2022. április 28., csütörtök

Sült, túró gombóc!

 
Hozzá valók:
fél kg túró(a túrót én készítettem)
1 ek finom liszt
2 ek griz
 1 ek kendermag fehérje por
 2 ek maszkarpone 
1 ek langyos vaj
1kk sütőpor
cukor vagy édesítő-ízlés szerint
 2 db tojás
csipet só.
Vanília aroma-nálam mandula aroma
A túrót villával áttörjük, elkeverjük a hozzávalókkal, fél órát pihentetjük. 
Vizes,  fagylaltos kanállal golyókat formáztam és panírba hempergettem. 
PANIR: 
zsemlemorzsa
darált kukoríca pehely
szárított, pörkölt búza csira-ezek keveréke
Bő, forró olajban sült.
Igy minden íz benne marad, ha vízben fő, sok aroma ki fő belőle.



 A maradékot, epres , fehércsokis, tejszínes, rebarbara szósszal fogyasztottam.



2022. március 26., szombat

Kefirből készült, valami!

  

 Nem tudom ,mit készítettem! ?
 Egy szűrőt kibéleltem sűrű szövésű anyaggal, bele öntöttem 6 pohár kefirt.
A savó lecsepegett, és vissza maradt egy sűrű, finom massza.
Nem tejföl!
Nem joghurt!
Nem maszkarpone! 
Nem sajt!
Talán sajtkrém?
NINCS NEVE!
Valami, ami nagyon finom, csak neve nincs!
Ma a lapcsánkámra kenve fogyasztottam, csodás íz!
A lecsepegett savó iható, kenyér sütéskor is fel lehet használni, víz helyett.

2022. március 24., csütörtök

Édesség ,sütés nélkül!



 Aránylag , gyorsan elkészül. 
Főleg, ha van kész egy kis karamell szószom.
De, az is gyorsan elkészíthető:  
10 dkg cukrot,  1dl tejben, (vagy tejszínben)  sűrűre főzök, mikor szép aranybarna, leveszem a tűzhelyről, keverek bele 2-3 dkg vajat.
Amig hűl , a késes aprítóban 1 cs sótlan mogyorót átdarálok, ebbe kerül 5 dkg vaj, és a karamell szósz.
Most egy kis tejszínes mogyoró aromával is ízesítettem.
 Fehér csokoládét olajban megolvasztom, majd temperálom harmadnyi csokival.
A babapiskóta sima felét vékonyan bekenem a fehér csokival, (igy jobban tapad hozzá a karamelles mogyoró krém)
A mogyoró krémből kis hengereket formázok, rá lapítom a baba piskótára. 
Bevonom a fehér csokival
Nagyon finom! 
Készült már tejcsoki bevonattal is!
Leírni hosszadalmasabb, mint elkészíteni! 
Hagyományos, vékony piskótával is ki fogom próbálni, mert igy a baba piskóta kicsit száraz. 
Most, egy jó fajt(a LIDL-ben vásárolt)  baba piskótával készült, ami elég puha a fogyasztáshoz.


2022. március 18., péntek

Fekete kellel ,csicsókával, dúsított, zöld lapcsánka!

Kertemben áttelel a fodros, és a fekete kel.

ITT olvashatsz róluk  bővebben.

https://nepgyogyaszat.com/cikkek/fodros-kel-a-szuperzoldek-sztarja/?fbclid=IwAR1Te1BhbkFuKgVgTPCrW8lA7e5sbvlu2nff2hWucdQhV5xxz5-ljwEnaEg


Igy teleltek át!
"A fodros kelnek igen alacsony a szénhidrát és kalóriatartalma, viszont nagy mennyiségű kalciumot, C Vitamint, folsavat, vasat, mangánt, káliumot, rezet, béta-karotint, rostot, luteint és az összes esszenciális aminosavat, valamint az egészség és szívvédő omega-3 és omega-6 zsírsavakat a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza. Kéntartalmú hatóanyagai is vannak, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek megelőzésében".

Most a fekete kel leveleit használtam fel egy adag, lapcsánka készítéséhez.

Került bele még a burgonya mellé, csicsóka, vörös hagyma, fok hagyma,tojás, só bors, és liszt.
Késes darabolóban(kutter) aprítottam fel a hozzávalókat.
Csicsókáim!
Ilyen szép zöld lett a massza.



Olajban sütöttem ki.


2022. március 8., kedd

Töltike készítő szerkezetem!


A töltött káposzta a család kedvence.
 Általában 50-60 db készül egyszerre, vagy több

Most kaptam a fiamtól egy nagyon praktikus kis szerkezetet, a munka könnyítésére. 


Tegnap kipróbáltam, .
Nagyon csinos kis töltikéket tudok vele készíteni.
Megmértem, 5.5 cm hosszú a töltike.








Most saját savanyítású káposzta levélbe és torma levélbe készültek.
Kézzel ilyeneket tekerek, ez a masina csinosabbakat készít!

Sült egy kovászos kenyér is a káposztához!
 Tepertős négyszögeket is sütöttem, mangalica tepertővel.
Az unokám szerint, finomakat készítettem!


2022. február 18., péntek

Krumpli lángos-laska.


Mikróban megpuhult két, nagy burgonya ,szeletekben, víz nélkül 7 perc alatt.
Minden íz benne marad.
Késes darabolóba raktam a burgonyát, 
lisztet egy tojást,
 2 ek saját kovászt, kevés vízben elmosva.
só. 
 Pár fordulat és, lágy massza lett.
Gyúró táblára kiborítva ,még kapott lisztet. 
Jól kidolgoztam.
Pihent 20 percet.
Átgyúrtam, hengerré formáztam.
Ujjnyi csíkokat vágtam belőle, gombócokat formáztam és kerek lappá nyújtottam.


