Készült még töltött tojás, kétféleképpen!
És , kaszinó tojás, franciasaláta alapon is!
Nagylány unokám remekelte!
Tarka kalácsot sütöttem.
(Gizi receptje alapján)
30 dkg liszt(fele rétes)
1,5 dkg élesztő (friss)
1 dl tej
1db citromos Danone joghurt (125g-os)
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá)
3 dkg vaj
1 csipet só
felébe 1 ek kakaó, kevés tejben elkeverve.
Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.
Recepten kicsit változtattam.
Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.
A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.
Kissé kinyújtottam.
Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé.
Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.
A tekercs őzgerinc formába került.
Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.
A leggyakrabban használt fűszerünk a bors. Ha igazán jól szeretnénk vele ízesíteni, akkor jó ha tudjuk, hogy más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és vörösbors.
A bors hatóanyagait régóta használják mindenféle gyomorbántalom, megfázás, keringési és vérellátási probléma kezelésére.