2013. december 6., péntek

Gyors ebéd.



Gyors ebédem zöldborsó főzelék, kevés sárgarépával, tejszínnel.
Csak hagyományosan, ételízesítős vízben fő, fél fej hagymával.
A sárgarépa vékonyra szeletelve, hogy megfőjön a borsóval egyszerre.
Világos rántás készül, tejszínnel felengedve.
Közben 3 felső csirkecomb sül, gombás hagymás,fokhagymás alapon., pálma olajban.
Erdészné grillfűszerrel, borssal,  zöldpaprikával ízesítve.
 A végén kevés pirospaprika is kerül bele.
Ez egy kétadagos , gyors menü 20 perc alatt kész.
A piros bazsalikom ágacska még a cserépben telelő bazsalikomról való.
A kenyér előző nap sült.

2013. december 5., csütörtök

Gyümölccsel töltött szűzpecsenye.

A sertés legfinomabb része a szűzpecsenye.
Szeletekben, hirtelen sütve, vagy  Wellington-módra-gombával, leveles tésztába tekerve, a szeleteket bacon szalonnával körbe tekerve...stb.
Láttam már 3 ágban összefonva is.
Számtalan variáció lehetséges.
Nálam most őszibarackkal, aszalt szilvával és zöld dió befőttel töltve készült.
Egy nagyobb éles késsel felszúrjuk a pecsenye belsejét.
Sózom, borsozom, kívül, belül.
A felszúrt üregbe  kerülnek a gyümölcsök.
Most az aszalt szilva belsejébe raktam a zöld dió darabokat.
A két végét hústűvel megtűzöm, így nem bújnak ki a gyümölcsök.
Forró zsiradékban- nálam  most kókuszzsírban- megpörösítem a külsejét.
Tűzálló serpenyőbe rakom, megkenem tejszínnel és a        200 C°-ra előmelegített sütőbe kerül 10 percre.
majd  170 C°-ra 15 percre .
Közben szilikon ecsettel többször átkenem tejszínnel.
Egyszer meg is fordítom.
A végén 2-3 perc grill fokozaton, pirosra sütöm.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
A 3 gyümölcs együtt egy csodálatos pikáns ízvilág.
A köret bármi lehet.
A hercegnő burgonya illik hozzá a legjobban.




2013. december 4., szerda

Blogkóstoló.

Indult egy játék, a "Gasztroblogok tiltások nélkül" csoportban.

Blogkóstoló 13. forduló: a sorsolás.


Én őt kaptam.
Tűpárna és habverő – alkotok

Ezt a blogot kaptam a sorsoláson. 
Nagy gondban voltam a választásnál, mert sok olyan anyagot használ, ami az én konyhámban nem található.
Ehhez a kekszhez, viszont volt alapanyagom.
A recept itt található. 
Egyszerű és  könnyen elkészíthető.
Ajánlom mindenkinek.
Szeretem a kekszeket, mert az esti Tv nézéshez, mindig van mit rágcsálni.
Szívesen készítettem.
Annál is inkább, mert egy egészséges 
ZABFALATOK 
készültek.
Egy keveset változtattam a recepten. 50 gr vaj helyett
30 gr kókuszzsírt használtam.
Én rúddá formáztam, így pihent a hűtőben.
Szeleteltem, de készült csak hagyományos forma is belőle, kézzel formázva, hogy a recepthez hű maradjak.
Köszönöm, hogy részt vehettem a játékban.

Természetesen az én blogom is részt vett a sorsoláson.
http://konyha-labor.blogspot.hu/
Ő az én blogomból választhat receptet.
Kiváncsi vagyok mit választ.





2013. november 29., péntek

Sütőtökös muffin.



