2021. november 27., szombat

Csicsókás, kovászos kenyerem!


Csicsókás , kovászos, kenyeret sütöttem.
Kertemben termett a kétféle csicsóka.
Most sütöttem a csicsókát, kikapartam és igy került a kenyérbe.

Kicsit nedvesebb lett tőle a bélzet, de finom, kissé mogyorós íze van!


2021. november 11., csütörtök

Káposztát kovászoltam!

Termett a kertemben, pár fej káposzta. Vékonyra gyalultam egy  zöldség szeletelőmandolinnal

Besóztam.
Került bele, köménymag, fokhagyma, egy fej vöröshagyma, babér levél, birsalma, paprika, színes bors, kapor ág.
Egy 3 literes befőttes üveg aljára feldarabolt burgonyát tettem, rá a káposzta,  jól megtömörítettem.
A tetejére újból burgonya, felöntöttem langyos vízzel, rátettem a kupakot, de nem csavartam rá.
Tettem alá egy mélyebb tálat, ha kifutna.
A radiátor elé helyeztem, meleg helyre.
2 nap alatt kiforrt.
Ezután körbe bugyoláltam, konyha kendővel, hogy ne érje fény és hideg helyre raktam felhasználásig. Itt már lezártam a kupakkal.
Káposzta leveleket is lehet igy kovászolni, aki szereti a kissé savanykás levekbe .a töltött káposztát.

Derelye készült!


 
Szép sárga házi tojást kaptam.
Tésztákat gyúrtam és derelye is készült.
 Most nem sarkosra, téglalap alakura formáztam.
A pirított szemlemorzsába , búza csira is került, dió híján.
Üstben készült ,házi szilvalekvárral töltöttem.
Készült még metélt tészta, nagy pörkölt csiga,(ludgége, vagy más néven penne)  reszelt tészta, és tarhonya is.
A tarhonyát a  késes darabolóban készítettem.
ITT olvashatsz róla, a blogomban.

2021. november 7., vasárnap

Kenyeret sütöttem, savóval!


 

Nemrég túrót "füllesztettem" és a visszamaradt savót, hűtőbe raktam.
Ezt használtam most fel a kenyér sütéshez.
 fél kg liszt -fele rétes liszt
2 dl savó
1 dl kefir
 fél dl tej
 3 ek kovász-saját nevelés
 2 kk só
 1 kk  kacsa zsír
 1 kk cukor
 1 kk sikér
csipetnyi aszkorbitum (igy nem morzsálódik)
Kenyérsütő dagasztotta, kétszeri dagasztás, pihentetés 3 órát hideg helyen.
Egyszeri hajtogatás
 Formázás után a kacsa sütő jénaiba került, amit sütő papírral kibéleltem, lefedtem.
Ebben kelt még egy órát, meleg helyen.
Bevagdostam sütés előtt.
220 fokon 10 perc, fedőt levettem, párásítottam a sütőt, majd 200 fokon 35 perc alatt sült készre.
A sütőm aljában samott lap van, ami nagyon jól átadja, és tartja a hőt.
Egy nagyon könnyű, szép bélzetű, fehér kenyér lett.
  

2021. november 5., péntek

Kapor szószos pelmenyi!

 


Szép sárga házi tojásossal, készült.
 Egy egész tojás és egynek a sárgája, 1 ek kacsa zsír, és annyi liszt, hogy lágyabb,  de  nyújtható tészta legyen. 
 Töltelék:maradék főtt húst , fel fűszereztem. 
Került bele:  1 tojás fehérje (ez kissé össze fogja a tölteléket)
bors, só, fokhagyma por, szárított vöröshagyma, piros paprika, zöld fűszerporom.
Ezzel töltöttem meg a pelmenyi készítőre helyezett tésztát.
Két fajta készítőm is van, most a nagyobb lukút használtam.
Rá került a másik tészta is, amit kaporral izesítettem.
A nyújtófával, elég erősen átmentem rajta ,az élek elvágták a tésztát, és ki esnek a kis húsos halmocskák.
Szósz: kevés kacsazsíron, 1 kk vajjal, 3 cikk szeletelt fokhagymát átforgattam. Bele került a szárított kapor és 1 dl tejszín, és egy metélőhagymás ,tömlős sajt. 
Jól kifőztem, és erre szedtem ki a sós vízben kifőzött, kis pelmenyiket.

A széleken leszedett maradék tésztából, pár nagyobb pelmenyi is készült, amit zsiradékban kisütöttem.



2021. november 3., szerda

Egy gyors egytál étel!

 

Az udvari munka után , vagy egy bevásárlásból haza térve, egy gyors ebéd készülhet.
Legtöbbször van a hűtőben, bepácolt, vagy csak egyszerűen befűszerezett húsom.
Ilyenkor köretnek, a kusz-kusz, vagy a fűszeres burgonya jöhet szóba, ezek is gyorsan elkészülnek.
Van egy halogén izzós, légkeveréses  készülékem, amiben zsiradék nélkül készülhet sok minden, igy a burgonya is.


Most   fűszeres ,sertés tarja volt kéznél. 
A fűszer saját készítésű, zöld fűszerpor, színes bors, és fokhagyma por.
Sózás után, füstölt paprikás  kukorica lisztbe forgattam a hús szeleteket.
Forró kacsazsirban ,mindkét oldalát megforgattam, kevés vajat is adtam hozzá.
Egy tükör tojással, és egy sült piros paprika szelettel is gazdagítottam a menüt.
Közben sült a héjas, fűszeres burgonya is a légkeverésben.

