2014. augusztus 17., vasárnap

Sült csirkemáj.

Ha gyors ebédet szeretnél, a máj készül el a leggyorsabban.
Most csirkemáj sült tyúk zsírban. 
A vége felé egy nagy fej hagymát is vágtam hozzá.
Került mellé egy csokor zöld fűszer.
Majoránna, kakukkfű, petrezselyem levél és izsóp.
frissen darált színes borssal szórtam meg.
4 db burgonya sült mellé héjában a mikróban 800W, 5 perc alatt.


Közben elkészült a "menyecske" saláta is.

Az elnevezés onnan van, hogy az egyik menyem  készíti nagyon jól, tőle lestem el.
Igaz , most kissé változtattam, annyiban, hogy majonéz is került a dresszingbe.
Vegyes zöldségek kerülnek bele. 
Sárga,piros és csoki paradicsom. 
Egérdinnye
Tört uborka.
Ez úgy történik, hogy egy zacskóban a hús klopfolóval össze töröm az uborkát héjastól.
Egészen más az íze, mint szeletelve.
Dresszing
1 ek ecet
2 ek barna cukor
 csipet bors
csipet só
1 kk díjóni mustár
1 kk magvas mustár
 1 ek majonéz.
 Majoránna , bazsalikom, borsika és kakukkfű levél ízesíti még.
Jól kikeverem és felöntöm vízzel. 
A menüt egy kávés , mikrós süti zárta.
Itt még a vajkrém nélkül.
Két ilyen lap közé kerül a  mascarponés ,vajas kávékrém
De már letesztelve egy szelet, hogy finom-e.


Rántott zöldségek amarántos bundában.



Szeretem kipróbálni a különleges hozzávalókkal készült ízeket.
Bundáztam már zöldségeket dióval, búza csirával, sajttal.
Most a puffasztott amarántot használtam fel.

Sűrű palacsinta tészta készül, kevés szódabikarbónával és  tojással, tejjel.
A zöldségeket lisztbe forgatom, aztán a bundába.
Forró kókusz olajba sütöm.
Kétszer forgatom, hogy ne folyjon le róla a bunda.
Előbb fedő alatt, majd megfordítva anélkül sül.
Majonéz vagy, tatsziki illik hozzá.
Most padlizsán, cukkini és kolbász tök lett bundázva.



Mangoldos csatni.



 CSATNI.
„Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle.
Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré.
Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják.
 Hidegen szokták fogyasztani.
Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább.
Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!
A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett.
Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket.”

Elkészítés
jó sok hagyma felkarikázva-fél kg
paprika(zöld, sárga, piros)-fél kg
só ,színes bors,kurkuma
 1 tk piros paprika
1 rúd fahéj
1 ek méz
2 fej fokhagyma
  Egy csokor zöld fűszer: (oreganó,tárkony,izsóp,csombor,bazsalikom.)
Szója szósz és balzsamecet, ízlés szerint.
A hagyma és a fokhagyma,kókusz olajban megfonnyasztva.
Kevés vízzel felengedem
Jó puhára, össze főzöm a hozzávalókat.
A végén paradicsom és elő főzött mangold nyél kerül bele.

A kertemben nő a mangold.

A nyele vetekszik a bambusz rügy izével.
Fele mennyiséget le turmixoltam, kisebb üvegekbe raktam.
Ez  felhasználható tésztákhoz, pizza alapnak, pirítósra kenhető.
Befőző automatában csirátlanítottam, tartósító nélkül.

2014. augusztus 12., kedd

Kemencézés.2014.08.10

Összejött egy baráti társaság és a család egy része.
Már 2 éve nem kemencéztünk együtt.
Most sikerült mindenkinek szabaddá tenni magát.
Végül is nyolcan voltunk.
1 kg lisztből készült a pizza tészta.
6 dl tej
4 ek olaj
4 kk só
5 dkg élesztő
kevés cukor 
Mindezt a kenyérsütő dolgozta össze két részben.
A kelesztést is rá bíztam.
 A nagylány unokám és barátnője, meg a menyem készítették, variálták a feltéteket, nyújtották a pizzákat, nagyon ügyesen.
A fiam a tűzfelelős lett a barátjával. 
Ezt a kemencét kellett felfűteni.

