2021. július 23., péntek

Gyümölcslé, saját termésekből!

 


A gyümölcscentrifugába került:
piros-fekete-fehér -RIBIZLI
 alma
körte
cékla
 köszméte
A gyümölcsök saját termések!
A képen búzával érő körte és nyári alma!

Befőző automata lé készítőjével, tartósító és cukor nélkül készítem az ívólevet.
Épp most fogok üvegekbe rakni  egy adagot, kb 10 liter lesz, alma és körte vegyesen.
Egy csodás színű ,vitamindús lé készült belőle.
A visszamaradt gyümölcsből tea főtt.
Meg is szoktam szárítani a  vissza maradt gyümölcshúst, aszaló gépben, télen teának kiváló.
Ledarálom, filterezem






2021. július 19., hétfő

Grilleztem!

 

Kicsit enyhült az idő, a teraszon grilleztem, egy  elektromos kontakt grillen.
Előző nap bepácoltam egy szép szelet tarját, 2 db csirke szárnyat. kevés  olaj, bors, saját készítésű,  zöld fűszer por. 
https://bloggeranyo.blogspot.com/2020/07/fuszernovenyek-szaritasa-poritasa.html
Grilleztem még céklát, burgonyát, hagymát, gombát, piros  kápia paprikát.
Minden zöldség a kertem ajándéka.




Köretnek, hagymás, zöldséges párolt rizs készült.


2021. július 1., csütörtök

Mikrós, túrós!


 Ebben a melegben a sütőt nem gyújtom be! 
Igy marad a mikró. 
Nagyon gyors és finom süti süthető 5 perc alatt.
Most kakaós készült, de szoktam:
kapucsinó porral,
 dióval, 
vagy kókusszal  ízesíttetett is készíteni.
Itt, a lenti linkeken találod a leírásukat a blogomban!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2013/05/gyors-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2017/04/egy-gyors-kaves-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2012/08/mikros-suti.html
Most túrós krém került mellé, fagylaltos kanállal kiadagolva, és tejszínhabbal fogyasztottam.
TÓRÓKRÉM
15 dkg túró
 2 ek porcukor
2 ek habtejszin
 1 doboz maszkarpóne
1 kk agar- agar- növényi zselésító anyag
 GYÜMÖLCSÖK: málna-ribizli-földi eper.
A túrót villával áttörtem, és jól kikevertem a többi hozzá valóval.
A zselésítő agar-agar  a végén került bele.
A gyümölcsöket a legvégén adom hozzá. 
Finom, pikáns krém lett!

2021. június 23., szerda

Praktikus eszközök, a főtt kukorica fogyasztásához!


 

Közeleg a kukorica szezon!

Ilyen kis tüskéket is lehet kapni.

Beszúrjuk a meleg kukorica cső két végébe, és fogóként szolgálnak.



Szereztem, ilyen morzsolót is.
Végig vezetve a főtt kukorica csövén ,lemorzsolja a szemeket.


2021. június 16., szerda

Palacsinta, epres, maszkarpónés túróval!



 
Rendhagyó palacsintát sütöttem!
Palacsinta:
2 ek burgonya keményítő
1 ek kukoríca liszt
3 ek sima liszt
3 db tojás
pici só. 
1.5 -2 dl tej- de a hozzávalók minőségétől változhat
1 ek olaj
édesítő
A tojásokat, kevés tejjel, a száraz hozzávalókkal simára kevertem, majd került hozzá a többi tej is.
Hűtőbe pihen 2 órát
Töltelék:
 Házi készítésű túró- ma készült.
maszkarpone
 cukor
 eper dzsem(éppen akkor lett kész az idei dzsem)
Kevés mandula aroma.(vaniliára allergiás vagyok)
Jól kikevertem, és ezzel töltöttem a palacsintákat.



Jó nagy palacsinta sütőm van, két darabot tudtam csak megenni, annyira laktató!

Fűszeres rudak, kenyér tésztából!



