2023. július 22., szombat

Befőttes címkék!




Ilyen és hasonló címkék készülnek a befőttes üvegekre!
Én nyomtatom, írom őket egy  képszerkesztővel!
IGY használom!




Régen ragasztottam, újabban kilukasztva spárgával, vagy színes rafiával kötöm az üvegekre.
Igy egyszerűbb az eltávolítás, és újra használhatóak.


2023. július 19., szerda

A fügefalevél jótékony hatásai!


Van egy pár fügefám! 
Ritkán hoz termést, de  nem vágom ki, mert a levele csodás alakú, és hatásos sok mindenre.

Az idén egy fa már letermett,  de már ott van a második termés is, ami ősszel kell beérjen.

Hatalmasak  voltak a termések, és zamatosak!

Télre aszalógéppel szárítom a leveleket., nyáron frissen iszom a levét, turmixolva a levelét.
"Naponta maximum 2 fügefa levelet fogyasszunk, semmi

 esetre se többet, mert nagyobb mennyiségben mérgező lehet!"

Erről ITT olvashatsz!
https://www.facebook.com/inyencfogyasklub/posts/857032721044218
Kellemes ízű, ízesítés nélkül fogyasztható.
Ilyen szép zöld színe van a levének!
Buborékmentes ásvány vízzel összeturmixolom, kicsit állni hagyom és átszűröm.
Mentával, ápolka levéllel is szoktam együtt turmixolni.
Így kicsit zamatosabb!
ITT olvashatsz róla, milyen jó.
https://cukrom.hu/2015/06/11/a-fugelevel-tea-elkeszitese-hazilag/
Főleg a cukorszint rendben tartása az előnye, de segít az emésztésben is.
https://divany.hu/testem/fuge-levele-emesztes/?fbclid=IwAR3Rx70oQApM7JpRPaUGLOBU2pqajVBGIsWCgXtJPhpRTCoKdQ0MCBwKGY4
Vigyázni kell, mert a levél tejnedve a bőrre kerülve, ha napfény éri , felhólyagosítja a bőrt. 
Aki erre érzékeny, gumi kesztyüben,és ne napsütéskor szedje le a leveleket.

2023. július 6., csütörtök

Barna meggyes.

Szeretem a kavart sütiket.
Ez is olyan, gyorsan elkészíthető!

Recept:
30 dkg liszt
1 teavaj
 20 dkg porcukor
1 dl tej
1 ek méz
 3 db tojás
 1 cs sütőpor
 2 ek instant kakaó.
A vajat a cukorral a mézzel, a tojásokkal, tejjel habosra keveri a robot gép.. 
 A sütőporral, kakaóval elkevert lisztet apránként hozzá adom.
Közepes tepsit sütőpapírral kibélelek, bele simítom. 
Egy üveg magozott meggyet rászórok.
 Friss meggyet is használhatunk,  finomabb!
A meggyet előtte kekszmorzsával megszórtam.
              De keményítőbe forgatva is jó.

 Így nem süllyed le a tészta aljára, és nem áztatja el .

190 c°-os sütőbe kerül 20 percre. 
Majd 160 c°-ra mérsékelem a hőt és tűpróbáig még kb 20 percet sütöm.
Légkeverést használok.
Diót is lehet szórni a meggy közé.

2023. július 1., szombat

Kenyérsütés!




50 dkg liszt -fele rétes liszt
2 tk só 2 tk cukor 20 dkg saját nevelésű kovász.
 2 dl tej
1 dl víz
2 kk sikér 
1 ek olíva olaj
Tegnap be kovászoltam délután, (saját kovásszal) estére összeállítottam, egyszer hajtogattam, és ment a hűtőbe éjszakára ,hogy a kovász dolgozzon.
Ma reggel kilapogattam, feltekertem, cipóvá formáztam.
Cserépedényben kelve, várt a sütésre.

Két db lángosra valót elvettem belőle, ez volt a reggelim, csak simám, saját termésű fokhagymával.


2023. június 23., péntek

3 perces,kávés süti, mikróban!


Gyors és finom.