A pizza alap egy részét a múlt héten készítettem.
Egy édes , savanyú mártás lett belőle.
jó sok hagyma
paprika(zöld, sárga, piros)
só ,színes bors,kurkuma
piros paprika
1 rud fahéj
2 fej fokhagyma
  Egy csokor zöld fűszer: oreganó,tárkony,izsóp,csombor,bazsalikom.
Szója szósz és balzsamecet, ízlés szerint.
A hagyma és a fokhagyma,kókusz olajban megfonnyasztva
A végén paradicsom és elő főzött mangold nyél.
A kertemben nő a mangold.
A nyele vetekszik a bambusz rüggyel.


Egy kicsit össze turmixoltam és kis üvegekbe rakva került a befőző automatába csirátlanításra.
Semmi tartósító.
Nálunk ez kerül pirítósra, spagettire is.
Készítem babbal, sült padlizsánnal is.


Ezt a csatnit kevertem kevés piros arannyal és pizza krémmel.
A pizza tésztát a lányok megkenték tyúk zsírral, erre ment az alap és utána a feltétek, a reszelt sajt.
Na itt lett prücök.
Elbeszéltünk egymás mellett és senki nem hozott sajtot.
Az unokám kinyittatta a boltot(lévén vasárnap) és hozott.
Ez is megoldódott.
Az akác és meggyfa jól felfűtötte a kemencét.
Még javában égett a tűz, de már beraktunk egy kis tepsibe egy kapros lángost. 
Kézzel tördelve ettük.
A feltétek:
füstölt tarja, sertés kolbász, szarvas kolbász
Készült még tejfölös, kukoricás is.






Közben egy előre befűszerezett bőrös malac tarja , egyben, tepsibe került.
Jó vastag  grill alufóliával lezártuk a tepsit.
Ő került a kemence hátsó részébe, hiszen a vastag hús tovább sül.
Bekerültek a pizzák a nagy tepsin a kemencébe.
Két kis tepsi még várt sorára.
 A menyem  és barátnője krumplit hámozott, darabolt  és az is bekerült jó fűszeresen, zsírosan a kemencébe.
csoda szép pirosra sült.






Nagyon jó dolgom volt, rám a szervezés az ellenőrzés maradt csak.
A malac húst a végén köménymagos sörrel kenegettem.
Sült mellette még egy kevés bekockázott hasalja szalonna is.
Olyan jó illatok terjengtek az udvaron.
Nagyon jó volt, hogy belakták az udvart a gyerekek. 
Így igaz egy sütögetés, ha van , aki értékeli.
Kovászos uborkával ettük a malac sültet.
Alufóliában még sült burgonya a parázsban.
 Az unokám még maradt a barátnőjével.
Másnap a malac sültet ettük.


A sült pörjéből sajt mártást készítettem.
Átfőztem a lerakódott hús zaftot.
A héjában sült burgonyát is átfőztem benne, lehéjazva.
Ez sűrítette is ezt az alaplevet.
Átszűrtem, bele raktam a sajtot.
Mikor elolvadt, tejszínes étkezési keményítővel főztem készre.
Nagyon jól ízesítette a szeletelt malac húst.
A burgonyák is illetek hozzá.
A nyáron befőzött gyümölcslevek is illettek hozzá. 
Meggy, szilva, és cseresznye lé.
Nagyon kellemes vasárnap volt.












2014. augusztus 6., szerda

Padlizsán, búzacsírás bundában.




