ültettem őket. 
Remélem jól érzik magukat nálam é s elszaporodnak.