2024. július 8., hétfő

Zöldségek,a fagyasztóba.

 

 Sokféle módon tárolhatjuk a zöldségféléket.
Én most  leves alapnak használt, tárolási módokat,szeretnék leírni.
Delikát házilag, télire, fagyasztóba.

1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem
50 dkg paradicsom
50 dkg káposzta
50 dkg karfiol
25 dkg zeller
25 dkg karalábé
25 dkg kelkáposzta
25 dkg hagyma
25 dkg paprika (sárga, zöld piros)
1 csokor zeller levél
1 csokor lestyán levél (delikát növény)
1 csokor petrezselyem levél
Az anyagokat tárcsás darálón ledarálom (húsdarálón is lehet), jól összekeverem, és simító záras zacskókba ellapítom, leforrasztom.
  Le fagyasztom.

                               Így néz ki!

Régen 1 kg sóval keverték el és így üvegekbe rakva, elállt.
Leves alapnak, párolt rizsbe, burgonya levesbe, zöldséges levesekbe, kitűnő vitamin bomba télen hol van ennyi fajta friss zöldség, hamar megfő.
Újabban nagy segítség ez a daráló, ami szép szálasra darálja a zöldségeket
LEVES: Egy kis zacskó tartalma 2 tányér leveshez elegendő.
Vízbe rakom, kevés zsiradékot adok hozzá, sózom, borsozom, ha felfőtt mehet bele a leves betét. Ami lehet: gyöngy tészta, bármilyen száraz tészta, vagy galuska. Reszelt tésztával a legfinomabb. De rizst is főzhetünk bele. Mire a leves betét át fő a darált zöldségek is, megpuhulnak. Nincs benne tartósító (E 300 stb...) én nem használom a bolti delikátot, és leves kockát.
 Ez a keverék mindent pótol.
A saját ízlésem szerint állítom össze, pl. én paradicsomot, és zellert, kevesebbet teszek bele.
Nem szeretem a zeller harsány ízét, a paradicsom meg ellágyítja kissé.
Zöldség levél, paprikában:
A kicsumázott paprika hegyébe egy koktél paradicsom, kerül.
Erre lestyán és zeller, majd a petrezselyem zöld, jó szorosan bele nyomkodom..
A tetejét egy darab kelkáposzta levéllel zárom le.(így nem fő ki belőle a zöld levél).
 Húslevesbe, rizsbe, bármilyen levesbe jó.
Azért szeretem, mert a zöld levél nem fő szét, de minden íz ott van benne.


Paprika helyett, kelkáposzta levélbe is csomagolhatjuk.
Őt átkötöm vékony cérnával.







Darált zöldség, a fagyasztóba.



Az eredeti receptet ITT találod 

Elkészült az idei darált zöldségem, 2.5 kg lett.

Van benne: 

sárgarépa
petrezselyem
karalábé
kelkáposzta
káposzta
hagyma
paprika-zöld, sárga-fehér
paradicsom
petrezselyem,lestyán és zeller levél
mangold levél és szár---piros és zöld
Az elektromos, késes aprítóra bíztam a darabolást.
Fagyasztóba került.
Finom leves alap lesz, télen.

2024. július 7., vasárnap

Ételízesítő készült!

                                                                               

Minden hozzávaló megtermett a kertemben.
Sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, hagyma, mangold levél, petrezselyem zöld, tárkony.
Ezen a kis okos készüléken aprítom szép szálasra, és az aszalógépen szárítottam.
Van, amikor külön szárítom a zöldségeket,pl sárgarépát.
Újabban már a késes darabolóval aprítom.

Majd egy késes darabolóval aprítottam.
A tésztaszűrőn átengedve  lett ilyen, aránylag egyenletes nagyságú.

A  szűrőn fent maradt, nagyobb darabokat még szárítottam, utána még aprítottam.
Szép színe és kellemes illata van.
Nincs benne tartósító és semmilyen adalék anyag!

                      Zöld fűszerpor is készült!

