2023. január 28., szombat

Búzát és lucernát csíráztattam!

 

A csirák,  tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznosak a

 szervezetnek.
A jól átmosott magvak befőttes üvegbe kerültek, ,vízben álltak pár órát.
 Gézzel legumiztam az üveget.
Ezen keresztül tudom átmosni, leszűrni a vizet, amikor átmosom, ez naponta történik.
A búza másnap egy csíráztató dupla tálba került. 
4  nap alatt, ilyen szép, fogyasztható csirám lett!
Lucerna csíra
"Szív- és érrendszeri betegségek, hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, fáradtság, hajhullás és súlyfelesleg esetén építsük be étrendünkbe. Hasznos lehet csont- és fogproblémák, álmatlanság és asztma ellen is. A, C, B, B12, D, E és K vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium található benne."
Búza csíra
Igy szövi át a gyökér ezt a kis átjárható anyagot, a csíráztató tálban!
Könnyen leválasztható róla! 



"Segíti az emésztést, serkenti az immunrendszer munkáját, méregtelenít (sok vegyszer, gyógyszer fogyasztásakor). Gyógyítja testünkben a gyulladásokat, jótékonyan hat a hormonokra. Fáradtság, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma kezelésénél is hatásos. A és C vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, kobaltot, és egyéb értékes elemeket tartalmaz."
Legközelebb zeller magot csíráztatok
Ajánlott hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg kezelésére."
A lenmag is sorra kerül!
"Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladás, izomláz, izomfájás és székrekedés is esetén sikerrel használható."

2023. január 24., kedd

Burgonyás fánk


Burgonya fánk
               4 db közepes  burgonya
35dkg liszt
1 db tojás+1 sárgája
1 ek tejföl.
2 dkg friss élesztő+fél deci tej+1 kk cukor-nálam élesztő helyett saját készítésű  kovász.
 Csipet só
1 kk kacsa zsír
Olaj a sütéshez.
A burgonyát héjastól megfőzzük, sós vízben, hámozás után krumplinyomón átpasszírozzuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral elő futtatjuk.
A liszthez hozzá adjuk az áttört burgonyát, a tojást az élesztőt, a zsírt, a tejfölt, a sót.
 Összegyúrjuk.
Ha lágy lisztet, ha kemény még tejet teszünk hozzá.
Ez mindig a burgonya keményítő tartalmától függ.
Fél órát kelesztjük.
Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20 percet.
Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva a nélkül szép aranysárgára sül.
 Gyönyörű szalagos fánkunk lesz.
Lekvárral fogyasztjuk.





Csíráztatás.



A téli vitaminpótlás egy formája, lehetősége a

 magok

 csíráztatásával, fogyasztásával , részben

 megoldódik.


Nálam, most búza és lucerna csirázott.

Üvegben, hálóval lekötve. 

Így könnyebben lehet átmosni, az anyag

 szűrőként szolgál.
 
Ablak párkányon a radiátor fölött, langyos

 helyen 3 nap alatt kicsíráztak
.
Az üvegeket fektetve tartottam, mert így
gy
 egyenletesebb volt benne a magok eloszlása

,
Tönköly búza és lucerna magok. Bio termékek

.
A retket is kipróbáltam, de nekem

 nagyon
 csípős.

Tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznos a

 szervezetnek.

Lucernacsíra.



Tönköly búza csíra.








2023. január 11., szerda

Fodros kel levél, hasznosítása!





 
Terem a kertemben ,-évek óta_ zöld, és lila fodroskel, és fekete kel is.
Télen is használom, szép elevenek.
Második évben érlelnek magot.
Levelüket  főzeléknek, ropogós készítésére is használom, de megszárítva porokat is készítek belőlük.
Újabban leveket is készítettem belőlük..
A lilából a  lé kinyerése késes darabolóban felaprítva, majd átszűrve történik.
 Egy elég furcsa sötét lé nyerhető ki belőle.
Ezt a levet egy kevés fehér bor ecettel felöntve, szép lila levet kapunk.

Tészta gyúráshoz is felhasználom.
Itt pelmenyi tésztáját színeztem vele.


Friss fogyasztásra is kiváló.
Por is készült belőle, zöld és piros.
Ez a zöld.



2023. január 9., hétfő

Gesztenye krémes, havas háztető!

                            


Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfel.

Most egy blogjátékra készült. 
A  Parókia konyháján túl blog, ITT
Hull a hó, hull a hó című blogjátékára.