 

Fűszeres, szezám magos, rudacskák!(saját készítésű fűszer porral) kovászos kenyér tésztából.

2021. június 7., hétfő

Cserépedényben ,sütőben ,készült tormás ,mángoldos töltike, !



Először használtam a sütőben, ezt a káposzta főző, cserép edényt. 
Torma ,és mangold levélbe tekerve készült.
Házi darálás, saját szitálás a kukorica kása.
Füstölt, kockázott tarjával, és darált sertés dagadóval.
Zöld fűszernövények kerültek az edény aljára:
izsóp, kapor, majoranna, oregánó, metélő fokhagyma szár.
 A sonka bőre és kolbász is ízesítésnek került bele. 


A sütőmben van egy vastag samott lap az alján, ez sokat segít az egyenletes főzésben, sütésben.
A töltelék a szabolcsi töltött káposzta receptje, csak rizs helyett kukorica darával készül.
. Elő melegítettem 200 fokra a sütőt.
Ezután kerültek bele a vízzel felöntött tekercsek, később a paradicsom.
Egy kisebb tányérral nyomtattam le a töltikéket, a fedő is rákerült.
40 perc alatt kész lett.
A cserép edény nagyon jól tartja a hőt, még a kivétel után is  puhult, és minden levet felszívtak a tekercsek.
Nagyon finom lett.


2021. május 30., vasárnap

Kenyér tésztából, többféle!

                                                                                      

 


Kovászos kenyér sült!
A tésztából elvettem egy kis adagot.
Került bele még:
1 db tojás
 kevés szódabikarbóna
zöld fűszer poromból-saját készítés!


szelénes szezám pehely
fokhagyma por
kevés tej
só, bors
1 ek olaj
lágy, de nyújtható tészta lett
Kis lángosokká nyújtottam, meg készültek kis párnácskák is.
Olajban sült ki.
Szép  sárga a házi tojástól, és ízletes lett, a fűszerektől.!
Készült már, húsosan is !Darált, fűszeres, spagetti alappal!
 Sajttal, só pehellyel a tetején!


2021. május 26., szerda

Fenyőrügy szirup készült!

 A  saját kertem fájáról leszedett fenyő rügyeket cukorral rétegeztem. 

Naponta átrázom.
A cukor kivonja a nedvességet a fenyő rügyekből.
Több héten át érik össze.
Ez a hideg készítés.
Mikor folyós átszűröm .
A visszamaradt rügyekből finom tea készíthető.
Melegen  is készíthető, akkor 1 liter vízből, 1kg cukorból(de lehet cukorpótló édesítőszerből is) 1 kk citromsóval szirupot főzök. 
Ha lehűlt, bele rakom a fenyő rügyet.
Jól átkeverem.
 Áll benne, 2 napig hideg helyen.
Időnként átforgatom.
Leszűrés után kis adagokban lefagyasztom.
Most a jégkocka készítő tasakokba is kerül, lefagyasztásra.


Téli időszakban köhögésre kiváló.
https://egeszsegter.hu/cikk/1437/a-fenyoszirup-magiaja
"A friss ágakat, hajtásokat április-májusban gyűjtjük, a fenyővirágot májusban.

A fenyővirág emeli a vitális energiát, a friss hajtások gyógyítják a bőrbetegségeket, a rühet és a köszvényt, hajnövesztőként is kitűnő.

A tűlevél gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat és illóolajokat is tartalmaz.

A tűlevelekben hatszor több a C-vitamin, mint a citromban vagy a narancsban.

A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok rejtőzködnek, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják.
A természetes keverékben nagyon sok C-vitamin van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még a betegségek kialakulása előtt a szervezet védekezőképessége résen legyen, és elejét vegye a bajnak. Emellett még remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik kimerültnek, stresszesnek magukat, és nyugodtan használjuk a gyógyteák édesítésére is."
"Kiemelkedő hatásfokkal gyógyítja a légúti betegségeket. Csillapítja a köhögést, a torokfájást, nyugtatja a légutakat. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. Tüdőerősítő hatásáért köhögéscsillapítóként használják
A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható
Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti."

