2017. február 11., szombat

Fekete retek, párolva!







A fekete retek  hatékony, élettani hatásai ismertek!


FEKETE RETEK MEGFÁZÁSRA, KÖHÖGÉSRE!
"Csípős, kesernyés ízű gyökérzöldség, a mustár és a káposzta rokona.
 Fogyasszuk salátákban, párolva, vagy hajszálvékonyra szelve, sütőben megsütve chipsként. Ennek a fekete héjú, fehér húsú zöldségnek fontos hatóanyaga a C-vitamin és a mustárolaj, valamint kedvező hatással bír köhögés, megfázás, légúti megbetegedések esetén is. Vájjuk ki egy gumó közepét és félig töltsük fel mézzel, majd az aljába fúrjunk egy kis lyukat, amin le tud csöpögni a mézes-retkes szirup. Az így kapott folyadékból 1-2 kiskanálnyi erősíti az immunrendszert és csillapítja a köhögést is."
A héten készült!
Szeletelve nagyon kemény, főleg, akinek mű fogsora van. 
Ezért reszelni szoktam, vagy aprítom a késes darabolóval.

Most párolva készült!
A meghámozott, 3 db nagyobb  retket, késes darabolóval felaprítottam.
Kókusz olajban, kevés víz hozzáadásával párolódott.

Saját  készítésű delikáttal,  himalája sóval , fehér és citromborssal ízesítettem.
Majd zsírjára visszasütöttem.

Kihűtve kis adagokban, került a fagyasztóba. 
Elég lesz egy hónapig, biztos a reggeli sült sonkához, szalonnához!
De tésztára is rakhatjuk, hasonlóan a párolt káposztához.
Sült húsok mellé is kiváló!

Hagymás vér.

Kaptam ajándékba egy tál  vért .
Hagymás vér készült.
Vízben megabároltam a felkockázott vért.
 Leszűrtem.
 Jó sok hagymát, zsíron megfonnyasztottam , fűszerekkel ízesítettem.
Került bele:
 3 cikk fokhagyma szeletelve.
1 tk római kömény
1 tk kakukkfű
1 tk oreganó
1 tk majoranna
kevés izsóp
1 kk kapor
piros paprika
Ezek a fűszerek saját termésűek, szárítottak.
Ezekkel sült a vér.




Egy kedves gasztropajti emlékére!

 Blogkóstolót hirdetett Márti az alábbi blog írója.
Rendhagyó ez a blogkóstoló, mert egy elhunyt gasztropajtira, Hajdu István Lászlóra emlékezünk .
Régen követem a blogját, olvasom jól kipróbált receptjeit.
Betegen, de  szinte minden nap írt, emléket hagyva maga után.
Ezért is figyeltem fel a blogjára, mert én is ilyen céllal írom,fázisfotókkal a blogomat.
A nagylány unokámnak írom, hogy legyen neki útmutatás,  ha már én nem leszek.
https://bloggeranyo.blogspot.hu/

Ezt írja a blogjáról:
"Nem öncélú egyetlen írásom sem, hiszen finom ételek mellett, saját példámon mutatom be harcomat. Mindezek mellet, emléket is hagyok az utókornak, saját családomnak, barátaimnak. Nem példaértékű, amit teszek, de nem is pótcselekvés. Elhatároztam, hogy mindaddig, amíg képes leszek rá, gyakorlom is a bogírási tevékenységemet. 
Drága gasztropajti!
Emlékedet, szeretettel őrzöm,receptjeiddel együtt!


Nagyon sok mindent hasonlóan készítek mint TE, a pizza alap, a paprikás krumlpi ,...stb szinte ugyanúgy készül nálam is.
Most egy lángost választottam tőled!
Én is gyakran készítem ezt a lángost, ezért választottam ezt a receptet.
Szinte szóról szóra megegyezik a saját receptemmel. Pl.én is tejet használok, és nem vizet. A feltéteknél van változás.
Készítem csak kapros tejfölösen.
Hagymásan, kukoricásan,  hagymás-kolbászosan.
Nagyon finom egyszerű, de laktató étel.
Ha kenyeret sütök, abból is elveszek egy kis cipót és készül egy egyszemélyes kerek langalló.
Édesanyám kemencében sütötte a kenyeret és mindig készült előtte kapros lángos, kacsa zsírral.
Nekem is van kemencém, már sütöttem sokszor a családomnak én is benne.Kolbásszal töltve ,feltekerve is készült.


Most sütőben, csak  negyed mennyiséget használtam, mert ez egy hatalmas adag lett volna számomra.
Felét kapros tejfölösen. 

Másik felét szalámis ,sajtos feltéttel ,kerekre formálva készítettem.
Rukkola került a tetejére, a fagyóból.


Ez az eredeti recept!


1 kg. burgonya, 

1 kg. finomliszt,
kis kanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
50 g. élesztő,
2 dl. tej,
100 g. étolaj,-nálam 3 ek
1 teáskanál só,
víz.

