2024. január 10., szerda

Csicsókás fánkot sütöttem.

A csicsókáról:
"Elkészítheted köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé, de friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó mellé, vagy csak mártogatósként. 
A gumóján kívül a leve is finom, amiből turmix készíthető. Ízének köszönhetően más zöldségekkel is jól összeillik, gyorsan megkedvelhető, akkor is, ha most még ismeretlen a számodra.
A csicsóka nem tartozik a legismertebb zöldségek közé, pedig sokoldalúan elkészíthető, levesként, köretként is megállja a helyét és salátába is tehetjük. Magas rosttartalma (inulin) révén a diabétesszel élők étrendjébe kifejezetten jól beilleszthető.
(Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.)
Valamint – rendszeresen fogyasztva – segíthet csökkenteni a vér zsírtartalmát is, ezen kívül tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 
Csodazöldség, gyógyszer és remek diétás alapanyag, különösen cukorbetegek számára. Sokkal kevésbé hízunk tőle, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.
 A benne lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig különösebb lelki görcsök nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik. Az inulint már rákterápiában is alkalmazták, de a csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét. A csicsókának kb. ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Itt muszáj vallani egyik rossz tulajdonságáról is, ez pedig az emészthetetlen beltartalom okozta jelentős mértékű gázképződés és puffadás. Aki tehát nem szokott hozzá, gyakori, kis mennyiségű adagokkal kezdje. Ha mindez nem volna elég, még rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin-tartalma is magas.
Csupán csak megpucolni nehézkesebb."

Most fánkba raktam, burgonyával vegyesen.
2 db főtt burgonya
2 db csicsóka
a fej főtt hagyma
Ezek a mai levesemben főttek meg.

1 egész tojás
fél dl főző tejszín
1 ek   olvasztott vaj
2 ek reszelt csedár sajt
3 ek rizsliszt, és annyi sima liszt, hogy galuska szerű tészta legyen.

 bors, só
Szárított majoránna, kakukkfű, kevés piros paprika
3 ek saját készítésű kovász

A tojást habosra verem.
A burgonyát, hagymát és a csicsókát a késes darabolóval , kevés liszttel, a tojással felaprítom, megy hozzá a többi hozzávaló.
Kanállal jól átkeverem még,lisztet adagolok hozzá , ha kell.
Lezárom a daraboló tartályát és meleg helyen pihentetem fél órát.

Forró olajban sütöm, előbb fedő alatt, majd anélkül.
Ízletes, a belseje nedvesebb állagú, a burgonya és a csicsóka miatt, mint általában a többi fánknak. 
Akár húsok körete is lehet.
Most automatában eltett , otelló szőlővel ettem, ami tartósító és cukor mentes.


Fűszeres,csicsókás fánkok.



Maradék főtt burgonyából, és pár csicsókából készült.
A csicsókát a mikróban sütöttem, 800 W, 6 perc.
Kiskanállal kivájtam, és ment a burgonyával, tojással, liszttel együtt a késes aprítóba.
 Ketté osztottam,most fűszereztem kevés borssal, sóval, szerecsendióval.
Lágyabb tésztává kevertem, kevés szódabikarbónával.
Egy kis tejföl sem rontja el!
Fagylaltos kanállal, nagyobb, két kiskanállal kisebb fánkokat szaggattam a bő forró olajba.
 A kisebbeket fahéjas cukorral szórva fogyasztottam.
 A nagyobbakat, gomba pörkölt köreteként használtam fel.
Megjelent itt a mindmegette oldalán is.
Az idei csicsókák, a kertemből.

ITT is olvashatsz róla a blogomban.


2023. december 27., szerda

Kör alakot szaggató, praktikus eszköz!


Egy nagyon praktikus kis eszköz.
Szabályos, egyforma köröket tudunk vele szaggatni.
Kifli, vagy  linzer, isler  is készülhet a körökből.

2023. december 16., szombat

Püspök kenyerem!


PÜSPÖK KENYÉR

Az ünnepi süteményezésből, biztosan marad ki tojás fehérje, ami jól lefagyasztható. 
Ez a püspök kenyér,olyankor készül, ha összegyűlt, több tojás fehérje.