Zöldségeket,halat, bundáztam, köztük padlizsánt is.
Felkarikáztam, majd feleztem.
 Borsozva,(frissen őrölt tarka bors)besózva állt egy keveset.
Lisztben megforgattam,majd a sűrű palacsinta bundában.
Forró olajban sült, először fedő alatt.
A bundázott zöldségeket, húsokat én mindig kétszer forgatom meg.
Először, amikor éppen össze fogja a forró olaj.
A másik oldalt készre sütöm fedő alatt és utána megfordítva fedő nélkül.
Ha nem így csináljuk, a bunda lecsúszik a felső oldalról, mire az alsó megsül.
BUNDA
2 tojás
4 ek liszt
 1 dl tej
pici szódabikarbóna
 2 ek szárított búza csíra.
Nagyon finom diós ízt ad a BÚZA CSÍRA és még egészséges is.
Gyakran használom, még dió helyett is.
Száraz serpenyőben megpörkölve, még karakteresebb az íze.
A zöldségeket és a húsokat is mindig megforgatom lisztben, így jobban tapad rá a bunda.
Most padlizsán, gomba, cukkini és hal sült.
Sütés előtt az olajban kisütök egy fej hagymát, paprikát és egy csokor zöld fűszert.
( kakukkfű, oreganó, izsóp, majoránna)
Ez jó aromát ad az olajnak.

Utána sülnek a zöldségek.
A köret most  mikróban, a héjában sült ,szép sárga burgonya.

2014. augusztus 5., kedd

Szederlé és zselé készítése.

„A szeder az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye.
 Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak.
Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását.
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek.
 Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést.
A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.


Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin.”





A megmosott szedret leturmixolom.

Átengedem a tésztaszűrőn.
Ha lé készül szűrt vízzel felhígítom és szita szerű szűrőn még egyszer átpasszírozom. 
Cukor sziruppal ízesítem.
Így kerül üvegekbe és megy a befőző automatába.

Ha sok készül egyszerre, a befőző automata lékészítőjével készül.
Ott csak egy csapon le engedem a kész levet, mehet üvegekbe. 
A befőző automata előnye, hogy nem kell bele tartósító, mert csirátlanít.
Cukor nélkül is rakhatunk el vele gyümölcsöt.

Ha zselé készül, akkor nem hígítom fel vízzel.
Kevés vízzel cukor szirupot főzök és azzal édesítem.
Főzés nélkül megy üvegekbe.

Automatázom, akinek nincs dunsztolja, de tartósítóval.
A szeder egy nagyon zselés termés. 
Gyorsan besűrűsödik, ha lekvárt készítünk belőle, ehhez nem kell dzsemfix.


2014. augusztus 3., vasárnap

Mini, kávés torta.




A  tészta receptje ITT található.
Most  is mikróban sült.
Kávé krémmel töltöttem.
Kávé krém
fél vaj
2 ek porcukor
1 ek instant kávé por
 Jól kikevertem.
A kettévágott tortácskát megtöltöttem vele.
Csoki máz is került a tetejére.

Most kipróbáltam a csillag alakú  szilikon, muffin formában is.
Jól bírja a mikrózást.



Mángold főzelék.


 A mángoldról.
„Fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle, finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
Levél mángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal.
Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség.
Ázsiában több ezer éve termesztik
Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású.
 Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb.
 Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.
Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése.

A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk  kis előfőzés után,a rebarbarához hasonló módon.”
Tavasszal vetettem cserépbe, most már szép nagy bokrok.


Ma szedtem először belőle és főzeléknek készítettem el.
Levágtam a levélnyeleket,a leveleket megmostam, kétujjnyi szélesre szeleteltem és forró vízben kissé át pároltam.
Leszűrés után  forróolajon átforgattam.
Felöntöttem kevés vízzel.
Babérlevél, 2 db  vékonyra szeletelt burgonya, só, bors, fokhagyma  került még hozzá.
Amíg főtt, készítettem egy világos rántást(suhintást) kis piros paprikával.
Tejföl és tej keverékével engedtem fel.
Jól kifőztem a habarással.
Nagyon ízletes étel.
Készült már fasírttal is.
 
Most a saját nevelésű csirkéből készült pörkölttel fogyasztottam.
A levélnyeleket kisebb darabokra vágva, kissé megfőztem.
Egy paradicsomos csatnihoz fogom felhasználni.