2022. február 14., hétfő

Sült alma, finomságokkal töltve!

 

A tél finomságai közé tartozik, legalábbis nálam, a sütőtök mellett a sült alma.
Nálam igy készül.
Kivájom a karalábé vágóval a közepét.




Bele töltöm a birs alma lekvárral, mézzel összekevert diót.




A tetejére, egy birs almasajt darabot helyezek, és megcsurgatom mézzel.
Most egy kis kókuszvirág cukor is került a töltelékbe, jól rá karamellizálódott!
Forró sütőbe kerül 170 C°-on, kb 30 perc alatt kész, az alma nagyságától függően.
A sült alma húsából, tojás fehérjével alma hab is készülhet, ami sült habként már gyümölcs mártásra (vagy süteményre) kerül.
Nálam a neve" úszó sziget".


2022. február 11., péntek

Almarózsa, készítése!

A Nosalty szakács oldalon, találtam ezt a receptet.
Kipróbáltam, a légkeveréses készülékemet, ebben  sütöttem meg.
Egy csomag  leveles tészta, ami ki van nyújtva.
Feltekert állapotban (a papírral együtt) 8 egyenlő részre vágom.
Hosszú téglalapokat kapok. (a papír eltávolítása után)
Fahéjas porcukorral megszórom.
Erre kerülnek a félkör alakú,  fahéjas, cukros vízben kissé megpárolt alma darabok.
Feltekerem, a szélét jól odacsippentem, ki ne nyíljon. 
Megkenem barack lekvárral.
 A sütés végén megszórom szeletelt mandulával.
25 perc,220C°-on.
Ebben az albumban részletesen le van fotózva! ITT találod!
Készítettem róla fázis fotókat!







2022. február 8., kedd

Karobpor, a Szentjános kenyérfa terméséből készül!

 


Rendszeresen használom, sütemények készítésénél, kakaó pótlására.

"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.

Mi ez a csodaszer?

A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot.

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.

A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és ásványi anyagokban.

Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló! Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!

A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.

A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz. 

 Régen édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony, amellett, hogy immunerősítő bomba."

Forrás: egeszsegter.hu

2022. február 7., hétfő

Túrós, kókuszgolyós szelet.



A receptet Bibimóni blogjában  találtam-ITT.
A golyók elkészítése :
A golyók közepe, túrós kókuszgolyóból készül, amit beleburkolunk egy hagyományos kókuszgolyó masszába.
Hozzávalók :
50 dkg túró
40 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
1 citrom leve és reszelt héja
Továbbá a golyók forgatásához kb. 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A hozzávalókat kimérjük egy tálba és összegyúrjuk.
Kis golyókat formálunk a masszából és megforgatjuk őket egyenként kókuszreszelékben.
(Ehhez a süteményhez a megadott recept negyedét kell elkészíteni, mind kettő receptből külön külön.)
Amikor elkészültünk a két masszával akkor a túrós masszából kb. cseresznye méretű golyókat formálunk, amit a kakaós kókuszgolyó masszával beborítunk.
Így kb. diónyi nagyságú töltött kókuszgolyókat kapunk, amivel kirakjuk a kivajazott kilisztezett magas tepsink alját, egy kis rést hagyva közöttük.
Kókuszos piskóta hozzávalói:

3 db egész tojás

25 dkg cukor

30 dkg liszt 1 cs. sütőpor

3 evőkanál kókuszreszelék

3 dl. tej

1 dl. olaj


Elkészítése :

A  tésztához a cukrot és a tojásokat jó habosra

 kikeverjük.

Kis adagokban hozzá keverjük az olajat, és a

 tejet
.
A sütőport, a kókuszreszeléket és a lisztet

 összekeverjük és hozzákeverjük a tojásos

 masszához.


Az így kapott kókuszos tésztát a golyókra

 öntjük egyenletesen.

Előmelegített sütőben, 180 fokon gáznál 3-4

 fokozaton tűpróbáig sütjük.

Amikor megsült a sütink, hagyjuk teljesen

 kihűlni a tepsiben.

Közben elkészítjük a krémet a

 tetejére.


Krém hozzávalói :

4 dl. tej

1 db tojás

15 dkg cukor

2 evőkanál liszt

1 evőkanál vanília aroma

Díszítéshez : 10 dkg Csokoládéforgács

 összekeverve 5 dkg kókuszreszelékkel

Elkészítése :

A tejben a tojást, a cukrot, és a lisztet

 csomómentesre keverjük egy habverő

 segítségével.

Lassú tűzön besűrítjük, majd langyosra

 kihűtjük.

Rákenjük a sütemény tetejére és bőven

 megszórjuk kókusszal összekevert

 csokoládéforgáccsal.

Hűtőbe rakjuk , kb. 2 órára dermedni és

 megpróbáljuk úgy felszeletelni, hogy a

 vágások a golyók közepét érjék.
 
Így szép szeleteket kapunk.
Csodás  íz összeállítás, érdemes megsütni.
Túró összeállítása. 
Én raktam bele egy kis felkockázott őszi barackot, és kevés vörös áfonyát is.

 A túró gömbölyítve, kakaós kókuszreszelékbe forgatva kerül a tepsibe.
 A tésztával leöntve.
 A főzött krém.
 Sütés után.

 
Felére fehér csokis reszelék, felére barna került.