8 tojásból piskótát sütünk,  nagyobb tepsibe.
Erre kerül a krém, a krémre a darált keksz massza.
Krém: 1 cs tejszínes pudingporból 2 dl tejből főzött krém alapot, készítünk.(még melegen diónyi margarint elkeverünk benne,( ettől nem bőrösödik be a teteje)
1db ráma margarint habosra keverünk4-5 EK porcukorral.
A kihűlt pudinggal 1 EK rummal (aroma is jó) jól elkeverjük. 
Hozzá keverünk 2 cs gesztenye masszát.
Keksz massza: fél kg darált háztartási kekszhez adunk
 1 EK rumot,
 4 EK baracklekvárt,
 10 dkg darált diót, 
3-4 EK kókuszreszeléket. 
Jól átkeverjük. 
Ehhez jön még: 3 EK kakaó 1.5 dl tejjel, 10 dkg porcukorral, simára keverve, felfőzzük, még melegen elkeverünk benne egy rámát. 
Ha kihűlt a kekszhez keverjük,fokozatosan, nem egyszerre, nehogy lágy legyen.
Ha lágy lenne, mehet bele  még kókusz reszelék, vagy keksz .
A piskótára kenjük a krémet, rá kerül a keksz massza, szépen rásimítjuk, és megszórjuk kókuszreszelékkel (ez a hó).

2023. január 7., szombat

Töltött tészták, cannelloni, és csiga!

    Maradék csirke pörkölt-villával        szétnyomkodva

 főtt barna rizs,
párolt zöldség
(brokkoli-karfiol-borsó-sárgarépa)
nyers tojás
bors
tetejére:
sajt, tejszín
A kissé megfőtt tésztákat(cannelloni, nagy csigák)megtöltöm, a jól össze dolgozott töltelékkel. 
Most  mázas cserép tálban készült, amit kivajaztam és bele kerültek a tészták. 
Ebben tálalható is.

Tetejét tejszínnel locsoltam meg.
200C°-ra előmelegített, majd 5 perc után 170C°-ra mérsékelt sütőben sült 20 percig. 
Az utolsó percekben kerül rá a reszelt sajt.
A kimaradt tölteléket és az eltöredezett tésztát is felhasználtam.
 Egy kivajazott kis lábast leraktam tésztával.
A töltelék következett, rá egy kis kolbász  karika és füstölt tarja csíkok.
 Egy kis maradék paradicsomos lecsó.
Kevés párolt zöldség- egy nyers tojással össze keverve
Majd megint tészta.
Tetejére  tejszín. 
Együtt kerültek sütőbe.
Erre is került sajt.
Régebben, csak hússal töltöttem, de így nagyon nehéz étel már egy idős embernek.
Sütés előtt.



Ezért változtattam, és kevertem rizzsel és zöldséggel.


2023. január 4., szerda

Hólabda.

 




Ez egy, nagyon egyszerű, bár időigényes sütemény.
Most egy blogjátékra készült. 
A  Parókia konyháján túl blog, ITT

 Hull a hó, hull a hó című blogjátékra.
PISKÓTA
6db tojás
6 ek liszt
6 ek kristály cukor
1 kk sütőpor.
KRÉM
15 dkg laktózmentes vaj
 3 ek porcukor
 1 ek rum, vagy esenc
 1 cs  vanilia pudingpor
3 dl  laktózmentes tej
CSOKI MÁZ
10 dkg étcsokoládé
 2 ek olaj.
A hozzávalókból piskótát sütünk, nagyobb tepsibe, hogy ne legyen vastag.
Nálam a robotgép veri fel  az egész tojásokat ,együtt a cukorral jó habosra.
Kanalanként kerül bele a sütőporos liszt
A krémhez a pudingot megfőzöm, mikor kihűlt hozzá keverem, a porcukorral habosra kikevert vajat, rumot.
Mázhoz, a csokit az olajjal mikróban olvasztom fel.
A kihűlt piskótából köröket szaggatok.
A krémmel össze ragasztok 2 db-ot. 
A külsejére is krém kerül. 
Kókuszreszelékbe forgatom a labdák oldalát.

A tetejét bekenem egy kiskanál segítségével, a csoki mázzal.
Fehér csokival márványozhatjuk is a tetejét.
Mutatós és finom édesség.
A szaggatás során kimaradt piskótát, kissé elmorzsolva, a krém maradékkal összekeverve, golyókat formázok.
Ha maradt csoki azt is tehetünk a golyók tetejére.
Kókuszreszelékbe forgatom. 
Így kétféle sütink lesz.
Már hólabda torta is készült, ezzel a recepttel!
Egy nagy hólabda, kicsikkel tornyozva!

2023. január 2., hétfő

Máj, baconben.


