2023. április 27., csütörtök

Rakott csirkemell!


Hozzávalók:
fél kg pulyka mell
25 dkg bacon (szeletelt)
20 dkg sajt (trappista)
3db tojás
3 ek liszt
1.5 dl tejföl
bors, só, petrezselyem levél, piros paprika felcsíkozva. 
Elkészítés:
A húst -2-3 cm-es kockákra szeleteljük.
Összekeverjük a többi hozzávalóval.
 A sajtból hagyunk ki a tetejére keveset.
 A formát kivajazzuk, majd zsemle-morzsázzuk, kibéleljük a baconnel, (nálam feketerdei sonkával)  lógjon túl a formán, hogy rá tudjuk majd hajtani, beleöntjük a masszát.
A sonkát szorosan ráhajtjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sül. Az utolsó 5 percben kerül a sajt a tetejére.
Most színes paprikák is kerültek bele. 
De kevertem már bele borsót és reszelt sárgarépát is, úgy is finom.
A kimaradt töltelék, leveles tésztával kibélelt formában sült. A tészta aljára maszkarpóne került.
A tetejére is tészta és sok reszelt sajt.



Készült már kerek  -koszorú-szavarin formában is. Igy mutatósabb,és kisebb szeletekre vágható!





2023. április 11., kedd

Sárgatúró, édesen, és sósan!


 

Egy blogkóstoló játékra neveztem be.

 Ez a 34. forduló!

Ez egy olyan játék, ahol gasztrobloggerek vehetnek részt, és egymás receptjei közül választanak és főznek. A "Gasztroblogok tiltások nélkül" elnevezésű facebook csoportban hirdették meg. 

Nekem korsócska blogját adta ki a sorsolás, aminek nagyon örültem, mert régi, hűséges követője vagyok.

Csodás recepteket közöl a blogjában.

Minden bejegyzéséhez egy bibliai idézet is tartozik, magyarázattal, mivel  férje lelkipásztor és ő is hitoktató, úgy tudom.

Egészségesen főz, teljes kiőrlésű lisztet használ. 

Nagyon sok jó ötletet megoszt a blogjában.

Minden alkalomra, ünnepre van receptje!

http://korsocska.blogspot.com/

A húsvét adta a választást, sárgatúró készült.

Ezt a receptet követtem:

https://korsocska.blogspot.com/2021/04/husveti-sarga-turo-edesen.html

Nálam most sósan és édesen is készült.

Hozzávalók:
1 liter házi tej
10 tojás
1 vaníliáscukor- nálam mandula aroma, mert allergiás vagyok a vaniliára.
3-4 evőkanál cukor- eritrit édesítővel készült

                       2 evőkanál mazsola-arany mazsola mellé most áfonyát  is használtam.
     (csipet só)

Egy fél adag sósan készült 5 tojásból (cukor nélkül) 1 kk sóval a főtt sonka mellé.
Egy másik szintén 5 tojásból édesítővel.
Ennyit változtattam a recepten.

Elkészítés:
A tejet kézmelegre langyosítjuk, majd a cukorral felvert tojásokat beleengedjük, és folyamatosan kevergetve lassú tűzön addig melegítjük, amíg kicsapódik a tojás.
 Habverővel egy kicsit rá lehet segíteni.(én teljesen elkeverem, nem szeretem, ha látszanak a tojás fehérje darabok)
Beletesszük a vaniliát(nálam mandula esenc) a mazsolát,(nálam áfonya is)  addig kavargatjuk, amig a tojás kicsapódik, leszürjük, a levet felfogjuk, mert tele van finomsággal.
Tiszta ruhába öntjük, felkötjük valahova lecsepegni.
A lecsepegett levet felfogtam és kalács sütéshez használom fel.
 Az egész művelet 20 percet sem vesz igénybe plusz a csepegtetés.
 

Nagyon finom, ajánlom az elkészítését, ha még valaki nem próbálta.
Szabolcsban ez elmaradhatatlan a húsvéti asztalról!
Zöld dió darabokkal is készült már nálam.





2023. március 8., szerda

Kacsa sült, barna rizzsel.


Imádom a kacsa húst.
Főleg a nyakát , a püspökfalatját.
Most vadkacsából készült, szárny és comb is került bele.
Forró zsírban megpörösítettem a húsokat, fűszereztem.
  Színes bors,majoránna, kakukkfű, piros paprika, grill fűszersó, 1 nagy fej hagyma egészben, ez került rá.
 Kevés vízzel felengedtem, és puhára sütöttem.
Vissza sült zsírjára.
Főtt barna rizs volt a körete.
Most egérdinnyét ettem hozzá savanyúságnak, ami a kertembe termett és én savanyítottam be.