A napokban tököt és almát sütöttem. 
Sok lett a tök, nem hagytam kárba menni. 
Kikapartam, összekevertem egy evőkanál mézzel egy naranccsal és pürésítettem a késes darabolóban.
megfeleztem, éppen 25 dkg lett egyenként. 
Egyiket lefagyasztottam.
Muffin
 25 dkg tök püré
 20 dkg liszt
2 db tojás
 10 dkg barna cukor
1 kk mézes fűszer keverék.
 1 cs sütőpor
 pici só
 1 ek olívaolaj
 Jól össze dolgoztam.
Fagylaltos kanállal adagoltam egyformára a  muffin sütőbe rakott kapszlikba.
12 db lett.
Egy pár darabba fehér csoki darabok, egy párba, kandírozott narancs került.
Talán egy kicsit a belseje a töktől nedvesebb, de nagyon finom ízvilág.
És egészséges is.

Gyors kenyerem.

Gyorsan sült, mert elfogyott a kenyerem. 
Minden hozzávaló a  kenyérsütő gépbe, csak úgy szem
Fele adag, mint egy normál kenyér.
2 csésze liszt (kb 30 dkg)
3/4 csésze tej
 só , cukor, 2 dkg élesztő
1 kk sikér
csipet aszkorbin

Ott kelt  , rövid programon.
Kissé lágyabb lett a tészta.
megformázva még kb 10 percet pihent.
És a sütőben sült , sütőpapiros lemez tepsin, szabadon.
Még melegen megspricceltem vízzel és letakartam egy konyha kendővel, így jó puha lett a héja.
Ha kimérem a hozzávalókat sem lett volna szebb.
Róla van szó.
Két kis zsömle is készült, az egyik már nem érte meg a fotózást.Megettem!


2013. november 28., csütörtök

Mézes, sült alma.


Az igazi téli hangulatot nálam a sütőtök és a sült alma jelzi igazán. 
A konyhát áthatja az illatuk , mikor sülnek.
Kint a zord hideg, bent a jó meleg, a finomságok illatával.
Általában egyszerre sül a tök és az alma.
A tepsit alufóliával kibélelem.
Az almákat karalábé vájóval középen a magháztól megszabadítom. 
Ide kerül a töltelék.
4 db almához elegendő 
2 ek lekvár,
 3 ek darált dió és 
1 kk méz. 1 kk zöld dió szirup.
Jól átkeverem, betöltöm az almákba. 
A fóliára helyezem, megcsurgatom a tetejét mézzel és a 200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre.
Ezután 150 C°-on még 10 perc és kész a finomság.
Tetejére  kakukkfüvet szórok.
 Természetesen a zöld dió karikák is mellé kerülnek.


Töltelék nélküli almákat is süthetünk.
 Ebből finom almahab készülhet.
A pürésített sült alma húsát felvert cukros tejszínbe keverjük.
De készülhet gőz fölött felvert cukros tojás fehérje habbal is.
Már kész is az esti nassolni való, már csak egy jó film kell hozzá.
Nálam a méltán híres  szabolcsi Jonatán almából készül igazán finom sült alma.

2013. november 14., csütörtök

Bulgur.

                                                                 


"A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik .
Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni.
Az íze enyhén a dióra emlékeztet.
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító.

Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga."

Azt hiszem megszerettem.
Háromszoros vízben főtt.
Kevés,saját ételízesítővel, egy fej  egész hagymával.
10 perc alatt kész lett. 
Konyharuhával letakartam a lábast, amiben főtt és még puhult keveset.
Fasírt golyókat készítettem hozzá. 
A kertemből szedett fejes salátával fogyasztottam.


2013. november 11., hétfő

Mézes, mustáros csirkemell, kapros puliszka golyókkal.


Csirke mellett  fel csíkoztam.
 Gírosz és toscana fűszer,fehér bors került rá.
Forró kókusz zsírban átforgattam.
Kevés vizet öntöttem alá, hogy kissé párolódjon.
Mikor zsírjára lesült 1 ek méz és 1 tk magvas mustárt,1 kk szójaszószt, egy pár cikk almát raktam hozzá.
 Jól átforgattam, átsütöttem.
 Kapros puliszka golyó készült hozzá.
Vegyes vágott savanyúság kísérte.

2013. október 27., vasárnap

Vasárnapi ebédem.


Ma korán keltem, mindenre volt időm.
 Nagyon szép friss, és sárga házi tojásokat kaptam a héten.
Tésztát gyúrtam és reszelt tészta  készült.


