2013. december 27., péntek

Sült libamáj.


Meglepem magam egy évben egyszer hízott libamájjal. 
Most olyat vettem, ami mellett háj is volt.
A májat egy éjszakára fokhagymás tejben áztattam.
Másnap szárazra törölve került a forró zsírba, majd mérsékeltem a hőt és lassan sült tovább,
fedővel, majd a végén fedő nélkül.
Egy nagyon régi vas lábasban sült, amit egy a falunkból elköltözött idős barátnőmtől örököltem.


Semmi más fűszer nem került mellé.
A zsírból kivéve szeleteltem, sóval, borssal ízesítettem.
 A  burgonya vízben főtt sóval, egy cikk fokhagymával, leszűrtem, durvára törtem a liba zsírban megpárolt hagymával. 
Vegyes savanyúság volt a kísérője, és friss majoránna levelek.
Szív alakban formáztam meg a burgonyát és zöld dió szeletekkel tálaltam.
Rozmaring ággal díszítettem.
A visszamaradt  liba zsírt átszűrve, üvegekbe raktam. Biztosan elfogy pirítósra kenve, vagy zöldség levesek alapjába rakva.

2013. december 26., csütörtök

Diócska


Nálam a karácsony elmaradhatatlan sütije, de bármikor süthető.
DIÓCSKA-MANDULA
 40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
20 dkg darált dió
2 ek kakaó
1 db tojás
1 ek tejföl
1/2 dl rum (vagy 1 ek esenc)
1/2 cs    sütőpor
Jól összedolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk a formának megfelelő nagyságura és az ecsettel vajazott, lisztezett formákba rakjuk.
Forró sütőben sütjük.

KRÉM:
3 db tojás
3 ek liszt-vagy 1cs  tejszínes pudingpor
3 dl tej
Jó sűrűre főzzük, még melegen diónyi vajat
bele keverünk.
Így nem bőrösödik be a massza.
Ha kihűlt, hozzá adunk 25 dkg
 margarint ,20 dkg porcukorral habosra keverve.
Darált dióval is dúsíthatjuk, vagy színezhetjük a krémet zöld mandula esenccel.
Ezzel töltjük a fél diókat és összeillesztjük.
Ezeket a formákat használom.
A dió forma mellett a szlovák homoktészta formái is láthatóak.

Van egy gázon sütős formám is.
Egyszerre 9 db kisebb diócska sül benne.
Egy Erdélyi kiránduláskor találtam rá.


A hozzávaló recept más.
fél kg liszt
25dkg vaj
20 dkg porcukor
1 dl tej
1 ek kakaó
1db tojás
1 mokkás kanál szódabikarbóna.
Kisebb golyókat gömbölyítek a tésztából, a mélyedésbe helyezem és rászorítom a forma felső részét.
Ugyanaz a krém tölteléke, mint fentebb a diócskának.
 Darált dió is kerülhet a krémbe.
Ez nagy mennyiség nálam át van írva a felére.
Előre elkészíthető, sokáig eláll.
A raffaellós golyók házi készítésekor ezt rakom a közepébe,  ebbe megy a krém,egy szem mogyoróval ,aztán a külső burok.






2013. december 23., hétfő

Karácsonyi sütik.


Ezek a sütemények készültek az ünnepre.
Mézes zserbó.
Illetve Lajcsi szelet.
A lapokat ajándékba kaptuk készen 4 db-ot.




Középre puncs krém.
 Alulra, felülre gesztenyés krém került.
 Kicsit ráncos a teteje, de a csokimáz eltakarta.
Diós bejgli.

Hólabda



Sós perec és pogácsa.



Fatörzs torta

Csokis gyümölcs golyók.
És természetesen még a mézesek, itt megnézheted.


2013. december 22., vasárnap

Gyümölcsös golyók.