2023. március 4., szombat

Kovászos kenyereim, tangzhong technikával!


Újabban a kenyereim a TANG ZHONG technikával készülnek.
Cserép edényben, samott kövön sütöm.
Természetesen ,élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal.
Legutóbb, még kenyér gofrit is sütöttem.

 Kicsit változtattam a kenyér készítésen. Tangzhong eljárással készítettem, egy fehér kenyeret.
A kenyér receptem 
50 dkg liszt 
25 dkg saját készítésű kovász
1 kk cukor
1 kk sikér
 2 tk só,
 1 ek olaj
 3,5 dl víz
késhegynyi C vitamin(igy nem morzsálódik)
 10 dkg lisztből 1.5 dl tejjel(nem vízzel)
Sűrű pépet főztem.
Mikor kihűlt,
 hozzá kevertem a többi hozzávalóhoz.
Robotgépre bíztam  a dagasztást.
 Kézzel is jól átgyúrtam.
 Kétszer hajtogattam, félóránként.
 Cserép edényben(alatta sütő papir) kelt jó magasra, kb 1 órát.
 Vastag samott lap van a légkeveréses sütőmben, abban sült fedő alatt 10 percig 220 fokon, majd a fedőt levéve 35 percig 200 fokon, gőzben(mellette egy őzgerinc formában párolog a szűrt víz)
Az utolsó 10 percben kiveszem az edényből, és talpon sül a samotton.










2023. március 2., csütörtök

Air fryer-ben készült gyors ebéd!

Batáta, sertéshús szeletek, és egy korai saját nevelésű pakcsoj, és párolt kovászos káposzta.

A hús szeletek fűszerezve (só, bors, izsóp, majoránna) kevés olajban megforgatva , 190 fokon sültek 20 percet.

A batáta külön sült , feldarabolva.
Egy fej hagyma közé karikázva, kevés fokhagyma por, só, rózsa bors, saját zöld fűszerek(izsóp, majoránna, és egy saját,
http://bloggeranyo.blogspot.com/ 2019/05/fuszer-keverek-keszult-husokhoz.html
Mindezek kevés olajban átforgatva.
190 fok 17 perc
A végén a pakcsoj is vele sült 2 percet.
Közben serpenyőben a saját kovászolt káposztám, kevés olajon át pirult.
Remek kisérője ennek az egy tál ételnek!

2023. február 26., vasárnap

Mini kürtős kalács, légkeveréses fritőzben készült!

 
Kipróbáltam a kelt tésztát, egy fél adagban, az air fryer-ben.
Szerintem működik, 200fok 20 perc elegendő, egyszer megfordítottam.
Volt egy 8 db-os bagett készítő szilikon formám, elvágtam,  2db, 3 db os  bukta készítő lett belőle, igy fért a készülékembe.
3 db bukta fér bele egyszerre.



Dudából is 3 db sült egyszerre.

Ha kis adagot készítünk, nagyon jó. 
Készült diós-lekváros bukta és mini, cukros diós ,mini kürtős kalács ( diós duda)
Kelt tészta receptje,  a duda elkészítése, fázis fotókkal ITT található!
A fém habroló formára tekertem a tészta 
csíkokat!
A maradék tésztából 2 db   császár zsömle is készült.

2023. február 21., kedd

Gyors ebéd, a légkeveréses fritőzben!


Mikor a kerti munkából  éhesen betér az ember fia,  ez a készülék egy kincs, (air fryer- légkeveréses fritőz)
Kevés zsiradékkal, egészségesen készül benne az étel!

 
Gyors ebédem:
Csirke comb filé, fűszeres burgonyával.
190 C°-on 20 perc alatt kész.
Fűszerek : izsóp,majoránna, kevés füstölt paprika, zöld fűszerpor(saját), só, fehér bors, kevés olajban egy tálban az egész átforgatva, egyszerre sültek.

2023. február 17., péntek

Búzafű lé készítése.



                


Csodálatos zöld színe van!

 Learattam a búzámat!
Kevés buborék mentes ásványvízzel összeturmixoltam, átszűrtem. 
Kis üvegekben, fél decis adagokban lefagyasztottam.
Újabban a fagyasztó tasak kis kockáiban fagyasztom.

Nemhiába a búza az életet jelképezi.
Nagyítóval a búza szem lapos végén Krisztus a kereszten-ezt vélik látni, én látom.
Egy héten két -három alkalommal fogyasztom. 
Most többször is, mert maradt ki lé.
Csíráztatni is szoktam, nagyon különleges íze van, én szeretem.


