2013. január 9., szerda

Káposztás bableves , füstölt csülökkel.

Egész télen készülök a bab leves főzéssel. 
Minden alapanyag meg volt. Az ünnepek nyilván nem bab leves készítésre valóak.
Most aztán eljött az ő ideje.
 Annyit főztem, hogy kerül a fagyasztóba is.
Édes és kevés savanyú káposztával készült.
A babot előző este beáztattam.
Nálam ilyen nagy szemű fehér"kanpaszuly" terem, a kerítésre futtatva.


A füstölt csülök átmosva. Együtt kerültek a kuktába.
Étel ízesítő, saját darált zöldség, , egy fej hagyma 4 cikk fokhagyma,babérlevél került bele, és egész bors , kevés borsika fű, (csombor). 
A csombortól nem puffaszt úgy a bab.
Utóbbiak tea tojásba zárva.
Só nem kerül bele, mert a csülök és a savanyú káposzta sós. 
Közepesen barna rántásra készül a tejfölös, tejes habarás.
A csak tejfölt már nem bírja az idős gyomor.
Habarás, már a hő kiegyenlítés után.
(kevés forró levessel össze keverve)

 Egy idő után, felnyitva a kuktát bele raktam a káposztákat, kevés piros paprikát.
Egy egész és két kockára vágott burgonyát is hozzá adtam.
Kuktát újból lezártam. 
A kukta végleges ki nyitása, csülök kiemelése,  kevés paradicsom hozzáadása, behabarás,és kész. Én jól össze főzöm, az ízek, had érjenek.
A csülköt darabokra szedem, felkockázom, így kerül a tányérba.
Illetve most egy kis bográcsba tálaltam.



Ezt a remek  fiskars  japán séf kést  az egyik családom Jézuskája hozta.
Remekül szeletelek vele.
Tegnap sült a burgonyás kenyerem, ezzel ettem. 

Régi szokás szerint hagyma karika a tányér szélére és azzal kanalazom a levest.
Ez a leves olyan sűrű, hogy főzeléknek is beillene.



4 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Szoktam készíteni csak savanyú káposztával, persze a füstölt valami az kell bele:-) nagyon szeretjük!
Jó, hogy itt szembejött velem, jövő hétre be is iktatom, kiadós egytálétel!

Roza írta...

Felénk (Tolna m.) nem ismert ez az étel. Mármint káposztával. Egyszer kipróbáltam, kissé furcsa volt:)

Roza írta...

Felénk (Tolna m.) nem ismert ez az étel. Mármint káposztával. Egyszer kipróbáltam, kissé furcsa volt:)

Olgis írta...

Pedig finom.