Van egy nagy palacsinta sütő serpenyőm, ami egy vasúti  kocsi ütközőjéből lett kialakítva, kovácsolással. 
Több, mint 50 éves!
Ebben sült, kevés olajban, szép pirosra.
Párolt édes káposztával töltöttem meg.
De ,csak úgy magában is finom.

2022. február 14., hétfő

Sült alma, finomságokkal töltve!

 

A tél finomságai közé tartozik, legalábbis nálam, a sütőtök mellett a sült alma.
Nálam igy készül.
Kivájom a karalábé vágóval a közepét.




Bele töltöm a birs alma lekvárral, mézzel összekevert diót.




A tetejére, egy birs almasajt darabot helyezek, és megcsurgatom mézzel.
Most egy kis kókuszvirág cukor is került a töltelékbe, jól rá karamellizálódott!
Forró sütőbe kerül 170 C°-on, kb 30 perc alatt kész, az alma nagyságától függően.
A sült alma húsából, tojás fehérjével alma hab is készülhet, ami sült habként már gyümölcs mártásra (vagy süteményre) kerül.
Nálam a neve" úszó sziget".


2022. február 11., péntek

Almarózsa, készítése!

A Nosalty szakács oldalon, találtam ezt a receptet.
Kipróbáltam, a légkeveréses készülékemet, ebben  sütöttem meg.
Egy csomag  leveles tészta, ami ki van nyújtva.
Feltekert állapotban (a papírral együtt) 8 egyenlő részre vágom.
Hosszú téglalapokat kapok. (a papír eltávolítása után)
Fahéjas porcukorral megszórom.
Erre kerülnek a félkör alakú,  fahéjas, cukros vízben kissé megpárolt alma darabok.
Feltekerem, a szélét jól odacsippentem, ki ne nyíljon. 
Megkenem barack lekvárral.
 A sütés végén megszórom szeletelt mandulával.
25 perc,220C°-on.
Ebben az albumban részletesen le van fotózva! ITT találod!
Készítettem róla fázis fotókat!







2022. február 8., kedd

Karobpor, a Szentjános kenyérfa terméséből készül!

 


Rendszeresen használom, sütemények készítésénél, kakaó pótlására.

"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.

Mi ez a csodaszer?

A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot.

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.

A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és ásványi anyagokban.

Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló! Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!

A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.

A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz. 

 Régen édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony, amellett, hogy immunerősítő bomba."

Forrás: egeszsegter.hu

2022. február 7., hétfő

Túrós, kókuszgolyós szelet.



A receptet Bibimóni blogjában  találtam-ITT.
A golyók elkészítése :
A golyók közepe, túrós kókuszgolyóból készül, amit beleburkolunk egy hagyományos kókuszgolyó masszába.
Hozzávalók :
50 dkg túró
40 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
1 citrom leve és reszelt héja
Továbbá a golyók forgatásához kb. 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A hozzávalókat kimérjük egy tálba és összegyúrjuk.
Kis golyókat formálunk a masszából és megforgatjuk őket egyenként kókuszreszelékben.
(Ehhez a süteményhez a megadott recept negyedét kell elkészíteni, mind kettő receptből külön külön.)
Amikor elkészültünk a két masszával akkor a túrós masszából kb. cseresznye méretű golyókat formálunk, amit a kakaós kókuszgolyó masszával beborítunk.
Így kb. diónyi nagyságú töltött kókuszgolyókat kapunk, amivel kirakjuk a kivajazott kilisztezett magas tepsink alját, egy kis rést hagyva közöttük.
Kókuszos piskóta hozzávalói:

3 db egész tojás

25 dkg cukor

30 dkg liszt 1 cs. sütőpor

3 evőkanál kókuszreszelék

3 dl. tej

1 dl. olaj


Elkészítése :

A  tésztához a cukrot és a tojásokat jó habosra

 kikeverjük.

Kis adagokban hozzá keverjük az olajat, és a

 tejet
.
A sütőport, a kókuszreszeléket és a lisztet

 összekeverjük és hozzákeverjük a tojásos

 masszához.


Az így kapott kókuszos tésztát a golyókra

 öntjük egyenletesen.

Előmelegített sütőben, 180 fokon gáznál 3-4

 fokozaton tűpróbáig sütjük.

Amikor megsült a sütink, hagyjuk teljesen

 kihűlni a tepsiben.

Közben elkészítjük a krémet a

 tetejére.


Krém hozzávalói :

4 dl. tej

1 db tojás

15 dkg cukor

2 evőkanál liszt

1 evőkanál vanília aroma

Díszítéshez : 10 dkg Csokoládéforgács

 összekeverve 5 dkg kókuszreszelékkel

Elkészítése :

A tejben a tojást, a cukrot, és a lisztet

 csomómentesre keverjük egy habverő

 segítségével.

Lassú tűzön besűrítjük, majd langyosra

 kihűtjük.

Rákenjük a sütemény tetejére és bőven

 megszórjuk kókusszal összekevert

 csokoládéforgáccsal.

Hűtőbe rakjuk , kb. 2 órára dermedni és

 megpróbáljuk úgy felszeletelni, hogy a

 vágások a golyók közepét érjék.
 
Így szép szeleteket kapunk.
Csodás  íz összeállítás, érdemes megsütni.
Túró összeállítása. 
Én raktam bele egy kis felkockázott őszi barackot, és kevés vörös áfonyát is.

 A túró gömbölyítve, kakaós kókuszreszelékbe forgatva kerül a tepsibe.
 A tésztával leöntve.
 A főzött krém.
 Sütés után.

 
Felére fehér csokis reszelék, felére barna került.