Címkéztem is őket.


2024. július 2., kedd

Káposztát kovászoltam!

Termett a kertemben, pár fej káposzta. Vékonyra gyalultam egy  zöldség szeletelő mandolinnal.Besóztam.
Került bele, köménymag, fokhagyma, egy fej vöröshagyma, babér levél, birsalma, paprika, színes bors, jó sok kapor ág.
Egy 3 literes befőttes üveg aljára feldarabolt burgonyát tettem, rá a káposzta,  jól megtömörítettem.
A tetejére újból burgonya, felöntöttem langyos vízzel, rátettem a kupakot, de nem csavartam rá.
Tettem alá egy mélyebb tálat, ha kifutna.
Nyáron a teraszon kovászolódik.
Most a sétabot káposzta levele fog kovászolódni!
Káposzta leveleket is lehet igy kovászolni, aki szereti a kissé savanykás levekbe ,a töltött káposztát.


Ősszel a radiátor elé helyezem, meleg helyre.
2 nap alatt kiforr..
Ezután körbe bugyoláltam, konyha kendővel, hogy ne érje fény és hideg helyre raktam felhasználásig. 
Itt már lezártam a kupakkal, felhasználásig!

2024. június 24., hétfő

Zöld fűszerek, szárítása, porítása!

                                                            



A "mindig hagyma" még mindig zöld szárral!
Kora tavasztól, késő őszig, enyhe teleken át is zöld.
Aszalógépben szárítottam, majd porrá őrölve fűszerpor keverékbe is rakom.

metélő fokhagyma szár

Tárkony.
A vörös hagyma szára, metélő fokhagyma szár ,nagyon hasznos, jó élettani hatásuk van.
Megszárítva, külön és egy fűszerpor keverékbe keverve is használom. 
Szárad még : oregánó, kakukkfű, tárkony, metélő fokhagyma, majoranna ,izsóp,  lestyán, petrezselyem, levél.
Szárítás után, porrá őrölve,  össze keverve, egy remek zöld fűszerkeveréket kapok.
Az aszalógép, ilyenkor nagy segítség a szárításban.
                                        Lestyán(delikát növény)


A késes aprító, a kávé daráló, segít az őrlésben.
Fűszer vaj is készülhet télre!


https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/03/medvehagymas-fuszervaj.html

Fűszerolajat is készíthetünk.
Nálam zsályából készült.


2024. június 18., kedd

Levendula szirup.



Minden évben készítek! 
Levendula szirup is készült, idén szinte méz sűrűségű lett!
Csodálatos ize, színe van!



A levendula csodálatos színe és illata a mediterrán tájak világát hozza el nekem.
Horvátországban csodáltam meg először.
Majd a Tihanyi apátság levendula mezői ejtettek rabul. 
Ezek után került a kertembe ez a csodálatos növény. 
Sokáig gyönyörködtem ebben a bokorban. 
Magról nevelgettem.
Sajnos egy nagy téli fagy elvitte tőlem, csak ez a kép maradt meg.
Azóta már nem sikerül ilyen szép bokorrá nevelnem.
De minden nyáron van virágom.
Kis csokrok is készülnek, illatosítónak, rovar űzőnek!
Most is ezekből készül a levendula szirup.
Egy jó marék száraz levendula virágot, egy kis kávés kanál citrom sóval, kb. 3 dl vízbe felfőzöm, áztatom legalább egy napig.
Többször átkeverem.
Másnap leszűröm, újból felfőzöm.
Csodálatos illat lengi be a konyhát!!!!
Hozzáadok 30 dkg cukrot, és sűrűre befőzöm.
Kevergetem az elején, hogy ne karamellizálódjon a cukor.
Mikor már kezd habozni,  habot leszedem, elzárom a hőt alatta.
Hagyom kihűlni . 
Sűrű,  lila szirup lesz, amit krémekbe, keksz sütikbe, teába, lehet használni.
Üvegbe zárom, hideg helyen sokáig el áll.
Ebből az adagból kb 2 dl lesz.
Ha szörpöt szeretnénk, több vizet adjunk hozzá, és nem kell annyira besűríteni.