Most 2 egész  tojásból és két sárgájából készült, annyi liszttel, hogy kemény reszelhető tészta legyen.
Ennyi lett belőle.



Egy kevésből meg "csipedli", vagyis csipetke. 
Kis rudakká sodortam, majd ebből kicsiket lecsippentve sodortam egyet rajta. 



Egy kis adag bablevesbe elég lesz.
Most frissen a reszelt tésztát  a darált zöldségemből készült levesbe raktam.


A fasírtom, most fele sertés hús, fele szója granulátumból készült.
Párolt rizst készítettem hozzá. 
Savanyú uborkával fogyasztottam.

A desszert képviselő fánk volt.


2013. október 4., péntek

Gyümölcs bőr.


Akinek van befőző automatája, tudja, mennyi gyümölcshús marad.
Most ezt a gyümölcsbőrt készítettem belőle

Sok alma, aztán körte,  és sárgarépa is van benne.

Ezekből készült a finom, narancsszörppel dúsított ivólé, a befőző automata lé készítőjében..

A visszamaradt gyümölcshúst át turmixoltam a sárgarépa miatt.


Felfőzve, megcukrozva lekvár lett, amit üvegekbe töltve  az automatában kidunsztoltam.
A gyümölcshúsból elvettem egy keveset és át turmixoltam. Egy tepsibe sütőpapírt raktam, ezen vékonyan elsimítottam a masszát.
Majd ment a sütőbe 50 C°-on  kb 3 órára.
Félidőben meg is fordítottam.
A sütő ajtó picit nyitva volt, hogy jobban eltávozzon a gőz.
Éjszaka pihent a konyha pulton.
Másnap sütemény készült és a sütő melegét kihasználva, a még meleg sütőbe vissza raktam.
Nagyon jól megszikkadt.

Közben még villával megcifráztam kicsit, amikor még nem volt száraz.


Rugalmas, összefüggő, hajlítható lap lett.
Cakkozó ollóval csíkokat, majd négyszögeket vágtam. 
Feltekertem és a csíkokkal átkötöttem.
Jobb, mint a gumicukor.
Remélem ízleni fog annak, aki megkóstolja

2013. szeptember 28., szombat

Vadkacsa pörkölt.

A kacsa az egyik kedvencem. 
Ide tartozik a vadkacsa is, amihez nagyon ritkán jutok hozzá.
Most megleptek egy szép példánnyal.
Pörkölt készült belőle, galuskával.

Jófajta házi tojásból, szép sárga lett.
Igaz víz nem került hozzá csak tojás.
Az Édesanyámtól örökölt nagy lyukú szaggatón készültek a galuskák.
Bár ő legtöbbször késsel szaggatta a vágó deszkáról, jó nagyokra.
 Rongyos nokedlinek hívtuk.
Kuktába készítettem a pörköltet, mert nem tudtam a  kacsa korát.
Jól döntöttem, mert sokáig kellett így is főzni.
De jó puha és ízes lett. 
Uborka saláta készült mellé. 
 Az utolsó uborkákat szedtem le a kertből.
A melle húsából, a zúzából pár darab töltött káposzta és paprika készült.

Édesanyám minden kacsa mellet erre használt fel.
Kézzel vágtam apró kockákra, így még ízesebb lett.
Régi emlékeket idézett elő. 
Ilyenkor ősszel Anyukám már tömte a libát, a kacsát.
Nagyon sok finomságot ettünk belőlük.
A zsírjuk meg pirítós kenyérre került.

Birsalma sajt.


Az igazság az, hogy nálam még csak a birskörte érett meg.
 A birsalma még nem.
Ez most a körtéből készült, a színe is egész más, mint az almából készültnek.

 Ez vörösebb színű  Az almából készült sárgásabb.
Előző években is próbálkoztam, nem igazán sikerült. 
Nem lett kocsonyás. Nagyon megfaragtam, sok héj lekerült róla.
Pedig a héjban van a sok pektin, amitől kocsonyásodik.
Most a befőző automatám lékészítőjébe raktam. 
Egy dörzsis szivaccsal minden gyümölcsöt átsikáltam.
Daraboltam és ment a lékészítő kosarába.
Lett 2.5 liter birslevem.