Kekszet sütöttem!

 


Mindenből volt egy kevés maradék, adta magát, hogy egy keksz készüljön.

rizsliszt
tojás
 zabliszt
pirított zabpehely
 kókuszvirág cukor
lótuszgyökér por
karob por (kakaó helyett)
vaj
1 ek méz
mazsola ,áfonya (őket gyümölcs teába áztattam.)
kókuszreszelék
 szezám pehely
pici só
sütőpor
Kevés tejföllel nyújthatóvá dolgoztam.
Keksznyomókkal szúrtam ki.



2021. április 25., vasárnap

Magnólia szirom teája télre, jégkocka készítőben, lefagyasztva!

Erről az udvaromban nővő,  28 éves, magnólia fáról szedem a szirmokat, a levele is gyógyhatású, és a kérge is.
Ízletes tea főtt a szirmokból!

 "A magnólia rügyeit is fel lehet használni, többek között fejfájás, idegrendszerei betegségek, és gyulladások esetén alkalmazható. A magnólia ezen kívül bizonyítottan hatásos szív-, és érrendszeri panaszok, illetve csontritkulás esetén is. Emellett még teát is készíthetünk belőle, ami tökéletes orrmelléküreg-gyulladás, és arcüreg problémák esetén."

 
Szárítottam is szirmokat, aszalógépben, kissé
megbarnul szárítás után.

Praktikus megoldás a jégkocka készítő felhasználása, ha valamiből, csak kis adagot szeretnénk felhasználni.
Most a magnólia tea került ,ilyen tartóba.
Ebből kevés is elég, egy csésze tea ízesítésére, télen.
Maradék paradicsomlevet, húslevest, bodzaszörpöt, rózsavízet, bio citromlevet is igy rakok el télre, kis adagokban.



https://www.aloewebshop.hu/magnolia-elonye-es-mellekhatasa

2021. április 22., csütörtök

Egy, tavaszi reggeli!

 

Mai reggelim!Sült, házi  szalonna, házi tojással.

Zöldek a kertemből:medvehagyma, metélő fokhagyma, fekete sóska, bazsalikom..

Bazsalikom saját vetés, saját magból,cserépben, az ablakban.


A kenyér is saját sütésű, kovásszal készült.(a kovászt is én készítettem)

Hozzá egy finom magnólia virág tea, erről a fámról.



2021. március 6., szombat

Majomkenyeret sütöttem!



 

Előzőleg elkészült az almás töltelék.
 5-6 db almát lereszelt a robotgépem,amit piros szőlő mustban megpároltam.
 Ízesítettem:
fahéjjal
kardámommal
tonka babbal
pici sóval
citromlével
fele-fele cukorral és eritrittel ízlés szerint.

1 cs tejszínes pudingot, 2 dl tejjel felfőztem, az almához kevertem.
a végén a tűzről levéve 10 dkg vajat kevertem bele
Hagytam kihűlni, jól bezselésedett.
KELT tészta készült a bevált recept szerint.
Kelesztés formázás után(ez nálam a feltekerés bejgli alakban)
ujjnyi vastagra kinyújtva, olvasztott vajjal megkenve kockákra vágtam, megtöltöttem a pudingos almával
Kis gömböket formáztam, amit olvasztott vajba, majd fahéjas kristálycukorba forgattam.
Három sor került egy kuglóf formába.
Tetejét megcsurgattam a maradék vajjal, megszórtam a maradék kristály cukorral.
Duplájára kelesztettem.
Előmelegített sütőbe került 180 fokra, légkeverésen kb 45 perc alatt kész.
Figyeljük, ha a tetején a cukor nagyon barnul, vizes sütő papírt vagy alufóliát tegyünk rá, és kapcsoljuk le a légkeverést.
Nagyon finom a rásült, fahéjas cukor,és a savanykás alma együtt.