Levendulás receptek a blogomban!
Levendulás muffin!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2022/06/cseresznyes-fehercsokis-levendulas.html
Levendulás pohárkrém! 
https://bloggeranyo.blogspot.com/2013/06/levendulas-poharkrem.html
Diós süti, levendula sziruppal!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2016/10/gyors-dios-suti-levendula-sziruppal.html
A levendula gyógyhatásai:
  • "Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!!
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. 
  • Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti. 
  • Az immunrendszert erősíti élénkíti,
  • Relaxál, regenerál.
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
  • Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk."
  • Felhasználásáról  a lenti linken olvashatsz!
  • https://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_gyogyhatasa_-_felhasznalasa.html
Levendula mezők, a nagyvilágban!






2024. június 7., péntek

Tört uborka saláta.



Az uborka többféle felhasználása mellett ez is érdekes.
Nemcsak saláta, kovászos uborka, vaqy tzatziki készíthető uborkából.
Ez egy török étel, egy TV műsorban láttam.
A megmosott közepes uborkákat zacskóba raktam és a hús klopfolóval össze törtem darabosra.
Tengeri só, kevés olíva olaj, 1 kk méz, 1 kk lime citrom lé, fehér bors és zöld kapor levél került hozzá.
Joghurttal kevertem össze.
Különösen jó íze van.
A törés egész más ízt hoz ki belőle.
És ahogy ropog az ember foga közt!!
Az aprítás formája meghatározza az íz világot.
Ez olyan, mikor tésztát gyúrunk.
A cérnametélt és a csiga íze, egész más.
Az alak, más ízt ad az ételnek.

Mai ebédemhez--sült kacsa mell, tört burgonya, kacsa tepertővel-- ilyen , tört uborka saláta készült.

2024. június 1., szombat

Levendulás pohárkrém!


Nálam egy gyors édesség készült.


Pohárkrém pudingos babapiskótával,

 sárgabarack darabokkal.

Levendula sziruppal , és levendula virágokkal

 a kertemből.

A tejszínhab is frissen készült, levendula

 sziruppal.

Egy tejszínes pudingot főzök, 2 ek cukorral.
Még melegen kerül bele 5 dkg vaj(maszkarpónéval is készülhet)
 egy tk  zselatin, 
 1 ek  levendula szirup és pár friss levendula virág.  
Rétegezem még langyosan, baba piskótával, amit  tejjel felhigított levendula szörpbe mártottam és friss sárga barack darabokkal.
A tetejére tejszínhab készült. 
Kevés levendula sziruppal vertem habosra, a tejszint!
Fagylaltos kanállal gömbölyítettem a tetejére.

2024. május 28., kedd

Gyors, tésztás ebéd!

Spagetti alap legtöbbször van készen lefagyasztva. 

Most saját készítésű metélt tésztát főztem ki hozzá.

Került még rá  párolt idei bébi répa és borsó.

Gyorsan elkészül!

 Gyakran készítek házi gyúrt tésztát, néha színezem, vagy laminálom zöld levelekkel!

Itt is olvashatsz róla a blogomban!

https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/01/tesztagyuras.html

Most tarhonya, széles metélt és cérnametélt készült ,szép sárga ,házi tojásból.

 Csak rétes lisztet használok, 2 egész tojáshoz 2 sárgája kerül, liszt ,amennyit felvesz.

Sót , vizet nem rakok hozzá.

Tészta nyújtó gépem segít a nyújtásban, vágásban!

A tarhonya a késes aprítóban -kutter- készül.

ITT, olvashatsz róla a blogomban részletesebben.

 




2024. május 19., vasárnap

Bodzavirágos cukor!