Ahány fehérje, annyiszor:
3 dkg porcukor,
2 dkg rétes liszt,
1 dkg vaj (langyosra olvasztva)
1 kk sütőpor
Kevés keksz morzsával elkeverünk:
 darabos diót, 
mazsolát, 
áfonyát, 
apróra vagdalt zselés cukrot,
bármilyen aszalt gyümölcsöt(pl sárga barack, szilva, meggy , cseresznye)
csoki forgácsot,
kandírozott narancshéjat.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a porcukrot. Belekeverjük óvatosan a sütőporos lisztet, a lisztes hozzávalókat, végül a langyos vajat.
Vajazott, lisztezett szavarin (koszorú) formába simítjuk, a tetejére színes szóró, vagy barna cukor kerül.
Előmelegítjük a sütőt,180C°-ra .
 Inkább szárítjuk, mint sütjük.
Őzgerincformát is használhatunk!
Ha sok  minden kerül bele, így járunk, kissé megreped.
De , el fog fogyni így is!



2023. december 15., péntek

Marlenka !


  Már többször  elkészítettem a marlenka süteményt.
Molnár Magdi  netes ismerősöm receptjét követtem. 
Nála már sokszor megcsodáltam!
Amíg  nem kaptam dobozos sűrített tejet, mindig kimaradt.
Most én készítettem ezt is .

Sűrített tej, karamellizálva:
1.5 l  2,8-as tej,  
60 dkg  cukor
a végén, 10 dkg  vajat keverek bele.
 
Addig forralom, kevergetve, amíg sűrű  állagú karamell lesz belőle.
 Ilyen átalakuláson megy át.
Ez kb, másfél óra.


Ezt célszerű előző nap elkészíteni, üvegben, hűtőben sokáig eláll.
Dobozos sűrített tejből, egyszerűbb az elkészítése.
Erről ITT olvashatsz.
A pirított dió is előző nap készült, durvára daraboltam, a késes darabolóval. 

"Teflon serpenyőben, takaréklángon 10-15 dkg diót megpirítok, ha kihűlt ledarálok.
 Kimérek 25 dkg sima lisztet és 20 dkg réteslisztet, csipet sót teszek bele
10 dkg margarint, 20 dkg barna cukrot /persze lehet fehér is/,
 5 dkg méz, 
1 evőkanál /15 ml/ ecetben feloldott 1,5 teáskanál /7,5 ml/ szódabikarbóna.
Ezeket vízgőz felett összefőzzük, amíg minden felolvad, majd gyorsan belekeverünk 2 db tojást.
 A lisztbe belekeverjük a kihűtött és össze főzött alapanyagokat, bele 2 evőkanál tejföl és lágy tésztát gyúrunk. 
5 egyforma részre osztva (nálam mérlegen egyformára mérve) kigombócoljuk.
1 óra pihentetés után alaposan lisztezett deszkán 37 cm x 27-28 cm-es téglalapot nyújtva sütőpapírra téve a gáztepsi hátulján. 3-4 perc alatt a 170 fokos, légkeveréses sütőben /felső 2. rácson/ megsütjük.
Vigyázzunk! a 2. adagtól már elég a 3 perc is, lényeg hogy világos legyen a tészta.
 Sütőpapírostól deszkára tesszük és kihűtjük a lapokat.
25 dkg margarint habosra keverek, beleteszem a kihűlt karamellizálódott sűrített tejet és a pirított darált dióból 8 dkg-ot.
Nálam a krémbe nem került dió, csak szórtam minden rétegre.

Első lapot vékonyan megkenek (én az aromákat  vízzel hígítottam ,rum vagy konyak aromával) 
Rá a krém 1/5-öd része, pici őrölt dióval megszórom.
Újabb lap, krém, pici dió..... tetejére a krémre kicsit gazdagabban szórom a diót és olvasztott csokival meg lehet csíkozni 
( ez nálam elmaradt!)
 Két nap spájzos pihentetés, puhulás után széleket levágva hosszában kettévágva megformáztam, hosszúkás tálra raktam és így vágtuk a háromszög szeleteket."
Nálam, már aznap puha volt.
De, másnap az igazi!


Egy alkalommal szülinapi tortát is kikanyarítottam belőle, a fiam 50.szülinapjára.
A díszeket is én készítettem rá fondantból!





Vendégváró!