A vissza maradt gyümölcshúst egy ki ecetezett lábasba a sütőbe raktam 2 órára.
Majd paradicsom darálón át passzíroztam.
A masszát lemértem.
Ahány kg , annyiszor 80 dkg cukor kerül bele, és egy kávés kanál citromsav.
 Ezután a tűzhelyen már csak keveset kellett kevergetnem. Szinte csak össze forraltam, hogy a cukor jól elolvadjon.
Kicsit hagytam kihűlni, és formáztam. 
Van egy kekszformázó készletem ezekkel is készültek kisebb adagok. 


Sütőpapíros , fém tálcára raktam.
 A többi egy folpakkal kibélelt őzgerinc formába került.
Egy éjszaka így szikkadtak.
Másnap a légkeverés 50C°-on 1 órát szárítottam. 
Szellős helyen voltak pár napig. Többször megforgattam.
Majd  sütőpapírba csomagolva, fém dobozokba kerülnek.
Már ami megmarad. 
Ugyanis már ajándékoztam el belőle.

A befőző automata lékészítője, most is nagy segítséget jelentett.



Ebbe a kosárba kerül a feldarabolt a gyümölcs .
Ebben a kúpos részben gyülemlik össze a gyümölcslé, ami egy leeresztő csapon üvegekbe tölthető. 
Akár cukor nélkül is készülhet ivólé. 
Nálam zömében cukor nélkül készültek.


2013. szeptember 18., szerda

Csirás galuska-nyögő-sztrapacska.


Sok ételnek van több neve. 
A sztrapacska a népies nyögő, csirás galuska  
szlovák elnevezése .
 Egy igazi őszi étel. 
Mikor már jó  öreg a krumpli és lehet belőle reszelni.
A mezőről késő délután haza érő falusi ember gyakori vacsorája volt. 
Amíg a víz forrt, meghámozta, reszelte a család és már  kész is volt.
Falun mindig volt túró, de csak úgy paprikás hagymás mangalica zsírral is nagyon finom. 
Én párolt káposztával is készítem.

Egy kis szalonna tepertő még ízletesebbé teszi.
Édesanyám a maradékot egy kis vaslábasban pirosra tudta megpirítani.
Ott volt a sütőn, hogy el ne hűljön.
Megérkeztünk a drága húgommal , ő nekiállt enni a benne lévő kanállal. 
Tudtam, ha én elmegyek a konyhaszekrényig kanálért, nemigen marad már nekem. 
Ezért kézzel nyúltam a részemért.
 Jogosan aggódtam, mert csak kétszer tudtam kiszedni keveset.
Az üres lábas fölött megkérdeztük, ugye Anyu vacsorázott már?
A határozatlan igenből sejtettük, ez lett volna a vacsorája, a hagymás nyögő. 
Utólag el is mondta, hogy pirítós kenyeret vacsorázott, mikor eljöttünk.
Most szívesen oda adnám a részemet a húgomnak, csak lenne  még köztünk!!!
Még mindig nagyon fáj a hiánya.
De az élet megy tovább.
Ma nálam is nyögő készült. 
2 db burgonyát a gépi késes darabolóval jól felaprítottam.
1 tojás és annyi liszt került bele, hogy galuskát szaggathassak.
Sütöttem hozzá szalonnát és sonkát. 
Párolt káposztám volt lefagyasztva, azt is tettem hozzá.
Eszembe jutott, hogy egy alkalommal a nagylány unokámmal a maradék gomba pörkölttel ettük.
Neki azóta így ízlik.
 Volt is szép grill gombám 5 db.
Pörköltnek lesütöttem.
Még egy kis füstölt gomolya sajtot is raktam mellé.
Ennyi fajta rátéttel ettem.
Nagyon laktató étel.
A menta teám, a ma készült birsalma lével ízesítve, igen csak fogyott utána.