Gyorsan elkészül és finom.
A májat átmosom, letisztítom.

Borsos lisztbe forgatom.

Beburkolom a baconbe. 
Most fekete erdei sonkát használtam.

Fél fogvájóval megtűzöm.
Forró,  pálma olajban sül.
Utólag sózzuk , ha szükséges.
Körete burgonya volt.
Másik alkalommal ,héjában sült burgonya, a máj zsiradékában átpirítva.
Savanyított egérdinnyével ,és sült céklával körítve.

Tavaszi vagdalt.



Fasírtot készültem sütni , aztán ez lett belőle.
Keveseltem a húsgolyókhoz a hús mennyiségét.
Hozzávalók
15 dkg darált hús
3 ek zabpehely
 egy bő ,maréknyi száraz kenyér
 4 ek szója granulátum
1 db májpástétom
2 db nyers tojás
3 gerezd zúzott fokhagyma,
 1 db vörös hagyma reszelve.
petrezselyem levél
 citrom bors, só
ételízesítő
1 kk piros paprika
kevés őrölt tárkony és majoránna 
1 db sült burgonya-lereszelve.
 4 db főtt tojás
 2 ek zsemle morzsa, (ha szükséges)
A burgonyát mikróban , héjastól sütöttem , 800W, 5 perc

Beáztattam a kenyeret, a szóját és a zabpelyhet.
Kinyomkodás után, jól szétmorzsoltam a kenyeret a kezemmel.
 A darált húsba került minden hozzávaló.
A májpástétomot villával nyomkodtam szét.
A zsemlemorzsa, csak akkor  kell bele, ha lágynak tűnik a massza.
Egy kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt, püspök kenyér formába simítottam egy kétujjnyi réteget.
Erre kerültek a főtt tojások.
A massza többi részével betakartam a tojásokat.
Vizes kézzel átsimítottam a tetejét, oldalát.
Megkentem tejföllel.
 Tetejére   kacsa zsír került.
Forró 160C°-os sütőben sült , légkeverésen 35 percig.
A végén kicsit át grilleztem, szép piros lett.
Bármilyen körettel finom.
Nálam, most tökfőzelék volt hozzá.








2022. december 15., csütörtök

Mézes tallér, mézes figurák!

ZES TALLÉR! 

Minden évben készülnek mézes figurák, díszítem is őket.
(A leírást  ITT találod, ha rá kattintasz  pirossal  kiemelt szövegre.)

Az elmúlt években készült MÉZESEIM!
Újabban, mézes tallérokat is sütök, ezzel a7 elektromos,  keksz sütővel.




2022. december 13., kedd

Heti, kenyerem!


Hetente sütök, már évek óta, saját készítésű kovásszal. 
Hozzá valók:
fél kg liszt-fele rétes
 20 dkg kovász
 (aki élesztővel készíti 3 dkg élesztő)
2 kk só. 
2 kk sikér
1 kk cukor
1 ek olaj(néha kacsa zsír, vagy vaj)
3.5 dl víz(alkalmanként fele tej, vagy joghurt.) Most saját készítésű joghurt került bele.
Kenyérsütőbe rakom a hozzávalókat , dagasztási program, amit kétszer megismétlek.
Kivéve, gyúródeszkán átdagasztom.
Dagasztó tálba pihen 30 percig meleg helyen.
Ezt kétszer ismétlem. 
Utoljára feltekerem, mint a bejglit, majd cipóvá formázva megy a zománcos, sütő papírral bélelt cserép edénybe, aminek teteje is van.
Éles pengével bevagdosom.
40 perc alatt  megkél a meleg konyhában a pulton.
Vízzel bespriccelem a fedőt is, 250 fokon sül fedővel 10 percig, majd fedő nélkül 220 fokon 45 perc, vízgőzben.
Félidőben kiveszem a cserép edényből és a sütő vastag samott lapján sül *TALPON* tovább.


Mikor kész, lespiccelem vízzel, abroszba tekerem, igy puhul a héja. 
Végül rácson hűtöm ki.



2022. december 12., hétfő

Darált, csípős paprika , olíva olajban!


 
A napokban készült egy darált, csípös paprika, olíva olajban eltéve.
Ebből a tulipán paprikából, ami egy cserépben érett be.
Még szép eleven volt.
Régebben, ilyen szép volt cserépben felvéve!

Idén nem volt ilyen szép!
Unokámnak készült ,most semmivel nem ízesítettem, csak natúran, raktam el.
Késes darabolóval aprítottam.


Ez egy nagyon csípös paprika.
Fűszeres ételekhez fogja felhasználni.