Egy blogban találtam, már nem tudom hol.  
Kicsit változtattam rajta, mert ott fügével készült, amit én nem szeretek, az apró magvak miatt.
Golyóbisok
10dkg mazsolát,
10 dkg szárított vörös áfonyát,
10 dkg aszalt sárgabarackot(+4 szemet) ,
10 dkg aszalt szilvát,
rumos gyümölcsteában áztatok fél órát.
A 4 szem barackot félbe vágom, félre teszem.
 A többit, leszűröm, késes robotgépben pépesítem, majd
20dkg pirított, durvára darált dióval,
25 g mézzel,
2 tk. őrölt fahéjjal,
1 kk. őrölt kardamommal,
30 ml rummal- elhagyható
 2 ek narancslével ,
 4 db lereszelt baba piskótával,összedogozom.
Egy éjszakára hűtőbe teszem.
A fél aszalt barack belsejébe marcipán golyó, zöld dió darab és egy fél szem áfonya került.
A masszával, a megtöltött fél barackokat beburkolom, golyókká formázom
A golyóbis egyik oldalát darált dióba mártottam, másik oldalát csokiba.
Ez már majdnem egy bon-bon lett.
Az arányokon mindenki maga változtathat.
Cukor nélkül készül, a méz és a gyümölcsök adják igen zamatos ízét.
                            A zöld dió teszi igazán pikánssá.
 A massza felét folpak közt kilapogattam, közepére marcipán hengert helyeztem.
Rúddá sodortam.
Erre is került máz és dió.
Szeletelve fogyasztható.


Cukor nélkül készül, a méz és a gyümölcsök adják igen zamatos ízét.
A zöld dió teszi igazán pikánssá.



2013. december 17., kedd

Mézeseim 2013.




 MÉZESEK 2013-12-10

1 KG LISZT
30 DKG CUKOR
30 DKG MÉZ
6 TOJÁS
 10DKG VAJ
10 DKG PÁLMA ZSÍR
1EK INSTANT KAKAÓ
2 KK SZÓDA BIKARBÓNA (18GR)
1 CS MÉZES FŰSZER+1KK KÁRDÁMOM
Méz vaj olvasztva, tojással össze turmixolva.
Jól összedolgoztam a robotgéppel, folpakba csomagoltam.
Egy éjszakát hideg helyen pihent.
Annyit veszek el belőle, amennyit aznap kisütök.
A konyhapulton rövid idő alatt átmelegszik, kicsit meglágyul.
Átgyúrom, alálisztezve, vékonyra nyújtom.
Sütő papiros tepsire helyezem.
A tepsiben pihen fél órát.
Tojás sárgájával átkenem sütés előtt.
10 perc alatt megsül, 160 C°-os sütőben.
Vigyázzunk, hamar megsül.
A nagyobb alakú figurákat, hagyom tovább szikkadni a tepsiben, akár egy éjszakát is, így nem deformálódik el.
Most készült egy mézes tál és egy 5 szögletű doboz.
Ezekbe kerülnek a díszített mézesek.
Kisebb templom is készült.
Csillagokat és 5 db szívet egymáshoz illesztve virágot is készítettem.
Terülő máz, íróka, és zselatinos színező készült a díszítéshez.
TERÜLŐ MÁZ
Ezzel töltöm ki a nagyobb felületeket.
 30 dkg porcukor
3 ek citromlé
 3 ek olaj
Jól kikavarom.
Ha nem elég kenhető, még kerülhet bele olaj és citromlé.
Ez a porcukor minőségétől függ.
 ÍRÓKA:
Ugynugy készül, mint a terülő máz, csak rakok bele egy evőkanál étkezési keményítőt.
Zacskóba, tortadíszítőbe kerülnek a rajzoláshoz.
Bodzalével, ételfestékkel színezem.

 ZSELATINOS SZÍNEZŐ:
1 ek zselatinhoz. 3-4 ek forró víz
 Ételfesték ,tetszés szerint.
Folyékony piros ételfestéket használtam, alapozáshoz.
Nálam nem igazán jön be ez a Színezés, inkább a barnás, fényes, természetes szintadó tojás sárgával való bekenést kedvelem.
Mézeseim, képekben, ITT









2013. december 14., szombat

Almás pite.


Nem igazán hagyományos pita tésztából készült.
Ez a "szemre, marékkal, bögrével" stílusban van mérve.
Tésztához
2 bögre liszt, 
3 ek pálma zsír
1 tojás
2 ek tejföl
 3 ek porcukor
fél cs sütőpor
Töltelékhez
5 db alma
1 kk őrölt fahéj
fél citrom leve
 3 ek barna cukor
 A lisztben elmorzsolom a zsiradékot,aztán minden hozzávalót bele rakok, jól összegyúrom.
Folpakba csomagolva a hűtőbe pihen, amíg az almát lehámozom, megreszelem.
Bele kerül a citrom héja, leve, a cukor.
Közepes kerek formát  ki vajazok, kekszmorzsával megszórom.
A kerekre nyújtott tészta lappal kibélelem.
A lapot is megszórom keksz morzsával, erre kerül az alma. A tésztát ráhajtom, középen nyílást hagyva.
A fölösleges tészta darabokból leveleket formázok. 
Tojással lekenem, leveleket rárakom, lekenem ezt is tojással.
160C°-on 25 perc alatt megsül.
Gyors és finom.