Nálam szavarin-koszorú formában készül! De őzgerinc formában is elkészíthető!
6 db főtt tojás – kockára 

15 dkg Zala felvágott-laskára (bármilyen sonka) 
1-2 fej lila hagyma- -kockára, 
2 db ecetes uborka—kockára 
3 ek majonéz 
2 ek tejföl, 
3tk zselatin, 
1db húsleves kockát 1 dl vízben, felfőzünk. 3 tk zselatint belekeverünk, átforgatjuk benne a hozzá valókat. 
A formát folpakkal kibéleljük, és bele simítjuk, kissé megütögetjük a formát, hogy a levegő eltávozzon belőle.
(szavarin, koszorúformába még mutatósabb)
Hűtőszekrényben, 1-2 óra alatt megdermed, szeletelhető. 
Szépen mutat benne még a laskára vágott piros és zöldpaprika, pár kocka piros alma héjastól, de kukoricával is gazdagíthatjuk.

2023. december 3., vasárnap

Vendégváró előétel!

 
Családomat vártam ebédre.
Általában egy kis előételt, mindig készítek!
Ajándékba kaptam egy üveg füstölt fürj tojást.
Volt az üvegben az olíva olajban,
 olíva bogyó
lila hagyma
feta sajt
fokhagyma
A tojástartó tál közepébe sült kacsa mell szeletek kerültek.


A tál mélyedéseibe a fürj tojás  mellett, az olaj bogyók, sajt,  paradicsom, feta sajt ,lila hagyma, középen egy kis zeller zöldje díszeleg.
Egy kis fokhagymás, szárított paradicsomos  tejföl, volt a mártogatós hozzá.

2023. november 24., péntek

Bon-bont készítettem!

 
Saját készítsű bon-bonjaim! 
Csoki figurákkal is próbálkoztam!

Tarkák is készültek!


A csoki temperálása után, a formákat kiöntöttem a csokival.
Most, a csoki temperálásánál, kevés oliva olajat is használtam, hogy fényesebb legyen.
Mikor megdermedtek került bele a töltelék.
Töltés után kerül rá a csoki talp. 
Dermedés után  már fogyasztható.
Nyáron a hűtőben,télen a terasz asztalon, pár perc alatt megdermed.
Most  tejszínes karamellszószban elkevert darált dió került bele, amit szinteleb mandula aromával ízesítettem.
 A töltelék felébe citromlé és héj került.
Ízletes lett, és ugye én készítettem, ez még növeli a élvezetet.
Transzfer fóliával is vontam be párat, de nem lett igazán mutatós, és babrás is , a kicsi darab fóliákat elhelyezni rajtuk .
Ezt máskor nemigen  alkalmazom.
Még van egy pár darab  csokival, kikent formám, ebben  marcipános- birsalma zselatinos töltelék lesz majd.
Három féle töltelék került bele.
Tejszínes karamellás, diós, mandula esenccel ízesített.
Zöld mandulával ízesítettem, a karamellás diót.
Maradék fondant, a rózsaszín.


Az elkészítés kikapcsolódás is, a fogyasztás meg élvezet!





2023. november 19., vasárnap

Mézeskalácsfűszeres dió készült!


Pucolás után, én megmosom a diókat és megszárítom az aszalógépben.
Sok héj lejön róla.
A mostani  fűszeres dió még pörkölődött is egy kicsit a sütőben.
A következő mázba forgattam.
Cukrot, mézet megkaramellizáltam, kevés tejszínnel felengedtem.
Mézes fűszer-keveréket adtam hozzá.
Jól átfőztem, amíg sűrű nem lett. 
Egy 5 dekányi vaj is került bele.
Ebbe  a mázba forgattam bele a diókat. 
Még melegen egy tepsibe, sütőpapíron villával szétteregettem, elegyengettem.
Gyorsan kell dolgozni, hamar megszilárdul.
Nagyon finom csemege!

2023. november 17., péntek

Almás krémes.