 HOZZÁVALÓK:

1 db tojás
2 cs  3 az egyben instant kávé
 fél dl olaj
csipet só
4 ek liszt
  1 dl tej
1 kk szódabikarbóna
Ezeket egy jénaiban jól kikeverem.
Ebből az adagból lett 2db szuflé formában,1 kisebb  kávés bögrében és egy nagyobb kerek, a jénaiban.
Könnyű tészta, gyors elkészítés.
Váratlan vendég esetén, nagy segítség.
KRÉM:
Maszkrapónét, össze kevertem karamell krémmel,(amit én készítek, házi tejből sűrített tej-hűtőben el áll sokáig.) kevertem még hozzá hulalából felvert tejszínhabot.
Egy könnyű és finom krém lett!
Egy finom kávéval, remek vendégváró!
Készült már:
Maszkarpónés,- turós, -kókuszos,-tejszínhabos krémmel, zselatinnal (nálam agar-agarból) a tetején!
Gyorsan elkészülő finomság!

Kipróbáltam már az ayr fre -ben, a légkeveréses sütőben is, abban is jól készül.


2023. június 7., szerda

Habos cseresznyés süti.



Már jó érett a korai cseresznyém, szinte fekete.
Ideje volt egy sütinek nekilátni. 
A cseresznye magozáshoz van ugyan magozóm de most  olvastam az egyik csoportban, hogy gémkapoccsal magozzák a meggyet.
Kipróbáltam és nagyon jó kisebb mennyiséghez.
Süti tésztája
3 db tojás
4 ek cukor
 5 ek liszt-pupozott
3 ek olaj
 1 cs sütőpor
Az egész tojásokat a cukorral gépi keverővel habosra keverem,.
Hozzá adom az olajat, ezzel tovább keverem.
Végül a sütőporos lisztet adom hozzá.
Csak egy pár fordulatot keverem.
Majd kézzel még átforgattam.
 Sütőpapíros , közepes tepsibe kerül.
Tetejére a magozott cseresznye. amit kevés puding porba, vagy étkezési keményítőbe forgatok.
A sütő előmelegítve 200c°-ra.
5 perc után 170 C°-ra veszem így sül 25 percig.




 Közben 3 tojás fehérjét 4 ek cukorral, csipet sóval kemény habnak vertem a robotgéppel.
Került még hozzá 2 ek levendula szirup, és 2 ek cseresznye lé.
 A legvégén 2 kk étkezési keményítő. 
A habot a tészta tetejére kanalaztam, villával kicsit felhúzgáltam csúcsosra.



Finom, mikor ropogósra sülnek ezek a kis csúcsok. 
Tűzhelyet 100C%-ra mérsékeltem és 30 percig így sült.
 Kivettem, a sütőt 200 C°-ra felmelegítettem és 3 percre vissza raktam.
A hab így kapott szép barna szint.







Fagylalttal, az elmaradhatatlan zöld dió sziruppal és zöld dió karikákkal  tálalva.

Természetesen tejszínhab és egy kis eper(a kertemből) is színesítette. 
Meggyel is finom!

Csodálatosan illik a zöld dió és a levendula szirup íze egymáshoz.






2023. június 5., hétfő

Rózsavíz és rózsalekvár készült!






Nagyon szépek a rózsák az idén. 
Most a pirosból rózsavíz és lekvár készült
A megmosott  szirmokat felfőztem vízben, kevés citromsavval,állni hagytam, leszűrtem.
Ez lett a rózsavíz!


Mivel ebben nincs tartósító, sem cukor,fagyóba került üvegbe ,és ilyen kis adagokban egy fagyasztó zacskóban.
Ha kis mennyiség kell, ebből használok,pl süteményekhez.
A gyomorra,bőrre nagyon jó hatással van.
Erről itt olvashatsz!
A visszamaradt szirmokat össze turmixoltam, cukorral, zselésítővel sűrű lekvárnak főtt.


Üvegekbe,száraz dunsztba került.
Illatos és jóízű lett.
Most éppen aszalóban száradnak rózsaszirmok télre, teának.



Szűz érmék.

A szűz pecsenye  házi vágásból érkezett. 
Reggel még a hátán hordozta a malacka. 
Ezeket a húsokat szeretem, amit háznál vágott sertésből kapok. 
Most hasaalját kaptam, töltött káposztába  egy kevés lapockával.
A szűz pecsenyéhez ritkán jutok, de most én következtem. Mindenkinek fáj rá a foga.
Egy nagyon fiatal 100 kg-os sertés pecsenyéjét kaptam meg.
 Most  ebből használtam fel keveset.
Két ujjnyi szeletekre vágtam a hártyával együtt.
Kezemmel enyhén lelapítottam, hogy kissé elterüljön. 