2013. december 8., vasárnap

Közös vasárnapi ebéd, az unoka húgommal.



Unokahúgom érkezett ma hozzám Kisvárdából vendégségbe.
Soha nem jön üres kézzel, most is két kosárral érkezett.
Ő készíti a savanyú káposztát, és csak megveszem a fele gyalult káposztát ő meg elkészíti.
Most azt is hozott,nagyon finom lett.
Tegnap  este már megbeszéltük ő hozza a levest, a sütit, mert nála ez már készen volt.
 Én kreáltam a második fogást.
Jó vendég az ilyen.
Volt olyan, hogy telefonált kész a pörkölt, szaggass galuskát, mire oda érek.
15 km a távolság, kész is volt mire kocsival ide ért. 
Most finom csülkös, kolbászos, tejfölös bablevest hozott.
Saját sütésű,házi kenyeremmel ettük.

A süti a fagyóból került elő, zserbó formájában.


Én csirke mell, és szűz pecsenye  szeleteket sütöttem le, fokhagymásan, grill fűszeresen, pálma olajban.
Bulgurt főztem ki hozzá, amit leveskockával és egy fej hagymával ízesítettem.
 Tejszínes gombaszósz is készült hozzá.

A kertemben még volt fejes saláta , ez került mellé.
Nagyon jót beszélgettünk, hozott régi fényképeket amit átnéztünk, szelektáltunk, hogy mit szkenneljek be, hogy meg maradjanak, ne kopjanak tovább.
Szeretem az ilyen vasárnap délutánokat. 
Gyerekkorom egy szelete elevenedett meg a mai napon.
Számomra ezek az évek sokat jelentenek, meghatározták a további életem alakulását. 
Emberséget, kitartást, szeretetet kaptam ezektől az évektől.
Édesanyám testvérei, azok családjai nagyon szoros családi kötelékben, a mindennapokat együtt élték, és ezeknek mi gyerekek  is részesei voltunk.
Most ezekből az évekből merítünk erőt, az emlékek felidézésével!

2013. december 6., péntek

Gyors ebéd.



Gyors ebédem zöldborsó főzelék, kevés sárgarépával, tejszínnel.
Csak hagyományosan, ételízesítős vízben fő, fél fej hagymával.
A sárgarépa vékonyra szeletelve, hogy megfőjön a borsóval egyszerre.
Világos rántás készül, tejszínnel felengedve.
Közben 3 felső csirkecomb sül, gombás hagymás,fokhagymás alapon., pálma olajban.
Erdészné grillfűszerrel, borssal,  zöldpaprikával ízesítve.
 A végén kevés pirospaprika is kerül bele.
Ez egy kétadagos , gyors menü 20 perc alatt kész.
A piros bazsalikom ágacska még a cserépben telelő bazsalikomról való.
A kenyér előző nap sült.

2013. december 5., csütörtök

Gyümölccsel töltött szűzpecsenye.

A sertés legfinomabb része a szűzpecsenye.
Szeletekben, hirtelen sütve, vagy  Wellington-módra-gombával, leveles tésztába tekerve, a szeleteket bacon szalonnával körbe tekerve...stb.
Láttam már 3 ágban összefonva is.
Számtalan variáció lehetséges.
Nálam most őszibarackkal, aszalt szilvával és zöld dió befőttel töltve készült.
Egy nagyobb éles késsel felszúrjuk a pecsenye belsejét.
Sózom, borsozom, kívül, belül.
A felszúrt üregbe  kerülnek a gyümölcsök.
Most az aszalt szilva belsejébe raktam a zöld dió darabokat.
A két végét hústűvel megtűzöm, így nem bújnak ki a gyümölcsök.
Forró zsiradékban- nálam  most kókuszzsírban- megpörösítem a külsejét.
Tűzálló serpenyőbe rakom, megkenem tejszínnel és a        200 C°-ra előmelegített sütőbe kerül 10 percre.
majd  170 C°-ra 15 percre .
Közben szilikon ecsettel többször átkenem tejszínnel.
Egyszer meg is fordítom.
A végén 2-3 perc grill fokozaton, pirosra sütöm.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
A 3 gyümölcs együtt egy csodálatos pikáns ízvilág.
A köret bármi lehet.
A hercegnő burgonya illik hozzá a legjobban.




