2013. december 14., szombat

Almás pite.


Nem igazán hagyományos pita tésztából készült.
Ez a "szemre, marékkal, bögrével" stílusban van mérve.
Tésztához
2 bögre liszt, 
3 ek pálma zsír
1 tojás
2 ek tejföl
 3 ek porcukor
fél cs sütőpor
Töltelékhez
5 db alma
1 kk őrölt fahéj
fél citrom leve
 3 ek barna cukor
 A lisztben elmorzsolom a zsiradékot,aztán minden hozzávalót bele rakok, jól összegyúrom.
Folpakba csomagolva a hűtőbe pihen, amíg az almát lehámozom, megreszelem.
Bele kerül a citrom héja, leve, a cukor.
Közepes kerek formát  ki vajazok, kekszmorzsával megszórom.
A kerekre nyújtott tészta lappal kibélelem.
A lapot is megszórom keksz morzsával, erre kerül az alma. A tésztát ráhajtom, középen nyílást hagyva.
A fölösleges tészta darabokból leveleket formázok. 
Tojással lekenem, leveleket rárakom, lekenem ezt is tojással.
160C°-on 25 perc alatt megsül.
Gyors és finom.


2013. december 8., vasárnap

Közös vasárnapi ebéd, az unoka húgommal.



Unokahúgom érkezett ma hozzám Kisvárdából vendégségbe.
Soha nem jön üres kézzel, most is két kosárral érkezett.
Ő készíti a savanyú káposztát, és csak megveszem a fele gyalult káposztát ő meg elkészíti.
Most azt is hozott,nagyon finom lett.
Tegnap  este már megbeszéltük ő hozza a levest, a sütit, mert nála ez már készen volt.
 Én kreáltam a második fogást.
Jó vendég az ilyen.
Volt olyan, hogy telefonált kész a pörkölt, szaggass galuskát, mire oda érek.
15 km a távolság, kész is volt mire kocsival ide ért. 
Most finom csülkös, kolbászos, tejfölös bablevest hozott.
Saját sütésű,házi kenyeremmel ettük.

A süti a fagyóból került elő, zserbó formájában.


Én csirke mell, és szűz pecsenye  szeleteket sütöttem le, fokhagymásan, grill fűszeresen, pálma olajban.
Bulgurt főztem ki hozzá, amit leveskockával és egy fej hagymával ízesítettem.
 Tejszínes gombaszósz is készült hozzá.

A kertemben még volt fejes saláta , ez került mellé.
Nagyon jót beszélgettünk, hozott régi fényképeket amit átnéztünk, szelektáltunk, hogy mit szkenneljek be, hogy meg maradjanak, ne kopjanak tovább.
Szeretem az ilyen vasárnap délutánokat. 
Gyerekkorom egy szelete elevenedett meg a mai napon.
Számomra ezek az évek sokat jelentenek, meghatározták a további életem alakulását. 
Emberséget, kitartást, szeretetet kaptam ezektől az évektől.
Édesanyám testvérei, azok családjai nagyon szoros családi kötelékben, a mindennapokat együtt élték, és ezeknek mi gyerekek  is részesei voltunk.
Most ezekből az évekből merítünk erőt, az emlékek felidézésével!

2013. december 6., péntek

Gyors ebéd.



Gyors ebédem zöldborsó főzelék, kevés sárgarépával, tejszínnel.
Csak hagyományosan, ételízesítős vízben fő, fél fej hagymával.
A sárgarépa vékonyra szeletelve, hogy megfőjön a borsóval egyszerre.
Világos rántás készül, tejszínnel felengedve.
Közben 3 felső csirkecomb sül, gombás hagymás,fokhagymás alapon., pálma olajban.
Erdészné grillfűszerrel, borssal,  zöldpaprikával ízesítve.
 A végén kevés pirospaprika is kerül bele.
Ez egy kétadagos , gyors menü 20 perc alatt kész.
A piros bazsalikom ágacska még a cserépben telelő bazsalikomról való.
A kenyér előző nap sült.

2013. december 5., csütörtök

Gyümölccsel töltött szűzpecsenye.

A sertés legfinomabb része a szűzpecsenye.
Szeletekben, hirtelen sütve, vagy  Wellington-módra-gombával, leveles tésztába tekerve, a szeleteket bacon szalonnával körbe tekerve...stb.
Láttam már 3 ágban összefonva is.
Számtalan variáció lehetséges.
Nálam most őszibarackkal, aszalt szilvával és zöld dió befőttel töltve készült.
Egy nagyobb éles késsel felszúrjuk a pecsenye belsejét.
Sózom, borsozom, kívül, belül.
A felszúrt üregbe  kerülnek a gyümölcsök.
Most az aszalt szilva belsejébe raktam a zöld dió darabokat.
A két végét hústűvel megtűzöm, így nem bújnak ki a gyümölcsök.
Forró zsiradékban- nálam  most kókuszzsírban- megpörösítem a külsejét.
Tűzálló serpenyőbe rakom, megkenem tejszínnel és a        200 C°-ra előmelegített sütőbe kerül 10 percre.
majd  170 C°-ra 15 percre .
Közben szilikon ecsettel többször átkenem tejszínnel.
Egyszer meg is fordítom.
A végén 2-3 perc grill fokozaton, pirosra sütöm.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
A 3 gyümölcs együtt egy csodálatos pikáns ízvilág.
A köret bármi lehet.
A hercegnő burgonya illik hozzá a legjobban.