A feltéthez:
tejföl ízlés szerint, 
5 - 6 fej lila hagyma, 
125 g. kockázott bacon, (esetleg ugyanennyi reszelt párizsi)
800 g. reszelt sajt (trappista)

étolaj a tepsi kikenéséhez.

Elkészítése:


A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük. Az élesztőt közben enyhén cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. Nagyobb keverőtálban az összetört burgonyával elkeverjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, kis pohárnyi étolajat, és 5 - 6 dl. vizet. Összegyúrjuk annyira, hogy laza tésztát kapjunk. 
Ezután, fél óráig konyharuhával letakarva kelesztjük a tésztát. Tepsibe sütőpapírt terítünk, melyet le is olajozunk. Erre terítjük a tészta egyik felét, amelynek a széleit, és az oldalait a tepsi méretére simítjuk, és eligazgatjuk benne. 220°-os előmelegített sütőben elősütjük 15 percig. Mivel egyszerre két tepsivel dolgoztunk, a megmaradt tésztával ugyanígy jártunk el. 

Közben előkészítjük a feltéteket. Szeletelt bacont, vagy kockázottat, reszelt párizsit, reszelt sajtot, karikára vágott lila hagymát, esetleg házikolbászt. 

Amikor a tészta félig megsült, tetejét megkenjük tejföllel, ízlés szerinti vastagságban, majd az előkészített feltéteket (bacon, reszelt párizsi, lila hagyma) elterítjük rajta egyenletesen. 
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és mehet vissza a sütőbe. A tepsiket időnként ellenőrizzük, ha szükséges fordítsuk, cseréljük meg, az egyenletes pirulás érdekében. Újabb 15 perc alatt saját sütőnkben készre sült. 


A pizzánál lényegesen habosabb, laza tésztát kaptunk sütés után. Nem száradt meg még a széleinél sem a tészta, bár volt, ahol kellemesen ropogós lett. Két tepsi finom kenyérlángos lett az eredmény.

Ha esetleg vannak köztetek vizuális típusok van egy kitűnő recept, amelyvideóban jeleníti meg az imént leírt munkafázisokat."

2017. február 6., hétfő

Káposztás- sütő tökös lapcsánka!


Majdnem minden héten készül lapcsánka.
De, mindig másképpen. Nyáron cukkinivel, sárgarépával.
Már kipróbáltam a racklette (raklett) sütőn is jól megsül.
Nem kell hozzá zsiradék, csak egy szilikon ecsetel az elején lekenem a sütő lapokat.
Így egészségesebb. az izén semmit nem változtat.

Most édes káposztával és sütőtökkel turbóztam fel.
Édes káposzta, sütőtök, burgonya, hagyma, fokhagyma került a gyors darabolóba.
Még szálasra reszelve is adtam hozzá egy burgonyát és egy kis darab tököt.
A rizs liszt és az egész tojás köti meg, egy lágyabb masszává.
Saját készítésű delikátomból is került bele kevés.
Kókusz olajban sütöttem ki.

2017. január 31., kedd

Fenyőrügy szirupom!


A tavaszon készítettem fenyőrügy szirupot.
Lefagyasztottam, fél decis adagokban.
Minden héten elfogyasztok belőle egy kis kupicával.
Télen nagyon jó, megfázásra, köhögésre.
Valami csodás íze van.
Szeretnék jövőre is készíteni!


Lenmaglisztes kenyerem, vadkovásszal.


 A megszokott, kenyér receptet,  átformáltam , élesztőt kihagytam, az 50 dkg lisztet ilyen arányokban  használtam. 
Egyharmad félfogós, egy harmad fehér rozsliszt és egyharmad lenmag és árpaliszt.
Raktam még bele kevés szárított búza csirát, kb, 2 ek-al.és 
1 kk sikért.
 A 3dl folyadék fele tej, fele savó .
A  vadkovász a fagyóból került elő.
 Mikor kiengedett, háromszor megetettem rozsliszttel, kevés cukrot, vizet is adtam neki, és szépen megindult.
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást. 
Egy éjszaka állt hideg helyen.
Reggel újra átdagasztotta, majd kelesztette a gép. 
Sütőt előmelegítettem 50 C°-ra. 
A gépből kivéve, kézzel átgyúrtam, formáztam, most megliszteztem kicsit a tetejét és bevagdostam.
Sütőpapírral bélelt vas lábasba került, majd ment 40 percre a sütőbe kelni. 
Ezután 250C°-ra állítottam a sütőt. 
20 percig sült a fedő alatt, ebben a vaslábasban.


 Utána a lábasról levettem a fedőt,majd 180C°-ra át állítottam a sütőt és még 35 percig ezen sült. 
Mellette cserépedényben víz párolgott.
Nagyon szép pirosra sült a héja, és a bélzete is elég levegős.



2017. január 30., hétfő

Keksz, tojásfehérjével.


