A hámozott, és héjas burgonya főzésénél, a főző vízbe rakok egy cikk fokhagymát, és egy kevés zsiradékot. Főleg, ha van kacsazsírom, de az olaj is megteszi.
Sokkal finomabb, izesebb lesz a pürénk. .
Tudvalevő, hogy a burgonyában is vannak ,csak zsírban oldódó vitaminok, pl, mint az A vitamin. érdekességeket ITT olvashatsz a burgonyáról.
https://ridikul.hu/2017/10/06/10-erdekesseg-amit-talan-meg-nem-tudtunk-a-burgonyarol/
Béres József a burgonyával kísérletezett, először, nemesítette is.
"A termesztésbe került kisvárdai fajták: Gülbaba, Margit, Aranyalma, Kisvárdai rózsa és a Mindenes. Ezek közül a Gülbaba és a Kisvárdai rózsa voltak legjobban elterjedve és ezeket a fajtákat elég hosszú ideig termesztettük".
Ez a táblázat segít eligazodni.
Fõzési típus | Felhasználási javaslat |
SALÁTÁNAK VALÓ BURGONYAFAJTÁK „A” | Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez Fõbb fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, White Lady stb. |
FÕZNI VALÓ, NEM SZÉTFÕVÕ BURGONYA (vegyes hasznosítású étkezési burgonya) „B” | Alkalmas: fõzéshez, saláták, raguk készítéséhez Fõbb fajták: Kleopátra, Impala, Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desiree, Kondor, Százszorszép, Raja, Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix stb. |
SÜTNI VALÓ, ENYHÉN SZÉTFÕVÕ BURGONYA „C” | Alkalmas: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré-pehely alapanyagnak Fõbb fajták: Karlena, Ciklámen, Kánkán, Tomensa, Panda, Agria, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne stb. |