Tényleg , csak leírni hosszadalmas, gyorsan elkészül.
Savanyú uborka , vagy édes  őszibarack is illik hozzá.


2021. október 31., vasárnap

Ponty szeletek,kukoríca lisztben forgatva!




A paprikás ,  borsos , kukoríca lisztben kiforgatott, zsiradékon sütött halnak, különösen jó íze van.
Ma nálam, ponty készült igy.
Hájában sült, és a zsiradékban, pirosra sütött, burgonyával.
 Zsálya poros sóval, tarka borssal ízesítve.


2021. október 26., kedd

Túró gombóc, másképpen!


Nem mindig sikerül, minden jól. 
Most a túró gombócom esett szét.
Saját készítésű, finom túróból állítottam össze. Állt is pár órát hideg helyen, mégis szét főtt.
Nem estem kétségbe, a kacsa zsíron megpirított búza csirás , zsemle morzsát sem szerettem volna kidobni.
leszürtem a túrós masszát, bele kevertem a morzsákat, kicsit fel pirítottam, és fagylaltos kanállal gombócokat formáztam.

Megszórtam karob porral(szentjános kenyérfa terméséből készült kakaó pótló por) , porcukorral.
Egy nagyon finom  édesség lett belőle.

2021. október 15., péntek

Egy gyors egytál étel!

Az egész napos kerti munka kevés időt hagy a főzésre!
 De, lehet gyorsan is finomat készíteni.
 A sertéscomb szeleteket kiklopfoltam, só, bors saját zöld fűszer por(minden mentes, még só sincs benne.)
Szívem, lelkem bele rakom az üvegekbe! 
Most a zöld fűszerpor került bele!
Közben a vas lábasban melegszik a kacsa zsír.
A mikróba kerül 3 db héjas burgonya 7 percre.
A hús szeleteket lisztbe forgatom, hirtelen átpirítom a forró kacsa zsíron mindkét oldalát, majd fedő alatt pár percet puhul.
Került mellé még 2 db , fűszeres húspogácsa-bors, só, szárított vöröshagyma- fokhagymapor-ral összegyúrva.
Újra fedő nélküli pirítás.
 A vissza maradt zsiradékon, finom pörzs anyagon 3 db gombát-szeletelve- és 1 db zöld paprikát megpirítottam, felöntöttem tejszínnel, mire felforrt a burgonya is megsült.
 4 szelet hús, 2 db hús pogácsa, a holnapi ebédem is meglesz belőle. 
Holnap barna rizst főzök hozzá.
 Tényleg gyors étel!


2021. október 13., szerda

Palacsintám!

 
Előző nap, túrós palacsinta készült, megmaradt pár darab.
Édességként ízesítettem. 
A maradék túrót, maszkarpónéval össze kevertem.
A palacsintát megkentem birs lekvárral, és nutellával, rá a maszkarpónés túró, feltekertem.
Nagyon finom lett.

2021. október 4., hétfő

Gyümölcsbőr készült!


Többször is készítettem már.
Rágó helyett kiváló,  és egészségesebb is!
ITT olvashatsz a részletes készítésről, ebben a blogomban.
Most birsalma lekvárból készítettem.



De bármilyen lekvárból elkészíthető,
akár sütőben való szárítással is.
Nálam aszalógépben készült!
A sütő papírt kilukasztottam, ez került az aszalógép tálcájára, igy járta a levegő, a rákent birs lekvárt.




Szeletelés előtt!




2021. október 3., vasárnap

Egy gyors, egy tányéros étel!


 
Az előző napi  toros káposztához sütött, maradék húst használtam fel.
Volt két rózsa párolt brokkolim, az is mellé került.
3 db burgonyát  felkockázva félig, megfőztem.
A sült hús -liba zsírjában- átforgattam, megpároltam egy fej karikára vágott lila hagymát, 4 cikk fokhagymával, kevés 
A burgonyát is ebben a zsiradékban forgattam át.
A burgonya felszedte a letapadt pörös anyagot, és egy nagyon ízletes étel készült.
Még volt  pár darab uborkám, zöld metélő kaprom a kertemből, 
TÖRT UBORKA készült belőle.


2021. október 2., szombat

Virsli, tepertős tésztában!


Kovász készül a héten.
A megindult kovászból, mindig csak egy evőkanállal etetek tovább.
Igy összegyűlt egy adag, amiból kelt tésztát állítottam össze.
Liszt  35 dkg, 
1 pohár kefir,
1 db tojás, 
1 ek kacsazsír,
1 kk cukor
 1 ek olaj, só ,és a kovász.
Só, a dagasztás végén.
Robotgép dagasztotta szép simára.
Pihent fél órát, majd háromszor hajtogattam, illetve tekertem,  mint a bejglit.



Minden hajtogatáskor,  kacsa tepertő krémmel kentem meg.
 Téglalap alakura nyújtottam, egy részt elvettem belőle, amit csíkokra vágtam.
 Ezzel tekertem be a nyers virslit.
 A többi tésztát felkockáztam ,tetejére tojás, sajt , pirított szezámmag, fekete és római kömény került.
 Ilyen szép leveles,porhanyós lett!
                                              
                                                                                     


Régebben is készült már hasonló virsli bundában, kicsit feldíszítve.

Hidegen, melegen, egyaránt finom!