A maradék tojás fehérjéket lefagyasztom. 
Most keksz készült vele. 
 2 csésze durvára darált diót, 
 fél csésze pirított mandulát és pirított szezámmagot ,
 negyed csésze  rizsliszttel, 
1 ek kókuszzsírral, 
  fél csésze barna nádcukorral
 2 ek darált tök maggal
 3 db enyhén felvert tojás fehérjével
1 kk fahéjjal.
csipet kardamommal
 1 mokkás kanál kukrkumával
1 kk szódabikarbónával, csipet sóval, össze dolgozunk
hidegen pihentetjük fél órát. 
Fagylaltos kanállal egyforma gombócokká adagoljuk, majd ellapítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
150 C°-on 25 perc alatt készre sül.
Sokáig eláll.
Finom , ropogós keksz!




2017. január 21., szombat

Kelt tésztából variáltam!


Ma egy adag kelt tésztát kelesztett a kenyérsütő. 

Nagyon jó ez a recept!
Készült belőle:
FÁTYOL KALÁCS

 Gyönyörű a belseje!

 CSERESZNYÉS BUKTA

 Főzött Pudingba tettem a cseresznyét, kevés útifű maghéjjal. 
Ez megfogja a tölteléket, nem folyik ki.


Nyírfa cukrot használtam, fahéjjal ás tonka babbal  is izesítettem.

A  kimaradt tojás fehérjébe belekevertem a maradék cukrot, a diót ,egy kis  szeletelt,mandulát és megsütöttem. 
Kis kekszek lettek.
Csodás ízű!
Maradt egy kevés darált tepertőm, az előző sütésből. Hajtogattam, illetve tekertem, mint a bejglit.
Citrom bors és őrölt római kömény ízesítette a tepertőt, és Himalája só, mert az alaptészta kissé édeskés.


2017. január 13., péntek

21.Szakácsmustra !-Grissini Limarától!

A 21.Szakácsmustrát, Korsócska, a Parókia Konyhájából blog írója hirdette meg. Blogjában.
http://korsocska.blogspot.hu/2016/12/21-szakacsmustra-kiiras.html

Limara blogjából lehetett választani egy recepetet. 
Limara blogja ITT  érhető el.
http://www.limarapeksege.hu/

Én a grissini receptjét választottam, mivel gyakran sütöm ezt a jó kis ropogtatni valót!

Az eredeti bejegyzés linkje ITT
http://www.limarapeksege.hu/search?q=grissini

Annyit változtattam a recepten,, hogy a csili és a mák kimaradt.
Nálam így készült!
A kenyértészta felét, fűszerekkel ízesítettem--citrom borssal, tárkonnyal, oregánóval és kakukkfűvelgírosz, és grill fűszer sóval, és Himalája sóval.
A kenyérsütő készre dagasztja.
 A gyúrótáblán átgyúrom, letakarva pihen.

Kinyújtás után megint pihentetem.

Csíkokat vágok és megsodrom.
Tojással lekenem.
                          A tetején, ollóval  kis becsípéseket készítek. 
Ezek sütéskor felemelkednek és finom ropogósra sülnek.
Szezámmagot,(most sikerült bio minőségűt kapnom) egész  rómaiköménymaggal, durva tengeri sóval összekeverek, ebben megmártom és a tepsin még pihen kicsit. 
160 C°-on sül 20 percet.
Nagyon finom sós ropogtatni való.
 Ha vastagabbra készítjük, még köretként is funkcionálhat sült húsokhoz, virslihez.
Mártogatós is készülhet hozzá.


2016. december 28., szerda

Tepertős pogácsám!


Tésztája:
50 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
2 kk só.
3 ek tejföl
 1 dl tej
2 ek vaj-nálam kacsa zsír
 1 db tojás+ egy sárgája
3 dkg élesztő-nálam saját kovász
1 kk cukor
darált tepertő (a késes daraboló segít)ízlés szerint, kevés liszttel össze keverve.
Bors,  római köménymag is kerülhet bele, aki szereti.
Tetejére sajt , szezámmag.
Ehhez a mennyiséghez 35 dkg-ot raktam.(saját sütésű házi tepertő)
 Kenyérsütő össze dolgozza, keleszti.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom, vissza rakom a kenyérsütőbe kelni.
Kinyújtom, rákenem a tepertő harmadát, és feltekerem, mint a bejglit.
Ezt háromszor ismétlem félórás pihenők után.

Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.

Itt látszik, milyen hólyagos lesz a harmadik tekerés után.
2 ujjnyira nyújtom bevagdosom , szaggatom, és tetejét  tejes tojás sárgájával kenem le.
 Reszelt sajt és szezámmag kerül a tetejére.
180C °-os sütőben 25 perc alatt kész.
Most kis kuglóf formában is sült. 

Ilyen szép lett a belseje.
Ha szilveszterre készül, malackákat is formázok belőle.