Só és darált citrom bors került rá.
Körbe tekertem vékony, falusi sonka szelettel.
Fogpiszkálóval megtűztem.
Gombát meghámoztam, felszeleteltem.
Sertés zsírt olvasztottam kevés olajjal, és diónyi vajjal.
A forró zsiradékban mindkét oldalt megpörösítettem, majd pirosra sütöttem.
Kiszedtem a húsokat és a  szeletelt gombát megsütöttem a jó ízes zsiradékban. 


A gombát is tányérra szedtem.
Leöntöttem a zsiradékot, keveset hagytam benne.
A lé, amit a gomba engedett felszedte a kis pöröket a lábas aljáról.
 Tejszínnel és 1 tk zöld dió sziruppal elkevertem, felforraltam, vissza került bele a gomba, párolt zeller csík és negyed párolt kelbimbók.
Épp csak össze forraltam.

Héjában sült burgonya, párolt kelbimbó, és zeller volt hozzá a köret.
Zöld dió is került rá. Most ő a kedvenc, finom ízvilágával.
A zöld dió édeskés, fahéjas, kardamomos íze, nagyon jól párosult a gombával.
Pároló betétet használtam a zöldségek párolásához.


2023. június 3., szombat

Rózsaszirmot szárítottam!








Az idén csodásak a rózsák!

 Készült már rózsavíz, rózsalekvár is
Most szárítottam a szirmokat!
Téli teakeverékbe és pot-purinak, illatosítónak is remek.
Aszalógépben száradtak a vegyes színű szirmok!





2023. május 25., csütörtök

Mandulás, meggyes-barackos lepény.


4 db tojás
4 ek cukor
4 ek olaj
 8 ek liszt
2 kk puding por
szeletelt mandula
2 ek kristály cukor
 1 cs sütőpor.
A tojásokat a cukorral habosra keverem a robot géppel.
A végén az olajjal átkeverem.
Utána óvatosan kézzel a sütőporos lisztet bele forgatom,  a géppel  kis fokozaton át keverem.
Közepes, vajazott, lisztezett  tepsibe került.
A meggyet és a meg karamellízált barack szeleteket 2 kk pudinggal átforgattam, a massza tetejére rakom.
Megszórtam szeletelt mandulával.
A sütő melegszik 200C°-ra.
Így sül 10 percig, majd tovább 170C°-on 25 perc.
A végén kristálycukrot szórok a tetejére, amit rá grillezek 2-3 perc alatt.
A sütőből kivéve, még a flambírozóval kissé rápirítottam a cukrot, hogy jó karamell íze legyen

2023. május 23., kedd

Fűszervaj készítése!





A fűszeres vajnak nagy hasznát vesszük, amikor télen nincs friss zöld levelünk.
Kéznél van egy gyors hús sütésnél, vagy püré levesnél is.
Készíthetünk vele mártást is.
Vagy a kijevi csirkemellhez is használhatjuk.
 Sült húsok, szendvicsek ízesítője is lehet.
Az olaj íze szelídebb lesz, ha diónyi vajat teszünk hozzá.
És ha ez még zöld fűszeres, akkor nagyon pikáns lesz az étel.
Nagyon sokoldalúan felhasználható.
Mindig kéznél van , ha lefagyasztjuk.
Formázhatjuk, hengerré, golyóvá, jégkocka készítőben is formázhatjuk kis kockákra.
Petrezselyem, medvehagyma, rozmaring metélő fokhagyma, zeller szár, metélő hagyma, kapor, bazsalikom, menta.
Mind alkalmasak a  fűszervaj készítéséhez.
Fűszerolaj is készülhet!
Nálam  olaj, zsályából készült.
Nálam medvehagymás és metélő fokhagymás hengerek készültek.
Metélő fokhagyma

Medvehagyma


A vajat szoba hőmérsékleten habosra keverjük. 
A zöld fűszereket finomra vágjuk, és össze keverjük a vajjal.
Só, bors is is kerülhet bele.
 De, natúran, só, bors nélkül tudjuk praktikusan, sokoldalúan, hasznosítani.
Folpakba, hengerré tekerve, kerültek a fagyasztóba.