Az ősz finom, egészséges gyümölcse az alma.
 Ezt használtam fel most egy sütemény készítéséhez.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibéleltem, kivajaztam. szeletelt almával kb 3 ujjnyi vastagon kibéleltem.
Legfinomabb a Szabolcsi jonathán almával!
 Egy állítható  gyaluval szeleteltem az almát.
 Ne legyen túl vékony az alma szelet.
Barna cukorral, reszelt citromhéjjal megszórtam.
Erre került a tészta massza.
 Tészta: 
5 db tojás
 5 ek cukor
9 ek liszt
 1 ek étkezési keményítő
1 cs sütőpor
1 dl olaj
1 ek instant kakaó por
A tojásokat a cukorral , olajjal keményre verte a robotgép.
A sütőporos lisztet kanalanként adtam hozzá.
 A  masszából a tálban hagytam keveset a többit az almára öntöttem.
 A visszamaradt masszába 1 ek instant kakaó került, jól elkevertem, majd csíkokban a massza tetejére csurgattam. megmárványoztam.
200 C°-on előmelegített, légkeverésen került a sütőbe. 
10 perc után 160 C -on sült még 20 percig.
A tepsiből egy tálcára fordítottam. 
Így az alma került felülre.
Erre megy a krém.
Krém
1 cs tejszín ízű pudingpor
1 ek étkezési keményítő.
 4 dl tej,
diónyi vaj
1 ek cukor
 10 dk vaj 2 ek porcukorral habosra keverve. 
A kihűlt puding masszával  össze keverem a vajat, az alma tetejére simítom. 
Erre olvasztott csoki került.
Nagyon pikáns, finom sütemény.






2023. november 16., csütörtök

Sós muffin és tepertős pogácsa.


Ebből a tésztából készültek.
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.

A muffinokat előre,ropogósra sütött békön szalonnával, sajttal és medvehagymával,zöld hagymaszárral, elkevert töltelékkel töltöttem meg.
A hagyma az ablakban hajt vízben.
Egy kevés nyers tojás fogta össze a tölteléket.
A formákat kacsa zsírral kikentem, egy kör tészta rá a töltelék.
Tojással megkentem.

Tetejét kicsit megnyitottam, hogy a gőz eltávozzon.
Sajt és szezámmag van a tetején.
Egy pár darabon lyukat szúrtam, az Édesanyámtól örökölt gyűszűvel.

 A kimaradt tésztákat kisodortam, tojással lekentem és római kömény került a tetejére.
Tepertős pogácsa.

A tepertőt a késes darabolóban, kevés liszttel,  színes borssal aprítottam.
A  kétujjnyira kinyújtott, le zsírozott tésztára kentem, feltekertem, pihent, újból tekertem, megint pihent  fél órát.

Itt látszik, milyen leveles a tészta!


Kenyér zsömlékkel, kenyérrel, együtt pihen,kél.

A tepertős pogácsa így készült.
Újabban kockákra vágom , így nincs hulladék.


 Bevagdosom, tojással kenem, majd szezámmag ,vagy sajt kerül rá.
A zsíros, vajas tésztáknál 200 C-ra°
előmelegített sütő 10 percig, majd 150 C°-on sül kb 25  percig.
A tészta vastagságától függően.
Szép réteges, leveles a belseje.


2023. november 11., szombat

Libanyak bőre, töltve!




A liba nyaki bőrét szedtem elő a fagyasztóból, egy régebbi liba vágásból. (élő libám volt)

 Márton napkor és Húsvétkor mindig készül töltött hús. 
A zsemlét tejben áztattam.
Egy fej hagymát lereszeltem, liba zsíron megpirítottam, jó sok apróra vágott petrezselyem levelet adtam hozzá.
A kinyomkodott zsemle ,bors, ételízesítő(saját),  kockára vágott főtt tojás,elkapart csirke máj, darált hús , zúzott fokhagyma, felvert nyers tojás került bele.
(A májat elő főztem, leszűrtem elkapartam)
Ezzel a töltelékkel töltöttem meg a liba nyak bőrét 
Közepébe félbevágott , főtt tojást dugtam.
 Vékonyabb végét spárgával elkötöttem, a vastagabbat bevarrtam cérnával. 
(Nem mindenkinek van liba nyak. 
Hengerré formázva,őzgerinc formában is süthető.
Tölthetünk ezzel a töltelékkel csirke nyak bőrét, combot is. 
A lecsontozott csirkemellre rakhatjuk a tölteléket és a bőrével takarjuk.Így is finom lesz.)
Vízben elő főztem, jól megszurkálva  hogy a levegő ki jöjjön belőle, ne durranjon szét.
Forró sütőbe, zsiradékkal , tejszínnel locsolgatva , ropogós pirosra sütöttem.
 A végén grilleztem.
Mellette csirke combok is sültek,  a  befűszerezett comb bőre alá került a töltelék.
 Laktató étel, tejszínes burgonya püré készült mellé.
                Hidegen is fogyasztható.
Frissen sült házi kenyérrel , savanyú uborkával!




TÖLTÖTT CSIRKE COMBOK!