2022. február 3., csütörtök

Zsömle, kifli készült!


 
Kenyeret, kovásszal, évek óta sütök.
A péksüteményeket, most próbálgatom.
Szerintem finomak lettek.
 Tejes zsömle, kifli, és egy pár darab kisebb buci készült.
Recept:
fél kg liszt(fele rétes liszt)
  2 kk só
  2 kk cukor
 15 dkg kovász(helyette 2 dkg élesztő is lehet)
1 dkg élesztő
1 kk sikér
3.5 dl tej
1 ek olaj
 Kenyérsütő keverte, dagasztotta.
 Hidegen pihent fél órát, majd meleg helyen kelt duplájára.
Hengerré tekertem, és 5-6 dkg-os kis részekre vágtam,(mérlegen mértem ki) kigömbölyítettem.
Igy keltek, megint, kb 1 órát.
 A kifliket egyenként ,háromszög alakura nyújtottam, a lehető leg vékonyabbra, majd feltekertem, és kissé meg görgettem, patkó alakura formázva tettem a tepsibe.
Ott is keltek  fél órát.
Tetejüket sütés előtt megkentem tejjel, és megszórtam szezám maggal.
150 fokon , 30 perc alatt sültek.
Az utolsó 5 percben légkeverésen.
Nagyon finomak lettek.
A belseje is szép!



2022. február 2., szerda

Tésztagyúrás.


Minden télen, amikor már átrendeztem minden fiókot, szekrényt, kötöttem, horgoltam, tésztagyúráshoz kezdek.
Feltéve, ha kapok jó sárga házi tojást.
A télen a tyúkok sztrájkolnak, ritkán jutok hozzá.
Most szerencsém volt, ráadásul ajándékba kaptam.
Ha a  tojásunk nem elég sárga egy kis kurkumát rakhatunk bele, nagyon szépen megszínezi.
Pár grammos kiszerelésben , por alakban, olcsón hozzá juthatunk.

Nem ördöngösség a tészta gyúrása. 
Annyira félnek hozzá kezdeni a házi asszonyok, pedig ,nem ördöngösség a tészta gyúrása. 
Ma már lehet kapni tésztanyújtó gépet, elfogadható áron, nem kell bajlódni az egyenletes nyújtással.
Többször áthajtom ezen a gépen, több fokozaton, szinte még átgyúrja a tésztát a sok nyújtás.
Nekem egy alapgép van, olasz gyártmány.
Az Édesanyámtól örököltem a cérnametélt készítővel együtt.


A komolyabb nyújtó gépekhez már derelye készítő is van.
A mai gyúrást lefotóztam, a kezdő tésztakészítők segítségére.
Nem lehet megadni liszt mennyiséget, mert függ a tojás nagyságától, a liszt sikér tartalmától, hogy mennyi kell.
Vizet nem használok, annyi tojást, amennyit a liszt felvesz, és, hogy nyújtható legyen.


A liszt mélyedésébe rakom a tojást , 2 sárgája 2 egész tojás.
A kimaradt fehérjét le lehet fagyasztani, később jól használható habcsókhoz, vagy püspök kenyérhez.
Villával itt dolgozom el, hogy a fehérje kicsit meg habosodjon.

Majd fokozatosan húzom bele a villával a lisztet. 
Kézzel nem nyúlok még bele.
A villát kanálra váltom és jól össze keverem, hogy össze álljon.
Itt kerülhet még liszt bele, ha szükséges.
Kézzel folytatom az összeállítást. 

Addig gyúrom, amíg szép sima lesz, jól elkeveredett a tojás a lisztben. közben lehet lisztezni, és nem ragad a kezünkre. 
Mindig felfelé hajtom a tenyeremmel, majd fordítok rajta 90 fokot, és ellenkező irányból is kidolgozom. 
Kigömbölyítem.
Egy másik tállal és kendővel letakarom, pihentetem kb , fél órát.
Újból átgyúrom.

Ezután darabokra vágom és nyújtom.
 Nálam ma szélesebb cérnametélt, és pörkölt csiga(lúdgége) készült.



 A levágott szélek lebbencs levesbe kerültek.
 Széles,és cérna metélt is készült.

Egy részéből  pár derelyét is készítettem.
Számomra  szinte pihenés a tészták készítése.
A héten már kétszer gyúrtam.
Reszelt tészta is készült.
Nagyon finom egy becsinált levesbe.

Ilyenkor keményebbre állítom össze a tésztát.
Közben rádiót hallgatok.





2022. január 31., hétfő

Maradékokból, gyors ebéd.


Úton voltam délelőtt, nem volt ebédem, csak maradékok.
Maradt reggeliről 2 db főtt virsli.
Volt egy negyed csomag, élesztős leveles tésztám.
Egy kevés sertés pörköltöm.
Főztem ki gyermelyi szarvacska tésztát.
A  leveles tésztára medvehagyma került,rá a főtt virsli,



Betekertem.Egyiket szezámmagban is megforgattam.

Olajba kisütöttem.
A kifőtt tésztát,összekevertem a pörkölttel,és a kisült bundás virslivel tálaltam.



 Reszelt, Alpengut hegyi sajt (Bergkäse) került a tetejére.Egy remek karakteres sajt.
Nagyon jól össze illetek az ízek.Most egy kis saját készítésű, zöld dió befőttet, ettem hozzá.