2013. december 4., szerda

Blogkóstoló.

Indult egy játék, a "Gasztroblogok tiltások nélkül" csoportban.

Blogkóstoló 13. forduló: a sorsolás.


Én őt kaptam.
Tűpárna és habverő – alkotok

Ezt a blogot kaptam a sorsoláson. 
Nagy gondban voltam a választásnál, mert sok olyan anyagot használ, ami az én konyhámban nem található.
Ehhez a kekszhez, viszont volt alapanyagom.
A recept itt található. 
Egyszerű és  könnyen elkészíthető.
Ajánlom mindenkinek.
Szeretem a kekszeket, mert az esti Tv nézéshez, mindig van mit rágcsálni.
Szívesen készítettem.
Annál is inkább, mert egy egészséges 
ZABFALATOK 
készültek.
Egy keveset változtattam a recepten. 50 gr vaj helyett
30 gr kókuszzsírt használtam.
Én rúddá formáztam, így pihent a hűtőben.
Szeleteltem, de készült csak hagyományos forma is belőle, kézzel formázva, hogy a recepthez hű maradjak.
Köszönöm, hogy részt vehettem a játékban.

Természetesen az én blogom is részt vett a sorsoláson.
http://konyha-labor.blogspot.hu/
Ő az én blogomból választhat receptet.
Kiváncsi vagyok mit választ.





2013. november 29., péntek

Sütőtökös muffin.



A napokban tököt és almát sütöttem. 
Sok lett a tök, nem hagytam kárba menni. 
Kikapartam, összekevertem egy evőkanál mézzel egy naranccsal és pürésítettem a késes darabolóban.
megfeleztem, éppen 25 dkg lett egyenként. 
Egyiket lefagyasztottam.
Muffin
 25 dkg tök püré
 20 dkg liszt
2 db tojás
 10 dkg barna cukor
1 kk mézes fűszer keverék.
 1 cs sütőpor
 pici só
 1 ek olívaolaj
 Jól össze dolgoztam.
Fagylaltos kanállal adagoltam egyformára a  muffin sütőbe rakott kapszlikba.
12 db lett.
Egy pár darabba fehér csoki darabok, egy párba, kandírozott narancs került.
Talán egy kicsit a belseje a töktől nedvesebb, de nagyon finom ízvilág.
És egészséges is.

Gyors kenyerem.

Gyorsan sült, mert elfogyott a kenyerem. 
Minden hozzávaló a  kenyérsütő gépbe, csak úgy szem
Fele adag, mint egy normál kenyér.
2 csésze liszt (kb 30 dkg)
3/4 csésze tej
 só , cukor, 2 dkg élesztő
1 kk sikér
csipet aszkorbin

Ott kelt  , rövid programon.
Kissé lágyabb lett a tészta.
megformázva még kb 10 percet pihent.
És a sütőben sült , sütőpapiros lemez tepsin, szabadon.
Még melegen megspricceltem vízzel és letakartam egy konyha kendővel, így jó puha lett a héja.
Ha kimérem a hozzávalókat sem lett volna szebb.
Róla van szó.
Két kis zsömle is készült, az egyik már nem érte meg a fotózást.Megettem!


2013. november 28., csütörtök

Mézes, sült alma.


Az igazi téli hangulatot nálam a sütőtök és a sült alma jelzi igazán. 
A konyhát áthatja az illatuk , mikor sülnek.
Kint a zord hideg, bent a jó meleg, a finomságok illatával.
Általában egyszerre sül a tök és az alma.
A tepsit alufóliával kibélelem.
Az almákat karalábé vájóval középen a magháztól megszabadítom. 
Ide kerül a töltelék.
4 db almához elegendő 
2 ek lekvár,
 3 ek darált dió és 
1 kk méz. 1 kk zöld dió szirup.
Jól átkeverem, betöltöm az almákba. 
A fóliára helyezem, megcsurgatom a tetejét mézzel és a 200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre.
Ezután 150 C°-on még 10 perc és kész a finomság.
Tetejére  kakukkfüvet szórok.
 Természetesen a zöld dió karikák is mellé kerülnek.


Töltelék nélküli almákat is süthetünk.
 Ebből finom almahab készülhet.
A pürésített sült alma húsát felvert cukros tejszínbe keverjük.
De készülhet gőz fölött felvert cukros tojás fehérje habbal is.
Már kész is az esti nassolni való, már csak egy jó film kell hozzá.
Nálam a méltán híres  szabolcsi Jonatán almából készül igazán finom sült alma.