Az alaposan megmosott virágokat a kocsányoktól megszabadítjuk.
Csak virágot használunk!
Az alaposan lecsöpögtetett virágok az aszalógépbe kerültek szárításra. 
A megszárított virágokat, kristálycukorral, a késes darabolóba-kutterbe -helyeztem.
Jól átforgattam, mígnem összeállt kissé. 
Aszalógépben 50 fokon kb 40 perec alatt jól kiszárad.
Egy kör alakú sütőpapírt, vastagabb hústűvel kiszurkáltam. 
Erre került a keverék,és ráhelyeztem a szárító tálcájára.
Jól átdolgozom a késes aprítóval, és mehet az üvegekbe.
Télen teába,  sütemények ízesítésére, krémekhez kiváló!
Akár koktélok ízesítésére is használható.
Nemrég, kovászos, mini palacsintákat sütöttem, ezzel szórtam meg.
Egy keveset a  palacsinta masszába is  kevertem  belőle, fenséges az íze.
Legközelebb porcukorral keverem a szárított bodza virágot, így simább lesz, jobban felhasználható, mint a kristály cukorral. 
Van szárított bodza virágom, máskor is készítek ilyen cukrot!

Pl,grízes tésztára  is szórtam, vagy palacsintára, gofrira, tejbe grizre..stb. Amit máskülönben porcukorral szórunk meg.
 Csak ez bodzavirággal ízesített. 
Most levendulával fogom kipróbálni. 
Pl, madeleine sütésekor fel tudom használni .
Pisztáciásat is lehet készíteni.
 Apró sütemények készítésekor, jól felhasználhatóak.

2024. április 6., szombat

Görcs leves készítése!









Van, ahol táska levesnek, vagy kötött tészta levesnek is hívják!
Elkészítése:
Egy zöldség leves alapot főzünk, kerülhet bele kevés zöldbab,
Kelkáposzta,  vagy zöldborsó, hagyma a többi zöldség mellé.
Sózzuk borsozzuk, kevés piros paprikával színezzük.
A leves betétje a görcs tészta.
1 tojásból lágyabb leves tésztát gyúrunk, pici sóval, kinyújtjuk.
Kb 4 ujjnyi széles, másfél arasznyi hosszú csíkokat vágunk, derelyemetszővel.
 A csíkok közepébe kerül a töltelék. 
Feltekerjük, széleit
tojással megkenjük, hogy összeragadjon, és laza görcsöt kötünk belőle. 
Ha zöldségek puhák , bele kerülhet a görcs is, jó puhára főjön.
Töltelék: nagyanyáink egyszerűen paprikás hagymás zsírral töltötték.
Ha laktatósabbra akarták, tojást is sütöttek bele. 
Nagyon finom lepirított, fűszeres darált hússal (maradék pörkölt, csirke mell) amit egy kevés nyers tojással megkötünk.
Nálam hússal készül. 
Akár májjal is tölthetjük, de akkor tegyünk bele majoránnát, petrezselyem zöldet apróra vágva, és 1 ek zsemle morzsát.A tojás ebbe is kell.  
ITT is olvashatsz róla.

Nagyanyáink csak egyszerűen zsírban sült, paprikás  hagymával kenték meg!
Készítettem már medvehagymával zöldre színezett, gyúrt tésztából is.

IGY 

Nagyon laktató leves!



























2024. március 28., csütörtök

Töltött tojás!


 

A megfőtt tojásokat hosszában ketté vágjuk!

Nálam, cakkosra lett vágva!

A sárgáját egy tálban villával összetörjük.

Kerül hozzá:

 mustár

majonéz

tejföl 

vaj

fehér bors

pár csepp balzsamecet

(mindenből, ízlés szerint)

Jól összekeverjük, és betöltjük a tojásokba.

Habzsák segítségével töltve, még mutatósabb!

Tetejére kerülhet egy pötty piros arany, és  fodros ,metélő petrezselyem levél. 

Zöld saláta levél ,vagy petrezselyem levél, ágyon tálaljuk.

Nekem van speciális, erre az alkalomra való tojástartó tányérom.

Francia saláta alapon is finom!