Kereskedelmi forgalomban is kapható egy cég ezzel foglalkozik.
Házilag is könnyen előállítható.

      Már megint nőtt és még  lehet majd, aratni vagy kétszer!


2023. február 7., kedd

Légkeveréses fritőz! (Air Fryer)


 
Családom karácsonyra  meglepett egy készülékkel!
Eddig csak húsokat, (rántott hús, fasirt, sült karaj, csirke mell, csirkecomb).burgonyát , tortilla csipszet, szalonnát sütöttem benne.
Ma tepertős kockák, kifli, lángos- készültek!
Minden saját kovásszal készült!






A sütőm foglalt volt, a kovászos kenyerem sült benne.



 Így kipróbáltam az Air Frye-t.
Végül mind abba sült ki, olyan szépen sültek.
180 fokon 20 perc alatt.
Az utolsó 3 percben megforgattam, hogy az alja is szép legyen.
A rácsra kerek kiluggatott sütő papírt helyeztem, hogy a levegő tudja jól átjárni, erre kerültek a kockák.
Elégedett vagyok vele.

2023. január 28., szombat

Búzát és lucernát csíráztattam!

 

A csirák,  tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznosak a

 szervezetnek.
A jól átmosott magvak befőttes üvegbe kerültek, ,vízben álltak pár órát.
 Gézzel legumiztam az üveget.
Ezen keresztül tudom átmosni, leszűrni a vizet, amikor átmosom, ez naponta történik.
A búza másnap egy csíráztató dupla tálba került. 
4  nap alatt, ilyen szép, fogyasztható csirám lett!
Lucerna csíra
"Szív- és érrendszeri betegségek, hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, fáradtság, hajhullás és súlyfelesleg esetén építsük be étrendünkbe. Hasznos lehet csont- és fogproblémák, álmatlanság és asztma ellen is. A, C, B, B12, D, E és K vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium található benne."
Búza csíra
Igy szövi át a gyökér ezt a kis átjárható anyagot, a csíráztató tálban!
Könnyen leválasztható róla! 



"Segíti az emésztést, serkenti az immunrendszer munkáját, méregtelenít (sok vegyszer, gyógyszer fogyasztásakor). Gyógyítja testünkben a gyulladásokat, jótékonyan hat a hormonokra. Fáradtság, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma kezelésénél is hatásos. A és C vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, kobaltot, és egyéb értékes elemeket tartalmaz."
Legközelebb zeller magot csíráztatok
Ajánlott hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg kezelésére."
A lenmag is sorra kerül!
"Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladás, izomláz, izomfájás és székrekedés is esetén sikerrel használható."

2023. január 24., kedd

Burgonyás fánk


Burgonya fánk
               4 db közepes  burgonya
35dkg liszt
1 db tojás+1 sárgája
1 ek tejföl.
2 dkg friss élesztő+fél deci tej+1 kk cukor-nálam élesztő helyett saját készítésű  kovász.
 Csipet só
1 kk kacsa zsír
Olaj a sütéshez.
A burgonyát héjastól megfőzzük, sós vízben, hámozás után krumplinyomón átpasszírozzuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral elő futtatjuk.
A liszthez hozzá adjuk az áttört burgonyát, a tojást az élesztőt, a zsírt, a tejfölt, a sót.
 Összegyúrjuk.
Ha lágy lisztet, ha kemény még tejet teszünk hozzá.
Ez mindig a burgonya keményítő tartalmától függ.
Fél órát kelesztjük.
Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20 percet.
Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva a nélkül szép aranysárgára sül.
 Gyönyörű szalagos fánkunk lesz.
Lekvárral fogyasztjuk.





Csíráztatás.



A téli vitaminpótlás egy formája, lehetősége a

 magok

 csíráztatásával, fogyasztásával , részben

 megoldódik.


Nálam, most búza és lucerna csirázott.

Üvegben, hálóval lekötve. 

Így könnyebben lehet átmosni, az anyag

 szűrőként szolgál.
 
Ablak párkányon a radiátor fölött, langyos

 helyen 3 nap alatt kicsíráztak
.
Az üvegeket fektetve tartottam, mert így
gy
 egyenletesebb volt benne a magok eloszlása

,
Tönköly búza és lucerna magok. Bio termékek

.
A retket is kipróbáltam, de nekem

 nagyon
 csípős.

Tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznos a

 szervezetnek.

Lucernacsíra.



Tönköly búza csíra.