2013. november 14., csütörtök

Bulgur.

                                                                 


"A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik .
Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni.
Az íze enyhén a dióra emlékeztet.
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító.

Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga."

Azt hiszem megszerettem.
Háromszoros vízben főtt.
Kevés,saját ételízesítővel, egy fej  egész hagymával.
10 perc alatt kész lett. 
Konyharuhával letakartam a lábast, amiben főtt és még puhult keveset.
Fasírt golyókat készítettem hozzá. 
A kertemből szedett fejes salátával fogyasztottam.


2013. november 11., hétfő

Mézes, mustáros csirkemell, kapros puliszka golyókkal.


Csirke mellett  fel csíkoztam.
 Gírosz és toscana fűszer,fehér bors került rá.
Forró kókusz zsírban átforgattam.
Kevés vizet öntöttem alá, hogy kissé párolódjon.
Mikor zsírjára lesült 1 ek méz és 1 tk magvas mustárt,1 kk szójaszószt, egy pár cikk almát raktam hozzá.
 Jól átforgattam, átsütöttem.
 Kapros puliszka golyó készült hozzá.
Vegyes vágott savanyúság kísérte.

2013. október 27., vasárnap

Vasárnapi ebédem.


Ma korán keltem, mindenre volt időm.
 Nagyon szép friss, és sárga házi tojásokat kaptam a héten.
Tésztát gyúrtam és reszelt tészta  készült.


Most 2 egész  tojásból és két sárgájából készült, annyi liszttel, hogy kemény reszelhető tészta legyen.
Ennyi lett belőle.



Egy kevésből meg "csipedli", vagyis csipetke. 
Kis rudakká sodortam, majd ebből kicsiket lecsippentve sodortam egyet rajta. 



Egy kis adag bablevesbe elég lesz.
Most frissen a reszelt tésztát  a darált zöldségemből készült levesbe raktam.


A fasírtom, most fele sertés hús, fele szója granulátumból készült.
Párolt rizst készítettem hozzá. 
Savanyú uborkával fogyasztottam.

A desszert képviselő fánk volt.


2013. október 4., péntek

Gyümölcs bőr.


Akinek van befőző automatája, tudja, mennyi gyümölcshús marad.
Most ezt a gyümölcsbőrt készítettem belőle

Sok alma, aztán körte,  és sárgarépa is van benne.

Ezekből készült a finom, narancsszörppel dúsított ivólé, a befőző automata lé készítőjében..

A visszamaradt gyümölcshúst át turmixoltam a sárgarépa miatt.


Felfőzve, megcukrozva lekvár lett, amit üvegekbe töltve  az automatában kidunsztoltam.
A gyümölcshúsból elvettem egy keveset és át turmixoltam. Egy tepsibe sütőpapírt raktam, ezen vékonyan elsimítottam a masszát.
Majd ment a sütőbe 50 C°-on  kb 3 órára.
Félidőben meg is fordítottam.
A sütő ajtó picit nyitva volt, hogy jobban eltávozzon a gőz.
Éjszaka pihent a konyha pulton.
Másnap sütemény készült és a sütő melegét kihasználva, a még meleg sütőbe vissza raktam.
Nagyon jól megszikkadt.

Közben még villával megcifráztam kicsit, amikor még nem volt száraz.


Rugalmas, összefüggő, hajlítható lap lett.
Cakkozó ollóval csíkokat, majd négyszögeket vágtam. 
Feltekertem és a csíkokkal átkötöttem.
Jobb, mint a gumicukor.
Remélem ízleni fog annak, aki megkóstolja

2013. szeptember 28., szombat

Vadkacsa pörkölt.

A kacsa az egyik kedvencem. 
Ide tartozik a vadkacsa is, amihez nagyon ritkán jutok hozzá.
Most megleptek egy szép példánnyal.
Pörkölt készült belőle, galuskával.

Jófajta házi tojásból, szép sárga lett.
Igaz víz nem került hozzá csak tojás.
Az Édesanyámtól örökölt nagy lyukú szaggatón készültek a galuskák.
Bár ő legtöbbször késsel szaggatta a vágó deszkáról, jó nagyokra.
 Rongyos nokedlinek hívtuk.
Kuktába készítettem a pörköltet, mert nem tudtam a  kacsa korát.
Jól döntöttem, mert sokáig kellett így is főzni.
De jó puha és ízes lett. 
Uborka saláta készült mellé. 
 Az utolsó uborkákat szedtem le a kertből.
A melle húsából, a zúzából pár darab töltött káposzta és paprika készült.

Édesanyám minden kacsa mellet erre használt fel.
Kézzel vágtam apró kockákra, így még ízesebb lett.
Régi emlékeket idézett elő. 
Ilyenkor ősszel Anyukám már tömte a libát, a kacsát.
Nagyon sok finomságot ettünk belőlük.
A zsírjuk meg pirítós kenyérre került.