2013. december 4., szerda

Blogkóstoló.

Indult egy játék, a "Gasztroblogok tiltások nélkül" csoportban.

Blogkóstoló 13. forduló: a sorsolás.


Én őt kaptam.
Tűpárna és habverő – alkotok

Ezt a blogot kaptam a sorsoláson. 
Nagy gondban voltam a választásnál, mert sok olyan anyagot használ, ami az én konyhámban nem található.
Ehhez a kekszhez, viszont volt alapanyagom.
A recept itt található. 
Egyszerű és  könnyen elkészíthető.
Ajánlom mindenkinek.
Szeretem a kekszeket, mert az esti Tv nézéshez, mindig van mit rágcsálni.
Szívesen készítettem.
Annál is inkább, mert egy egészséges 
ZABFALATOK 
készültek.
Egy keveset változtattam a recepten. 50 gr vaj helyett
30 gr kókuszzsírt használtam.
Én rúddá formáztam, így pihent a hűtőben.
Szeleteltem, de készült csak hagyományos forma is belőle, kézzel formázva, hogy a recepthez hű maradjak.
Köszönöm, hogy részt vehettem a játékban.

Természetesen az én blogom is részt vett a sorsoláson.
http://konyha-labor.blogspot.hu/
Ő az én blogomból választhat receptet.
Kiváncsi vagyok mit választ.





2013. november 29., péntek

Sütőtökös muffin.



A napokban tököt és almát sütöttem. 
Sok lett a tök, nem hagytam kárba menni. 
Kikapartam, összekevertem egy evőkanál mézzel egy naranccsal és pürésítettem a késes darabolóban.
megfeleztem, éppen 25 dkg lett egyenként. 
Egyiket lefagyasztottam.
Muffin
 25 dkg tök püré
 20 dkg liszt
2 db tojás
 10 dkg barna cukor
1 kk mézes fűszer keverék.
 1 cs sütőpor
 pici só
 1 ek olívaolaj
 Jól össze dolgoztam.
Fagylaltos kanállal adagoltam egyformára a  muffin sütőbe rakott kapszlikba.
12 db lett.
Egy pár darabba fehér csoki darabok, egy párba, kandírozott narancs került.
Talán egy kicsit a belseje a töktől nedvesebb, de nagyon finom ízvilág.
És egészséges is.

Gyors kenyerem.

Gyorsan sült, mert elfogyott a kenyerem. 
Minden hozzávaló a  kenyérsütő gépbe, csak úgy szem
Fele adag, mint egy normál kenyér.
2 csésze liszt (kb 30 dkg)
3/4 csésze tej
 só , cukor, 2 dkg élesztő
1 kk sikér
csipet aszkorbin

Ott kelt  , rövid programon.
Kissé lágyabb lett a tészta.
megformázva még kb 10 percet pihent.
És a sütőben sült , sütőpapiros lemez tepsin, szabadon.
Még melegen megspricceltem vízzel és letakartam egy konyha kendővel, így jó puha lett a héja.
Ha kimérem a hozzávalókat sem lett volna szebb.
Róla van szó.
Két kis zsömle is készült, az egyik már nem érte meg a fotózást.Megettem!


2013. november 28., csütörtök

Mézes, sült alma.


Az igazi téli hangulatot nálam a sütőtök és a sült alma jelzi igazán. 
A konyhát áthatja az illatuk , mikor sülnek.
Kint a zord hideg, bent a jó meleg, a finomságok illatával.
Általában egyszerre sül a tök és az alma.
A tepsit alufóliával kibélelem.
Az almákat karalábé vájóval középen a magháztól megszabadítom. 
Ide kerül a töltelék.
4 db almához elegendő 
2 ek lekvár,
 3 ek darált dió és 
1 kk méz. 1 kk zöld dió szirup.
Jól átkeverem, betöltöm az almákba. 
A fóliára helyezem, megcsurgatom a tetejét mézzel és a 200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre.
Ezután 150 C°-on még 10 perc és kész a finomság.
Tetejére  kakukkfüvet szórok.
 Természetesen a zöld dió karikák is mellé kerülnek.


Töltelék nélküli almákat is süthetünk.
 Ebből finom almahab készülhet.
A pürésített sült alma húsát felvert cukros tejszínbe keverjük.
De készülhet gőz fölött felvert cukros tojás fehérje habbal is.
Már kész is az esti nassolni való, már csak egy jó film kell hozzá.
Nálam a méltán híres  szabolcsi Jonatán almából készül igazán finom sült alma.